Windows

USB-C kabel werkt niet in Windows 11 of 10

Een USB-C kabel is een handige kabel voor gegevensopdracht, het opladen van apparaten en kan gebruikt worden als video-uitgang of audio-uitgang. Een handig kabeltje dus met meerdere functies.

Maar zelfs met al deze handige functies en mogelijkheden kunnen USB-C kabels soms tegen wat problemen aanlopen. In enkele gevallen werken bepaalde functies mogelijk niet zoals verwacht, of werkt de kabel helemaal niet.

Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals beschadigde kabels, compatibiliteitsproblemen tussen apparaten of zelfs softwarefouten. Het is belangrijk om deze problemen te identificeren en op te lossen, zodat we kunnen blijven genieten van de veelzijdigheid en gemak van de USB-C kabel.

In deze gids doorloop ik een aantal stappen die u kunnen helpen identificeren waarom de USB-C kabel niet werkt.

USB-C kabel werkt niet in Windows 11 of 10

Controleer of de kabel goed is aangesloten

Een USB-C kabel is een omkeerbare kabel. Beide kanten hebben dezelfde functionaliteit. Het kan helpen om de kabel dus een om te keren en opnieuw aan te sluiten aan beide USB-C poorten. Druk de kabel goed vast aan.

Controleer de USB-C kabel op beschadigingen

Veelvuldig gebruik van een kabel heeft betrekking op de levensduur. Het is dus goed om de kabel eens te controleren op scheuren, knikjes en interne gebroken of verbranden pinnetjes bij de aansluiting. Als de kabel beschadigd is, vervang deze dan door een nieuwe. Zorg dat de aansluitingen stof en vuil vrij zijn.

Controleer of de USB-C kabel compatibel is

Sommige USB-C apparaten kunnen niet compatibel zijn met bepaalde kabels vanwege verschillende redenen, zoals vermogensbehoefte, gegevensoverdrachtsnelheid of protocolverschillen. Controleer of de kabel compatibel is met zowel het apparaat als de poort.

Sluit de USB-C kabel aan op een andere poort

Heeft het apparaat meerdere USB-C poorten? Controleer dan eens of een andere USB-C poort wel werkt. Eventueel kunt u de kabel eens testen op een ander apparaat of de USB-C kabel daar wel werkt. Dit helpt u te identificeren of de USB-C poort waarop de kabel niet werkt mogelijk is beschadigd.

USB-C Hub

Gebruikt u een USB-C hub? Haal de hub er dan eens tussenuit en sluit de USB-C kabel direct aan op het apparaat zonder enige hub ertussen. Sommige hub’s zijn van slechte kwaliteit en kunnen meden door vermogensbehoefte of gewoon slechte bouwkwaliteit de verbinding niet goed doorgeven. Dit zorgt ervoor dat een USB-C kabel niet goed werkt.

Software problemen

Soms kunnen softwarefouten of conflicten ervoor zorgen dat de USB-C-kabel niet goed werkt. Probeer de laatste stuurprogramma’s en updates voor zowel het apparaat als het besturingssysteem te installeren. Controleer ook de optionele updates.

Selective USB

Selective USB is een functie die beschikbaar is in Windows en het stelt u in staat om specifieke USB-poorten uit te schakelen om bijvoorbeeld stroom te besparen of om beveiligingsredenen. Deze functie kan worden gebruikt voor zowel USB-A- als USB-C-poorten, afhankelijk van de configuratie en ondersteuning van het systeem.

Als een apparaat met Windows een USB-C poort heeft, kan de selective USB-functie mogelijk worden toegepast op die poorten. Hiermee kunt u selectief bepalen welke USB-poorten actief moeten zijn en welke niet, afhankelijk van uw voorkeuren en vereisten. Dit kan handig zijn voor het beheren van stroomverbruik of het beperken van toegang tot bepaalde USB-apparaten.

  1. Klik op Start en typ “Energiebeheer” in de zoekbalk. Klik vervolgens op “Opties voor energiebeheer” in de resultatenlijst.
  2. Klik op “Schema-instellingen wijzigen” voor het geselecteerde energiebeheerschema.
  3. Klik op “Geavanceerde energie-instellingen wijzigen”.
  4. Vouw achtereenvolgens “USB-instellingen” en “selectieve USB-onderbreking” uit en wijzig de instelling “Uitgeschakeld” voor de optie “Op batterij:” en/of “Is aangesloten:”.
  5. Klik op “OK” in het venster Instellingen voor energiebeheer en klik op “Wijzigingen opslaan” in het venster van de Schema-instellingen bewerken.

Belangrijk: Houd er rekening mee dat het uitschakelen van deze instelling kan resulteren in extra batterijverbruik wanneer uw draagbare computer in de slaapstand of sluimerstand staat en niet is aangesloten.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!