Windows update bestanden verwijderen? Dit is hoe!

Stefan
Windows update bestanden verwijderen

Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen te verhelpen is door de tijdelijke bestanden die Windows gebruikt om te updaten te verwijderen.

Als u de Windows update bestanden verwijderd worden deze opnieuw aangemaakt en kan Windows nieuwe updates installeren. Het is een simpele manier om vaak ingewikkelde update problemen in Windows te verhelpen.

Windows update bestanden verwijderen

Om te beginnen gaan we de Windows update service stopzetten. Het stoppen van deze service onderbreekt lopende of hangende update processen in Windows en helpt ons om de tijdelijke bestanden te verwijderen.

In het zoekvenster onderin de Windows taakbalk zoek op: services.msc. Open het services resultaat.

windows services openen

In het Windows service venster zoek naar de service: Windows update. Klik op het resultaat en klik links bovenin op De service stoppen.

windows update service stoppen

Laat het Services venster open. Als we klaar zijn dan moet de Windows-update service weer worden opgestart.

Open de Windows verkenner (1) en open de volgende map (2): C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\ selecteer vervolgende alle bestanden en mappen in de Download folder met CTRL+A (3) en verwijder de bestanden en mappen met de verwijderen knop (4).

softwaredistribution map leegmaken

Ga nu terug naar de Services applicatie. Klik op de Windows update service en klik links bovenin op De service starten.

windows update service starten

Sluit alle vensters. Ga in de Windows instellingen naar Windows update en controleer en installeer de updates opnieuw.

windows update

Als het goed is worden de update bestanden die eerder niet installeerde nu wel geïnstalleerd.

Lees meer:

Lees ook
PC Manager voor Windows 11 of Windows 10

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
13 reacties
 1. Geachte heer,
  Ik heb de update KB5031356 gedownload via WiFi. De installatie ervan verliep zo traag ( 20% in 2 uur) dat ik de laptop uitgezet heb. De opstart daarna verliep uiterst traag, maar het lukt gelukkig.
  Ik heb de download verwijderd volgens bovenstaand artikel “Windows update bestanden verwijderen. Dit is hoe?” Daarbij verschijnt de mededeling dat een map of bestand niet verwijderd kan worden omdat het geopend is. Het gaat om 26c2cba51f4bf15543c8c8eff446d963. Er is daarbij ook een bestand ShareFileCache aangemaakt.
  Wat kan ik doen? De laptop blijft ingeschakeld voor verdere acties. Gaarne Uw advies.
  Vriendelijke groet Fons Rutten

 2. Na het instaleren van windows 10 naar windows 11 blijven de windows update opschonen staan al zet je er een vinkje maar blijft terug komen in het systeem ook tijdelijke internetbestanden ook niet weg te krijgen

 3. Hallo Stefan, Nou ik heb alles geprobeerd zoals hierboven voorgesteld. Ik heb steeds de map “SoftwareDistribution” verwijderd. Zonder het gewenste resultaat. Een clean install is een optie maar daar ben ik wat huiverig voor. Ik heb ruim 350 apps op de C schijf staan en het is maar de vraag of een clean install met behoud van alle apps de oplossing geeft. Ik denk daar nog maar even over. Tot zover in elk geval bedankt voor alle hulp.

 4. Hallo Stefan, na een lange speurtocht met weinig succes ben ik hier terecht gekomen door het volgende probleem. Mijn windows 10 wilde niet updaten. Na het verwijderen van van de map “SoftwareDistribution”, wat mij lukte dankzij jouw instructies, Lukte het om de update KB4023057 te downloaden en te installeren. De update KB5006670 ging ook goed wat betreft downloaden en installeren Maar bij het herstarten ging het fout. Ik kreeg de melding: “De updates kunnen niet worden voltooid. Wijzigingen ongedaan maken. Schakel de computer niet uit”. Ook een tweede poging (met nogmaals de map “SoftwareDistribution” verwijderen) had geen succes. Enig idee wat ik kan doen, want ik houd de melding, bij windows update, dat er belangrijke beveiligings- en kwaliteitsfixes ontbreken.
  Bij voorbaat hartelijk dank,
  met vriendelijke groet, vanuit Bali, Indonesië,
  Joost Pieter de Jong

  1. Hallo Joost Pieter, om te beginnen: bedankt voor de duidelijke uitleg. Er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden, de belangrijkste schijfruimte.
   Maak minimaal 10GB vrij op de computer.
   In dit artikel: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-10-update-20h2-wil-niet-installeren/ staat een “Windows update probleemoplosser”.
   In het volgend artikel: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/3-tips-om-een-probleem-in-windows-op-te-lossen/ kunt u SFC en DISM uitvoeren om algemene Windows problemen op te lossen.
   Laat me weten hoe het ging. Groet, Stefan

   1. Hallo Stefan, allereerst mijn dank voor de snelle reactie en uitleg. Mede door het tijdsverschil mijn wellicht wat latere reactie.
    Allereerst: Ik heb een Samsung SSD van 1TB als C schijf die nog niet voor de helft in gebruik is, dus dat is het probleem niet.
    “Het probleem kan niet met Probleemoplossing worden vastgesteld”.
    Mijn huidige versie van Windows is al 21H2
    Ik heb alle stappen doorlopen die je aangaf met betrekking tot WUReset.
    Vervolgens SFC uitgevoerd. “Found corrupt files and successfully repaired them”.
    De WRT vond geen problemen.
    Maar mijn probleem is er no steeds! (“Updates kunnen niet worden voltooid”)
    Wat nu?
    Ik zou Windows 11 kunnen installeren, maar ik wacht liever tot de bugs eruit zijn, bovendien gebruik ik StartIsBack dus een nieuwe UI doet me niet zo veel.

    1. Hallo Joost Piter, koppel alle aangesloten hardware los van de computer. En probeer het opnieuw. Ik vermoed dat het zit in stuurprogramma’s, daar onlangs wat aan veranderd/geïnstalleerd? Antivirus uitschakelen/verwijderen kan ook helpen. Probeer ook Windows “schoon opstarten”. https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-schoon-opstarten/
     Ik kan het vanaf hier moeilijk beoordelen. Ik zou zeggen steek er ook niet teveel tijd in, doe een clean install met behoud bestanden als het niet lukt. Groet, Stefan

 5. beste stefan, mijn naam is ruud en ben 76, ik heb jaren in de ict gewerkt. geweldig om jou te zien en te lezen hoe gemotiveerd je bent in deze ict en corona tijd.
  mijn probleem is nu: ik probeer al een tijdje de volgende updates uit te voeren: KB4586878-kb4023057-kb890830 en de upgrade naar w10 2004. maar steeds krijg ik het bericht: blauwe scherm met de melding: https://www.windows.com/stopcode. (stopcode: system service exception). hierna start hij weer op maar zijn deze updates NIET geïnstalleerd. weet jij een oplossing hiervoor? ik heb ook een exce gedownload nl: system service exception blue screen_repair-setup exe. weet jij of ik deze zonder problemen kan en mag uitvoeren? in afwachting van je antwoord met groet: Roediegoo alkmaar

  1. Hallo Ruud, bedankt voor uw reactie. Ik merk dat u ook passie hebt voor IT, mooi om te lezen.

   De foutcode “system service exception” is een ingewikkelde. Ik heb zo geen directe oplossing om dit probleem op te lossen omdat het afhankelijk is van een aantal verschillende dingen die op afstand moeilijk te identificeren zijn, denk aan hardware problemen, driver problemen, en zelfs mogelijk malware zoals een boot of rootkit (technische termen).

   Ik raadt u aan de volgende stappen uit te voeren.

   In dit artikel vind u SFC en DISM checks, die kunt u uitvoeren: http://www.pc-tips.info/tips/windows-10/3-tips-om-een-probleem-in-windows-op-te-lossen/

   In dit artikel vind u de Windows update probleemoplosser. Ik raadt aan deze te starten: http://www.pc-tips.info/tips/windows-10/windows-update-foutmelding/

   Controleer daarna of u op een normale manier via Windows update de updates kunt installeren. Indien dit niet het geval is kunt u Windows “nieuwe start” uitvoeren met behoud van bestanden: http://www.pc-tips.info/tips/windows-nieuwe-start-maken/

   Ik hoop dat u ermee geholpen bent! Groet Stefan

   1. dag Stefan, dank voor je snelle reaktie. eea is mij wel duidelijk maar moet daar nog eens goed voor gaan zitten en nadenken. mocht eea lukken dan laat ik je dit wel weten. fijne dagen en geniet!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *