Windows 8 startknop – Ik wil het terug! – Instructie

Meest gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit bericht op social media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken.

Windows 8 Startknop De Windows startknop, de heilige windows startknop zoals Microsoft ons Windows gebruikers dit al jaren voorschotelt. We kunnen amper zonder, en komt Microsoft dan met een alternatief in ‘Charms’ style voor handige touch screens dan gaan we massaal opzoek naar de Windows 8 Startknop. Is de start knop er nog ? Zit het verborgen ? Komt Windows 8.1 wel weer met een startknop ? Helaas, het antwoord is nee, Windows 8.1 komt dan wel met een startknop maar niet met een start menu, deze startknop verwijst alleen naar het bureaublad. De Windows startknop is vanaf Windows 8 verleden tijd en het ziet er niet naar uit dat Microsoft de Windows startknop nog nieuw leven in gaat blazen, ook niet in Windows 8.1. We gaan dus opzoek naar een alternatief, en gelukkig die is er! En beter nog, dit alternatief is gratis.

Windows 8 Startknop

Windows 8 Startknop installeren

Een mooi en vooral gratis alternatief voor de Windows 8 startknop is een programma genaamd “Startknop 8” het biedt een aantal mooie voordelen.

 • Kies een fraaie skin voor de Startknop of maak zelf een ontwerp.
 • Startknop 8 gebruikt de GPU en multi-threading. Hierdoor is het super-snel met laden van de startknop
 • Startknop 8 wijzigt geen systeembestanden en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd en weer verwijderd indien u de startknop niet meer wilt.
 • Gemakkelijk toegankelijke, configureerbare power-knoppen om het startmenu naar u wens aan te passen.

Wij hebben Startknop 8 geïnstalleerd en zijn heel tevreden, het werkt super en het is volledig gratis zonder enige vorm van reclame. Zie onze instructie met handige informatie over hoe Startknop 8 te installeren en te configureren voor eerste gebruik.

Windows 8 Startknop

 • Klik door op Volgende

Windows 8 Startknop

 • Indien akkoord selecteert u de licentieovereenkomst en klik door op Volgende

Windows 8 Startknop

 • Klik door op Volgende

Windows 8 Startknop

 • Als u het startscherm wilt overslaan dan vinkt u Startscherm overslaan bij het opstarten aan, indien u dit niet wenst en zelf naar de Desktop wilt overschakelen doormiddel van de Windows + D toets dan vinkt u deze optie uit.
 • Klik door op Volgende

Windows 8 Startknop

 • Selecteer de doelmap om Startknop 8 te installeren.

Windows 8 Startknop

 • Als u een start-menu map wilt aanmaken selecteert u Volgende. Indien u dit niet wilt dan kunt u een vink zetten bij ‘Geen menu Start map maken’ klik alsnog op Volgende.

Windows 8 Startknop

Klik door op Installeren, Startknop 8 wordt nu geïnstalleerd op u computer.

Windows 8 Startknop gebruiken na installatie

Na de installatie van Windows 8 startknop heeft u weer een goed werkende Windows 8 startknop terug op de plaats waar u hem verwacht.

Windows 8 startknop is terug

We gaan eens kijken naar de opties die Windows 8 startknop ons allemaal te bieden heeft om zo de Windows 8 startknop aan te passen aan onze wensen.

 • Klik met de rechter muis knop op onze nieuwe startknop en selecteer Opties

Windows 8 startknop opties

Als u de Opties heeft geopend krijgt u de volgende opties van de Windows 8 startknop 8 (ook wel Start Menu X genaamd) te zien. Hieruit kunt u kiezen een hoop opties, persoonlijk zou ik de opties allemaal standaard laten. Op deze manier heeft u de Windows 8 startknop zoals deze ook in Windows 7 en eerder aangeboden werd. Bij Systeem integratie kunt u voornamelijk kiezen hoe Windows 8 Startknop gestart wordt en waar deze zichtbaar is.

Onder het menu item Persoonlijke instellingen aan de linkerzijde kunt u kiezen; de soort weergave, de grote van de tekst en evt de breedte van de startknop nog aanpassen.

Bij het menu Startknop kunt u het icoontje kiezen voor het Startmenu, er is keuze uit standaard iconen die in eerdere Windows versies gebruikt werden maar ook een aantal nieuwe en grappige icoontjes als Angry Birds, keuze zat.

Onder Besturingselementen kunt u kiezen om sneltoetsen in te stellen om bijvoorbeeld Windows te vergrendelen, de computer opnieuw op te starten in standby of slaapstand te plaatsen enzovoorts. Deze sneltoetsen werken alleen als Windows 8 Startknop of Start Menu X ook is gestart.

Windows 8 Startknop alternatieven

Er is ondertussen nog genoeg alternatief te vinden naast Start Menu X of Windows 8 Startknop. Sommige betaald en sommige ook gratis, persoonlijk hebben wij voor Start Menu X gekozen zoals u heeft gezien, u heeft nog de keuze uit

StartIsBack 
Als u een Windows 8 startknop zoekt die eruit ziet als in Windows 7 is een StartIsBack een perfect stukje software die het Windows 7 Startmenu volledig na bootst. Let wel, deze software is niet gratis maar beschikt over een shareware licentie.

Pokkie
Pokkie levert zijn eigen manier van een Windows 8 startknop, het ziet er nog uit als een Windows 8 start menu en niet zozeer die van Windows Vista of Windows 7. Ook levert het een handige optie om programma’s of websites te pinnen (vast te zetten) en biedt het de optie om interactieve widgets toe te voegen zoals u email. Ook Pokkie is volledig gratis en een zeer goed gratis alternatief aan zowel Start Menu X als StartIsBack.

Succes met u keuze!

Lees meer tips of kom nog eens terug op PC Tips. Ik plaatst constant nieuwe handig PC Tips.

Aanbevolen tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

495 POSTS336 REACTIES

1 REACTIE

Abonneer
Abonneren op
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Most Voted
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren
Marc
Marc

Windows 8.1 automatisch inloggen
Na de gratis update naar 8.1 moest ik telkens een wachtwoord ingeven. Vervelend.

Dit is nu verholpen. Bedankt

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
1
0
Hulp nodig? Of heeft u een vraag?x
()
x