14 tips voor Windows verkenner in Windows 11

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Dit zijn 14 tips voor Windows verkenner in Windows 11. Windows verkenner in Windows 11 is vernieuwd, het heeft een nieuw menu, een nieuw lint en meer nieuwe functies.

Om alle nieuwe functies maximaal te benutten past u de tips in dit artikel toe wanneer u het nodig heeft.

Dit artikel bevat een aantal tips die het werken met Windows 11 via de Windows verkenner een stuk makkelijker kunnen maken.

14 tips voor Windows verkenner in Windows 11

Tip 1: Verkenner openen in

Als u de Windows verkenner opent dan wordt dit standaard geopend in de snelkoppeling “Snelle toegang”. Dit kunt u wijzigen naar “Deze PC”.

Klik in Windows verkenner op de drie puntjes in het lint. Klik daarna op Opties in het menu. Wijzig “verkenner openen in” naar “Snelle toegang” of “Deze PC”.

Windows verkenner openen in Snelle toegang of Deze PC

Tip 2: Alle mappen inclusief configuratiescherm en prullenbak weergeven in de zijbalk

U kunt alle mappen weergeven in de zijbalk in Windows verkenner. Als u dit inschakelt worden de prullenbak en het configuratiescherm ook toegevoegd in de zijbalk.

Klik met de rechtermuisknop in vrije ruimte op de linker zijbalk in Windows verkenner. Klik daarna op “Alle mappen weergeven”. U ziet dat er nu een aantal snelkoppelingen worden toegevoegd.

Alle mappen weergeven in de zijbalk in Windows verkenner

Tip 3: Mappen indeling wijzigen in Windows verkenner

U kunt in Windows verkenner de indeling van mappen wijzigen. U kunt bijvoorbeeld mappen weergeven in een lijst, details, tegels, of inhoud van de map. Er is ook een compacte weergave.

Als u bepaalde onderdelen in Windows verkenner wilt verbergen of weergeven dan klikt u op “Weergeven” en daarna kunt u het navigatievenster, detailvenster, voorbeeldvenster, selectievakjes voor items, bestandsnaamextensies, of verborgen items weergeven of juist niet.

Op deze manier kunt u Windows verkenner volledig aanpassen naar wens.

Map indeling wijzigen in Windows 11

Tip 4: Recente bestanden weergeven of verbergen in Snelle toegang

Als u snelle toegang gebruikt in Windows verkenner, dan worden recente bestanden weergegeven. Deze recente bestanden kunt u verbergen of weergeven via de opties.

Klik in Windows verkenner op de drie puntjes in het lint. Klik daarna op Opties in het menu. Klik op “Recente gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang” om de optie in- of uit te schakelen.

Recente gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang

Tip 5: Pictogram aanpassen van map of bestand

Standaard heeft Windows verkenner in Windows 11 een set aan pictogrammen (iconen) voor een bestand of map. Een pictogram kunt u aanpassen naar een pictogram naar keuze.

Klik met de rechtermuisknop op het bestand of map. Klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad “Aanpassen” en klik op “Bestand selecteren” in de “Mapafbeeldingen”. Op deze manier kunt u een eigen afbeelding instellen per map.

Mapafbeelding aanpassen in Windows verkenner

Tip 6: Voorbeeldvenster weergeven

Als u de inhoud van een bestand of map wilt bekijken dan schakelt u het “voorbeeldvenster” in. Op deze manier ziet u direct een voorbeeld van een afbeelding of de inhoud van een map.

Klik op de drie puntjes in het menu. Klik op Weergeven, schakel daarna “Voorbeeldvenster” in. Aan de rechterzijde ziet u nu een extra “voorbeeld” paneel verschijnen in Windows verkenner.

Voorbeeldvenster inschakelen in Windows verkenner

Tip 7: Bestanden delen via Windows verkenner

Als u een enkel of meerdere bestanden wilt delen in Windows 11 dan kunt u dit doen via de Windows verkenner.

Open de Windows verkenner, klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u wilt delen en klik op de “Delen” knop.

Bestand delen via Windows verkenner

Tip 8: Naam wijzigen van meerdere bestanden tegelijk in Windows verkenner

U kunt via de Windows verkenner meerdere bestanden tegelijk wijzigen van naam. Dit doet u door alle bestanden te selecteren waarvan u de naam wilt wijzigen. Klik daarna op het “Naam wijzigen” pictogram in het menu. Geef een nieuwe naam in.

Naam wijzigen van alle bestanden voor

U ziet nu dat alle geselecteerde bestanden dezelfde naam krijgen met een opvolging erachter, een cijfer.

Naam wijzigen van alle bestanden na

Als u liever de bestanden allemaal een andere naam wilt geven dan begint u bij bestand één. Klik erop en klik op het “Naam wijzigen” pictogram in het menu. Geef een naam in, druk daarna op de TAB knop op uw toetsenbord. Het volgende bestand staat in klaar om te worden hernoemd.

meerdere bestanden hernoemen in Windows 11

Op deze manier hoeft u niet steeds op de “Naam wijzigen” knop te klikken in het menu.

Tip 9: Map of bestand toevoegen aan Snelle toegang

Als u snelle toegang gebruikt bij het openen van Windows verkenner dan kunt u mappen of bestanden toevoegen. Deze map of bestand wordt direct zichtbaar onder “Snelle toegang” in het linkerpaneel.

Klik op een bestand of map met de rechtermuisknop, klik daarna op “Aan Snelle toegang vastmaken”.

Map of bestand toevoegen aan Snelle toegang

Tip 10: Meerdere afbeeldingen roteren via Windows verkenner

Als u meerdere afbeeldingen heeft waarvan u de rotatie wenst te wijzigen, dan kunt u dit uitvoeren via Windows verkenner. Het is niet nodig om alle afbeeldingen los te openen en naar links of naar rechts te roteren.

Selecteer één of meerdere afbeeldingen. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding(en) en klik op “Rechtsom draaien” of “Linksom draaien”.

Bulk afbeeldingen roteren in Windows 11

Tip 11: Nieuwe bestanden aanmaken

U kunt verschillende nieuwe bestanden aanmaken via Windows verkenner. U klikt met de rechtermuisknop op vrije ruimte in Windows verkenner, klik op Nieuw en daarna op het gewenste bestandstype.

Nieuw bestand aanmaken in Windows verkenner

Tip 12: Bestand altijd openen met specifieke app

Als u een bestand heeft wat u altijd wilt openen met één specifiek programma dan kunt u dit op de volgende manier instellen.

Klik op het bestand met de rechtermuisknop, klik daarna op Openen met. Klik nu op de app waarvan u wilt dat het bestandstype altijd wordt geopend. Staat de app er niet direct tussen? Klik dan op “Kies een andere app” en klik erop in de lijst van apps.

Bestand openen met

Tip 13: Snel meta data wijzigen in bestand

Als u een afbeelding heeft of een document waarvan u de “meta data” snel wilt wijzigen dan kunt u dit doen via een toetsencombinatie.

Klik op het bestand waarvan u de meta data wilt wijzigen in Windows verkenner. Druk daarna op de SHIFT + ALT + P toetsencombinatie. Er verschijnt nu aan de rechterzijde een “Details” paneel. Klik op de specifieke meta data, wijzig de data en klik op Opslaan.

Meta data wijzigen in Windows 11

Tip 14: Handige toetsencombinatie voor Windows verkenner

U kunt toetsencombinaties indrukken om het werken met Windows verkenner nog sneller te maken. Hieronder de combinaties.

CTRL + N = Open nieuw Windows verkenner venster.
CTRL + W = Sluit het actieve Windows verkenner venster.
CTRL + SHIFT + N = Maak een nieuwe map aan.
Backspace = Terug naar de vorige map.
CTRL +F = Zoeken.
CTRL + L = Direct focus op de adresbalk.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Beste antivirus 2021 volgens de consumentenbond: Bitdefender antivirus.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

4 REACTIES

 1. Bedankt voor je uitleg.
  Ik mis momenteel de knoppenbalk bovenin de verkenner, en dan vooral die knoppen waarmee je kon “verplaatsen naar” en “kopiëren naar”
  Dat waren nou net de fijnste knoppen die ik gebruikte.
  Zijn die nog ergens terug te vinden?
  Met vriendelijke groeten,
  Jan

 2. Mijn vraag:
  In Windows 10 kon je in een map in de verkenner met veel bestanden met snel typen een bestand snel vinden. Voorbeeld: Ik zoek het bestand automobiel. Als je dan snel de a, u, t intikt, kom je bij het eerste bestand dat begint met aut.
  In Windows 11 lukt dat niet. Als je het daar doet kom je bij de laatst ingetikte letter, dus in dit geval bij een bestand dat begint met t.
  Weet u een oplossing om dit weer op de Windows 10 manier te krijgen ?
  Bij voorbaat dank,
  Gerard.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓