Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Downloads map wijzigen naar andere locatie in Windows

Standaard worden er in Windows meerdere mappen aangemaakt die verwijzen naar standaard locaties op uw harde schijf. Een voorbeeld van deze mappen zijn de Downloads map en de Documenten map. De standaard locatie voor de Downloads map is C:\Gebruikers\uw-gebruikersnaam\Downloads.

De C schijf is echter voor de meeste computer gebruikers de schijf locatie waar het besturingssysteem op is geïnstalleerd. Als de C schijf volraakt dan kan het besturingssysteem mogelijk niet meer gewenste Windows Updates installeren of krijgt u constant de melding dat de C schijf vol is.

Het is dus gewenst om de Downloads map en daarmee dus de inhoud van de map te verplaatsen naar een andere schijf partitie of een externe harde schijf om ruimte te besparen.

Downloads folder wijzigen naar andere locatie in Windows

Ik raad aan om een Windows herstelpunt aan te maken voordat u doorgaat. In sommige gevallen ontstaan er ongewenste problemen bij het verplaatsen van de downloads map. Op deze manier kunt u altijd terug naar een herstelpunt.

Maak na het herstelpunt eerst op de nieuwe locatie een “Downloads” map aan! Doet u dit niet dan ziet u de “Downloads” map niet meer in “Snelle toegang” en in de gebruikersprofiel map.

Open nu de Windows verkenner.

windows verkenner openen

In de Windows verkenner klik op Deze PC. In de mappen folder klik met de rechtermuisknop op de Downloads map. In het menu klik op Eigenschappen.

downloads map eigenschappen

In de eigenschappen van de map klik op tabblad Locatie. Klik op de “Verplaatsen” knop om de locatie van de map te verplaatsen naar een andere schijf of locatie binnen Windows.

Downloads folder verplaatsen

Selecteer de zojuist nieuw aangemaakte “Downloads” map op de nieuwe locatie en klik op “Map selecteren”.

Let op onderstaande afbeelding wijkt af!!

locatie selecteren voor map in windows

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Mocht er iets fout zijn gegaan kunt u door dit bestand: https://pc-tips.info/downloads/downloadmap_herstellen.zip te downloaden en uitvoeren als administrator de “downloads” map weer herstellen.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook
11 REACTIES
 1. Hoi
  Ik heb een vraag ik heb een laptop van school met windows 10 en ik wil de download map naar C:/ windows hebben alleen ik kan in de eigenschappen van verkenner de map downloads niet wijzigen ik kan niet typen hij geeft aan dat hij het opgegeven pad niet kan vinden kunt u advies geven?

  Met vriendelijke groet
  Delano Su

  • Hoi, ik vermoed dat dit beperkingen zijn die school met een beleid toepast op de laptop om wijzigingen te voorkomen. Er zullen wel meer instellingen zijn die je niet kan wijzigen. Dan is het helaas niet mogelijk.
   Studeer ze! 🙂

 2. Goedendag, ik meen uw instructies te hebben opgevolgd maar er gaat toch iets verkeerd.
  Ik probeerde als eerste de downloadmap van C naar D te verplaatsen. De bestanden kwamen daar idd aan, maar de map is verdwenen. Heb toen in D een map downloads aangemaakt, al had ik daar niet een goed gevoel over. Als proef heb ik een bestandje gedownload, die komt keurig aan in D maar niet in die map. Hopelijk is er een oplossing. Vriendelijke groet.

 3. Hallo, knoeien is opzich geen probleem op een test PC. Ik vermoed dat u met beleidsinstellingen heeft gewerkt, aangepast etc. Ik kan uit uw reactie niet direct opmaken wat uw vraag precies is. Houdt er wel rekening mee dat als u onderdelen gaat verwijderen zoals onedrive, edge en windows defender dat daar problemen uit voort komen. Deze kunnen niet allemaal opgelost worden. Als u niet weet hoe u bepaalde dingen moet aanpakken zou ik ze ook niet verwijderen. Het kan op een test PC, maar het herstellen daarna is vaak erg moeilijk. Ik zou dus de test PC herstellen via de instellingen of opnieuw installeren.
  Groet, Stefan

 4. Dank voor de tip. Voor een deel van de folders werkt dit, echter als ik dit bij de map “afbeeldingen” wil doen komt hij met een melding dat dit niet mogelijk is vanwege het feit dat er een map in locatie bevindt die niet kan worden omgeleid. Dit is een overblijfsel van Onedrive (die ik ondertussen al verijderd heb).

  Enig idee hoe dit op te lossen is?

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!