Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Aanbevolen bestanden verwijderen uit startmenu in Windows 11

Windows 11 komt met een vernieuwde taakbalk en startmenu. Het nieuwe startmenu krijgt een gecentreerd uiterlijk, heeft afgeronde hoeken en ziet er over het algemeen gelikt uit.

Het nieuwe startmenu bevat een “Aanbevolen” sectie die recent geopende bestanden toont en voor veel mensen vervelend kan zijn. Gelukkig is het vrij eenvoudig om deze aanbevelingen te verwijderen uit het startmenu.

Het startmenu van Windows 11 bestaat uit drie gedeelten: Vastgemaakt, Alle apps en Aanbevolen. De sectie Vastgemaakte bovenaan bestaat uit pins die in een raster zijn gerangschikt. Als u op Alle apps klikt, ziet u een lijst met alle apps die op uw computer zijn geïnstalleerd.

Onder het gebied met vastgemaakte programma’s bevindt zich het gedeelte Aanbevolen, dat uw meest recent geopende bestanden, documenten en geïnstalleerde programma’s weergeeft. Dit maakt het gemakkelijk om naar bestanden te springen die u onlangs hebt geopend – het toont maximaal vier items.

Veel mensen kunnen dit aanbevolen gedeelte echter vervelend vinden en willen niet dat anderen zien wat ze de laatste tijd hebben geopend. In dat geval kunt u de aanbevolen bestanden in het startmenu volledig uitschakelen. U kunt ook bepaalde bestanden afzonderlijk uit de lijst verwijderen.

Aanbevolen bestanden verwijderen uit startmenu

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen openen

Klik links op Persoonlijke instellingen. Klik daarna op Start.

Windows 11 persoonlijke instellingen

Om recente bestanden te verwijderen uit de aanbevolen sectie wijzigt u de “Recent geopende items weergeven in Start, jumplists en de Verkenner” naar uit.

Om ook de recente toegevoegde apps te verwijderen uit de Aanbevolen sectie wijzigt u de “Recent toegevoegde apps weergeven” instelling naar uit. U kunt ook de meest gebruikte apps verwijderen uit Aanbevolen. Wijzig dan “Meest gebruikte apps weergeven” naar uit.

Aanbevolen verwijderen uit startmenu in Windows 11

Het is ook mogelijk om op een item zelf te klikken en daarna te klikken op “Uit lijst verwijderen”.

Aanbevolen app uit lijst verwijderen

Hieronder ziet u het resultaat. Het is tot nu toe niet mogelijk om de gehele “Aanbevolen” sectie te verwijderen. Dit komt misschien later nog in een andere build van Windows 11.

Aanbevolen verwijderen uit startmenu in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
19 REACTIES
 1. Dag Stefan,
  Bij het opstarten i W11 komt ook de Classic startknop en als ik erop klik het uitrol menu linksonder in beeld.
  Betekent dit dat de PC in 2 startmenu’s opstart en gaat dit ten koste van de capaciteit van de harde schijf en de opstartsnelheid? Kan ik dit uitschakelen zonder het te verwijderen?
  Bij voorbaat dank voor je uitleg

 2. Dank voor deze tip 🙂
  Weet u ook hoe ik net als in windows 10 start over het hele scherm kan zetten? Dat vind ik zelf veel fijner dan dit kleine schermpje.

  Groet, Jan

  • Hallo Jan, bedankt voor uw bericht! Het klopt dat het in Windows 10 mogelijk is om het Startmenu te vergroten of het zelfs over het gehele scherm weer te geven. Helaas, is dit geen onderdeel op dit moment in Windows 11. Het is in Windows 11 dus niet mogelijk om het Startmenu te vergroten of het over het gehele scherm te plaatsen. Groet, Stefan.

  • Hallo Rob, het is me niet helemaal duidelijk wat u bedoeld. Ik vermoed dat u de “aanbevolen” tekst wilt verwijderen? Dit is helaas niet mogelijk, de tekst blijft staan de snelkoppelingen verdwijnen.
   Groet, Stefan

   • Dag Stefan,
    dus de tekst/naam onder het pictogram van de “vastgemaakte”app is de aanbevolen tekst en kan niet weggehaald worden. Jammer.

    Bedankt voor de reactie.
    Groet, Rob

    • Hallo, bedankt voor de verduidelijking. Dat klopt, helaas is de “Aanbevolen” tekst vooralsnog niet weg te halen. Misschien dat Microsoft dit in de toekomst nog eens oplost.
     Groet, Stefan

 3. Bedankt, ik wilde de aanbevolen-sectie verwijderen uit het start menu, maar dit is al een goed begin. Het helemaal verwijderen zou geweldig zijn, nu kan je nog met één klik terug de aanbevolen sectie weer zichtbaar maken, maar hopelijk kan het in de toekomst helemaal verdwijnen. Fijn dat er mensen zijn die zo snel met een nieuw besturingssysteem erin duiken om dit soort vervelende aannames van Microsof (geen spelfout :)) ongedaan te maken!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!