Meerdere bestanden hernoemen in Windows met PowerToys

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Om meerdere bestanden tegelijk te hernoemen in Windows is hulp nodig van externe software. In Windows is het standaard niet mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te selecteren en te hernoemen.

Microsoft heeft PowerToys ontwikkeld en met PowerToys is het wel mogelijk om meerdere bestanden te hernoemen via de PowerRename functionaliteit. Om te beginnen dient u PowerToys te downloaden. Klik op de laatste versie die voor Windows beschikbaar is en installeer PowerToys.

powertoys downloaden

Het installatie proces spreekt voor zich.

Als PowerToys is geïnstalleerd dan start u de PowerToys applicatie. In de Windows zoekbalk type: PowerToys en klik op PowerToys (Preview).

powertoys starten windows 10

Nu dat u PowerToys heeft gestart bevind PowerToys zich in het Windows systeemvak. Bij mij starte PowerToys geminimaliseerd op, vandaar dat ik aangeef dat het zich in het systeemvak bevind.

Powertoys in systeemvak

U hoeft verder niets te openen. PowerToys is actief in het systeemvak en is toegevoegd aan het contextmenu van Windows. Het context menu is het menu wat verschijnt wanneer u met de rechtermuisknop klikt op een bestand of geselecteerde bestanden. Dat is precies wat we gaan doen.

Ga naar de locatie waar de bestanden zich bevinden die u wilt hernoemen. Selecteer alle bestanden en klik met de rechtermuisknop op een van de bestanden terwijl alle bestanden zijn geselecteerd.

bestanden hernoemen met powertoys

Klik daarna op Voedingsnaam wijzigen. Het is een nogal slechte vertaling van “naam wijzigen”. PowerToys is namelijk in het Nederlands vertaald als een Nederlandstalige weergave taal van Windows heeft geïnstalleerd.

U ziet mogelijk meteen aan het context menu dat er heel wat opties bij zijn gekomen die u kunt uitvoeren in Windows.

De PowerToys module genaamd PowerRename wordt nu geopend. PowerRename biedt u een legio aan nieuwe opties om meerdere bestanden te kunnen hernoemen.

De meeste simpele manier om bestanden te hernoemen is door het zoeken en vervangen van tekst in het originele bestand. In dit voorbeeld vervang ik (1.) het woord Afbeelding door Foto. U ziet meteen in (2.) de oorspronkelijke bestandsnaam en in (3.) hoe het bestand gaat heten na het hernoemen.

PowerRename biedt ook nog verschillende opties die u kunt aanzetten. Ik denk dat de opties voor zich spreken en u hiermee wel verder kunt. Er is echter een tip die ik u niet wil onthouden.

PowerRename

Indien u de bestanden een volledige nieuwe naam wilt geven, dus u wilt niet zoeken en vervangen dan kunt u de volgende expressie gebruiken.

In het zoeken naar tekstvak type: .* en in het vervangen door typt u de nieuwe bestandsnaam zoals u die wenst. In de opties schakelt u de volgende opties in: Reguliere expressie gebruiken, items opsommen en alleen itemnaam.

U ziet nu in het “Hernoemd” venster de nieuwe bestandsnaam ontstaan. Klik op de Naam wijzigen knop en u heeft met succes alle bestanden hernoemt naar een nieuwe bestandsnaam.

PowerRename gebruiken om meerdere bestanden te hernoemen in Windows

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Beste antivirus 2021 volgens de consumentenbond: Bitdefender antivirus.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓