TPM 2.0 en Secure boot inschakelen in de BIOS

Stefan
UEFI instellingen in de BIOS TPM en Secure Boot inschakelen

Windows 11 heeft een aantal vereisten. Twee van deze vereisten zijn TPM 2.0 en Secure Boot. Beide zijn beveiligingsfuncties die ingeschakeld dienen te worden om Windows 11 te kunnen installeren.

Als u de PC Health Check app heeft gestart en daarmee heeft gecontroleerd dat uw PC niet aan de vereisten voldoet van Windows 11. Dan ziet u mogelijk in de app dat u TPM 2.0 en Secure dient in te schakelen in de UEFI. Deze functies kunt u inschakelen in de BIOS als uw computer dit ondersteunt.

TPM en Secure boot inschakelen in de BIOS

Om TPM 2.0 en Secure Boot in te schakelen in UEFI, dient u eerst de computer uit te schakelen. Als u de computer weer aanzet, moet u op het juiste moment op een speciale toets of knop drukken om in de UEFI-instellingen te komen.

De exacte toets die u moet indrukken, verschilt per computerfabrikant. U moet de handleiding van uw computer raadplegen of op internet zoeken naar de modelnaam van uw computer in combinatie met “bios-toets” of “UEFI-toets”. Bij sommige moederborden – vooral als u uw eigen PC hebt gebouwd – kan bij het opstarten een kleine melding op het scherm komen die u laat zien welke toets je moet indrukken om de BIOS-instellingen te openen. Dit zijn bijvoorbeeld toetsen als F2, DEL, F12 of F1.

Als u in de BIOS-instellingen bent dan zoekt u naar “Security”, “Beveiliging” of “Boot” instellingen. Deze opent u en daar schakelt u “TPM” in. Hetzelfde doet u voor “Secure Boot”. Hierbij een afbeelding van de UEFI in mijn computer.

UEFI instellingen in de BIOS TPM en Secure Boot inschakelen

Zorg dat als u TPM en Secure Boot in de BIOS heeft ingeschakeld, dat u de aangepaste BIOS-instellingen opslaat – “Save and exit”. Controleer of de PC Health Check nu wel aangeeft dat u Windows 11 kunt installeren.

Als u geen TPM chip en Secure Boot heeft dan kunt u in het volgend artikel lezen hoe u Windows 11 toch kunt installeren: Windows 11 installeren zonder TPM en Secure Boot. Hiervoor is wel enige technische kennis vereist.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Total
0
Shares
0 Share
0 Tweet
0 Pin it
0 Share
0 Share

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.
3 reacties
 1. Hallo Stefan, dank voor je snelle reactie, ik zal kijken of de usb opstartbaar is maar ik denk via rufus moet dat toch goed zijn.
  De verwijzing die je stuurde kende ik maar kon ik niet zo veel mee.
  ik ga een andere usb gebruiken en nogmaals kijken of het gaat lukken, je hoort nog.

  groet Johan

 2. Beste Stefan, misschien kun jij mij helpen? ik heb een nieuwe surface pro x gekocht met windows 10 home.
  ik wil eigenlijk home er helemaal af gooien en een nieuwe 10 pro erop zetten zonder allemaal beperkingen van rechten ect.
  ik heb inmiddels een versie 10 pro gevonden en via Rufus op een stick gezet. mijn bios heb ik aangepast dat deze moet opstarten van usb en de beveiliging heb ik ook uitgezet. echter wil mijn surface niet opstarten via de usb ik zie wel het lampje branden maar hij gaat niet starten. heeft dit nog met een beveiliging te maken of kun je tip geven wat ik nog meer zou moeten aanpassen?
  mijn dank is alvast groot

  1. Hallo Johan, om vast te stellen of de USB “bootable” is, dient u de USB eerst te testen op een andere computer. Start de USB op de andere computer wel naar de installatie vanaf USB dan werkt de aangemaakte bootable USB. Zo niet, dan gaat er iets mis met het aanmaken van de bootable USB. Daarna kunt u deze: https://support.microsoft.com/nl-nl/surface/surface-opstarten-vanaf-een-usb-apparaat-fe7a7323-8d1d-823d-be17-9aec89c4f9f5 informatie gebruiken om de Surface vanaf USB te laten opstarten. Succes! Groet, Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen