DNS via HTTPS inschakelen in Windows 11? Dit is hoe!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

DNS-over-HTTPS (DoH) is een beveiligingsprotocol voor het internet. Het idee erachter is de privacy van de gebruiker. DNS-over-HTTPS sluit bepaalde aanvallen uit, omdat DoH gebruik maakt van HTTPS. Dit vereist een door DoH ondersteunde server om versleutelde DNS-query’s van gebruikers uit te voeren.

In Windows 10 was DNS-over-HTTPS (DoH) niet beschikbaar via ingebouwde functionaliteit. Het was echter wel mogelijk om bepaalde apps zoals een browser te voorzien van DNS-over-HTTPS (DoH) functionaliteit.

Gelukkig heeft Windows 11 deze essentiële beveiligingsfunctie in zijn standaard instellingen opgenomen en u, de gebruikers, kunt er gemakkelijk gebruik van maken om meer privacy te garanderen.

DNS via HTTPS werkt namelijk op dezelfde manier als DNS, maar HTTPS-sessies houden de verzoeken bij en minimaliseren de informatie die tijdens het verzoek wordt uitgewisseld.

DNS via HTTPS inschakelen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Windows instellingen openen

Klik links in het menu op Netwerk en internet. Klik daarna op de actieve verbinding. Dit kan zijn een ethernet (via de kabel) of een Wi-Fi verbinding.

Ethernet of Wifi instellingen

Klik daarna in het menu: DNS-server toewijzing op de Bewerken knop.

DNS Server toewijzing in Windows 11

Wijzig de DNS instelling van Automatisch naar Handmatig. Als Handmatig al geconfigureerd staat dan laat het zoals het er staat.

Klik op IPv4 en schakel deze optie in. In de voorkeurs-DNS geeft u de volgende servers in (dit zijn Google public DNS servers).

8.8.8.8

In het veld Alternatieve DNS-server vult u in:

8.8.8.4

Wijzig de instellingen: Voorkeurs-DNS-versleuteling naar Alleen versleuteld (DNS via HTTPS).

Er zijn nog twee opties beschikbaar stel ze in naar keuze: Alleen niet-versleuteld en bij voorkeur versleuteld, niet-versleuteld toegestaan. Deze laatste optie zou u ook nog kunnen selecteren.

Klik op de Opslaan knop.

DNS over HTTPS in Windows 11

U heeft nu DNS via HTTPS geactiveerd in Windows 11. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Beste antivirus 2021 volgens de consumentenbond: Bitdefender antivirus.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓