Windows 11 installeren zonder TPM 2.0 en Secure Boot

Stefan
Windows 11 installeren zonder TPM 2.0 en Secure Boot

Als u Windows 11 wilt installeren op uw computer dan dient u computer aan een aantal vereisten te voldoen. Voldoet uw computer niet aan de eisen dan krijgt u de volgende melding “Deze pc voldoet momenteel niet aan de systeemvereisten voor Windows 11”. U ziet deze melding mogelijk vanuit een Windows 11 installatie of via de PC Health Check app.

Deze pc voldoet momenteel niet aan de systeemvereisten voor Windows 11

Twee van deze eisen zijn een TPM 2.0 chip en Secure Boot, ook bekend als “Beveiligd opstarten”.

Wat is TPM 2.0? TPM is de afkorting van Trusted Platform Module, en TPM 2.0 is de nieuwste versie ervan. TPM is een bepaald type processor dat een duidelijk doel heeft. Hij voert hardwarematige cryptografische bewerkingen uit om de encryptie te beveiligen en te voorkomen dat kwaadaardige aanvallen uw hardware en het opstartproces aanvallen.

Wat is Secure Boot? Secure boot is een beveiligingsstandaard die is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat een computer alleen opstart met software die wordt vertrouwd door de Original Equipment Manufacturer (OEM). Als de handtekeningen geldig zijn, start de PC op, en de firmware geeft de controle aan het besturingssysteem.

Lees hier hoe u TPM en Secure Boot inschakelt in de EUFI (BIOS) als uw computer dit ondersteunt.

Als u een wat oudere computer heeft dan is het mogelijk dat u Windows 11 volgens Microsoft niet kunt installeren omdat het niet aan de bovenstaande eisen voldoet. Er is echter een manier om deze controle op TPM 2.0 en Secure Boot te omzeilen. Op deze manier kunt u Windows 11 toch installeren.

Windows 11 installeren zonder TPM 2.0 en Secure Boot

Er zijn ondertussen vijf manieren om Windows 11 toch te installeren zonder deze vereisten. De eerste manier is een niet ondersteunde Windows 10 computer toch installeren met Windows 11. De tweede manier is door uitzonderingen toe te voegen aan het Windows 10 register tijdens het Windows 11installatieproces. U maakt eerst een ISO-bestand aan op een USB en met deze USB kunt u Windows 11 installeren. Tijdens de installatie wijzigt u in het register een aantal sleutels en zo kunt u Windows 11 alsnog installeren. De derde manier is Windows 10 aan te passen om de Windows 11 update alsnog te kunnen installeren.

Deze vierde manier is het aanpassen van het ISO-bestand wat gebruikt wordt om Windows 11 te installeren. Deze methode is langdurend en niet meer relevant op dit moment. Ik heb ook nog een vijfde methode toegevoegd waarmee u een Windows 11 installatie USB kunt aanmaken zonder TPM via EaseUS Win11Builder.

Dit artikel bevat alle mogelijke manieren – tot op heden – om Windows 11 te kunnen installeren op een niet compatibele PC.

Optie 1: Windows 11 installeren op niet ondersteunde Windows 10 computer (aanbevolen)

Heeft u een Windows 10 computer die volgens Microsoft niet aan de minimale systeemvereisten voldoet om Windows 11 op te installeren? Goed nieuws, u kunt Windows 11 nu wel installeren op een niet ondersteunde computer. Klik op de link om het artikel te lezen.

Optie 2: Windows 11 installeren zonder TPM vanuit Windows 11 iso installatie

Download het Windows 11 iso bestand. Plaats het ISO-bestand op een USB en start opnieuw op. Probeer Windows 11 te installeren vanaf de aangemaakte Windows 11 installatie USB. Als uw pc niet voldoet aan de hardwarevereisten, krijgt u een bericht te zien met de tekst ‘Deze pc kan Windows 11 niet uitvoeren’.

Lees ook
Waarom is Windows traag? Vind het probleem met Perfmon

Vanuit dit scherm, druk op Shift + F10 om het Opdrachtprompt venster te openen.
Typ ‘regedit’ en druk op enter.

De Windows Register-editor wordt nu geopend. Typ in de adresbalk

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup

en druk op enter.

U zou nu een ‘Setup’ sleutel moeten zien. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Nieuw > Sleutel. Er wordt nu gevraagd om de sleutel een naam te geven. Kies ‘LabConfig’ (alles is zonder quotes) en druk op enter.

Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe ‘LabConfig’ sleutel die u hebt gemaakt en kies Nieuw > DWORD (32-bit) waarde. Geef de sleutel de naam ‘BypassTPMCheck’ en stel de gegevens in op 1.

Doe dit nogmaals voor twee andere sleutels voor ‘BypassRAMCheck’ en ‘BypassSecureBootCheck’, met dezelfde waarde van 1. Hieronder ziet u het resultaat.

waardes aanpassen register

Sluit dit venster met de rode X in de rechterbovenhoek.

Sluit het Opdrachtprompt venster door ‘exit’ te typen en op enter te drukken. U bent nu terug bij de melding ‘Deze PC kan Windows 11 niet uitvoeren’. Klik op de knop Terug in de linkerbovenhoek.  U zou nu in staat moeten zijn om de Windows 11 installatie te voltooien op een computer die Windows 11 eigenlijk niet ondersteunt.

Optie 3: Windows 11 installeren zonder TPM vanuit Windows 10

Om zeker te zijn raadt ik aan om een Windows herstelpunt aan te maken voordat u wijzigingen gaat doorvoeren in het Windows register. Op deze manier kunt u de wijzigingen altijd terugdraaien.

In de Windows 10 zoekbalk type: regedit. Open de Windows Register Bewerker.

Regedit editor openen

In de regedit editor open de volgende mappen structuur aan de linkerzijde.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup

Klik met de rechtermuisknop op de map “Setup” in het menu klik op Nieuw en daarna op Sleutel.

nieuwe sleutel register

Geef de Sleutel de volgende naam: LabConfig

1. Klik daarna op de vrije ruimte aan de rechterzijde met de rechtermuisknop. In het menu klik op Nieuw en daarna DWORD Waarde (32-bit).

nieuwe dword waarde

2. Geef deze nieuwe DWORD (32-bit) waarde de naam: BypassTPMCheck

Hieronder ziet u het resultaat. Maar we zijn nog niet klaar.

BypassTPMCheck

Herhaal stappen 1 + 2 nog twee keer. Echter nu maakt u nog twee DWORD (32-bit) waardes aan met een andere naam, namelijk:

 • BypassRAMCheck
 • BypassSecureBootCheck

Hieronder in de afbeelding ziet u het resultaat.

bypass checks register windows 11

Dubbelklik op iedere waarde en wijzig de waarde naar 1. Begin bij “BypassTPMCheck”, dubbelklik erop en wijzig de waarde naar 1. Klik op OK. Zie onderstaande afbeelding.

Herhaal dit voor alle 3 de waardes, dus “BypassTPMCheck” naar 1, “BypassRAMCheck” naar 1 en “BypassSecureBootCheck” naar 1.

BypassTPMCheck waarde 1

Uiteindelijk is dit het resultaat, zie onderstaande afbeelding.

waardes aanpassen register

Sluit nu de Windows register editor af en herstart uw computer. Na de herstart kunt u Windows 10 wel bijwerken naar Windows 11 zonder TPM en SecureBoot controles.

Optie 4: Windows 11 installeren zonder TPM 2.0 en SecureBoot via een ISO

Als u Windows 11 wenste te installeren zonder TPM 2.0 controle en SecureBoot controle op een oudere PC die dit niet ondersteunt dan heeft u twee ISO-bestanden nodig. Namelijk een Windows 10 ISO-bestand en een Windows 11 ISO-bestand. Deze ISO-bestanden gaan we aanpassen en daarna wegschrijven naar installatie media zoals een USB-Stick. Deze USB-Stick kunt u daarna weer gebruiken om Windows 11 te installeren op een computer die eigenlijk Windows 11 volgens Microsoft niet zou ondersteunen.

Lees ook
Internet Explorer verwijderen? Verwijder Internet Explorer uit Windows 10

Let op enige technische kennis vereist voor deze methode. Ik doe mijn best het zo duidelijk mogelijk uit te leggen voor iedereen. Het verwerken van de informatie in deze tip en op deze manier neemt veel tijd in beslag. Ik raadt optie 1 aan in dit artikel. Deze optie is makkelijker.

Windows 10 ISO-bestand downloaden

U begint met het downloaden van een ISO-bestand van Windows 10. Dit kunt u doen met het hulpmiddel Windows ISO Downloader.

Open Windows ISO Downloaden en klik in de rechterkolom op Windows 10. Daarna volgt u de stappen en download u het Windows 10 ISO-bestand.

Windows 10 ISO Downloader

U heeft nu een Windows 10 ISO-bestand. Nu hebben we een Windows 11 ISO-bestand nodig.

Windows 11 ISO-bestand downloaden

Ga naar de website uupdump.net. In het de zoekbalk type: Windows 11.

Windows 11 iso uupdump

Selecter een Windows 11 Insider Preview versie. De laatste in de meeste gevallen. Klik erop. Klik niet op Cumulative Update want dat is geen complete Windows 11 versie.

Windows 11 taal selecteren

Wijzig language in Dutch. Klik daarna op de Next knop.

Windows 11 versie selecteren uupdump

Selecteer de editie die u wenst. In de meeste gevallen kunt u dit laten zoals het er staat, u hoeft niets te wijzigen. Klik daarna op Next.

Windows 11 download and convert iso uudpdump

Ook hier hoeft u in principe niets te wijzigen. Controleer of “Download and convert to ISO” ingeschakeld is en “Include updates (Windows converter only)” is aangevinkt. Klik daarna op Create download package.

Er wordt nu een zip-bestand naar uw computer gedownload. Pak het zip-bestand uit en plaats de bestanden op een gewenste locatie.

Let op: ik raadt u aan om voor de volgende stap uw antivirus uit te schakelen. Soms levert dit problemen op en worden bestanden en verbindingen onnodig geblokkeerd.

In de nieuwe map vind u een aantal bestanden. We hebben het bestand: uup_download_windows.cmd nodig. Klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Als Administrator uitvoeren.

uup download windows

Er wordt nu een nieuw Opdrachtprompt venster geopend waar het script de Windows 11 bestanden zal downloaden en de ISO zal converteren. Dit proces kan lang duren.

uup download windows 11

Als het script klaar is vind u in dezelfde map als uup_download_windows.cmd een nieuw bestand. U ziet een Schijfkopiebestand. Dit bestand is de Windows 11 ISO die u nodig heeft.

Ik raad aan om het Windows 10 iso bestand en het Windows 11 iso bestand samen in een nieuwe map te zetten, dat houdt het overzichtelijk.

Dubbelklik op het Windows 11 iso bestand om het iso bestand te mounten, met andere woorden te openen in Windows verkenner. U ziet nu een nieuw schijfstation. Dubbelklik erop om de inhoud te openen.

nieuw schijfstation

Ga naar de Sources map. Zoek naar bestand: install.wim. Klik met de rechtermuisknop op het install.wim bestand en kies voor Kopiëren. Kopieer het bestand naar de root van de C schijf.

install wim kopieren

Download nu NTLite naar uw computer en installeer NTLite door het installatieproces te volgen. Selecteer de gratis versie tijdens het openen.

Klik in de menubalk op Toevoegen. Klik daarna op Kopie bestand (WIM, ESD. SWM).

kopie bestand selecteren ntlite

Ga naar de C schijf en selecteer het zojuist gekopieerde Install.wim bestand. Klik daarna op Openen.

install wim bestand openen met ntlite

Klik op OK bij de waarschuwing.

U ziet nu een lijst van alle versies die de Windows 11 iso bevat. Klik met de rechtermuisknop op de gewenste Windows 11 versie en klik op Exporteren en daarna ESD.

Lees ook
Website opslaan als PDF bestand? Zo werkt het!

Besturingssystemen NTLite

Klik bij de compressie waarschuwing op OK. Sla het install.esd bestand op in de Downloads map van uw computer.

install esd opslaan

Even wachten tot de exporteer actie klaar is. U krijgt een melding als het voltooid is. Dit kan lang duren, tot een uur of meer.

Download en installeer nu 7-zip. Dit is nodig om het Windows 10 iso bestand uit te pakken naar een map.

Ga ondertussen naar de map waar u het Windows 10 iso bestand heeft opgeslagen. Klik met de rechtermuisknop op het Windows 10 iso bestand en kies voor 7-Zip en daarna Uitpakken naar “windows 10 iso” (mogelijk bij u een andere naam, dit is afhankelijk van de naam van het iso-bestand).

windows iso uitpakken met 7zip

Er wordt nu een nieuwe map aangemaakt met de inhoud van het Windows 10 iso bestand. Open deze nieuwe map. Ga naar de sources map en in de sources map zoek naar bestand: install.esd. Selecteer dit bestand en klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies voor verwijderen.

Ga terug naar de Downloads map waar u install.esd van de Windows 11 iso heeft opgeslagen. Controleer wel of de export via NTLite ondertussen voltooid is?

Kopieer dit install.esd bestand uit de Downloads map en plak het in de sources map van de inhoud van de Windows 10 iso. U heeft dus nu een geëxporteerd install.esd bestand uit de Windows 11 iso verplaatst naar de installatie media (sources) map van de Windows 10 iso inhoud. Snapt u het nog? Gelukkig 🙂

ISO bestand maken van Windows 10 inhoud

Nu u de inhoud van de Windows 10 iso heeft aangepast in de zojuist aangemaakte map dient u opnieuw een ISO-bestand aan te maken om onze “aangepaste” Windows 11 weer te kunnen installeren via USB.

Om nu opnieuw een iso-bestand te maken van de inhoud van de Windows 10 iso dient u AnyBurn te downloaden. Installeer AnyBurn op uw computer.

Klik op “Image van bestanden/mappen maken”.

Image van bestanden en mappen maken

Klik op de knop toevoegen. Klik op de map met de inhoud van de Windows 10 iso (en het aangepaste Windows 11 install.esd bestand in de sources map). Selecteer alle bestanden door op CTRL + A te drukken op uw toetsenbord. Als alle bestanden zijn geselecteerd klik dan op Toevoegen.

AnyBurn map toevoegeb

Klik op Volgende.

AnyBurn volgende stap

Klik op het map icoon om een naam voor het nieuwe aangepaste ISO bestand op te slaan. Geef het een naam en klik op Opslaan.

AnyBurn iso maken van map

Klik daarna op Creëren onderaan. Er wordt nu een ISO-bestand aangemaakt op de geselecteerde locatie. Dit kan even duren.

iso aanmaken

Als het AnyBurn proces klaar is heeft u nu een ISO-bestand met een aangepaste Windows 10 versie die Windows 11 zal installeren. Deze ISO kunt u gebruiken om een Windows 11 te installeren op een computer die eigenlijk niet zou worden ondersteunt.

Om de ISO op een USB-stick te plaatsen kunt u gebruik maken van Rufus.

Optie 5: Windows 11 installatie USB maken met EaseUS Win11builder

Om een Windows 11 USB aan te maken voor installatie kunt u EaseUS Win11builder gebruiken. Dit hulpmiddel van Windows 11 voor u plaatsen op een USB-stick ter installatie. U kunt ook kiezen om TPM 2.0 en Secure Boot controles te omzeilen.

Download EaseUS Win11builder.

EaseUS Win11Builder

Plaats de USB-stick in uw computer. Selecteer het USB-apparaat en klik op Create. Daarna kunt u Windows 11 installeren met de door EaseUS Win11builder aangemaakte Windows 11 USB-Stick.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

19 reacties
 1. Ik zit met een klein probleempje
  Als ik schrijf B.V op faecbook en is fout geschreven dan komt er geen roood lijntje niet meer onder.
  Op Word doet hij dat wel
  In webtelenet ook niet
  Ik heb al systeemherst gedaan maar niets lukt het
  Graag u mening

  1. Hallo, ik vermoed dat het dan in de browser spellingscontrole zit. Afhankelijk van welke internetbrowser u gebruikt, controleert u de spellingscontrole instellingen.
   Succes!

 2. Fantastische oplossing(en) om Win 11 te installeren, maar kan je ook een hele schone install. op een nieuwe SSD zo installeren als je de gedownloade ISO uitpakt en ,appraiserres.dll, verwijder zodat (in dit geval) mijn oude PC alsnog een nieuw leven krijgt. (uit 2010) Ik heb nu Win 7 ultimate X64. In ieder geval heeft iedereen wat aan JE oplossingen.

  1. Hallo John, bedankt voor uw bericht. Fijn om te lezen dat het mensen helpt! Ja zeker kunt u een schone install uitvoeren. Als u optie 1 gebruikt kunt u kiezen of u de persoonlijke bestanden tijdens installatie wilt behouden of wilt verwijderen. Als u verwijderen kiest tijdens de installatie wordt Windows 11 schoon geïnstalleerd op uw Windows 7 computer. Groet, Stefan.

 3. Beste;

  Alvast bedankt voor al uw moeite.

  Ik heb volgende probleem, zodra ik uup_download_windows.cmd als administrator uitvoer, krijg ik in cmd venster volgende bericht:
  “”Current directory contains spaces in its path.
  Please move or rename the directory to one not containing spaces.

  Press any key to continue . . .””, op enter, sluit dit gewoon af. Een idee?

  Thanks, zeer te waardere, site!

  Mvg

  Rudi

  1. Hallo Rudi, ik heb het artikel bijgewerkt. Ik raad u aan om optie 1 of optie 4 te gebruiken om Windows 11 te installeren op een computer die dit eigenlijk niet ondersteunt. Succes! Groet, Stefan

   1. Beste Stefan

    Eindelijk had ik ff goesting, lol.. tijd om dit ff verder uit te proberen. Had over het hoofd gezien, methode 4, regedit jammer niet gevonden, maar toch clean install, thanks
    Very NIce!
    Denk niet dat Microsoft mij een nieuwe PC wil geven die dat zonder tweaks wel kan draaien, Windows 11.
    Vraag! Ik zat in de insider preview, heb ik weer geen toegang,
    Msg hardware specs weer terug niet OK, (zucht!) en zegt, NEEN!
    Mocht je een idee hebben, hoor je wel!
    Thanks!
    Rudi

    1. Ik heb het artikel uitgebreid met easeUS Win11builder. Ik heb dit hulpmiddel echter getest en bij mij werdt de opstartbare USB niet gedetecteerd. Mogelijk werkt het voor u wel.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *