More
  Startpagina Handige tips Hoe blijf je ECHT anoniem op het internet, bekijk deze tips!

  Hoe blijf je ECHT anoniem op het internet, bekijk deze tips!

  Wat kun je doen om anoniem te blijven op het internet? Er is steeds meer te doen over privacy op het internet. Internet gebruikers worden door het verzamelen van data door grote spelers zoals Facebook, Twitter, Instagram, Google, YouTube steeds meer bewust van de informatie die deze bedrijven over ons verzamelen.

  Het internet is een grote verzamel-bron van informatie en dit is een mogelijk gevaar voor de privacy van gebruikers.

  anoniem op internetIk ga niet te lang in op wat het internet van ons allemaal verzameld, maar hoe kun je je wapenen tegen de data die je bewust/onbewust online achterlaat en wat kun je doen tegen bedrijven die deze informatie graag gebruiken voor advertentie doeleinden etc?

  In dit artikel ga ik in op tools en methodes om de online informatie die je automatisch achterlaat op het internet over jou en je apparaat te beperken op het internet.

  Als je je online begeeft laat je sporen na, dit is niet anders. Online informatie achterlaten is een nadeel van het huidig internet, het is voor zover mij bekend…Niet mogelijk om geen informatie achter te laten. Wil je online diensten gebruiken moet je je registreren, iets installeren, iets kopen of ergens op klikken en dit laat sporen na op het internet…

  Goed, hoe beperk je die online sporen!? Hoe behoud je enigszins je privacy en blijf je anoniem online?

  Hoe blijf je ECHT anoniem op het internet?

  Ik geef toe, de titel van dit artikel is deels clickbait. Echt anoniem blijven op het internet is zoals gezegd een illusie. Beperken is wel mogelijk.

  DNS over HTTPS activeren in de web browser

  Recent heb ik een artikel geschreven over het activeren van DNS over HTTPS in de web browser’s Google Chrome en Firefox. DNS over HTTPS is een simpele oplossing om de informatie die uw internet service provider (ISP) over u kan verzamelen te beperken.

  Als u een website intikt in uw web browser, bijvoorbeeld Google.com wordt “Google.com” omgezet naar een IP adres (en andersom). Dit gebeurt door een DNS server, deze DNS server is over het algemeen een server die zich bevind bij uw internet provider. Het is daardoor mogelijk dat uw internet provider inziet welke websites u bezoekt.

  Als u DNS over HTTPS inschakelt in de browser Google Chrome of Firefox dan gebruikt u een externe DNS server, Cloudflare of NextDNS (op het moment van schrijven van dit artikel). U omzeilt dan de DNS server van uw provider waardoor het voor uw provider een stuk lastiger is te zien welke websites u bezoekt.

  VPN

  Komen we meteen bij de tweede optie om meekijken te beperken op het internet. Dat is het gebruik van een VPN server. We zien steeds meer reclame voor VPN servers, denk aan NordVPN of een gratis VPN. Een VPN versleuteld de connectie tussen jou en het internet. Het internet verkeer wordt omgeleid via een versleutelde verbinding die het voor externe partijen zo goed als onmogelijk maakt om mee te kijken naar welke IP adressen u verbind en welke data op en neer wordt verzonden.

  Het is dus aan te raden als u online privacy hoog in het vaandel heeft staan om ALTIJD verbinding te maken via een VPN server.

  Incognito browser

  U kunt een VPN uitstekend combineren met een incognito tabblad of browser. Incognito doet niks om uw activity op het internet te beperken, wel lokaal op uw apparaat.

  Als u een incognito tabblad opent in uw browser, bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox dan worden de volgende gegevens niet lokaal opgeslagen en zijn dus niet inzichtelijk voor andere gebruikers.

  Uw browser geschiedenis, Cookies en site gegevens en ingevoerde informatie in formulieren.

  Andere ONLINE activiteit is nog steeds inzichtelijk zoals de websites die u bezoekt, uw locatie en de internet provider waarmee u het internet bezoekt.

  Advertentie blocker

  Heeft u al een advertentie blocker geïnstalleerd? Er zijn verschillende goede advertentie blockers. Echter ik raad aan om aanvullende filter lijsten toe te voegen aan de adblocker. Deze filter lijsten worden door gebruikers beheerd die dagelijks zoeken naar gevaarlijke websites, onbekende advertentie netwerken etc.

  Ik raad aan “EasyList Dutch” en “Malware domains” toe te voegen aan AdBlock Plus, beide kunt u vinden in de lijst van aanvullende adblock filters.

  Let wel op dat u geen advertenties of scripts blokkeert waar u gebruik van maakt. Zo zijn er bijvoorbeeld filter lijsten die Facebook commentaar velden blokkeren, dit zorgt ervoor dat deze commentaar velden niet meer worden weergegeven op websites en u dus op sommige websites niet meer kunt reageren op blogs of artikelen via Facebook comments.

  DuckDuckGo zoekmachine

  DuckDuckGo is een zoekmachine die zijn gebruikers belooft dat het hen niet volgt. In tegenstelling tot Google, geeft het geen persoonlijke aandacht aan de zoekresultaten. Wanneer u DuckDuckGo gebruikt, ziet u geen gerichte reclame, omdat uw gegevens niet worden geregistreerd zoals Google dat wel doet.

  Het installeren van DuckDuckGo is simpel en kan in iedere browser via de DuckDuckGo zoekmachine zelf.

  Web browsers die uw privacy beschermen

  TOR browser

  Dit is in een ingewikkelde. Ik gebruik zelf geen TOR omdat het me teveel belemmert op het internet. TOR is weliswaar een geweldige optie om uw privacy en anonimiteit te waarborgen op het internet.

  TOR (The Onion Router) is ooit begonnen als een project om volledig anoniem te zijn op het internet. Tor Browser leidt al je internet verkeer door het Tor netwerk en anonimiseert het. Dit gebeurt via de TOR browser, maar kan op andere manieren om al het internet verkeer omleiden. Het is maar net hoe TOR is geïnstalleerd op je apparaat. TOR beperkt zich niet alleen tot de TOR browser.

  Tor Browser maakt een willekeurige verbinding met een van de openbare toegangsknooppunten, zend dat internet verkeer door een willekeurig gekozen “relay”. Het internet verkeer wordt door meerdere lagen van “relays” verzonden en daarom ook de naam “Onion” van een UI die ook uit meerdere lagen bestaat. Grappig weetje..

  Dit zorgt ervoor dat de externe server dus niet weet waar u vandaan komt en via welke internet verbinding u daadwerkelijk connectie maakt met deze externe server. Het is dus goed mogelijk dat als u Google.com bezoekt u wordt omgeleid naar Google.de of Google.ru omdat u als eindpunt een Duitse of Russische node heeft.

  Persoonlijk vind ik TOR traag en wordt TOR teveel geblokkeerd op het internet om er dagelijks gebruik van te maken. Als u bijvoorbeeld Google bezoekt via TOR wordt u constant gevraagd om Captcha afbeelding goed te keuren. Een alternatief zou zijn om Google volledig links te laten liggen en DuckDuckGo als zoekmachine te gebruiken.

  Firefox

  Firefox? Ja Firefox. Als er een bedrijf is ter wereld die privacy hoog in het vaandel heeft staan is het Mozilla. Mozilla is de ontwikkelaar van de Firefox web browser en non profit. Firefox is open-source en biedt een heleboel extensies die uw privacy online kunnen verbeteren.

  Firefox is beschikbaar voor alle platformen.

  Epic Browser

  Epic browser is ontwikkeld om uw privacy online te beschermen. Echter, de Epic browser is in de praktijk voor de gemiddelde internetter mogelijk wat moeilijk te gebruiken. Epic is een privé en veilige webbrowser die advertenties, trackers, fingerprinting, cryptomining, ultrasoundsignalering en meer blokkeert. Epic browser heeft een ingebouwde gratis VPN (servers in 8 landen).

  Er zijn meer browser’s gericht op anonimiteit maar dit zijn wel de beste.

  Overige tips om je online privacy te beschermen

  Social media

  Social media is een no-go. Gebruik geen social media, maak geen Facebook profiel aan en gebruik geen twitter, instagram of zelfs YouTube. Gebruik gewoon helemaal geen social media. Social media netwerken zijn erop gericht je online te volgen via cookies en fingerprinting. Social media netwerken registeren alles wat je online doet, welke websites je bezoekt, waar je in zoekmachines op zoekt, wie je familie is, hoelaat je social media gebruikt, waar je woont noem maar op. Niet doen dus.

  Heb je toch een social media profiel en wil je ervanaf?

  Google

  Ook Google staat erom bekend enorm veel data over ons te verzamelen. Ik weet het, maar een internet zonder Google? Veel succes…

  Ik hoop u met dit artikel geholpen te hebben!

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Meest gelezen artikelen

  14 Mac OS X tips die u (mogelijk) nog niet wist?

  Het is bijzonder wat je allemaal met een Mac kunt doen. In dit artikel een aantal kleine tips en tricks om de ervaring met...

  Bescherm uw computer in openbare WiFi netwerken

  Er zijn maar weinig plekken meer waar geen gratis wifi of bedraad internet meer beschikbaar is. Iedereen wil ten slotte ten alle tijden met...

  Dit is hoe u Windows update bestanden kunt verwijderen

  Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen...

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop...