BitLocker instellen in Windows? Stap voor stap instructie!

Stefan
BitLocker instellen in Windows? Stap voor stap instructie!

Als u belangrijke bestanden heeft staan op uw harde schijf en u wilt deze bestanden beschermen zodat andere mensen het niet kunnen zien dan kunt u in Windows BitLocker inschakelen.

BitLocker is een coderingsfunctie die is ingebouwd in computers met Windows 10 Pro. Als u Windows 10 Home gebruikt, kunt u BitLocker niet gebruiken.

BitLocker creëert een veilige omgeving voor uw gegevens zonder dat u er extra moeite voor hoeft te doen. Als het eenmaal is ingesteld, dan heeft u er geen omkijken meer naar.

BitLocker beveiligt uw gegevens door ze te versleutelen. Versleuteling beveiligt uw gegevens door ze te vervormen zodat ze niet kunnen worden gelezen zonder geauthenticeerde ontsleuteling met behulp van een herstelsleutel.

BitLocker verschilt van de meeste andere encryptieprogramma’s omdat het uw Windows aanmeld-gegevens gebruikt om uw gegevens te beveiligen; er zijn geen extra wachtwoorden nodig. Zodra u bent aangemeld, zien uw bestanden er net zo uit als anders, en zodra u zich afmeldt, is alles beveiligd.

Er kunnen verschillende redenen zijn om BitLocker in te stellen in Windows. Het kan zijn dat u BitLocker dient te gebruiken vanwege uw werk, of dat u simpelweg uw data wilt beveiligen omdat het u een zekere vorm van veiligheid biedt. Wat de reden ook is in deze computertip leg ik u stap voor stap uit hoe u BitLocker instelt in Windows.

BitLocker instellen in Windows

BitLocker inschakelen

In de Windows zoekbalk type: BitLocker beheren. Klik op BitLocker beheren uit het menu om de BitLocker instellingen in Windows Pro te openen.

Bitlocker instellingen openen in windows

Om Bitlocker in te schakelen voor uw harde schijf in Windows klikt u op de knop: Bitlocker inschakelen.

Lees ook
Beveiligingsbeperkingen inschakelen in Microsoft Edge

Bitlocker inschakelen in Windows

Er zijn twee manieren om het vergrendelde station in Windows te ontgrendelen. U kunt een USB-stick gebruiken waar een wachtwoord bestand in wordt aangemaakt of u een kunt een wachtwoord instellen. Het voordeel van een USB-stick is dat u een fysiek apparaat heeft die u kunt gebruiken en een wachtwoord is mogelijk handiger omdat u liever een wachtwoord onthoudt of de USB-stick mogelijk kwijtraakt. De keuze is aan u.

Welke optie u ook kiest u komt in hetzelfde volgende venster terecht.

Bitlocker station ontgrendelen

Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken van de BitLocker-herstelsleutel. Het is uiterst belangrijk dat van deze sleutel een back-up wordt gemaakt, zonder deze sleutel zijn alle gegevens op uw apparaat ontoegankelijk.

BitLocker biedt u vier verschillende opties om een back-up te maken van uw herstelsleutel: Opslaan naar uw Microsoft-account, Opslaan op een USB-flashstation, Opslaan in een bestand, of de herstelsleutel afdrukken.

Het gebruik van uw Microsoft-account wordt aanbevolen: als u uw BitLocker-herstelsleutel moet herstellen, kunt u deze openen via de pagina BitLocker-herstelsleutels nadat u zich hebt aangemeld bij uw Microsoft-account.

Als u er echter voor kiest uw BitLocker-herstelsleutel in een bestand op te slaan of af te drukken, moet u ervoor zorgen dat u deze op een veilige plaats bewaart die niet op het versleutelde apparaat staat. Nadeel van printen is dat inkt op een gegeven moment vervaagt, houdt hier rekening mee.

Zonder uw BitLocker-sleutel zullen alle gegevens op uw apparaat volledig ontoegankelijk blijven.

Bitlocker herstelsleutel opslaan

De mogelijkheid om de versleutel-modus te kiezen is een nieuwe functie in Windows 10. Als u van plan bent uw schijf te gebruiken met oudere versies van Windows, of versies van Windows 10 die voor medio 2016 zijn uitgebracht, selecteert u Compatibele modus. Kies anders Nieuwe versleutelingsmodus (dit zal voor de meesten mensen de juiste optie zijn). Klik daarna op Volgende om door te gaan.

Lees ook
Internet Explorer favorieten exporteren (Opslaan)

Bitlocker versleutelmodus instellen

U kunt kiezen om de versleuteling van uw schijf te starten of eerst een BitLocker-systeemcontrole uit te voeren. Ik raad u aan de BitLocker-systeemcontrole uit te voeren, omdat u er dan zeker van bent dat BitLocker de herstelsleutel kan lezen voordat de schijf wordt gecodeerd. Klik op Doorgaan om de controle uit te voeren.

Bitlocker systeemcontrole uitvoeren

BitLocker zal uw computer opnieuw opstarten voordat het versleutelt, maar u kunt het blijven gebruiken terwijl uw schijf wordt versleuteld. Zodra de versleuteling is voltooid, logt u in op uw computer zoals u normaal ook zou doen. BitLocker werkt onopvallend op de achtergrond.

BitLocker wachtwoord ingeven

U heeft nu succesvol uw schijf voorzien van BitLocker.

BitLocker uitschakelen

Indien u ooit BitLocker weer wilt uitschakelen dan opent u opnieuw de BitLocker instellingen op uw computer en klikt u op BitLocker uitschakelen. U kunt hier tevens ook het BitLocker wachtwoord wijzigen, het BitLocker wachtwoord verwijderen en nogmaals een back-up maken van uw BitLocker herstelsleutel.

Bitlocker instellingen wijzigen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *