USB stick beveiligen met een wachtwoord? Dit is hoe!

Stefan
USB stick beveiligen met een wachtwoord

Een USB-stick is een handig hulpmiddel om bestanden die u wilt meenemen in op te slaan. Het meenemen van een USB-stick neemt risico’s met zich mee.

De data op de USB-stick kan door iedereen die dit wilt geopend worden. Het beveiligen van de USB-stick met een wachtwoord is dan een optie.

Gelukkig heeft Windows het heel gemakkelijk gemaakt. In dit artikel ik u zien hoe u een USB-stick met een wachtwoord kunt beveiligen met Windows. U kunt in Windows een USB-stick beveiligen met BitLocker.

Microsoft BitLocker is een ingebouwde beveiligingsfunctie van Windows die alles versleutelt op de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. U kunt pc’s of externe schijven versleutelen, en volledige versleuteling zorgt ervoor dat alleen degenen met de juiste versleutelingssleutel in staat zijn om uw bestanden en informatie te ontsleutelen en te openen.

In dit artikel schrijf ik over BitLocker. BitLocker functionaliteit is alleen beschikbaar in Windows professional, enterprise en education edities.

 

Heeft u geen Windows professional maar Windows home? Dan kunt u toch data op een USB versleutel met een wachtwoord, maar niet via Bitlocker. Lees hier hoe u toch een externe harde schijf of USB kunt versleutelen met een wachtwoord.

USB-stick beveiligen met een wachtwoord

Om een USB-stick met wachtwoord te beveiligen in Windows 10 of Windows 11 klikt u op de startknop. In het zoekvenster type: Configuratiescherm. Klik op Configuratiescherm.

Configuratiescherm openen

Klik op Systeem en beveiliging. Indien u een andere weergave ziet van het Configuratiescherm, wijzig dan rechtsbovenin de “weergeven op” weergave naar “Categorie”.

Systeem en beveiliging

Klik op BitLocker-stationsversleuteling om de BitLocker instellingen te openen in Windows.

Bitlocker-stationsversleuteling

Klik bij het “verwisselbare station” (USB) op “BitLocker inschakelen”.

Lees ook
8 manieren om Apparaatbeheer te openen in Windows 11

Bitlocker inschakelen voor verwisselbaar station

Hoe wilt u het station versleutelen? Dit kan met een wachtwoord of met een smartcard. De meest gangbare optie is een wachtwoord. Maak u keuze en klik op volgende.

Wachtwoord instellen op USB-stick in Windows 10 of Windows 11

Afhankelijk van welke methode van versleuteling u heeft gekozen. Sla een BitLocker herstelsleutel op naar uw Microsoft-account. Naar een bestand op uw computer of u kunt de herstelsleutel afdrukken.

Een herstelsleutel gebruikt u als u het wachtwoord of de smartcard verliest. U kunt dan altijd nog toegang krijgen tot de data op de USB-stick. Klik op volgende.

Herstelsleutel opslaan in Bitlocker

Ik raad aan om alleen de gebruikte schijfruimte te versleutelen. Heeft u meerdere partities op de USB dan dient u voor elke partitie BitLocker in te stellen. Klik op volgende.

Schijfruimte versleutelen met Bitlocker op de USB-stick

Ik raad aan om “Compatibele modus” te gebruiken voor versleuteling. U kunt de USB-stick dan ook op oudere computers gebruiken. Klik op volgende.

Compatibele modus Bitlocker usb

Klik op versleutelen starten om de data op de USB-stick te voorzien van een wachtwoord. BitLocker gaat de externe USB schijf versleutelen.

Versleutelen van USB station starten

Dit duurt niet lang. Onderbreek het versleutelen van de USB-stick niet. Bestanden kunnen dan mogelijk beschadigd raken. Wacht het proces af tot het versleutelen is afgerond.

BitLocker versleuteling

Als het versleutelings- proces op de USB-stick is afgerond dan bent u klaar. Er is met succes een zelfgekozen wachtwoord geplaatst op de USB-stick.

Als u de USB-stick uit de computer haalt en weer terug erin plaatst dan wordt er een melding weergegeven: “Dit station is met BitLocker beveiligd”.

Dit station is met Bitlocker beveiligd melding

U ziet in de Windows-verkenner een nieuwe schijfletter met een slotje erop. Dit is een indicatie dat de USB-stick is beveiligd met een BitLocker wachtwoord.

Lokale schijf Bitlocker beveiliging

Als u de USB-stick probeer te openen wordt er om een wachtwoord gevraagd. Geef het wachtwoord van de USB-stick in en u kunt de schijf gebruiken om te lezen en bestanden naar weg te schrijven. De data die nieuw op de USB-stick wordt geplaatst wordt automatisch versleuteld.

Lees ook
YouTube altijd in de hoogste videokwaliteit afspelen

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

13 reacties
    1. Het gaat om het soort licentie. Een Home of Professional licentie. Windows 10 of 11 is het besturingssysteem, daar zijn verschillende typen licentie van. Om BitLocker te gebruiken heeft u een Professional licentie nodig. De meeste mensen hebben Windows 10 of 11 home licentie en kunnen BitLocker dus niet gebruiken.

 1. Ik zoek een programma dat een complete externe harde schijf, waar al veel gegevens op staan, kan beveiligen met een wachtwoord, zonder de gegevens te versleutelen. Vroeger was er Lockfolder XP, maar dat kan ik niet meer vinden. Heeft u een suggestie?

   1. Heb het programma van Kakasoft usb-security geprobeerd, helaas Free is een proefversie met vijf inlog pogingen, en dan moet je kopen bij bedrijf dat geen vestigingsplaat opgeeft. en $$$ tekens in de ogen.
    Jammer want het was eenvoudig programmatje.
    Old Dean

    1. Hallo, hier zijn wat alternatieven:
     https://alternativeto.net/software/kakasoft-usb-copy-protection/
     https://www.sysgeeker.com/blog/8-best-kakasoft-usb-security-alternatives-to-secure-your-data.html

     Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *