Bestandsgeschiedenis backup maken en herstellen in Windows 10

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Bestandsgeschiedenis in Windows 10 is een belangrijk onderdeel van een goede back-up strategie. Als u automatisch bestandsgeschiedenis back-ups instelt van bestanden en mappen met bestandsgeschiedenis kunt u altijd terug naar een oudere versie van een specifiek map of bestand. Denk hierbij aan een document waarin u tekst heeft geschreven die u eerder verwijderd heeft, maar later weer terug wilt halen.

Dit is mogelijk met bestandsgeschiedenis als u deze functionaliteit heeft ingeschakeld. In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u back-ups kunt maken naar externe media (externe harde schijf of USB stick – station) en welke mappen u kunt toevoegen om back-ups van te maken met belangrijke bestanden met Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

Bestandsgeschiedenis back-up in Windows 10

Bestandsgeschiedenis inschakelen

Om te beginnen gaan we bestandsgeschiedenis inschakelen in Windows 10. Standaard is deze functionaliteit namelijk niet geactiveerd. U heeft externe media nodig om bestandsgeschiedenis back-ups in te schakelen.

Klik op de Windows 10 start-knop en uit het menu selecteer Instellingen.

instellingen windows 10

Open de “Bijwerken en beveiliging” instellingen.

windows 10 back-up instellingenIn het linker menu opent u “Back-up“.
Sluit nu externe media aan om op uw computer om bestandsgeschiedenis naar te back-uppen, daarna klikt u op de knop “een station toevoegen“.

windows 10 back-up

Bestandsgeschiedenis back-up maken

Selecteer uw externe media uit de lijst. Er verschijnt nu een aan/uit slider om bestanden wel of niet automatisch te back-uppen naar de externe media. Het is uiteraard belangrijk dat deze externe media altijd verbonden is met de computer.

windows 10 automatisch bestandsgeschiedenis backup maken

Bestandsgeschiedenis back-up opties wijzigen

Als u “meer opties” opent kunt u een aantal instellingen wijzigen m.b.t. het back-uppen van de bestanden en mappen. U kunt ervoor kiezen om per direct een back-up te maken van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden door op de “Nu back-up maken” knop te klikken.

bestandsgeschiedenis back-up opties windows 10

De standaard back-up instellingen voor bestandsgeschiedenis in Windows 10 zijn als volgt. Er wordt elke uur een back-up gemaakt van de volgende bestanden in de volgende mappen, zie onderstaande tabel.

Naam Locatie
Opgeslagen spellen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Saved Games
Koppelingen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Links
Bureaublad C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Desktop
Favorieten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Favorites
Contactpersonen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Contacts
Zoekopdrachten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Searches
Videos C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Videos
Afbeeldingen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Pictures
Muziek C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Music
Downloads C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Downloads
Documenten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Documents

Back-up frequentie wijzigen voor de bestandsgeschiedenis back-up

Er wordt dus elk uur een back-up gemaakt van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden. Deze frequentie kunt u wijzigen naar elke 10, 15, 20, 30 minuten, elk uur (dit is standaard), 3 uur, 6 uur, 12 uur of dagelijks – 24 uur. Klik op de balk “elk uur (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up frequentie.

frequentie wijzigen bestandsgeschiedenis back-up windows 10

Bestandsgeschiedenis back-up bewaartermijn wijzigen

Back-ups van uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden hebben ook een bepaalde bewaartermijn die u kunt wijzigen. De standaard bewaartermijn is oneindig, maar het is aan u of u de termijn wilt wijzigen. Windows 10 ruimt dan de bestandsgeschiedenis back-ups op die ouder zijn dan de ingestelde termijn en maakt weer ruimte voor nieuwe bestandsgeschiedenis back-ups op uw externe media.

Klik op de balk “voor altijd (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up bewaartermijn.

bestandsgeschiedenis bewaartermijn wijzigen windows 10

Map toevoegen aan bestandsgeschiedenis back-up

U kunt mappen toevoegen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken. Daarna selecteert u de map en deze map wordt elk uur meegenomen in de bestandsgeschiedenis back-up op uw externe media.

bestandsgeschiedenis back-up map toevoegen

Mappen uitsluiten van de bestandsgeschiedenis back-up

In de gebruikers mappen – c:\users\ etcetera zitten veel sub-folders zoals eerder aangegeven, documents, favorites en ga zo maar door.

Extra weetje: Deze gebruikers mappen zijn standaard altijd in het Engels op bestandsniveau, maar worden in de Nederlandse taal weergegeven om het gebruikers makkelijk te maken. Bijvoorbeeld c:\users\ wordt weergegeven als c:\Gebruikers\.
Dit even ter zijde 🙂

Als u bepaalde mappen onder c:\users\Uw-Gebruikers-Naam\Music\ wilt uitsluiten kunt u dat doen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken onder het kopje “Deze mappen uitsluiten“.

In dit voorbeeld heb ik de map “Uitgesloten muziek map” gekozen. De uitgesloten map verschijnt dan onder het kopje “Deze mappen uitsluiten”. Als u de uitgesloten map toch wilt verwijderen klikt u op de uitgesloten map en selecteer verwijderen.

map uitsluiten van bestandsgeschiedenis back-up windows 10

Bestandsgeschiedenis back-up maken naar andere externe media (harde schijf, USB-stick)

Heeft u een snellere externe harde schijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te back-uppen?

U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”.

bestandsgeschiedenis back-up station niet meer gebruiken

Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren. Deze bestandsgeschiedenis back-up kunt u altijd terughalen van de oude externe media.

Bestandsgeschiedenis back-up bestanden terugzetten – herstellen

Uiteraard is het ook belangrijk dat als u bestandsgeschiedenis back-ups heeft dat u deze bestanden ook kunt herstellen. Helemaal onderaan in de bestandsgeschiedenis opties vind u een verwijzing naar de functionaliteit om bestanden uit de bestandsgeschiedenis back-up terug te zetten genaamd “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up“.

Let op: uw externe media met de bestandsgeschiedenis back-up(s) moet verbonden zijn met de computer.

bestanden terugzetten bestandsgeschiedenis back-up

Hierna ziet u de mappen en bestanden die geback-upte zijn naar de externe media gesorteerd op datum. Het oranje pijltje heb ik gemaakt om aan te geven dat u door met de muis te slepen of te swipen tussen verschillende datums die op de externe media zijn geback-upte.

Open een map om te zien welke bestanden erin staat, of selecteer de hele map om de gehele inhoud van een specifieke datum te herstellen. Klik daarna op de groene ronde knop in het midden onderaan. Herstel het bestand vanuit uw externe media.

bestandsgeschiedenis map of bestand herstellen windows 10

U heeft nu succesvol een back-up bestand of map hersteld middels bestandsgeschiedenis back-ups. Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om wegwijs te worden in Windows 10 (bestandsgeschiedenis) functionaliteit.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂
23 REACTIES
 1. Hallo Stefan ,het volgende ik heb een nieuwe HP laptop gekocht alle bestanden over laten zetten van de oude laptop.na twee weken is mijn geluid uit op de
  taakbalk staat op het luidsprekers i-coon een rood kruis.ik kreeg ook een melding uw bestand geschiedenis moet opnieuw worden ingevoerd.Ik heb van alles geprobeerd maar het lukt niet.

  • Hallo, kunt u aangeven waarom het niet lukt om een bestandsback-up in te stellen? Krijgt u een foutmelding of iets? In het artikel vind u stappen om dit in te stellen.

   Als ik het zo lees dan lijkt er een back-up van de oude laptop naar de nieuwe te zijn gezet met oude instellingen. Deze instellingen werken uiteraard niet op een nieuwe laptop. U dient dus een bestandsback-up opnieuw in te stellen op de nieuwe HP Laptop.

   Het geluid waar een X doorheen staat is hetzelfde. Waarschijnlijk gebruikt Windows oude stuurprogramma’s die niet werken op de nieuwe HP laptop vanwege andere hardware.

   U kunt het volgende proberen. Begin met het maken van een herstelpunt: http://www.pc-tips.info/tips/windows-herstelpunt-maken-en-terugzetten-uitgebreide-instructie/ (om de aanpassingen eventueel terug te draaien). Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Kies uitvoeren uit het menu. In het uitvoeren venster type: devmgmt.msc. Klik op: audio invoer- en uitvoer. Klik met de rechtermuisknop op Luidsprekers (High Defintion Audio OF Realtek High Definition Audio) en kies voor Apparaat verwijderen. Herstart de computer en laat de computer het nieuwe stuurprogramma installeren. Controleer of het nu wel werkt. Let op: maak een herstelpunt, zie bovenstaand!
   Groet, Stefan

 2. Ik heb een externe schijf als backup via USB aangesloten. De backup werkt. Wanneer ik zelf de backup start wordt datum en uur vermeld van de laatste backup. Maar wanneer de backup loopt via de opgegeven periode (vb 3 uur) kan ik wel de backup bekijken in de history maar wordt op het startscherm de datum en uur van de laatste backup niet geupdated. Wat kan het probleem zijn aub?

 3. Oeps, dat is mij te ingewikkeld! Ik kan maar beter niet uitvoeren wat ik niet snap.

  Ik bedacht mij het volgende:
  Als ik na het maken van de eerste backup klik op “Station niet meer gebruiken” en de volgende keer/maand het station weer aanmeld met “Een station toevoegen” (dat is dus wederom mijn station E:), zou dat dan werken??? Dat lijkt net een nieuwe backup actie.
  Hartelijk dank voor het meedenken.

 4. Dank voor de duidelijke uiteenzetting.

  Vraag: Voor mij is de max. herhaalfrekwentie te hoog. Ik wil bijvoorbeeld eens per maand een back-up maken en de externe schijf ook niet permanent aangesloten laten (ransomeware).
  Hoe is dat te realiseren??
  Ik wil de externe schijf dus op het gewenste moment gewoon aankoppelen. Als ik dat nu doe, gebeurt er na de eerste keer een back-up, helemaal niets!!
  Heb je hier een suggestie voor?

  • Hallo, wat u zou kunnen proberen. Enige technische kennis vereist. Is gebruik maken van WBADMIN.
   Maak een nieuwe tekstbestand op het Windows bureaublad. Open het tekstbestand met notepad. Plaats de volgende tekst in het tekstdocument.
   wbadmin start backup -backuptarget:E: -include:C: -allcritical -quiet
   Vervang -backuptarget:E: met de drive letter van de externe hardeschijf. Kies voor Opslaan als in notepad, sla het bestand op als backup.cmd (of een eigen naam als het eindigt op .cmd). Open command-prompt als ADMINISTRATOR ga in cmd naar de locatie van het .cmd bestand en voer het door backup.cmd (of de naam van het .cmd bestand) in te typen in command-prompt. Er wordt nu een backup gemaakt van C met alle kritieke mappen erin. Wat u zou kunnen doen is een windows taak aanmaken met taakplanner om dit .cmd bestand als administrator elke maand uit te voeren. U kunt ook elk moment dat u een backup wilt maken met de rechtermuisknop op het bestand klikken, uitvoeren als administrator kiezen om een backup te maken. Ik hoop dat het enigszins duidelijk is. Succes!

   Meer informatie (engels) over wbadmin: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/wbadmin-start-backup

 5. Hallo,
  Ik wil een back-up maken naar een externe harde schijf.
  Heb bovenstaande werkwijze gevolgd:
  Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen?
  U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”.
  Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren. Deze bestandsgeschiedenis back-up kunt u altijd terughalen van de oude externe media.
  Er wordt niets bijgevoegd op de externe harde schijf, wat doe ik verkeerd of hoe moet het?

 6. Ik heb bestandgeschiedenis ingeschakeld, maar krijg ook nog de mogelijkheid van back-up (win7). Is dat dubbelop en dus nutteloos of heeft het zin die ook uit te voeren?
  BVD,

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!