Dit zijn 5 handige tips voor Microsoft Word

Stefan
Dit zijn 5 handige tips voor Microsoft Word

Microsoft Word wordt gemakkelijk als vanzelfsprekend beschouwd, ondanks zijn reputatie als gebruiksvriendelijke tekstverwerker.

Maar zelfs gewone Word gebruikers beseffen misschien niet hoe krachtig het programma is, of hoeveel functies het heeft naast de eenvoudige bewerkingsopdrachten die we allemaal kennen.

Dit zijn 5 verschillende tips die u kunnen helpen in Microsoft Word.

Dit zijn 5 handige tips voor Microsoft Word

Pagina’s in omgekeerde volgorde afdrukken

Als u regelmatig pagina’s via Word afdrukt dan weet u dat de eerste geprinte pagina altijd onderaan de stapel beland. Dit is geen probleem als u enkele pagina’s gaat printen, deze kunt simpelweg zelf terug sorteren. Echter het wordt vervelend als u tientallen of honderden pagina’s gaat printen. Het terug sorteren wordt dan een vervelende klus.

Om dit te voorkomen kunt u pagina’s afdrukken in omgekeerde volgorde. De laatste pagina wordt dan als eerste geprint. Het resultaat is dat de eerste pagina ook bovenaan de stapel ligt.

Open Word. Klik op Bestand en daarna op Geavanceerd. In de Geavanceerde instellingen navigeert u naar “Afdrukken”. Schakel vervolgens de optie “Pagina’s in omgekeerde volgorde afdrukken” in en begin daarna het afdrukken.

Paginas in omgekeerde volgorde afdrukken

Automatische opsommingstekens of genummerde lijst uitschakelen

Als u in Word aan het typen bent en u begint met het typen van een “*” of een “1.”, dan herkend Word dat u een opsommingslijst aan het opbouwen bent en vult deze automatisch in als een opsommingsteken. Als u deze automatische opmaak wilt uitschakelen dan kunt u dit op de volgende manier doen.

Lees ook
Voorgestelde antwoorden uitschakelen in Outlook

Open Word. Klik op Bestand in het menu en daarna op Opties. In de Opties klikt vervolgens aan de linkerzijde op Controle en daarna op Autocorrectie-opties.

Autocorrectie-opties

In de Autocorrectie opties klikt u op tabblad “AutoOpmaak tijdens typen”. Schakel de auto opmaak opties “Automatische opsommingstekens” en/of “Automatische genummerde lijst” uit.

Automatische genummerde lijst uitschakelen

Afbeelding als opsommingsteken gebruiken

Een opsommingsteken is standaard een rondje of een cijfer. U kunt ook zelf een afbeelding als opsommingsteken gebruiken. Als u bijvoorbeeld zelf een opsommingsteken heeft gecreëerd dan kunt u deze als afbeelding gebruiken.

Klik in het lint rechts naast het opsommingsteken op het pijltje naar beneden. Hier ziet u de bibliotheek met enkele voorgedefinieerde opsommingstekens die u kunt gebruiken. Als u klikt op de knop “Nieuw opsommingsteken definiëren”, dan kunt u zelf een afbeelding selecteren.

Nieuw opsommingsteken definieren

Klik hiervoor op de knop “Afbeelding”. U kunt nu een afbeelding invoegen. Deze afbeelding kunt u ophalen uit een bestand, zoeken met de BING zoekmachine of via OneDrive.

Afbeelding invoegen als opsommingsteken

Tekst rond afbeelding plaatsen

Tekst rond een afbeelding plaatsen in Word is niet heel moeilijk, maar vergt wel een bepaald voorbeeld van hoe u het wilt hebben. Als u duidelijk heeft hoe u de tekst om een afbeelding heen wilt wikkelen om het zo maar te noemen, dan past u dit aan via de indeling, tekst terugloop en positie instellingen.

Alle indelingsopties en posities bieden u in Word een direct voorbeeld van hoe de tekst om de afbeelding heen wordt gewikkeld. Ik ga ervan uit dat u al tekst en een afbeelding heeft ingevoegd in een document.

Klik op de afbeelding. Klik vervolgens in het menu op “Indelingsopties”. U ziet nu een “met tekstterugloop” menu met verschillende indelingen hoe de tekst om de afbeelding heen te plaatsen. Elke keer als u op een van deze opties klikt dan ziet u in het document direct hoe het eruit komt te zien.

Lees ook
Macro's inschakelen of uitschakelen in Microsoft Word

Tekst terugloop opties in Word

Om verschillende posities voor de afbeelding in het document te testen klikt u in het menu op “Posities”. U kunt nu voor de afbeelding verschillende posities instellen. De tekst ziet u dan om de afbeelding heen, afhankelijk van de gekozen positie.

Afbeelding posities tekst om afbeelding heen

Automatisch tijd en datum veld invoegen

In Word kunt u met een toetsencombinatie snel de tijd en datum toevoegen aan een document. Dit is een standaard een dynamisch veld. Dat betekent dat elke keer als u het document opslaat, de tijd en datum wordt aangepast naar de huidige tijd en datum ingesteld op uw computer.

Om de huidige datum (ingesteld op uw PC) toe te voegen aan een Word-document drukt u op de ALT + SHIFT + D toetsencombinatie.

Om de huidige tijd (ingesteld op uw PC) toe te voegen aan een Word-document drukt u op de ALT + SHIFT + T toetsencombinatie.

Automatisch huidige datum en tijd invoegen in word-document

Als u het format van deze datum of tijd wilt aanpassen dan klikt u met de rechtermuisknop in het veld en klikt u op “veld bewerken”. Als u klikt op “veld bijwerken” dan kunt u de datum of tijd wijzigen.

U kunt het type veld aanpassen, maar ook de datum of tijd notatie. Bijvoorbeeld de dag geschreven weergeven in plaats van alleen de datum als getal.

Datum of tijd veld bewerken in Word

Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Beveiligd Word-document bewerken.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *