Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Meerdere bestanden hernoemen in Windows met PowerToys

Om meerdere bestanden tegelijk te hernoemen in Windows is hulp nodig van externe software. In Windows is het standaard niet mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te selecteren en te hernoemen.

Microsoft heeft PowerToys ontwikkeld en met PowerToys is het wel mogelijk om meerdere bestanden te hernoemen via de PowerRename functionaliteit. Om te beginnen dient u PowerToys te downloaden. Klik op de laatste versie die voor Windows beschikbaar is en installeer PowerToys.

powertoys downloaden

Het installatie proces spreekt voor zich.

Als PowerToys is geïnstalleerd dan start u de PowerToys applicatie. In de Windows zoekbalk type: PowerToys en klik op PowerToys (Preview).

powertoys starten windows 10

Nu dat u PowerToys heeft gestart bevind PowerToys zich in het Windows systeemvak. Bij mij starte PowerToys geminimaliseerd op, vandaar dat ik aangeef dat het zich in het systeemvak bevind.

Powertoys in systeemvak

U hoeft verder niets te openen. PowerToys is actief in het systeemvak en is toegevoegd aan het contextmenu van Windows. Het context menu is het menu wat verschijnt wanneer u met de rechtermuisknop klikt op een bestand of geselecteerde bestanden. Dat is precies wat we gaan doen.

Ga naar de locatie waar de bestanden zich bevinden die u wilt hernoemen. Selecteer alle bestanden en klik met de rechtermuisknop op een van de bestanden terwijl alle bestanden zijn geselecteerd.

bestanden hernoemen met powertoys

Klik daarna op Voedingsnaam wijzigen. Het is een nogal slechte vertaling van “naam wijzigen”. PowerToys is namelijk in het Nederlands vertaald als een Nederlandstalige weergave taal van Windows heeft geïnstalleerd.

U ziet mogelijk meteen aan het context menu dat er heel wat opties bij zijn gekomen die u kunt uitvoeren in Windows.

De PowerToys module genaamd PowerRename wordt nu geopend. PowerRename biedt u een legio aan nieuwe opties om meerdere bestanden te kunnen hernoemen.

De meeste simpele manier om bestanden te hernoemen is door het zoeken en vervangen van tekst in het originele bestand. In dit voorbeeld vervang ik (1.) het woord Afbeelding door Foto. U ziet meteen in (2.) de oorspronkelijke bestandsnaam en in (3.) hoe het bestand gaat heten na het hernoemen.

PowerRename biedt ook nog verschillende opties die u kunt aanzetten. Ik denk dat de opties voor zich spreken en u hiermee wel verder kunt. Er is echter een tip die ik u niet wil onthouden.

PowerRename

Indien u de bestanden een volledige nieuwe naam wilt geven, dus u wilt niet zoeken en vervangen dan kunt u de volgende expressie gebruiken.

In het zoeken naar tekstvak type: .* en in het vervangen door typt u de nieuwe bestandsnaam zoals u die wenst. In de opties schakelt u de volgende opties in: Reguliere expressie gebruiken, items opsommen en alleen itemnaam.

U ziet nu in het “Hernoemd” venster de nieuwe bestandsnaam ontstaan. Klik op de Naam wijzigen knop en u heeft met succes alle bestanden hernoemd naar een nieuwe bestandsnaam.

PowerRename gebruiken om meerdere bestanden te hernoemen in Windows

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!