Windows

Opslaginzicht uitvoeren in Windows 11 – Schijfruimte vrijmaken

Wanneer er nog maar weinig schijfruimte vrij is op uw Windows 11 computer kunt u opslaginzicht gebruiken om schijfruimte vrij te maken.

Met Opslaginzicht in Windows 11 krijgt u dus inzicht in hoe u de opslagruimte op uw apparaat gebruikt. U ziet een gedetailleerd overzicht van welke bestandstypen en apps de meeste ruimte innemen op uw harde schijf. Dit inzicht helpt u gemakkelijker te beslissen welke bestanden of apps u wilt verwijderen of verplaatsen om ruimte vrij te maken.

Opslaginzicht is standaard ingeschakeld. Dat betekent dat als uw computer over weinig schijfruimte beschikt er automatisch tijdelijk bestanden worden gewist en na verloop van tijd er ook automatisch bestanden in de prullenbak worden verwijderd. Echter, in sommige gevallen wilt u voorkomen dat uw computer schijfruimte volraakt en kunt u zelf opslaginzicht uitvoeren.

Door actief gebruik te maken van Opslaginzicht, kunt u niet alleen uw computer efficiënter maken, maar ook de levensduur van uw computer verlengen. Het helpt bij het identificeren van ongebruikte bestanden en apps die onnodig ruimte innemen, waardoor u een keuze kunt maken over wat u wilt behouden of verwijderen. Dit is hoe het werkt.

Opslaginzicht uitvoeren in Windows 11

Om te beginnen opent u de instellingen. In de instellingen klikt u op “Systeem” en vervolgens op “Opslag”.

Opslaginzicht inschakelen

Om opslaginzicht automatisch in te schakelen wijzigt u de instelling “Opslaginzicht” naar “aan”. Om de opslaginzicht instellingen te beheren klikt u op het pijltje rechts ernaast.

Tijdelijke bestanden opschonen

Opslaginzicht biedt u een optie om tijdelijke bestanden automatisch op te schonen. Dit zijn tijdelijke systeem en app-bestanden die door Windows worden gebruikt. Dit omvat de volgende typen bestanden.

  • Tijdelijke internetbestanden en cache.
  • Systeemlogbestanden.
  • Installatiebestanden.
  • Updatebestanden.
  • Minidump-bestanden.
  • Allerlei tijdelijke bestanden van applicaties.

Gebruikersinhoud automatisch opschonen

Deze functie helpt om automatisch ruimte vrij te maken door tijdelijke bestanden en inhoud die u niet meer nodig heeft, zoals bestanden in de Prullenbak of in de map Downloads, te verwijderen nadat deze een bepaalde tijdsperiode ongebruikt zijn gebleven. Deze tijdsperiode kunt u configureren met opschoningsschema’s.

Opschoningschema’s configureren

U kunt verschillende opschoningschema’s configurren voor verschillende functies in Opslaginzicht. Zo kunt u beheren wanneer Opslaginzicht uitgevoerd dient te worden, wanneer bestanden in de prullenbak automatisch verwijderd moeten worden en na hoe lang bestanden in de “Downloads” map automatisch verwijderd dienen te worden. Voor elk onderdeel kunt u verschillende tijdsperiodes instellen.

Opslaginzicht handmatig uitvoeren

Opslaginzicht wordt automatisch uitgevoerd aan de hand van de tijdsperiode of actie die u heeft ingesteld bij het opschoningsschema. Het is echter ook mogelijk om opslaginzicht handmatig uit te voeren. Klik hiervoor op de “Opslaginzicht nu uitvoeren” knop onderin de opslaginzicht instellingen.

U ziet nu dat opslaginzicht wordt uitgevoerd. Als u OneDrive heeft gekoppeld dan ziet u ook dat lokale bestanden worden verplaatst naar de Cloud zodat deze niet meer aanwezig zijn op uw computer. Dit bespaart schrijfruimte. U kunt ze te allen tijde wel openen, de bestanden worden dan van Microsoft-Cloudservers gedownload en zijn lokaal beschikbaar op uw computer.

Lees ook: Bloatware apps verwijderen in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!