Ransomware verwijderen met deze gratis software

Stefan
Ransomware verwijderen met deze gratis software

Ransomware is hedendaags een groot probleem voor particuliere computer gebruikers, maar ook zeker voor grote bedrijven. Steeds meer cybercriminelen ontwikkelen software die bestanden op uw computer versleuteld. Deze software is ook vaak als kant en klaar pakket te koop op websites die vaak bezocht worden door cybercriminelen. Ransomware is dus een groot probleem.

Als u getroffen bent door een ransomware aanval dan zijn specifieke bestanden op uw computer versleuteld. Software die ransomware wordt genoemd versleuteld vaak persoonlijke bestanden, denk hierbij aan afbeeldingen, video bestanden, en documenten. Na het versleutel van de bestanden wordt losgeld gevraagd, daarom de naam ransom het Engelse woord voor losgeld.

Om de bestanden vrij te geven dus te ontsleutelen wordt er cryptocurrency gevraagd zoals bijvoorbeeld bitcoin of monero. Cybercriminelen vragen crypto’s omdat de crypto-transacties vaak anoniem uitgevoerd kunnen worden en er dus moeilijk achterhaald kan worden wie verantwoordelijk is voor de ransomware aanval.

Het is belangrijk te weten dat als u slachtoffer bent van ransomware er een aantal dingen zijn die u kunt doen. Allereerst dient u te onderzoeken of u back-up bestanden heeft, als u over een back-up beschikt is de snelste manier om van de ransomware af te komen een volledige back-up terug te zetten van uw complete besturingssysteem. Indien u alleen een  bestandsback-up heeft op bijvoorbeeld een NAS of externe harde schijf dan is het belangrijk dat u Windows eerst vrijmaakt van het ransomware bestand. Dit is waar deze informatie u kan helpen.

Deze informatie kan niet uw versleutelde bestanden terughalen. Bestanden die door ransomware zijn versleuteld kunnen alleen terug worden gehaald door een specifieke sleutel die u vaak van de cybercriminelen dient te verkrijgen. Ik raad nooit aan om te betalen bij een ransomware aanval als u een particulier bent, u houdt daarmee de criminaliteit in stand.

Lees ook
Malware, wat is dat nou eigenlijk? Lees er alles over

Ransomware verwijderen

Om te beginnen dient u software te downloaden die het ransomware bestanden kan detecteren en kan verwijderen. Het gaat vaak om een payload bestand, dit is een bestand dat de ransomware download naar uw computer en daarna pas overgaat tot versleuteling van persoonlijke bestanden op uw computer of netwerk.

Het is dit ransomware payload bestand wat u dient te verwijderen van uw computer als u alleen enkele bestanden wilt terugplaatsen op uw computer uit een back-up waarover u beschikt. Deze software kan dus niet uw versleutelde bestanden terughalen.

Download Malwarebytes gratis (Malwarebytes wordt direct gedownload naar uw computer). Malwarebytes is volledig functioneel in combinatie met al voorgeïnstalleerde antivirus software.

Als u Malwarebytes heeft gedownload dan installeert u Malwarebytes via de installatie procedure, er is geen technische kennis vereist.

Om te beginnen met het verwijderen van ransomware op uw computer klikt u op de Scannen knop in het Malwareytes start scherm.

Malwarebytes scannen

Even wachten tot Malwarebytes klaar is met het detecteren van ransomware bestanden op uw computer.

Malwarebytes scan in uitvoering ransomware verwijderen

Als de ransomware is gedetecteerd dan krijgt u daarvan het onderstaande bericht. Klik op de Quarantaine knop om het ransomware payload bestand te verwijderen van uw computer.

ransomware verwijderen met malwarebytes

Een herstart van de computer is mogelijk vereist.

Het ransomware bestand is nu succesvol en volledig verwijderd van uw computer. Ik raad u aan te controleren op Windows updates en geen illegale software te downloaden naar uw computer.

De meeste Windows computers worden door ransomware getroffen als het Windows besturingssysteem niet is voorzien van de laatste Windows updates. Cybercriminelen misbruiken dan een fout in Windows om toegang te verkrijgen tot uw computer en installeren ransomware om u over te halen te betalen voor versleutelde persoonlijk computer bestanden.

Lees ook
Uitgebreide informatie over Malwarebytes antivirus (2024 update)

In 2020 was 51% van de bedrijven het doelwit van ransomware (bron).
Wereldwijd was er een stijging van 40% in ransomware aanvallen, tot 199,7 miljoen hits.
Tegen het eind van 2020 waren de kosten van ransomware voor alle bedrijven naar verwachting oplopen tot 20 miljard dollar en de gemiddelde ransomware betalingsvraag bedroeg $233.817 in Q3 2020. Kortom oppassen de volgende keer!

Antivirus software is cruciaal op uw computer. Koop Antivirus op Amazon.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *