Windows 11 of 10 installeren op USB of Externe harde schijf

Stefan
Windows 11 of 10 installeren op USB of Externe harde schijf

Het installeren van Windows 11 of 10 op een USB-stick of Externe Harde Schijf, ook bekend als het maken van een draagbare Windows-installatie, kan een handige manier zijn om een volledige versie van Windows te draaien vanaf een extern apparaat.

Door een draagbare Windows-installatie te maken kunt u Windows gebruiken vanaf de meeste apparaten door enkel het externe apparaat zoals een USB-stick of externe harde schijf te starten. Er is dus geen installatie meer nodig om de interne SSD.

U kunt dus Windows to go gebruiken op meerdere typen computers via enkel een USB aansluiting mits de hardware dit ondersteunt.

In deze gids leg ik u stap voor stap uit hoe u Windows draagbaar kunt maken door het te installeren op een USB of externe harde schijf.

Windows 11 of 10 installeren op een USB-stick of Externe harde schijf

Om te beginnen heeft u een draagbaar apparaat nodig via USB. Dit kan zijn een USB-stick van minimaal 16 GB (32 GB aanbevolen) of een externe SSD schijf van enkele tientallen GB’s of meer. Zorg ervoor dat de USB aansluiting minimaal versie 3.0 betreft in verband met de snelheid van de USB verbinding.

Windows 11 of 10 ISO bestand downloaden

Het eerste wat we moeten doen is het ISO-bestand downloaden om Windows mee te installeren. Afhankelijk van uw keuze kunt u het Windows 11 of 10 ISO-bestand hiervoor gebruiken.

Rufus downloaden

Hierna download u Rufus naar uw computer. Rufus gaan we gebruiken om het ISO-bestand op de USB of externe SSD te plaatsen. We maken met Rufus een “Windows to-go” installatie aan.

Lees ook
Een ISO-bestand openen in Windows 11? Zo werkt het!

Selecteer vervolgens in Rufus de USB of externe SSD.

Selecteer vervolgens in Rufus de USB of externe SSD.

Klik op “SELECTEREN” om het ISO bestand te selecteren wat we gaan gebruiken om Windows mee te installeren.

ISO bestand selecteren

Selecteer “Windows to go” in de image opties.

Windows To Go is een functie die oorspronkelijk geïntroduceerd werd in Windows 8 Enterprise en later beschikbaar was in Windows 10 Enterprise en Education edities. Deze functie stelt u in staat om een volledige, beheerbare kopie van Windows op een externe USB-stick of -schijf aan te maken. Dit maakt het mogelijk om een volledig operationeel Windows-systeem op te starten vanaf een USB-drive op elke ondersteunde computer of laptop.

Zo is het nog steeds nodig dat bijvoorbeeld Windows 11, de computer waar de USB of externe schijf op aangesloten wordt, ondersteunende hardware heeft om Windows 11 op te kunnen gebruiken. Houdt hier dus rekening mee.

Windows to go maken

Wijzig vervolgens de partitie-indeling naar “MBR” in plaats van “GPT”. GPT is voor nieuwere computers en ondersteunt alleen een UEFI. Door de optie “MBR” te selecteren kunt u Windows opstarten vanuit een BIOS en vanuit een UEFI. Het maakt het type computer dat kan worden gebruikt meer universeel, dus meerdere type computers. Het is dus het beste om “MBR” te kiezen. Weet u zeker dat uw computer over een UEFI beschikt in combinatie met nieuwere hardware, kies dan “GPT”.

Partitie indeling MBR

Wijzig eventueel nog het “volume label” naar een duidelijke naam. Door deze naam aan te passen maakt u inzichtelijk om wat voor Windows installatie het gaat.

Windows 11 of 10 installeren op een USB-stick of Externe harde schijf

Klik vervolgens op “Starten” om de Windows to go USB of externe SSD schijf aan te maken.

Lees ook
Muiswiel gebruiken om te wisselen tussen browser tabbladen

Als u een multi-ISO gebruikt, kan Rufus nog vragen welke editie van Windows u wilt installeren. Kies de versie waarvan u weet dat u een licentiesleutel heeft of een gekoppeld Microsoft-account. Heeft u nooit Windows versie Professional aangekocht, kies dan Home.

Windows versie selecteren

Rufus biedt hierna nog wat aanpassingen die kunnen worden uitgevoerd. Dit zijn de volgende aanpassingen:

  • Voorkomen dat Windows to go toegang heeft tot interne schijven.
  • Lokale account met gebruikersnaam aanmaken (aanbevolen).
  • Regionale opties op dezelfde waarden als deze gebruiker instellen.
  • Gegevens verzameling uitschakelen (privacy-vragen overslaan).

Maak de gewenste keuzen en klik op “OK” om door te gaan.

Windows gebruikerservaring instellen

Alle data op de USB of externe SSD wordt verwijderd. Als u hiermee akkoord bent dan klikt u op “OK” om door te gaan.

Lees ook: USB of externe schijf formatteren.

waarschuwing alle data wordt verwijderd

De USB of externe schijf wordt nu gepartitioneerd en vervolgens wordt er een bestandssysteem op aangemaakt met Windows. Dit proces duurt even.

Draagbare versie van Windows maken

Als de USB of externe SSD is aangemaakt, start u de computer waarop u Windows wilt gebruiken op via USB.

De eerste keer dient u Windows 11 of 10 te configureren door de installatie af te ronden. Hierna kunt u de draagbare versie van Windows vervolgens op een ondersteunde computer of laptop gebruiken.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *