Yahoo zoekmachine verwijderen uit uw browser

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Yahoo zoekmachine verwijderen uit Google Chrome, Firefox of Safari (Mac)? De Yahoo zoekmachine is een legitieme zoekmachine. Echter, deze nl.search.yahoo.com zoekmachine wordt door meerdere soorten adware software geïnstalleerd. Yahoo wordt vaak geïnstalleerd zonder medeweten van de gebruiker, waarom?

Yahoo gebruikt net als Googleadvertenties om inkomsten te genereren. Yahoo geeft adverteerders de kans om advertentieruimte in te kopen. Deze Yahoo advertentie ruimte wordt gevuld zodra een gebruiker een specifieke zoekopdracht uitvoert waar de zoekwoorden van de koper in voorkomen.

Als de zoekwoorden van de gebruiker overeenkomen met de zoekwoorden die zijn ingekocht door de adverteerder dan wordt de advertentieruimte in de Yahoo zoekmachine opgevuld.

De uiteindelijke reden dat bepaalde software de zoekmachine in de webbrowser vervangt naar Yahoo, is de advertentieruimte. Als de Yahoo gebruiker (u waarschijnlijk) op een van de advertenties klikt die wordt weergegeven in tussen de Yahoo zoekresultaten dan wordt er geld verdiend voor de ontwikkelaar van de software die de Yahoo zoekmachine in uw web browser heeft geïnstalleerd. Het installeren van de Yahoo zoekmachine in de webbrowser gebeurt maar al te vaak zonder toestemming van de gebruiker.

yahoo zoekmachine

De computer gebruiker merkt de Yahoo zoekmachine meestal pas op als er zoekopdrachten uit de adresbalk in de webbrowser worden uitgevoerd.

De browser verwijst de zoekopdracht van de gebruiker dan door naar nl.search.yahoo.com of search.yahoo.com.

Het is ook mogelijk dat u zelf Yahoo heeft geïnstalleerd en dat u Yahoo simpelweg wilt vervangen door een andere zoekmachine zoals Google, DuckDuckGo of Bing.

Yahoo zoekmachine verwijderen

Hoe kunt u de Yahoo zoekmachine verwijderen uit de browser? In deze instructie geef ik u meerdere tips om Yahoo te verwijderen als zoekmachine in uw web browser.

Het is naast het verwijderen van Yahoo ook aan te raden om uw computer te controleren op een adware programma. Yahoo wordt regelmatig door adware geïnstalleerd zonder medeweten van de computer gebruiker.

Yahoo verwijderen uit Google Chrome

Yahoo browser extensie verwijderen

Open de Google Chrome browser, in het menu (rechts bovenaan drie verticale puntjes) open Meer hulpprogramma’s en dan Extensies.

extensies google chrome

Controleer de geïnstalleerd browser extensies.

Zorg dat u alle browser extensies controleert. Klik op de Details knop om de permissies weer te geven van de browser extensie. Op deze manier kunt u controleren of een browser extensie uw webbrowsers startpagina vervangt of de zoekopdrachten in de browser omleid via de Yahoo zoekmachine.

Als u het niet zeker weet dan schakelt u alle browser extensies uit door op het blauwe schuifje te klikken rechts naast de verwijderen knop. Als u de browser extensie gevonden heeft dan klikt u op Verwijderen.

Ga door naar de volgende stap.

Yahoo extensie verwijderen google chrome

Yahoo zoekmachine wijzigen in Google Chrome

Ga terug naar de Google Chrome instellingen, in het kopje “Zoekmachine” klik op zoekmachines beheren.

Bij standaard zoekmachines, klik op de drie verticale puntjes naast de zoekmachine Google, klik op Instellen als standaard.

google instellen als standaard zoekmachine

Klik op dezelfde manier op Yahoo! Nederland en selecteer verwijderen uit lijst.

yahoo zoekmachine verwijderen uit google chrome

Ga terug naar de Google Chrome instellingen. In het menu zoekmachine, wijzig de instelling: De zoekmachine die wordt gebruikt in de adresbalk, naar Google in plaats van Yahoo.

yahoo verwijderen uit adresbalk in google chrome

Als het goed is is Yahoo nu verwijderd uit Google Chrome. Als u nog steeds last heeft van Yahoo in Google Chrome raad ik aan om de computer te controleren op adware met Malwarebytes (meer informatie onderaan deze instructie).

Yahoo verwijderen uit Firefox

Yahoo add-on verwijderen

Open de Firefox-browser. Type in de adresbalk van de browser het volgende: about:addons. De add-ons instellingen in Firefox worden nu geopend.

Controleer de geïnstalleerd add-ons. Zorg dat u alle Firefox add-ons controleert. Klik op Details om de permissies weer te geven van de add-on. Op deze manier kunt u controleren of een add-on uw Firefox startpagina vervangt of de browser omleid via de Yahoo zoekmachine.

Als u het niet zeker weet dan schakelt u alle add-ons in Firefox uit door op het blauwe schuifje te klikken rechts naast verwijderen. Als u de add-on gevonden heeft die verantwoordelijk is voor Yahoo in Firefox dan klikt u op Verwijderen.

yahoo addon firefox verwijderen

Yahoo zoekmachine verwijderen in Firefox

Klik in het Firefox menu op Opties of type het volgende in de adresbalk van Firefox: about:preferences. De instellingen van Firefox worden nu geopend.

Klik links in het menu op Zoeken en Wijzig de standaard zoekmachine naar Google in plaats van Yahoo.

standaard zoekmachine wijzigen Firefox

Navigeer een stukje naar beneden naar Een-klik-zoekmachines. Selecteer Yahoo (als deze voorkomt in de lijst) en klik op verwijderen.

yahoo zoekmachine verwijderen firefox

Klik links in het menu op Startpagina. Wijzig de startpagina en nieuwe venster naar de Firefox startpagina (standaard) of naar een aangepaste URL.

Als een add-on de startpagina en het nieuwe tabblad beheerd (zie afbeelding) schakel deze add-on dan uit.

yahoo startpagina verwijderen firefox

Als u nog last heeft van Yahoo in de Firefox raad ik aan uw computer te controleren op adware met Malwarebytes (Meer informatie onderaan deze instructie).

Yahoo verwijderen uit Safari (Mac)

Yahoo extensie verwijderen in Safari

Open de Safari-browser. Klik linksbovenin op Safari en selecteer Voorkeuren uit het menu. Open het tabblad extensies.

Controleer alle extensies en schakel waar nodig extensies uit om te controleren of een van deze extensie de Yahoo zoekmachine instelt in Safari op uw Mac.

yahoo extensie verwijderen safari mac

Yahoo startpagina wijzigen in Safari (Mac)

Ga naar het tabblad Algemeen. Wijzig de startpagina naar een startpagina van uw keuze, niet Yahoo.yahoo startpagina verwijderen safari mac

Yahoo zoekmachine verwijderen in Safari (Mac)

Ga naar het tabblad Zoeken. Wijzig de Zoekmachine van Yahoo naar Google of een andere zoekmachine.Yahoo zoekmachine wijzigen Safari mac

Als u nog steeds last heeft van Yahoo in de Safari-browser dan raad ik u aan om uw Mac te controleren op adware met Malwarebytes. Malwarebytes is er ook voor Windows en voor Mac.

Lees meer: Leer hoe u uw Mac sneller kunt maken.

Yahoo adware verwijderen met Malwarebytes

Het is belangrijk dat uw computer wordt gecontroleerd op adware. Ik heb in het verleden veel adware gezien die Yahoo als zoekmachine had ingesteld terwijl de gebruiker hier niet van op de hoogte was. Deze Yahoo adware dient verwijderd te worden om te voorkomen dat de adware uw privé- en browser gegevens verzameld.

Download Malwarebytes voor Windows (download wordt direct gestart)
Download Malwarebytes voor Mac (wordt geopend in een nieuw venster)

Installeer Malwarebytes via het installatieproces. Hiervoor is geen technische kennis vereist.

Malwarebytes yahoo verwijderen

Klik op de knop Scannen. Malwarebytes gaat nu zoeken naar adware die de Yahoo zoekmachine heeft geïnstalleerd.

Malwarebytes yahoo virus detectie

Als Malwarebytes klaar is met het detecteren van adware op uw computer dan worden de resultaten weergegeven. Adware wordt ook wel aangeduid als “Potentieel ongewenst programma”.

Klik op de Quarantaine knop om de gevonden adware te verwijderen.

Yahoo adware in quarantine plaatsen

Als de adware is verwijderd dan krijgt u een overzicht te zien met de gevonden adware en hoe deze is verwijderd. Klik op de Gereed knop.

Malwarebytes heeft yahoo verwijderd uit uw computer

U kunt Malwarebytes sluiten door op het kruisje te klikken.

Ik hoop dat u hiermee Yahoo heeft kunnen verwijderen uit Google Chrome, Firefox of Safari. Bedankt voor het lezen!

Beste antivirus volgens de consumtenbond Bitdefender antivirus nu met 60% korting

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

39 REACTIES

 1. Ha Stefan, ook ik heb een probleem met Yahoo als startpagina in Safari. Inmiddels heb ik geprobeerd om Safari weg te gooien en via Recovery terug te plaatsen. Dit is natuurlijk niet gelukt omdat Safari niet weg te gooien is.

  Daarna via ‘Terminal’ Safari al in de fabrieksinstellingen gekregen. Ook geen resultaat.

  Beide programma’s als Malwarebytes en Clean my Mac (gratis versies) hebben de Mac al gescand en niets gevonden.

  Maar in het venster blijft deze link als startpagina staan en is niet te veranderen:
  https://nl.search.yahoo.com/?fr=spigot-yhp-sfmac&ilc=12&type=748931

  Wat kan ik nu nog proberen? Heb je nog verder tips?
  Er zijn geen extensies in Safari geïnstalleerd en ik heb MacOS High Sierra 10.13.6

  • Hallo Mirjam, controleer eens alle extensies, schakel alle extensies uit. Controleer ook alle geïnstalleerde Mac apps, zoals “YT Downloader”, “Spigot”, “Vuze”, alles met Yahoo erin, sorteer de apps op datum en controleer alles wat u niet kent, gooi deze apps weg. Hopelijk lukt het hiermee. Groet Stefan

   • Stefan, graag iets meer uitleg waar ik dit allemaal kan vinden. Waar kan ik de extensies uitschakelen? In Safari heb ik geen extensies toegevoegd.
    En met apps, bedoel je dan de programma’s?

    • Hallo, informatie over hoe Safari extensies uit te schakelen vind u hier: https://support.apple.com/nl-nl/HT203051. Deze extensies hoeft u niet zelf toegevoegd te hebben. Soms doen andere applicaties dit ongewenst.

     Als u Google Chrome heeft geïnstalleerd dan kunt u extensies op de volgende manier uitschakelen: https://support.google.com/chrome_webstore/answer/2664769?hl=nl.

     Wat ik gelezen heb is dat soms Chrome extensies ook de startpagina van Safari kunnen beheren, daarom de Google Chrome informatie. Als u geen Chrome heeft geïnstalleerd kunt u die informatie negeren.

     Als ik het heb over Apps dan bedoel ik inderdaad Applicaties die u vindt in de Apps map op uw Mac. Open de Apps map op uw Mac en sorteer de apps op datum door op “bewerkingsdatum” te klikken. Controleer dan alle Applicaties, “Spigot”, “Vuze”, “YTDownloader” elke app die u niet kent verwijderen.

     Er moet ergens een applicatie of een instellingen/extensie zijn op uw Mac die uw startpagina in Safari beheerd. Groet, Stefan

     • Hallo, graag gedaan. Ik heb nog een aanvullende tip. Klik in de linker bovenhoek op het apple icoon. In het menu klik op Systeemvoorkeuren. In de instellingen kijk of de instelling: Profielen bestaat. Als Profielen bestaat verwijder dan een profiel genaamd “Safari”, “Google” of “AdminPref” door op het “-” teken te klikken.

      Soms kan malware een ongewenst profiel installeren die de startpagina in Safari beheerd. Ik hoop dat het allemaal is gelukt, Spigot zo heet deze Yahoo instelling (is malware) is zeer moeilijk te verwijderen. Ik neem overigens aan dat u al de startpagina in Safari heeft geprobeerd te wijzigen zoals aangegeven in deze instructie.

      Ik raad u aan om na elke tip die ik u gaf te controleren of u nu de startpagina in Safari wel kunt wijzigen.
      Groet Stefan.

     • Ha Stefan, In systeemvoorkeuren heb ik geen profielen. Of bedoel je (bij over deze Mac) Systeemoverzicht?

 2. Hoi beste Stefan, ik hoop dat u mij ook kunt helpen. Ik heb een HP windows 10 laptop. Ik gebruik chrome. In de instellingen bij ‘zoekmachines’ staat als enige google als standaard ingesteld. Ook heb ik met Total AV de malware-scan gedaan: geen mailware gevonden. Bij de programma’s in het configuratiescherm zie ik ook geen onbekende programma’s staan. Bij de chrome extensies staan geen vreemde of onbekende voor mij. Toch blijft ‘ie eigenwijs naar yahoo gaan, terwijl ik altijd google als zoekmachine gebruik. Ik begrijp er niets van. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw hulp! Met een warme groet, Klaziena

   • Probleem opgelost per e-mail, reactie terug.

    “Hoi,

    Ik heb de extensie verwijderd…en gelijk is yahoo als zoekmachine verdwenen, YAHOO!!! 😉

    Ontzettend bedankt voor al uw hulp hierbij!! <3"

   • Hi Stefan, ik heb ook de instructies hier proberen te volgen en ook ik heb een HP met windows 10. Yahoo staat niet tussen mijn extensies en ook ik heb alleen chrome als startpagina.
    Bijkomende vraag is of je ook yahoo blokkeren kunt? Alvast dank

    • Hallo, ik begrijp dat u Yahoo heeft als zoekmachine, maar dit niet kunt verwijderen? Ik zou graag wat meer informatie hebben, wat heeft u al geprobeerd, is het Windows of Mac? In de instructie wordt uitgelegd dat u alle extensies dient te controleren, niet alleen extensies die de naam “Yahoo” hebben, maar alle, heeft u dit gedaan?

  • Hoi beste Stefan, ik wil u nogmaals hartelijk danken voor uw hulp!!

   De oplossing bij mij was de chrome store extensie “Color Picker” te verwijderen.
   U kwam er namelijk achter dat deze extensie door Google uit de chrome store is verwijderd.

 3. Ik heb alles gedaan maar bij mij werkt het niet. Ik word helemaal gek hier, ik heb opeens bij startpagina opeens hxxps://www.searchmarquis.com/?aid=175&data=aWlkPTIyJnVpZD0xNDI4NTA0NjI=&tb=1&dt=17519142894 deze pagina terwijl bij voorkeuren ik google heb staan. Wat kan ik doen? Ik heb een MacBook Pro 2019 13 inch

  • Ja Searchmarquis is malware. Ga naar het Apple logo linksbovenin, open SysteemVoorkeuren uit het menu. Open Profielen in de instellingen.

   Zoek naar een profiel genaamd: AdminProfile, ChromeProfile, SafariProfile. Zoek naar een profiel die u niet kent en verwijder het profiel! Belangrijk.

   U kunt het profiel verwijderen door het te selecteren en dan op het “-” knopje te klikken.

   Als u een profiel heeft gevonden en verwijderd volg daarna de stappen uit deze instructie om de startpagina opnieuw te wijzigen.

   Lukt niet? Scan uw computer en verwijder SearchMarquis met Malwarebytes voor Mac: http://www.pc-tips.info/download/malwarebytes-informatie/ (14 dagen gratis proefversie downloaden).

   Laat me weten of het is gelukt, succes!

 4. Bedankt voor deze hulp ! Ik had opeens Yahoo en ben dankzij deze site weer terug bij GOOGLE !! top uitleg met plaatjes zodat het stukken makkelijker is gemaakt

  • Ik raad u aan om te beginnen met het zoeken naar adware met Malwarebytes. Mocht Malwarebytes adware vinden dan wordt deze verwijderd. Adware gebruikt veelvuldig de Yahoo zoekmachine. U geeft aan dat u niet weet waar het vandaan komt, dit wijst op onbekende adware installatie(s). Ik kan uit uw bericht niet opmaken welke web browser u gebruikt. U kunt contact opnemen via het contact formulier als u nog hulp nodig heeft.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓