Windows

Windows Opstart logo wijzigen in Windows 11 of 10

In deze gids leest u hoe u het opstart logo in Windows 11 of 10 kunt wijzigen. Het opstart logo is het logo dat wordt weergegeven bij het laden van Windows. Dit is over het algemeen een logo van Windows zelf, maar wordt door sommige fabrikanten vervangen door het logo van de fabrikant.

Het gaat om het volgende logo, zie afbeelding:

Dit opstart logo kunt u wijzigen, maar er zijn enkele belangrijke dingen waar u rekening mee dient te houden.

  • U dient Secure Boot uit te schakelen, en uitgeschakeld laten. Met Secure Boot (Beveiligd opstarten) ingeschakeld kan de nieuwe bootloader niet worden gestart. Het uitschakelen van Secure Boot kan problemen veroorzaken met malware, nieuwe updates en functionaliteit. Het is belangrijk dat u weet waar u aan begint voordat u Secure Boot uitschakelt.
  • Windows moet gebruikmaken van UEFI en niet van een BIOS.
  • U heeft administrator rechten nodig op de computer.
  • BitLocker encryptie dient uitgeschakeld te zijn.
  • Belangrijk: maak een back-up voordat u doorgaat.
  • Voer dit niet uit op een computer die belangrijk is voor dagelijks gebruik.

Gebruik daarbij een logo van maximaal 300×300 pixels en kleur de achtergrond zwart. Gebruik geen transparante afbeelding (PNG-bestand), dit wordt niet ondersteund. Gebruik bij voorkeur een JPG-bestand.

Windows Opstart logo wijzigen in Windows 11 of 10

Lees bovenstaande als u dat nog niet had gedaan. Om te beginnen download u HackBGRT van Github. Hack staat voor zich, “BGRT” betekend: Boot Graphics Resource Table. De BGRT bevat informatie over het opstartlogo dat wordt weergegeven tijdens het opstartproces van het systeem.

HackBGRT is een hulpprogramma waarmee u het opstartlogo kunt wijzigen of vervangen dat door UEFI-firmware wordt weergegeven tijdens het opstarten van het systeem. Dit kan handig zijn voor aanpassingsdoeleinden, zoals het toevoegen van een aangepast logo of het verwijderen van het logo van de fabrikant dat meestal tijdens het opstarten verschijnt.

Het is belangrijk om op te merken dat het wijzigen van systeemfirmware of bootloaderinstellingen riskant kan zijn en garanties kan doen vervallen of instabiliteit van het systeem kan veroorzaken als het verkeerd wordt gedaan. Daarom dient u voorzichtig te zijn en ervoor zorgen dat u de potentiële risico’s begrijpt voordat u tools zoals HackBGRT gebruikt.

Pak de inhoud van HackBGRT uit en plaats het op bijvoorbeeld uw bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op setup.exe en kies “als administrator uitvoeren”.

Als u de melding krijgt “Uw PC wordt beschermd”, dan klikt u op de link “meer informatie. Bevestig vervolgens door op “Toch uitvoeren” te klikken.

Om het opstart logo te vervangen dient u een nieuwe EFI boot entry to te voegen via HackBGRT. Druk hiervoor op “I”.

Paint wordt nu geopend in een standaard afbeelding. Vervang deze afbeelding door in het menu op “Bestand” > “Importeren naar canvas” > “Uit bestand” te kiezen.

Zorg dat u de al bestaande afbeelding overschrijft. Klik als u klaar bent op “Bestand” > “Opslaan”.

Zodra u Paint afsluit wordt een nieuwe EFI boot entry geïnstalleerd.

Herstart uw computer. Na de herstart ziet u het nieuwe bootlogo.

Als u het oude bootlogo van Windows weer terug wilt zetten, volgt u bovenstaande door HackBGRT te openen. In plaats van te kiezen voor “I” voor installeren, kiest u “R” voor remove. Het oude Windows bootlogo wordt nu opnieuw geïnstalleerd. U kunt hierna Secure Boot ook weer inschakelen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!