Bestandsgeschiedenis backup maken en herstellen in Windows 10

Meest gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit bericht op social media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken.

Bestandsgeschiedenis in Windows 10 is een belangrijk onderdeel van een goede backup strategie. Als u automatisch bestandsgeschiedenis backups instelt van bestanden en mappen met bestandsgeschiedenis kunt u altijd terug naar een oudere versie van een specifiek map of bestand. Denk hierbij aan een document waarin u tekst heeft geschreven die u eerder verwijderd heeft maar later weer terug wilt halen.

Dit is mogelijk met bestandsgeschiedenis als u deze functionaliteit heeft ingeschakeld. In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u backups kunt maken naar externe media (externe hardeschijf of usb stick – station) en welke mappen u kunt toevoegen om backups van te maken met belangrijke bestanden met Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

Bestandsgeschiedenis backup in Windows 10

Bestandsgeschiedenis inschakelen

Om te beginnen gaan we bestandsgeschiedenis inschakelen in Windows 10. Standaard is deze functionaliteit namelijk niet geactiveerd. U heeft externe media nodig om bestandsgeschiedenis back-ups in te schakelen.

Klik op de Windows 10 start-knop en uit het menu selecteer Instellingen.

instellingen windows 10

Open de “Bijwerken en beveiliging” instellingen.

windows 10 back-up instellingenIn het linker menu opent u “Back-up“.
Sluit nu externe media aan om op uw computer om bestandsgeschiedenis naar te backuppen, daarna klikt u op de knop “een station toevoegen“.

windows 10 back-up

Bestandsgeschiedenis back-up maken

Selecteer uw externe media uit de lijst. Er verschijnt nu een aan/uit slider om bestanden wel of niet automatisch te backuppen naar de externe media. Het is uiteraard belangrijk dat deze externe media altijd verbonden is met de computer.

windows 10 automatisch bestandsgeschiedenis backup maken

Bestandsgeschiedenis back-up opties wijzigen

Als u “meer opties” opent kunt u een aantal instellingen wijzigen m.b.t. het backuppen van de bestanden en mappen. U kunt ervoor kiezen om per direct een backup te maken van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden door op de “Nu back-up maken” knop te klikken.

bestandsgeschiedenis back-up opties windows 10

De standaard back-up instellingen voor bestandsgeschiedenis in Windows 10 zijn als volgt. Er wordt elke uur een backup gemaakt van de volgende bestanden in de volgende mappen, zie onderstaande tabel.

Naam Locatie
Opgeslagen spellen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Saved Games
Koppelingen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Links
Bureaublad C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Desktop
Favorieten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Favorites
Contactpersonen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Contacts
Zoekopdrachten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Searches
Videos C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Videos
Afbeeldingen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Pictures
Muziek C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Music
Downloads C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Downloads
Documenten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Documents

Back-up frequentie wijzigen voor de bestandsgeschiedenis back-up

Er wordt dus elk uur een back-up gemaakt van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden. Deze frequentie kunt u wijzigen naar elke 10, 15, 20, 30 minuten, elk uur (dit is standaard), 3 uur, 6 uur, 12 uur of dagelijks – 24 uur. Klik op de balk “elk uur (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up frequentie.

frequentie wijzigen bestandsgeschiedenis back-up windows 10

Bestandsgeschiedenis back-up bewaartermijn wijzigen

Back-ups van uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden hebben ook een bepaalde bewaartermijn die u kunt wijzigen. De standaard bewaartermijn is oneindig, maar het is aan u of u de termijn wilt wijzigen. Windows 10 ruimt dan de bestandsgeschiedenis back-ups op die ouder zijn dan de ingestelde termijn en maakt weer ruimte voor nieuwe bestandsgeschiedenis back-ups op uw externe media.

Klik op de balk “voor altijd (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up bewaartermijn.

bestandsgeschiedenis bewaartermijn wijzigen windows 10

Map toevoegen aan bestandsgeschiedenis back-up

U kunt mappen toevoegen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken. Daarna selecteert u de map en deze map wordt om het uur meegenomen in de bestandsgeschiedenis back-up op uw externe media.

bestandsgeschiedenis back-up map toevoegen

Mappen uitsluiten van de bestandsgeschiedenis back-up

In de gebruikers mappen – c:\users\ etcetera zitten veel sub-folders zoals eerder aangegeven, documents, favorites en ga zo maar door.

Extra weetje: Deze gebruikers mappen zijn standaard altijd in het engels op bestandsniveau, maar worden in de Nederlandse taal weergegeven om het gebruikers makkelijk te maken. Bijvoorbeeld c:\users\ wordt weergegeven als c:\Gebruikers\.
Dit even ter zijde 🙂

Als u bepaalde mappen onder c:\users\Uw-Gebruikers-Naam\Music\ wilt uitsluiten kunt u dat doen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken onder het kopje “Deze mappen uitsluiten“.

In dit voorbeeld heb ik de map “Uitgesloten muziek map” gekozen. De uitgesloten map verschijnt dan onder het kopje “Deze mappen uitsluiten”. Als u de uitgesloten map toch wilt verwijderen klikt u op de uitgesloten map en selecteer verwijderen.

map uitsluiten van bestandsgeschiedenis back-up windows 10

Bestandsgeschiedenis back-up maken naar andere externe media (hardeschijf, usb-stick)

Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen?

U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”.

bestandsgeschiedenis back-up station niet meer gebruiken

Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren. Deze bestandsgeschiedenis back-up kunt u altijd terughalen van de oude externe media.

Bestandsgeschiedenis back-up bestanden terugzetten – herstellen

Uiteraard is het ook belangrijk dat als u bestandsgeschiedenis back-ups heeft dat u deze bestanden ook kunt herstellen. Helemaal onderaan in de bestandsgeschiedenis opties vind u een verwijzing naar de functionaliteit om bestanden uit de bestandsgeschiedenis back-up terug te zetten genaamd “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up“.

Let op: uw externe media met de bestandsgeschiedenis back-up(s) moet verbonden zijn met de computer.

bestanden terugzetten bestandsgeschiedenis back-up

Hierna ziet u de mappen en bestanden die gebackupped zijn naar de externe media gesorteerd op datum. De oranje pijltje heb ik gemaakt om aan te geven dat u door met de muis te slepen of te swipen tussen verschillende datum’s die op de externe media zijn gebackupped.

Open een map om te zien welke bestanden erin staat, of selecteer de hele map om de gehele inhoud van een specifieke datum te herstellen. Klik daarna op de groene ronde knop in het midden onderaan. Herstel het bestand vanuit uw externe media.

bestandsgeschiedenis map of bestand herstellen windows 10

U heeft nu succesvol een back-up bestand of map hersteld middels bestandsgeschiedenis back-ups. Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om wegwijs te worden in Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

Heeft u vragen? Stel deze gerust in het commentaar onderaan in deze instructie.

Lees meer tips of kom nog eens terug op PC Tips. Ik plaatst constant nieuwe handig PC Tips.

Aanbevolen tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

495 POSTS336 REACTIES

23 REACTIES

Abonneer
Abonneren op
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Most Voted
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren
Sjef
Sjef

Ik heb bestandgeschiedenis ingeschakeld, maar krijg ook nog de mogelijkheid van back-up (win7). Is dat dubbelop en dus nutteloos of heeft het zin die ook uit te voeren?
BVD,

Sjef
Sjef
Antwoord op  Stefan

Ja, dat weet ik dat ik dat kan, maar de vraag is of dat zin heeft als ikj al bestandsgeschiedenis (Win10) aan heb staan. Wat is dan de meerwaarde van de backup (Win7)?

Sjef
Sjef

Ja idd, dit schept de gewenste duidelijkheid. Bedankt!

Willem
Willem

Vandaag gelezen en direct toegepast. Werkt zo prima! Bedankt!

roger naulaerts
roger naulaerts

Hallo, Ik wil een back-up maken naar een externe harde schijf. Heb bovenstaande werkwijze gevolgd: Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen? U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”. Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren.… Lees verder »

Marjolein
Marjolein
Antwoord op  Stefan

Hallo, ik heb hetzelfde: ik heb een backup gedraaid en ik zie de data niet op mijn externe harde schijf verschijnen (in de verkenner). Maar testje met bestanden terugzetten met 2 bestandjes terugzetten vanuit bestandsgeschiedenis werkt wel. Dus die backup is wel degelijk gemaakt. Ik had alleen verwacht dat je de backup data dan ook ziet op de externe harde schijf.

Marjolein
Marjolein
Antwoord op  Stefan

bedankt voor de tip. Dat had ik al geprobeerd, maar dat helpt niet. Ik zie in de backuphistorie overigens nog steeds netjes dagelijks een backup.

Eduard
Eduard

Dank voor de duidelijke uiteenzetting.

Vraag: Voor mij is de max. herhaalfrekwentie te hoog. Ik wil bijvoorbeeld eens per maand een back-up maken en de externe schijf ook niet permanent aangesloten laten (ransomeware).
Hoe is dat te realiseren??
Ik wil de externe schijf dus op het gewenste moment gewoon aankoppelen. Als ik dat nu doe, gebeurt er na de eerste keer een back-up, helemaal niets!!
Heb je hier een suggestie voor?

Eduard
Eduard

Oeps, dat is mij te ingewikkeld! Ik kan maar beter niet uitvoeren wat ik niet snap.

Ik bedacht mij het volgende:
Als ik na het maken van de eerste backup klik op “Station niet meer gebruiken” en de volgende keer/maand het station weer aanmeld met “Een station toevoegen” (dat is dus wederom mijn station E:), zou dat dan werken??? Dat lijkt net een nieuwe backup actie.
Hartelijk dank voor het meedenken.

Nine
Nine

Ik heb een externe schijf als backup via USB aangesloten. De backup werkt. Wanneer ik zelf de backup start wordt datum en uur vermeld van de laatste backup. Maar wanneer de backup loopt via de opgegeven periode (vb 3 uur) kan ik wel de backup bekijken in de history maar wordt op het startscherm de datum en uur van de laatste backup niet geupdated. Wat kan het probleem zijn aub?

Hans
Hans

Ik heb in het backup programma iets te veel mappen verwijderd en kan nu geen enkele map meer toevoegen.
Hoe kan ik dit herstellen?

bert
bert

goede morgen ik moet naar een station doen geschiedenis en dan back up doen maar weet niet hoe dat ga het heeft met inschakeling

bert
bert

dank je wel

E.v.d.Bogaard
E.v.d.Bogaard

Hallo Stefan ,het volgende ik heb een nieuwe HP laptop gekocht alle bestanden over laten zetten van de oude laptop.na twee weken is mijn geluid uit op de
taakbalk staat op het luidsprekers i-coon een rood kruis.ik kreeg ook een melding uw bestand geschiedenis moet opnieuw worden ingevoerd.Ik heb van alles geprobeerd maar het lukt niet.

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
23
0
Hulp nodig? Of heeft u een vraag?x
()
x