Tabbladen in de Windows verkenner: Hoe werkt het?

Stefan
Tabbladen in de Windows verkenner: Hoe werkt het?

In de Windows 11 22H2 update zijn tabbladen voor de Windows verkenner geïntroduceerd. De tabbladen komen uiteindelijk beschikbaar voor alle Windows 11 computers.

Als u de tabbladen in de Windows verkenner nog niet ziet of kunt gebruiken, dan kunt u deze tabbladen inschakelen. Lees hierover meer in dit artikel.

De tabbladen in de Windows verkenner lijken erg veel op de tabbladen zoals we die ook kennen uit de browsers. U kunt de tabbladen bedienen via de muis door op elementen in de Windows verkenner tabs te klikken.

Net zoals bijvoorbeeld in browser kunt u ook tabbladen openen, sluiten en meer via toetsencombinaties. Het gebruik van toetsencombinaties maakt het werken met de tabbladen in de Windows verkenner zeer eenvoudig en stuk sneller dan het klikken.

In dit artikel leest u alles over het werken met de tabbladen en hoe u enkele van deze tips kunt inzetten om de tabbladen te gebruiken zoals u dat wilt.

Tabbladen in de Windows verkenner: Hoe werkt het?

Nieuw tabblad openen

Een nieuw tabblad kunt u in de Windows verkenner op verschillende manieren openen. De eerste is uiteraard door te klikken op het “+” pictogram.

Nieuw tabblad openen via Windows verkenner

Een extra tabblad openen via een toetsencombinatie werkt via de “CTRL + T” toetsencombinatie. Er wordt dan een nieuw tabblad geopend in hetzelfde venster.

Om een nieuw tabblad te openen in een nieuw venster kunt u met de rechtermuisknop klikken op de map die u wilt openen. In het menu klikt u op “In een nieuw venster openen”. Als alternatief kunt u via de “CTRL + N” een nieuw venster openen. Dit is niet gerelateerd aan tabbladen, maar toch handig om te weten.

Lees ook
Windows 11 installeren zonder internet verbinding

Tabblad in nieuw venster openen via de Windows verkenner

Tabblad sluiten

Er zijn verschillende manieren om een tabblad in de Windows verkenner te sluiten. Als u een tabblad heeft geopend dan ziet u aan de rechterzijde van de tab een “X”. Als u hierop klikt dan sluit u alleen dit specifieke tabblad.

Tabblad sluiten in Windows verkenner

Ook voor het sluiten van dit specifieke tabblad is een toetsencombinatie. Als u de toetsencombinatie “CTRL + W” gebruikt dan wordt het actieve tabblad gesloten.

Mocht u andere tabbladen willen sluit dan zijn er meer opties. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het tabblad dat u wilt behouden.

U ziet dan de volgende opties:

 • Tabblad sluiten.
 • Andere tabbladen sluiten.
 • Tabbladen rechts sluiten.

Opties om tabblad te sluiten in de Windows verkenner

Wisselen van tabblad

Als u meerdere tabbladen gebruikt, dan kunt u ook snel wisselen tussen deze tabs. De eerste manier is uiteraard door op het betreffende tabblad te klikken. De tab wordt direct geopend.

Als u liever een toetsencombinatie gebruikt, dan kunt u “CTRL + TAB” gebruiken om naar het volgend tabblad te gaan. U ziet direct dan de focus verspringt naar het volgend tabblad. Als de focus lag op het laatste tabblad dan gaat de focus terug naar het eerste tabblad.

Door op “CTRL + TAB-NR” te drukken, bijvoorbeeld “CTRL + 4” dan verspringt de focus van de Windows verkenner naar tabblad 4 in de rij. Op deze manier kunt u snel naar een geopend tabblad springen.

Tabbladen verplaatsen

U kunt tabbladen ook verplaatsen. Dit kunt u doen door het tabblad met de linkermuis aan te klikken en vast te houden. Terwijl u het tabblad nog steeds vasthoudt met de linkermuis sleept u het tabblad naar de gewenste positie in de rij van tabbladen.

Tabblad verplaatsen in de Windows verkenner

Dit is bijvoorbeeld handig als u de “CTRL + TAB-NR” toetsencombinatie veel gebruikt en op deze manier zelf de volgorde van de tabs wil beheren.

Lees ook
Helderheid meerdere beeldschermen aanpassen in Windows 11 of 10

Bestanden of mappen verplaatsen via tabbladen

Het verplaatsen van bestanden of mappen is eigenlijk niet veranderd. U kunt nog steeds een bestand of map verplaatsen door het item te kopiëren en te plakken in de inhoud van een ander tabblad. Kopiëren en plakken doet u met “CTRL + C” toetsencombinatie om te kopiëren en plakken via de “CTRL + V” toetsencombinatie.

Het is niet mogelijk om een item vast te houden en te slepen op een tabblad. Windows weet dan niet waar u in de inhoud van het tabblad het item wilt plaatsen en zal de actie blokkeren.

Lees meer: 15 tips voor Windows verkenner in Windows 11

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben, Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

5 reacties
 1. Hallo beste,
  Kan men de tabladen in windows 11 verkenner opslaan bij afsluiten wanneer je dan de verkenner de volgende maal opstart dat de tabbladen op de juiste plaats staan of moet daarvoor een externe bestandsbeheerder gebruiken wat is dan de beste qua mogelijkheden en gebruiks vriendelijkheden.

  1. Hallo, het opslaan en opnieuw openen van tabbladen in Windows verkenner is geen optie. Het wordt niet ondersteund.
   U kunt “Total commander” als alternatief gebruiken, dit ondersteunt volgens mij het opslaan van tabs. Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *