macOS

Mac detecteert harde schijf niet? Vind hier de oplossing!

Een externe harde schijf is handig als u grote bestanden wilt opslaan van uw Mac. Als u een externe harde schijf gebruikt kunt u veel meer data opslaan, zeker als uw Mac beperkt is door de ingebouwde harde schijf.

Een externe harde schijf helpt ook als u data van uw Mac mee wilt nemen naar een andere locatie of wilt gebruiken op meerdere Mac computers. Als u regelmatig de melding tegenkomt dat uw er geen schijfruimte meer is op uw Mac dan is het ook aan te raden om data naar de externe harde schijf te verplaatsen. Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door het verplaatsen van data naar een snelle (SSD) harde schijf omdat u een te laag schijfruimte uw Mac vertraagd.

Het komt echter ook voor dat de harde schijf niet herkend wordt door macOS. Dit kan te maken hebben met het verkeerd loskoppelen van uw harde schijf. Als u de harde schijf niet eerst goed verwijderd dan wordt de externe schijf na het opnieuw aankoppelen mogelijk niet meer herkend.

Mac detecteert harde schijf niet

Mac uitschakelen en externe harde schijf loskoppelen

Als de externe harde schijf altijd heeft gewerkt en zichtbaar was in Finder. Dan kan het helpen om de Mac uit te schakelen (niet herstarten), en alle USB apparaten gekoppeld aan de Mac los te koppelen. Daarna wacht u 5 minuten, schakelt u de Mac opnieuw in en als de Mac volledig opnieuw is gestart dan pas koppelt u alle USB apparaten terug aan.

Op deze manier gaat de Mac opnieuw verbinding maken met de aangekoppeld USB apparaten en wordt de externe harde schijf mogelijk wel gevonden.

Controleer kabels externe harde schijf

Om problemen met de verbinding te voorkomen dient u alle kabels van en naar de externe harde schijf en uw Mac te controleren. Denk aan de stroom kabel naar het stopcontact, de USB-kabel(s) etc. Gebruik altijd de officiële kabels om verbinding te maken, geen alternatieve/namaak kabels en ook geen USB hubs (een USB-kabel met meerdere USB ingangen). Als u alternatieve kabels gebruikt kan er een verbindingsprobleem ontstaan tussen uw Mac en de externe harde schijf, dit kan ervoor zorgen dat uw Mac de externe harde schijf niet kan vinden.

Harde schijf snelkoppeling niet zichtbaar

Om te beginnen gaan we kijken of de harde schijf wel zichtbaar is in Finder. Het komt voor dat de harde schijf wel aan is gekoppeld in macOS maar niet zichtbaar is.

Open Finder. Ga boven in het menu naar Finder en dan naar Voorkeuren. Ga naar tabblad Algemeen en controleer of de opties: Harde schijven en Externe schijven is aangevinkt.

De snelkoppelingen naar de schijven worden weergegeven op het MacOS Bureaublad. Als u de snelkoppelingen niet ziet ga dan door naar de volgende stap.

Schijfhulpprogramma

U kunt het schijfhulpprogramma gebruiken om problemen met de externe harde schijf te detecteren en op te lossen.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma. Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe harde schijf en klik daarna op Schijf EHBO.

Controleer of er problemen optreden en los deze op door de instructies te volgen. Als u de schijf niet kunt vinden of er zijn nog steeds problemen ga dan door naar de volgende stap.

Formatteer de externe harde schijf

Als u uw harde schijf in het Schijfhulpprogramma ziet, maar deze niet op uw Mac kunt openen, kan het zijn dat u een probleem hebt met de schijfindeling.

In dit geval moet u de schijf opnieuw formatteren. PC’s met het Windows-besturingssystemen maken gebruik van het New Technology File System (NTFS). Mac computers met macOS-besturingssystemen gebruiken daarentegen het Hiërarchisch Bestandssysteem (HFS+).

Standaard worden USB-sticks en andere externe schijven geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem. Dit werkt geweldig op PC’s, terwijl Macs gegevens kunnen lezen in het formaat, maar moeite hebben om ze te schrijven. Gelukkig kunt u uw externe schijf formatteren met het bestandssysteem File Allocation Table (FAT32) of Extended File Allocation Table (ExFAT).

Formatteer FAT32 is volledig uitwisselbaar met alle versies van Windows- en Mac-besturingssystemen. Helaas heeft dit specifieke bestandssysteem wel beperkingen voor de bestandsgrootte. De maximale grootte van de ondersteunde bestanden is 4GB, wat betekent dat u geen bestanden kunt schrijven die groter zijn dan 4GB. Ook kunt u geen opstartschijf voor Macs maken binnen opslagmedia die gebruikmaken van het FAT32-bestandssysteem.

Stel dat u niet van plan bent om externe opslag te gebruiken om grote bestanden over te dragen of uitvoerbare partities te maken. In dat geval kan de FAT32-indeling een goede optie zijn.

ExFAT is een bestandssysteemformaat dat een voordeel heeft vergeleken met het FAT32-bestandssysteem. Het heeft geen beperkingen op bestands- of partitiegrootte. Daarom kunt u een bestand met een grootte van 1TB schrijven en partities van 5TB binnen het apparaat aanmaken. Ondanks de verbeterde datagrootte zijn sommige oudere versies van het MacOS besturingssystemen niet meer uitwisselbaar met dit bestandssysteemformaat.

Als u het schijfhulpprogramma nog niet gestart had.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma. Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe harde schijf en klik daarna op Wis.

Selecteer de gewenst structuur, ExFAT, macOS uitgebreid (journaled) of MS-DOS (FAT) en klik op Wis. Ik raad de ExFAT structuur aan.

Let op, alle data op de externe harde schijf wordt gewist!

Nog steeds niet herkend? Of wilt u de data niet wissen? Ga dan door naar de volgende stap om het probleem met de externe schijf te diagnosticeren.

Console

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Console. Open het Console hulpprogramma.

Koppel uw externe harde schijf los van uw Mac. In het linker menu selecteer uw apparaat (uw Mac). Klik op de knop, begin met streamen.

Koppel nu de externe harde schijf aan uw Mac. Als er in het console foutmeldingen komen te staan, bekijk ze en zoek een oplossing. U kunt de foutmelding ook in het commentaar veld hieronder plaatsen met uw hulpvraag. Ik ga u proberen te helpen.

Los Mac problemen op met CleanMyMac

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Bekijk reacties

  • Dank voor de snelle reactie.
    Maarrrr….helaas, beide suggesties uitgevoerd, maar noch mijn iMac (na herstarten) noch een Windows computer ziet die nieuwe SeaGate Expansion HDD!

    Heeft u nog andere suggesties?

    • Hallo, zorg ervoor dat de data- en voedingskabels correct zijn aangesloten op de harde schijf en uw computer. Probeer indien mogelijk andere kabels om een defecte kabel uit te sluiten. Hoort u de HDD wel draaien? Breng de HDD dan een computerwinkel voor onderzoek.
      Succes!

  • ik heb een nieuwe externe HD (HDD) van SeaGate (Expansion; 2TB). Ik wik die gebruiken voor backups van mijn iMac (van dec. 2012) die draait onder OS 15.3 (Catalina). De HD kan volgens de specificaties gebruikt worden voor zowel PC als Mac, maar voor het gebruik van TimeMachine om backups te maken moet de schijf gereformatteerd worden. Er stond niet bij naar welke structuur; op internet vond ik dat ik het beste kan gaan naar "Mac OS extended (journaled)". Aldus gehandeld. Via het schijfhulpprogramma de externe HD geselecteerd en gewist en geformatteerd naar Mac OS extended. Gevolg: "formatteren mislukt"!! Vervolgens kon mijn computer de schijf ook niet meer zien. Bij aansluiten kreeg ik de melding "Schijf kan niet worden gelezen op deze computer". (wat dus oorspronkelijk wel kon).
    > is die schijf nog te redden? Of is hij definitief onbruikbaar geworden? Als redding nog mogelijk is: hoe dan?
    Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie.

    • Hallo, haal de USB los en herstart eerst eens uw Mac. Sluit na de herstart de externe HD aan en controleer via schijfhulpprogramma of u de schijf nu wel ziet. Sluit anders de schijf aan op een Windows computer en controleer of u de schijf daar via schijfbeheer ziet. In Windows, als de schijf daar wel zichtbaar is, formatteer als exfat. Succes!

  • Hoi Stefan,

    Mijn externe harde schijf doet het ook ineens niet meer.
    Als ik 'Schijf EHBO' doe; dan krijg ik de melding: 'het uitvoeren van de Schijf-EHBO is mislukt. maak indien mogelijk een reservekopie van dit volume".
    Ik kan hem ook niet opnieuw activeren.

    Ik wil hem niet wissen, want er staan allemaal bestanden op die ik nodig heb. Daarnaast heb ik momenteel geen Windows computer meer tot mijn beschikking.

    Welke opties heb ik nog?

    • Hallo, hier leest u wat opties:
      https://www.macfreak.nl/hardware-macintosh/ssd-niet-te-herstellen/

      Ik zou sowieso even bij vrienden de schijf aan een Windows computer hangen om te zien of op deze manier de data eraf gehaald kan worden. In bovenstaand bericht staat de SSD mogelijk kapot aan het gaan is, er worden verschillende tools geadviseerd om dat te controleren. Probeer dat eens.
      Succes!

  • Hi Stefan, ik heb recent een Macbook air M1 aangeschaft. Voorheen had ik een Macbook Pro en daar werkte mijn harde schijf gewoon op. Nu zie ik hem wel in disk utility, maar ik kan hem niet activeren. In het console krijg ik de volgende meldingen:

    CoreData: Unable to create token NSXPCConnection. NSXPCStoreServerEndpointFactory 0x1458122c0 -newEndpoint returned nil

    error: Failed to create NSXPCConnection

    1 duplicate report for Sandbox: Family(1043) deny(1) mach-lookup com.apple.contactsd.persistence

    Sandbox: Google Chrome Helper (GPU)(782) deny(1) mach-lookup com.apple.audio.audiohald

    Geen idee of alles relevant is, maar ik heb alle andere dingen al getest. Volgens mij had ik op de oude wel een programma NTFS for mac maar die staat niet op de nieuwe (en ik weet geen login meer). Hoor heel graag of je me kunt helpen.

    Groetjes,
    Eva

    • Hoi,

      je hebt inderdaad NTFS voor Mac nodig om de NTFS geformatteerde externe schijf te kunnen lezen en bewerken. U kunt dit programma hier downloaden en eventueel kopen wanneer nodig:
      https://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/

      Filmpje voor meer informatie:
      https://www.youtube.com/watch?v=0EXmDmHm6eg

      Hierna zou het moeten lukken om de data te kunnen lezen van de externe harde schijf. Succes!

  • Ik heb een nieuwe ssd externe schijf. Op een windows PC wordt deze herkend en werkt prima. Op mijn Mac zie ik de schijf niet in Finder. Bij Schijfhulpprogramma is de schijf wel te zien. Echter de schijf is niet geactiveerd. Als ik de schijf activeer krijg ik de navolgende foutmelding:
    "Activeren "Schijf" is mislukt. (com.apple.DiskNanagement.disenter-fout 53249)"

    Hoe kan ik dit oplossen?

    • Hallo, dit lost u op, op de volgende manier:

      Probeer eerst een herstart van uw Mac, werkt dit niet? Probeer dan het volgende:

      Sluit de schijf aan op een Windows-pc/laptop.
      Open "Deze pc", klik met de rechtermuisknop op de HDD/SSD die je wilt scannen en kies "Eigenschappen".
      Klik op het tabblad "Extra" op de knop "Controleren" onder de sectie Foutcontrole.
      Vervolgens kun je kiezen om de schijf te scannen of te repareren als er fouten zijn gevonden.
      Na het repareren wordt de schijf ook gerepareerd voor Mac.

      Succes!

  • Al enige dagen kon de backup die ik met Timemachine maak niet meer worden weggeschtreven. Vandaag is mijn externe haarde schijf niet meer te benaderen voor mijn Mac. ik heb Uw hulp proccedures uitgevoerd, maar wil niet de schijf wissen, omdat daar mijn ITunes bestanden op staan....... Die wil ik niet kwijt. Ik heb de volgende foutmeldingen gekregen bij het gebruik van het Console programma:

    [Request 0x7fd502e79ee0] Finishing request with error 0x7fd502d63dd0
    [ERROR] - Unknown CGXDisplayDevice: 0x41dc9d00
    Er staat niet bij hoe ik dit probleem moet verhelpen.

    Vandaag heb ik een nieuwe harde schijf binnengekregen. Allebij zijn het LaCie d2 externe schijven.

    Kunt U mij helpen?

    ALvast heel veel dank,

    Liesbth De Groodt

    • Hallo, is de externe harde schijf niet gewoon volgelopen met back-ups? De foutmelding daar kan ik helaas niets mee. Herstart ook uw Mac eens. Ik heb helaas geen aanvullende informatie.

      • Beste Stefan,

        Ja, ik zie in de gegevens van de schijf dat die is volgelopen. Ik begrijp dat niet goed, want ik heb toen ik de schijf nog kon bekijken een 150 tal back-ups (2010,2011 en 2012) van de externe schijf in de prullenmand van de Mac gedaan en deze geleegd. Ook een aantal grote fotobestanden, die ik ook op de Mac heb staan. Het viel me toen op dat de schijf nog steeds even vol bleef. Dat snapte ik niet. Uit jouw antwoorden aan andere hulpvragers heb ik begrepen dat een Window PC soms de schijf nog wel kan lezen. Ik wilde naar een vriend gaan om dat te proberen en daar de bestanden die ik absoluut wil bewaren overzetten. Is dat een goed idee? Heb je nog andere suggesties?
        vgr
        Liesbeth

  • Dank u .. Maar ik weet niet of het een oplossing gaat zijn voor mijn ext. LaCie-HD :-(

    standaard 14:59:44.641894+0200 kernel LQM-WIFI: TX(FF:FF:FF:FF:FF:FF) AC VI (5001ms)
    standaard 14:59:44.641905+0200 kernel LQM-WIFI: TX(FF:FF:FF:FF:FF:FF) AC VO (5001ms)
    standaard 14:59:44.920022+0200 bluetoothd Classic [0xc]: time 111, coex 0, rssi -47, tx [S= 0:F= 0], rx [S= 89:F= 0], Pkt Tx{0 0 0}{0 0 0}{0 0 0} Rx{89 0 0}{0 0 0}{0 0 0}
    standaard 14:59:44.920298+0200 bluetoothd Current NF value -97, current USB detected 3
    standaard 14:59:45.064260+0200 nearbyd #ses-devicepresence,Ignoring weak RSSI -63.000000 on channel 39 for device: (device hash: 0x7209717) because we cannot trust weak RSSI due to a BT FW bug
    standaard 14:59:45.069447+0200 locationd {"msg":"onAvengerAdvertisementDetected: got avenger advertisement", "subHarvester":"Avenger"}
    standaard 14:59:45.069500+0200 locationd {"msg":"convertToSPAdvertisement", "address":, "data":, "date":, "rssi":, "status":, "reserved":, "subHarvester":"Avenger"}
    standaard 14:59:45.069535+0200 locationd {"msg":"onAvengerAdvertisementDetected: advertisment is near-owner from other people and do not process it", "subHarvester":"Avenger"}
    standaard 14:59:45.069710+0200 locationd saveBeaconPayload: 1
    standaard 14:59:45.070899+0200 nearbyd #ses-devicepresence,Ignoring weak RSSI -78.000000 on channel 39 for device: (device hash: 0x6df89e5) because we cannot trust weak RSSI due to a BT FW bug
    standaard 14:59:45.070837+0200 searchpartyd Publishing 1 advertisements to subscribers.
    standaard 14:59:45.141120+0200 heard -[AXHeardController shutdownIfPossible]:337 BT not yet ready, delaying shutdown check
    standaard 14:59:45.227006+0200 kernel memorystatus_update(enter): pid 4708, priority 210, dirty=0x0, Active(-1MB NF), Inactive(-1MB, NF)
    standaard 14:59:45.227041+0200 kernel memorystatus_update: init: limit on pid 4708 (-1MB F ) targeting priority(210) dirty?=0x0
    standaard 14:59:45.239290+0200 kernel memorystatus_update(enter): pid 4708, priority 40, dirty=0x0, Active(50MB NF), Inactive(50MB, NF)
    standaard 14:59:45.239319+0200 kernel memorystatus_update: init: limit on pid 4708 (50MB NF) targeting priority(40) dirty?=0x0
    standaard 14:59:45.285995+0200 AppleCameraAssistant Launching

    • Hallo, wordt de LaCie externe harde schijf zichtbaar in Schijfbeheer? Zo ja, formatteer de schijf dan naar ExFAT. Succes!

  • Hoi Stefan,

    Ik heb een My Passport harde schijf die ik al jaren gebruik op mijn macbook. Ineens herkende mijn macbook de harde schijf niet meer. Ik heb de stappen in jouw artikel doorlopen. Als ik de harde schijf aansluit hoor ik dat hij aan gaat (de schijf heeft een blazend geluid) maar deze wordt niet weergeven op mijn bureaublad en/of in finder. Ik zie de harde schijf wel in het schijfhulpprogramma, maar ik wil hem niet formatteren want ik heb geen kopie van de gegevens dus kan ze de schijf niet wissen aangezien deze gegevens belangrijk voor mij zijn.
    Tijdens het toevoegen in de console, zie ik wel heel veel meldingen maar ik snap niet hoe ik fout meldingen moet herkennen... Ik wordt er niet wijzer op. Wat is je advies?

    Groet,

    Amber

    • en oja, de harde schijf ook aangesloten op een windows device (laptop). Ook hier hoor ik de harde schijf 'aan gaan' maar wordt deze niet herkent door verkenner.

      • Hallo, hier leest u wat aanvullende tips in het Engels.
        https://apple.stackexchange.com/questions/149067/external-hdd-can-be-seen-in-disk-utility-but-not-in-finder Succes!

  • Hallo Stefan,

    Bedankt voor je artikel, maar helaas heb ik geen oplossing kunnen vinden voor het volgende. Hopelijk kun je me hiermee helpen. Ik heb een vrij oude harde schijf die maar niet zichtbaar wordt op mijn macbook, ook niet in het schijfhulpprogramma of in Consule. De harde schijf is ook al 5+ jaar niet meer gebruikt. Ik heb hem ook op een andere macbook aangesloten, ook daar vindt hij hem niet. Ik heb helaas geen Windows in de buurt.
    Weet jij misschien een oplossing?

    Heel erg bedankt alvast!
    Groeten,
    Lenna

    • Hoi, sowieso even aankoppelen aan een Windows PC. Daarnaast, gebruik originele kabels, vervang eventueel de kabels – USB vermoed ik.

      Omdat het een harde schijf is, geen SSD? Luister eens of je de HD hoort. Als die letterlijk draait en dus werkt, kun je de data mogelijk door een specialist laten uitlezen als het belangrijke data betreft. Als de HD op twee Macs al niet wordt gevonden is alleen Windows nog een optie, of Linux. Helaas zijn de opties dus beperkt. Hopelijk heb je er wat aan. Succes!

  • Hej Hallo Stefan,

    Hopelijk kun je mij helpen met het volgende probleem; mijn externe hardeschijf heeft zich laatst uitzichzelf "onveilig verwijderd" en kan nu niet meer door mijn mac gevonden worden. In het schijfhulpprogramma nog wel, maar dan gedeactiveerd. En is activeren ook niet meer mogelijk, noch schijf-EHBO.

    Ik heb hem toen aan een windows laptop gehangen, waarbij de pc onwijs veel moeite had om de schijf te lezen en na lang wachten en vastlopen verschenen daar mijn bestanden.
    Vervolgens heb ik geprobeerd "Probleem oplosser" over de schijf heen te laten gaan, waarbij die normaal binnen een uurtje wel klaar mee is. Kosten dit nu een dag. Het overzetten van bestanden werkte ook niet helemaal, aangezien het een schijf is van 5tb. En hij echt onwijs veel moeite heeft met alles te laden.

    Vervolgens heb ik hem weer terug aan de mac gekoppeld, samen met een andere schijf. Hierbij laat ik op die goed werkende schijf de bestanden (via schijfhulpprogramma) terug zetten. Hier is die alleen al bijna 21 uur mee bezig, met nog steeds hetzelfde bericht dat het wordt uitgevoerd. En het laadbalkje dat heen&weer schuift.

    Ik heb een hard hoofd in dat dit wel gaat werken, maar voor ik het loskoppel vroeg ik mij af of jij eventueel een oplossing hebt? Via console wordt ik jammer genoeg niks wijzer van.

    Alvast super bedankt!
    Groetjes,
    Shane

Gepubliceerd door
Stefan