USB formatteren naar NTFS in Windows 10 of Windows 11

Stefan
USB formatteren naar NTFS in Windows 10 of Windows 11

Het formatteren van een USB stick of externe harde schijf is iets waar de meeste computergebruikers niet aan denken. Dat komt omdat de meeste schijven kant-en-klaar zijn geformatteerd en klaar zijn voor dagelijks gebruik.

Er kan echter een moment komen dat u alle gegevens op uw USB volledig moet wissen, of dat u de schijf compatibel moet maken met een ander type computer dan waarvoor deze al is geformatteerd.

Formatteren is het proces waarbij een opslagapparaat, zoals een harde schijf, externe harde schijf, SSD of een USB apparaat wordt voorbereid om informatie in op te slaan. Het creëert een bestandssysteem dat uw gegevens ordent en u in staat stelt de ruimte voor uw bestanden te maximaliseren. Het is gebruikelijk om een schijf te formatteren wanneer een nieuw besturingssysteem wordt gebruikt of wanneer extra ruimte nodig is.

U kunt een apparaat formatteren in verschillende bestandssystemen. In dit artikel leest u hoe u een USB formatteert naar het meest gebruikelijke NTFS bestandssysteem voor Windows. Als u de USB ook gaat gebruiken op een Mac, dan kan de Mac het NTFS bestandssysteem alleen lezen.

USB formatteren naar NTFS in Windows 10 of Windows 11

Om te beginnen plaatst u de USB stick of externe harde schijf in de USB-poort van de computer. Zorg dat de USB wordt herkend door Windows.

Dit kunt u controleren door de Windows verkenner te openen. Hierna klikt u links op “Deze PC” en controleer of het USB apparaat zichtbaar is en een schijfletter toegewezen heeft gekregen.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de USB. In het menu klik op “Formatteren”.

Lees ook
Windows 10 media creation tool gebruiken (Complete gids)

USB formatteren

Selecteer het bestandssysteem “NTFS”. De clustergrootte wordt aan de hand van de totale capaciteit van de USB zelf ingevuld door Windows. Geef vervolgens een duidelijke herkenbare volumenaam in.

U kunt ervoor kiezen om snelformatteren uit te voeren of volledig formatteren. Als u volledig wilt formatteren dan schakelt u snelformatteren uit.

Met een snelformatteren kunt u alle bestanden op de USB overschrijven, maar ze worden niet volledig gewist; met de juiste software kunnen de oude bestanden worden hersteld. In Windows hebt u de mogelijkheid om een schijf snel te formatteren in het FAT- of het NTFS-bestandssysteem.

Klik op Starten als u klaar bent om de USB te formatteren met het NTFS bestandssysteem.

USB formatteren als NTFS bestandssysteem

Als u deze schijf formatteert, zullen alle gegevens op de schijf verloren gaan. Klik op OK als u de schijf wilt formatteren of op Annuleren als het formatteren wilt afbreken.

Melding voordat u gaat formatteren

De tijd om de USB te formatteren als NTFS hangt af van de data en de totale capaciteit. Als het formatteren klaar is ziet u de “Het formatteren is voltooid” bericht. U kunt de USB nu uitwerpen en opnieuw gebruiken.

Het formatteren is voltooid

Ik hoop hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: hoe versleutel ik gegevens op een externe harde schijf of USB?

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *