Google Chrome

Do Not Track (DNT) inschakelen in de webbrowser

“Do Not Track” is een functie in web browsers die u kunt inschakelen om website te verzoeken, u niet online te volgen.

Het tracken van uw online activiteit wordt meestal gedaan om een beeld te vormen van welke websites u bezoekt, hoelang u deze websites bezoekt, welke links u vervolgens aanklikt en of u op advertenties klikt. Deze gegevens zijn belangrijk van adverteerders, maar ook voor mensen die een website beheren. Door deze gegevens te gebruiken kan de website bijvoorbeeld worden geoptimaliseerd en kan de gebruiksvriendelijkheid van de website worden verbeterd.

In het geval van adverteerders wordt tracking vooral gebruikt om te kijken welke advertenties het beste werken, waar u dus het meest op klikt of welke advertenties u het meest ziet. Dit kan allemaal via tracking worden uitgevoerd. Niet iedereen wilt online gevolgd worden via tracking, daarom hebben de Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox of Safari browser een niet volgen functie waarin u zelf kunt beheren of u websites wilt verzoeken u niet online te volgen.

Door “Do not track” in te schakelen biedt dit nog geen garantie dat u ook niet online gevolgd wordt door een bepaalde website. Het is een verzoek en dit verzoek wordt door de website gehonoreerd of niet. Dit is hoe u niet volgen kunt inschakelen.

Do Not Track (DNT) inschakelen in de webbrowser

Google Chrome

  1. Open Chrome en klik op de drie verticale puntjes in de rechterbovenhoek om het menu te openen.
  2. Klik op “Instellingen”.
  3. In het linkermenu, klik op “Privacy en beveiliging”.
  4. Klik hierna op “Cookies van derden”.
  5. Schakel de optie “Een verzoek voor ‘Do Not Track’ met je browseverkeer verzenden” in.

Microsoft Edge

  1. Open de Microsoft Edge browser en klik op de drie horizontale puntjes in de rechterbovenhoek om het menu te openen.
  2. Ga naar “Instellingen”.
  3. Kies “Privacy, zoeken en services” aan de linkerkant.
  4. Scroll naar beneden naar het gedeelte “Privacy” en schakel de optie “Niet volgen-verzoeken verzenden” in.

Firefox

  1. Open de Firefox browser en klik op de drie horizontale streepjes in de rechterbovenhoek om het menu te openen.
  2. Klik op “Instellingen” in het menu.
  3. Klik aan de linkerzijde op “Privacy & Beveiliging”.
  4. Scroll naar beneden naar het gedeelte “Websiteprivacyvoorkeuren en vink de optie “Stuur websites een ‘Niet-volgen’-verzoek” aan. Optioneel kunt u ook nog “Websites vertellen mijn gegevens niet te verkopen of te delen” inschakelen.

Safari

  1. Open Safari en ga naar “Safari” in de menubalk, en dan naar “Instellingen”.
  2. Klik op het tabblad “Privacy”.
  3. Klik op de knop “Geavanceerd”.
  4. Vink de optie “Gebruik geavanceerde bescherming voor tracking en fingerprinting” aan. Wijzig deze optie naar “hele surfgedrag”.

Hoewel het vragen om niet te tracken kan helpen dat websites u niet volgen, is het nog steeds mogelijk dat websites u volgen. Dit is een mogelijk probleem. Een ander probleem is dat u minder gepersonaliseerde inhoud ziet, dat betekent minder relevante advertenties, maar ook sommige inhoud op websites wordt niet onthouden.

Hoewel het inschakelen van DNT dus een stap in de goede richting kan zijn voor u, wanneer u zich zorgen maakt over uw online privacy, is het belangrijk dat u de beperkingen erkent en begrijpt dat dit slechts een onderdeel moet zijn van een breder scala aan privacybeschermingsstrategieën. Effectieve bescherming tegen tracking vereist vaak een gelaagde aanpak, inclusief technische maatregelen zoals een VPN, bewustwording van privacyrisico’s en zorgvuldige keuzes over welke websites en diensten u gebruikt.

Lees meer:

Bedankt voor het lezen!