Toegang tot internet blokkeren voor een applicatie – PC-Tips.info


Windows heeft een ingebouwde Windows Firewall (ook bekend als Windows Defender Firewall) geïnstalleerd op het besturingssysteem. Windows Firewall is een beveiligingsapplicatie van Microsoft die op de achtergrond draait en het besturingssysteem beschermt tegen verschillende bedreigingen. Het is in wezen een toepassing die is ontworpen om netwerk datatransmissies te filteren en programma’s te blokkeren die schadelijke communicatie in gang zetten.

Windows Firewall biedt bescherming tegen aanvallen vanaf het internet of uw lokale netwerk, maar voorkomt niet dat u toegang krijgt tot het web. Het kan ook voorkomen dat kwaadaardige software uw computer via het internet aanvalt. Windows Firewall filtert inkomende en uitgaande verbindingen en blokkeert onveilige verbindingen. Er is een vooraf gedefinieerde set aan regels voor prive en publieke netwerken, die kan worden bewerkt door de gebruiker of de software die de gebruiker installeert.

Windows Firewall is prima voor basisgebruik, het beschermt tegen verschillende bedreigingen en stelt u in staat firewall instellingen te configureren, afhankelijk van hoe u uw computer gebruikt. Veel programma’s hebben toegang tot het internet nodig om updates te downloaden, online aankopen toe te staan, enzovoort. Deze programma’s kunnen uw gegevens zonder uw medeweten uploaden. Windows Firewall is in dit opzicht nuttig, omdat het u in staat stelt controle te krijgen over hoe en wanneer programma’s verbinding kunnen maken met het internet. In deze instructie laten ik u zien hoe u zowel inkomend als uitgaand internet verkeer kunt blokkeren voor een bepaald programma.

Hoe kun je toegang blokkeren voor een applicatie in Windows

Open het start menu en zoek op “Firewall”, open het resultaat “Windows Firewall with Advanced Security” of “Windows Firewall met geavanceerde beveiliging”.

windows firewall instellingen openen

Zoek de optie “Regels voor uitgaande verbindingen” in het linkervenster van de Windows Defender Firewall met Geavanceerd Beveiligings venster. Klik erop om een lijst met regels weer te geven. Klik op “Nieuwe regel…” in het rechterdeel van het venster om een nieuwe regel voor uitgaand verkeer aan te maken.

windows firewall regels voor uitgaande verbindindingen
Het venster Nieuwe uitgaande regel verschijnt. Controleer of de optie “Programma” is geselecteerd en klik op “Volgende”.

programma uitgaande verbinding windows firewall aanmaken
Een nieuw venster verschijnt waarin u het programma kunt selecteren. Selecteer de optie “Dit programmapad” en typ het pad naar het programma dat u wilt blokkeren of zoeken. De meeste toepassingen kunnen worden geblokkeerd door het selecteren van het .exe (uitvoerbare) bestand dat het programma start. In sommige gevallen kunnen apps of programma’s worden gestart via het uitvoerbare bestand, maar de netwerkverbinding wordt toegepast via een ander bestand. Als dit het geval is, moet u een bestand selecteren dat wordt gebruikt om verbinding te maken met het internet. Voor de meeste toepassingen is het “exe” het bestand dat u moet blokkeren. In ons voorbeeld kozen we voor het chrome.exe als uitvoerbaar bestand. Nadat u het bestand hebt geselecteerd, klikt u op “Volgende”.

uitgaande verbinding blokkeren applicatie windows firewall

In het gedeelte “Actie” ziet u drie opties: “Verbinding toestaan”, “Verbinding toestaan als deze veilig is” en “Verbinding blokkeren”. Selecteer “De verbinding blokkeren” en klik op “Volgende”.

windows firewall uitgaande verbinding blokkeren

In de sectie “Profiel” wordt u gevraagd wanneer u deze regel wilt toepassen: wanneer een computer is verbonden met zijn bedrijfsdomein, wanneer een computer is verbonden met een privé-netwerk, zoals een huis of werkplek, en wanneer een computer is verbonden met een openbare netwerklocatie. Selecteer de gewenste optie(s) en klik op “Volgende”.

windows firewall profiel domeinen

U wordt doorgeleid naar de laatste venster genaamd “Naam”. Hier moet u uw regel een naam geven – wij raden u aan deze een naam te geven die u kunt herkennen en die u in de toekomst kunt onthouden als dat nodig is. U kunt er desgewenst een meer gedetailleerde beschrijving aan toevoegen. Als u klaar bent, klikt u op “Voltooien”.

uitgaande verbinding blokkeren windows firewall instellingen

Nu u een nieuwe regel hebt aangemaakt in Windows Firewall, kunt u deze testen. In ons voorbeeld hebben we ervoor gekozen om Google Chrome de toegang tot het internet te ontzeggen en u kunt zien dat we nu geen verbinding meer kunnen maken met het internet via de Chrome browser. Zoals u kunt zien, meldt Chrome dat onze computer of ons netwerk beschermd kan worden door een firewall of proxy en we moeten ervoor zorgen dat Google Chrome toegang heeft tot het web.

internet blokkeren voor applicatie middels windows firewall

Daarmee hebben we ons doel bereikt en de toegang tot internet voor dit specifieke programma geblokkeerd. Hopelijk heeft deze instructie U geholpen om programma’s in Windows de toegang tot het internet te ontzeggen. Succes!

Heeft u een vraag? Stel uw vraag in ons nieuwe forum!
Ik doe mijn best u verder te helpen.

Ga naar ons forum.

Geef uw mening over dit artikel: 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

5 sterren is maximaal, 1 ster is minimaal. Bedankt voor uw stem!
p.s. stemmen is gratis en het helpt andere mensen. Heeft u een advies of vraag, dan kunt u het commentaar veld gebruiken.

Gerelateerde berichten

Auteur

Plaats een reactie