16 tips voor Windows verkenner in Windows 11

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Dit zijn 16 tips voor Windows verkenner in Windows 11. Windows verkenner in Windows 11 is vernieuwd, het heeft een nieuw menu, een nieuw lint en meer nieuwe functies.

Om alle nieuwe functies maximaal te benutten past u de tips in dit artikel toe wanneer u het nodig heeft.

Dit artikel bevat een aantal tips die het werken met Windows 11 via de Windows verkenner een stuk makkelijker kunnen maken.

16 tips voor Windows verkenner in Windows 11

Tip 1: Windows verkenner openen in

Als u de Windows verkenner opent dan wordt dit standaard geopend in de snelkoppeling “Snelle toegang”. Dit kunt u wijzigen naar “Deze PC”.

Klik in Windows verkenner op de drie puntjes in het lint. Klik daarna op Opties in het menu. Wijzig “verkenner openen in” naar “Snelle toegang” of “Deze PC”.

Windows verkenner openen in Snelle toegang of Deze PC

Tip 2: Alle mappen inclusief configuratiescherm en prullenbak weergeven in de zijbalk

U kunt alle mappen weergeven in de zijbalk in Windows verkenner. Als u dit inschakelt worden de prullenbak en het configuratiescherm ook toegevoegd in de zijbalk.

Klik met de rechtermuisknop in vrije ruimte op de linker zijbalk in Windows verkenner. Klik daarna op “Alle mappen weergeven”. U ziet dat er nu een aantal snelkoppelingen worden toegevoegd.

Alle mappen weergeven in de zijbalk in Windows verkenner

Tip 3: Mappen indeling wijzigen in Windows verkenner

U kunt in Windows verkenner de indeling van mappen wijzigen. U kunt bijvoorbeeld mappen weergeven in een lijst, details, tegels, of inhoud van de map. Er is ook een compacte weergave.

Als u bepaalde onderdelen in Windows verkenner wilt verbergen of weergeven dan klikt u op “Weergeven” en daarna kunt u het navigatievenster, detailvenster, voorbeeldvenster, selectievakjes voor items, bestandsnaamextensies, of verborgen items weergeven of juist niet.

Op deze manier kunt u Windows verkenner volledig aanpassen naar wens.

Map indeling wijzigen in Windows 11

Tip 4: Recente bestanden weergeven of verbergen in Snelle toegang

Als u snelle toegang gebruikt in Windows verkenner, dan worden recente bestanden weergegeven. Deze recente bestanden kunt u verbergen of weergeven via de opties.

Klik in Windows verkenner op de drie puntjes in het lint. Klik daarna op Opties in het menu. Klik op “Recente gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang” om de optie in- of uit te schakelen.

Recente gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang

Tip 5: Pictogram aanpassen van map of bestand

Standaard heeft Windows verkenner in Windows 11 een set aan pictogrammen (iconen) voor een bestand of map. Een pictogram kunt u aanpassen naar een pictogram naar keuze.

Klik met de rechtermuisknop op het bestand of map. Klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad “Aanpassen” en klik op “Bestand selecteren” in de “Mapafbeeldingen”. Op deze manier kunt u een eigen afbeelding instellen per map.

Mapafbeelding aanpassen in Windows verkenner

Tip 6: Voorbeeldvenster weergeven

Als u de inhoud van een bestand of map wilt bekijken dan schakelt u het “voorbeeldvenster” in. Op deze manier ziet u direct een voorbeeld van een afbeelding of de inhoud van een map.

Klik op de drie puntjes in het menu. Klik op Weergeven, schakel daarna “Voorbeeldvenster” in. Aan de rechterzijde ziet u nu een extra “voorbeeld” paneel verschijnen in Windows verkenner.

Voorbeeldvenster inschakelen in Windows verkenner

Tip 7: Bestanden delen via Windows verkenner

Als u een enkel of meerdere bestanden wilt delen in Windows 11 dan kunt u dit doen via de Windows verkenner.

Open de Windows verkenner, klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u wilt delen en klik op de “Delen” knop.

Bestand delen via Windows verkenner

Tip 8: Naam wijzigen van meerdere bestanden tegelijk in Windows verkenner

U kunt via de Windows verkenner meerdere bestanden tegelijk wijzigen van naam. Dit doet u door alle bestanden te selecteren waarvan u de naam wilt wijzigen. Klik daarna op het “Naam wijzigen” pictogram in het menu. Geef een nieuwe naam in.

Naam wijzigen van alle bestanden voor

U ziet nu dat alle geselecteerde bestanden dezelfde naam krijgen met een opvolging erachter, een cijfer.

Naam wijzigen van alle bestanden na

Als u liever de bestanden allemaal een andere naam wilt geven dan begint u bij bestand één. Klik erop en klik op het “Naam wijzigen” pictogram in het menu. Geef een naam in, druk daarna op de TAB knop op uw toetsenbord. Het volgende bestand staat in klaar om te worden hernoemd.

meerdere bestanden hernoemen in Windows 11

Op deze manier hoeft u niet steeds op de “Naam wijzigen” knop te klikken in het menu.

Tip 9: Map toevoegen aan Snelle toegang

Als u snelle toegang gebruikt bij het openen van Windows verkenner dan kunt u mappen toevoegen. Deze map wordt direct zichtbaar onder “Snelle toegang” in het linkerpaneel.

Klik op een map met de rechtermuisknop, klik daarna op “Aan Snelle toegang vastmaken”.

Map of bestand toevoegen aan Snelle toegang

Klik nogmaals op de map en klik op “Van snelle toegang losmaken” om de map te verwijderen uit snelle toegang.

Tip 10: Meerdere afbeeldingen roteren via Windows verkenner

Als u meerdere afbeeldingen heeft waarvan u de rotatie wenst te wijzigen, dan kunt u dit uitvoeren via Windows verkenner. Het is niet nodig om alle afbeeldingen los te openen en naar links of naar rechts te roteren.

Selecteer één of meerdere afbeeldingen. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding(en) en klik op “Rechtsom draaien” of “Linksom draaien”.

Bulk afbeeldingen roteren in Windows 11

Tip 11: Nieuwe bestanden aanmaken

U kunt verschillende nieuwe bestanden aanmaken via Windows verkenner. U klikt met de rechtermuisknop op vrije ruimte in Windows verkenner, klik op Nieuw en daarna op het gewenste bestandstype.

Nieuw bestand aanmaken in Windows verkenner

Tip 12: Bestand altijd openen met specifieke app

Als u een bestand heeft wat u altijd wilt openen met één specifiek programma dan kunt u dit op de volgende manier instellen.

Klik op het bestand met de rechtermuisknop, klik daarna op Openen met. Klik nu op de app waarvan u wilt dat het bestandstype altijd wordt geopend. Staat de app er niet direct tussen? Klik dan op “Kies een andere app” en klik erop in de lijst van apps.

Bestand openen met

Tip 13: Snel meta data wijzigen in bestand

Als u een afbeelding heeft of een document waarvan u de “meta data” snel wilt wijzigen dan kunt u dit doen via een toetsencombinatie.

Klik op het bestand waarvan u de meta data wilt wijzigen in Windows verkenner. Druk daarna op de SHIFT + ALT + P toetsencombinatie. Er verschijnt nu aan de rechterzijde een “Details” paneel. Klik op de specifieke meta data, wijzig de data en klik op Opslaan.

Meta data wijzigen in Windows 11

Tip 14: Afbeelding voorbeeld weergeven in Windows verkenner

In Windows verkenner kunt u een voorbeeld weergeven van een specifiek type bestand. U kunt een voorbeeld weergeven van een PDF bestand, maar ook van een afbeelding. U ziet dan in Windows verkenner direct een klein thumbnail – voorbeeld – van een afbeelding zonder deze te hoeven openen.

Open de Windows verkenner. In het menu klik op de menu knop herkenbaar als “…”. In het menu klik op Opties. Klik daarna op tabblad Weergave en schakel de optie “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” uit. Klik op OK.

Altijd pictogrammen weergeven nooit miniaturen

Hierna klikt u in Windows verkenner op Weergave en kiest u een van de pictogram weergaves. U kunt kiezen uit extra grote, grote, normale of kleine pictogrammen.

Altijd pictogrammen weergeven nooit miniaturen

U ziet direct het voorbeeld van de afbeelding in de Windows verkenner.

Tip 15: Handige toetsencombinatie voor Windows verkenner

U kunt toetsencombinaties indrukken om het werken met Windows verkenner nog sneller te maken. Hieronder de combinaties.

CTRL + N = Open nieuw Windows verkenner venster.
CTRL + W = Sluit het actieve Windows verkenner venster.
CTRL + SHIFT + N = Maak een nieuwe map aan.
Backspace = Terug naar de vorige map.
CTRL +F = Zoeken.
CTRL + L = Direct focus op de adresbalk.

Tip 16: Bestanden of mappen slepen naar Windows verkenner tabbladen

Als u Windows 11 22H2 heeft geïnstalleerd, dan ziet u tabbladen in de Windows verkenner. Wat veel mensen niet weten is dat als u meerdere tabbladen heeft geopend, dat er bestanden en mappen gesleept kunnen worden van het ene tabblad naar het andere.

Bestand map slepen naar nieuw tabblad

Lees meer over de tabbladen in de Windows verkenner.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂
55 REACTIES
 1. Ik heb een groot bestand gesplitst in meerdere bestanden. Die bestanden hebben echter allemaal de naam en extensie plank.txt.kk1, plank.txt.kk2, plank.txt.kk3 enz. Ik zou die graag hernoemen naar plank1.txt, plank2.txt, plank3.txt enz. Is dat mogelijk? Bij voorbaat dank voor elke reactie.

  • Hallo, dit schijnt een bestandstype te zijn dat geassocieerd is met de app “ViewChoice by Payroll Associates”. Ik ken het niet. Ik vermoed dat u het KK1 bestand daarmee moet openen en moet opslaan als of converteren naar TXT bestand.
   Helaas reikt tot zover mijn hulp. Succes!

 2. Beste heer,

  Sinds kort heb ik windows 11 geinstalleerd op mijn laptop.
  Vind het een verbetering t.o.v. windows 10 echter :
  als ik nu op de taakbalk Verkenner open is dit geen beeldvullende
  map maar moet ik op het vierkant rechtsboven klikken.
  Alle andere programma’s openen bureaublad-vullend.
  Ik heb al allerlei opties in Verkenner bekeken maar vind geen oplossing.
  Kunt u mij helpen ? Bij voorbaat bedankt.

  Groet,
  Victor

  • Hallo, hier was een oplossing voor door een snelkoppeling te maken, deze zo in te stellen dat de app “Gemaximaliseerd” opent, maar helaas. Die oplossing heb ik geprobeerd en het werkt niet meer.
   mvg

 3. Beste heer/mevrouw,

  -Hoe is het mogelijk om de volgorde van de bestanden in Snelle toegang te wijzigen In Windows 11 verkenner. In Windows 10 was dit een kwestie van slepen naar boven of onder.
  -Ik krijg snelle toegang alleen rechts te zien en niet in het linker navigatievenster, kan dit aangepast worden?

  Ik hoor graag van u.

  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Rob

  • Hallo, helaas is beide niet meer mogelijk. Snelle toegang was eerder in Windows 11 wel beschikbaar in het linkermenu, dit is verwijderd. Snelle toegang is nu beschikbaar onder “Thuis”. Slepen is niet meer mogelijk.
   mvg

 4. Goedemorgen,
  Ik gebruik windows 11 en ben hier erg tevreden over .
  Ik heb zelf al enkele tweaks uitgevoerd maar ik zou nog 1 ding willen aanpassen.
  Is het mogelijk om de verkenner aan te passen zoals in windows 10 ?
  Ik bedoel dan met name de … die boven in de balk staan. In windows 10 kon je daar meteen o.a. aan klikken: alle bestanden selecteren.
  Ik mis die optie in windows 11.

  Alvast bedankt voor uw hulp.

  Groeten,
  Jan

 5. Bedankt voor al deze informatie over de Verkenner in W11.
  Ik heb echter nog een vraag!
  Hoe krijg ik het voor elkaar als ik de Verkenner opnieuw start, deze de tabbladen weergeeft die bij het afsluiten geopend stonden?
  Hoor graag en alvast bedankt voor de reactie.

 6. Heel fijne tips en duidelijk !
  Ik heb nog 1 vraag. Kan ik de indeling in vandaag, eerder deze week, vorige week, vorige maand etc ook verwijderen uit de verkenner (windows 11 home). Ik wordt daar helemaal niet goed van. waarschijnlijk is dat eenvoudig te veranderen, maar het lukt me niet.

  • Hallo, fijn dat het allemaal is gelukt 🙂 Dit kan zeker. In het lint klikt u op “Sorteren”, vervolgens op “Groeperen op” en dan selecteert u “(Geen)”. De week sortering is nu aangepast. U kunt eventueel nog een andere sortering, zoals bijvoorbeeld “Naam” toepassen. Succes!

 7. Leuke tips hier. Ik heb een vraag over tip 11. Hoe kan ik aangeven welke bestandssoorten ik op het meest rechtse submenu kan zien. Ik zou daar nl voor mezelf alleen de bestandstypen willen zien die ik vaak gebruik.
  Alvast bedankt.
  Groeten,
  Dennis

 8. Hallo. Het lukt mij niet om een bestand toe te voegen aan Snelle toegang, de optie “Aan Snelle toegang vastmaken” verschijnt na rechtermuisklik niet bij bestanden (bij mappen wel). Alvast bedankt!

 9. ik heb een nieuwe pc met windows 11, kan dus niets terug plaatsen van windows 10. nu wil ik foto’s verplaatsen ipv kopieren, kan dat? het is onhandig om uit een map foto’s te moeten kopiëren en verplaatsen , dan moet ik daarna weer terug naar de vorige map om de foto’s weer te verwijderen, erg onhandig. kan dit anders?

 10. Hallo, in de verkenner is er een lint (knippen, plakken enz.) kan printer hierbij gezet worden zodat je niet altijd via meer opties moet gaan.

 11. Ik heb een WD externe HD van 1TB die ik gebruik als back up , nu stel ik vast als ik ga kijken bij eigenschappen dat die bijna vol is.
  Als ik alle mappen afzonderlijk bekijk en samen op tel dan kom ik max aan 150GB .
  Vraag is hoe kan dat ?
  bedankt op voorhand
  mvg, Eric

  • Hallo, onder “Deze PC” is mij niet bekend. Wel onder “Snelle toegang” ook te vinden in de Windows verkenner aan de linkerzijde.

   Klik met de rechtermuisknop op een map die u heeft aangemaakt op een locatie en klik daarna op “Aan Snelle toegang vastmaken”.
   Groet, Stefan

 12. Beste ,
  ik heb volgende vraag : hoe kan ik meerdere documenten tegelijk openen die in dezelfde map staan. ik dacht dat dit mogelijk was ( vroegere versies? )
  ik spreek hier over windows 11
  alvast bedankt op voorhand

  • Hallo, ik weet niet zeker of ik u goed begrijp. Ik vermoed dat u meerdere documenten tegelijk wilt selecteren en openen? Als u CTRL ingedrukt houdt en de documenten stuk voor stuk aanklikt dan selecteert u ze allemaal en kunt u ze openen. Om alles in de map direct te selecteren drukt u op de CTRL + A toetsencombinatie en klikt u met de rechtermuisknop op een document en klik op Openen.
   Groet, Stefan

 13. in windows 10 zaten knoppen in de taakbalk om bestanden te verplaatsen of te kopieëren. waar is deze optie gebleven in win11? met die optie kon ik mijn foto’s direct verplaatsen naar een vooraf gekozen map. nu is deze in win11 verdwenen die optie.

 14. Ben er al achter, nevermind
  Als je detail weergave gebruikt verandert het menuutje en kun je het voorbeeldvenster plotseling niet meer sluiten. Was ik maar bij windows 10 gebleven. Of beter nog, Mac.

  • Hallo, dat klopt. In Windows 11 bevat het “lint” de “bovenbalk” geen print optie. Klik met de rechtermuisknop op het bestand wat u wenst af te drukken. Klik op “meer opties weergeven” in het menu en klik dan op “Afdrukken” in het menu.
   Groet, Stefan

 15. Superbedankt voor de heldere uitleg.
  Graag had ik geweten hoe ik bij een afbeelding direct de afbeelding te zien krijg in de verkenner ipv dat ik erop moet klikken en dat het dan opent met foto’s.
  Soortgelijk aan voorbeeld tonen bij mappen maar dan met foto’s.

  • Hallo, u bedoeld een afbeelding voorbeeld in Windows verkenner.

   Open de Windows verkenner. Klik op de “…” in het menu. Klik daarna op Opties. Klik op tabblad Weergave en schakel de optie “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” uit.
   Klik op OK en sluit de Opties. Klik daarna op Weergeven in het menu en klik op kleine, grote of middelgrote pictogrammen. U ziet nu een voorbeeld van de afbeelding in Windows verkenner.

   Het is niet meer mogelijk om een voorbeeld van de mapinhoud met afbeeldingen in een map weer te geven zoals wel in Windows 10 mogelijk was. In plaats van de map inhoud laat Windows 11 nu een wit streepje in het map icoon zien als er inhoud in de map zit.

   Groet, Stefan

 16. Allereerst een compliment voor de tips en hoe duidelijk ze zijn beschreven.

  Wat in Windows 11 is gewijzigd en wat ik zeer hinderlijk vind is het volgende: als je rechtsklikt op een bestand staat daar ineens ‘Meer opties weergeven – Shift+F10’. Hoe kom ik daar vanaf? Ik wil gewoon direct als ik rechtsklik alle opties zien, niet via een submenu. Weet jij een oplossing?

  Mvg
  Coen

 17. Bedankt voor je uitleg.
  Ik mis momenteel de knoppenbalk bovenin de verkenner, en dan vooral die knoppen waarmee je kon “verplaatsen naar” en “kopiëren naar”
  Dat waren nou net de fijnste knoppen die ik gebruikte.
  Zijn die nog ergens terug te vinden?
  Met vriendelijke groeten,
  Jan

 18. Mijn vraag:
  In Windows 10 kon je in een map in de verkenner met veel bestanden met snel typen een bestand snel vinden. Voorbeeld: Ik zoek het bestand automobiel. Als je dan snel de a, u, t intikt, kom je bij het eerste bestand dat begint met aut.
  In Windows 11 lukt dat niet. Als je het daar doet kom je bij de laatst ingetikte letter, dus in dit geval bij een bestand dat begint met t.
  Weet u een oplossing om dit weer op de Windows 10 manier te krijgen ?
  Bij voorbaat dank,
  Gerard.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!