Heb ik administrator rechten in Windows 11?

Stefan
Heb ik administrator rechten in Windows 11?

Als u Windows 11 gebruikt dan heeft u beschikking over een tweetal verschillende rechten. Dit is een administrator account met admin rechten en een standaard account met beperkte rechten.

Met een standaardgebruiker kunt u uw computer normaal gebruiken. U kunt de webbrowser gebruiken en andere apps, en al uw belangrijke taken uitvoeren. Als u echter wijzigingen in de systeembestanden wilt aanbrengen, moet u beheerdersrechten via een administrator account hebben.

Een standaardgebruiker mag geen systeembestanden aanmaken, bewerken, bekijken of verwijderen. Systeembestanden zijn die bestanden die nodig en vaak kritisch zijn voor het functioneren van het Windows 11 besturingssysteem zelf. Om wijzigingen aan systeembestanden, instellingen en onderdelen aan te brengen heeft u dus een administrator account nodig. In de meeste gevallen betreft dit dus ook het installeren van software apps.

Maar hoe weet u nu of u in Windows 11 een administrator account gebruikt, of een standaard gebruikersaccount?

Heb ik administrator rechten in Windows 11?

Er zijn twee manieren om te controleren wat voor type account u gebruikt in Windows 11. De eerste is via de instellingen zelf, en de tweede is via een commando. Dit commando kunt u gebruiken in het geval u geen toegang heeft tot de instellingen.

Type account opzoeken via instellingen

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Instellingen. In de instellingen klik vervolgens op “Accounts”.

Linksbovenin ziet u de profielafbeelding met daaronder de gebruikersnaam. Hier ziet u ook het type account waarmee u op dit moment bent ingelogd.

Administrator account in Windows 11

Type account opzoeken via Opdrachtprompt of Terminal

U kunt ook een account gebruiken om te bekijken in welke groep uw computer account is toegevoegd. In Windows 11 is er een speciale gebruikersgroep voor administrators. Als uw gebruikersaccount toegevoegd is aan deze groep dan beschikt het account over admin rechten.

Open Windows terminal of Opdrachtprompt. Geef het volgende commando in om te controleren wat uw gebruikersnaam op dit moment is.

whoami

U ziet eerst de computernaam, hierna een backslash en daarna uw gebruikersnaam. Deze naam heeft u nodig.

Lees ook
Onedrive verwijderen in Windows? of Onedrive uitschakelen!

whoami

Geef nu het volgende commando in:

net user gebruikersnaam

Vervang “gebruikersnaam” door de uitvoer via bovenstaand voorbeeld. U ziet nu onderin de “Lidmaatschap lokale groep”.

Als hier de groep “Administrators” bijstaat dan bent u lid van deze administrators groep en beschikt uw account over beheerdersrechten op deze PC.

Lidmaatschap lokale groep

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. Allereerst bedankt hoe ik via de instructies op deze site toch windows 11 op een laptop van 5 jaar oud heb kunnen zetten. (optie register update en opstartbare usb)
  Nu mijn vraag: windows 11 doet het perfect maar ik wil een installatie van Rockey4USB.sys verwijderen en krijg steeds de melding “geen admin rechten”. Ook niet met de uninstall software van Rockey
  Hoe ik mijn account ook bekijk via de prompt, instellingen ben ik administrator en ook aan die groep connected. Via zoeken met verkennen kom ik de bestanden (binnen inf file) Windows\System32\Driverstore\FileRepository\ en krijg ze daar niet weg. Niet via verkenner of de prompt (met admin). Ik krijg mijn geheugenintegriteit niet ingeschakeld binnen defender door dat Rockey bestand.
  Is er nog een andere mogelijkheid?
  Met vriendelijke groet,
  Richard Sterk

  1. Hallo, uit uw vraag haal ik dat “Rockey4USB.sys” voorkomt dat u geheugenintegriteit kunt inschakelen in Windows 11. Rockey4USB.sys is onderdeel van een USB apparaat. Om dit apparaat te verwijderen moet u alle apparaten gerelateerd aan Rockey4USB.sys via Apparaatbeheer verwijderen. Nadat u het apparaat heeft verwijderd kunt u geheugenintegriteit inschakelen. Helaas, is het anders niet mogelijk.
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/apparaatbeheer-openen-in-windows-11/
   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *