Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Schijfruimte vrijmaken in Windows 11? Complete gids!

Als u problemen ervaart met de schijfruimte in Windows 11, lees dan dit artikel rustig door. De schijfruimte in Windows 11 kan op een simpele manier worden gewist door het inzetten van hulpmiddelen die direct beschikbaar zijn in Windows 11.

Het is niet nodig om software van derden te installeren om de harde schijf op te schonen in Windows 11. Er zijn verschillende hulpprogramma’s beschikbaar in Windows 11 die u verschillende soorten van Windows data helpen verwijderen. Zo kunt u tijdelijke bestanden wissen. U kunt ongebruikte apps die veel ruimte innemen verwijderen en grote en ongebruikte bestanden opsporen en verwijderen.

Schijfruimte vrijmaken in Windows 11

Om inzicht te krijgen in de opslag in Windows 11 kunt u gebruik maken van de Windows instellingen. Door de volgende instellingen te openen ziet u direct de totale opslag en de gebruikte schijfruimte.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Windows instellingen openen

Klik op Systeem aan de linkerzijde en daarna op Opslag.

Opslag instellingen in Windows 11

In de Opslag instellingen heeft u meerdere opties om schijfruimte vrij te maken. In eerste opzicht ziet u een overzicht van de totale data van Apps en onderdelen. Daaronder ziet u direct de totale opslag van de tijdelijke bestanden.

In de Opslagbeheer instellingen kunt u enkele opties inschakelen. U kunt de Opslaginzicht inschakelen om automatisch schijfruimte vrij te maken en tijdelijke bestanden te wissen in Windows 11. Als er aanbevelingen zijn over de opslag dan ziet u dit in de Aanbevelingen opschonen. Onderaan kunt u nog de Geavanceerde opslaginstellingen aanpassen om schijfruimte vrij te maken op andere harde schijven en externe volumes.

Tijdelijke bestanden wissen in Windows 11

Om direct schijfruimte vrij te maken klikt u op de tijdelijke bestanden.

Tijdelijke bestanden verwijderen in Windows 11

In de opslaginstellingen tijdelijke bestanden ziet u direct in een overzicht het totale aantal data wat u kunt verwijderen door tijdelijke bestanden op te ruimen in Windows 11. U ziet enkele specificaties van soort tijdelijke bestanden die kunt u veilig kunt verwijderen.

 • Windows Update tijdelijke bestanden.
 • Upgradelogboek bestanden.
 • Delivery Optimization bestanden.
 • Tijdelijke internet bestanden.
 • Miniaturen.
 • Microsoft Defender antivirus bestanden.
 • Tijdelijke bestanden.
 • Diagnostische gegevens voor Windows foutrapporten en feedback bestanden.
 • DirectX shader cache bestanden.
 • Offline webpagina’s.

Controleer het totaal aan geselecteerde data om te wissen en klik op de Bestanden verwijderen knop.

Tijdelijke bestanden verwijderen in Windows 11

Apps die veel schijfruimte innemen verwijderen in Windows 11

Een andere makkelijke manier om schijfruimte direct vrij te maken is door grote Apps die veel schijfruimte innemen en die u niet of beperkt gebruikt te verwijderen.

Om deze apps te verwijderen gaat u terug naar de Opslag instellingen en klikt u op Apps en onderdelen.

Apps en onderdelen wissen in Windows 11

Wijzig de sortering naar Grootte en sorteer daarmee de Apps op grootte. Door het sorteren wordt direct inzichtelijke welke Apps veel schijfruimte innemen op uw computer. Klik daarna bij de App die u wenst te verwijderen op het de drie puntjes aan de rechterzijde en klik op verwijderen.

Groot verbruikers verwijderen in Windows 11

Grote of ongebruikte bestanden verwijderen in Windows 11

In Windows 11 kunt u via de Aanbevelingen opschonen ook grote en ongebruikte bestanden opsporen en verwijderen. Het is aan te bevelen om ongebruikte bestanden eens in het half jaar op te zoeken en waar nodig te verwijderen.

Klik op de aanbevelingen opschonen instellingen.

Aanbevelingen opschonen in Windows 11

Klik op de knop Grote of ongebruikte bestanden. U ziet nu in een overzicht de oudere bestanden en de recente bestanden. Deze bestanden zijn al door Windows 11 gesorteerd op grootte. Selecteer de grote en ongebruikte bestanden die u wenst te wissen en klik onderaan op de opschonen knop. U ziet ook via deze knop direct hoe veel schijfruimte er vrijgemaakt kan worden.

Grote of ongebruikte bestanden wissen in Windows 11

Helemaal onderaan ziet u nog een instelling om ongebruikte apps te wissen. Klap deze instelling openen en u ziet direct de apps die u niet veel gebruikt op uw computer. U kunt deze app(s) direct verwijderen.

Ongebruikte apps wissen in Windows 11

Geavanceerd inzicht in de schijfruimte op uw computer

In de instellingen: Geavanceerde opslaginstellingen kunt u de opslagruimte inzichtelijk maken per onderdeel in Windows. Dit zijn een hele hoop onderdelen in Windows waardoor u direct kunt zien welke map of instelling de meeste schijfruimte inneemt op uw Windows 11 computer.

In de Opslaginstellingen klik op Geavanceerde opslaginstellingen. Klik daarna op Opslag gebruikt op andere stations.

Geavanceerde opslaginstellingen in Windows 11

Klik daarna op de Lokale (C:) schijf. Het is mogelijk dat er nog andere stations tussen staat zoals een Lokale (D:) schijf etcetera. Het gaat nu alleen om de primaire schijf waar Windows 11 op geïnstalleerd is.

Lokale c schijf

U ziet nu een in duidelijk “Opslaggebruik” overzicht per onderdeel in Windows hoeveel schijfruimte het in het totaal per onderdeel inneemt in uw Windows 11 installatie. Door op het Windows onderdeel te klikken kunt u schijfruimte vrijmaken per onderdeel.

Opslaggebruik in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben om inzicht te krijgen in de schijfruimte in Windows 11 en hoe u deze schijfruimte weer kunt vrijmaken.

Lees meer: Windows 11 sneller maken.

Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook
10 REACTIES
 1. Onder Opslag > Andere personen (Windows 11) staat bij mij dat daarvoor ruim 26 GB gebruikt wordt. Maar mijn laptop wordt niet door anderen gebruikt, is ook nooit gebeurd. Hier lijkt flink ruimte te winnen, heb ik ook nodig, maar hoe? Ik hoop dat u mij kunt helpen.

 2. hallo ik heb een vraagje, ik zit op een school laptop maar mijn windows education verhindert dat ik mijn ongebruikte bestanden etc verwijder. Hoe kan ik toch ruimte maken op mijn harde schijf?

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!