Toegang tot internet blokkeren voor een applicatie? Dit is hoe!

Stefan
windows firewall regels voor uitgaande verbindindingen

Windows heeft een ingebouwde Windows Firewall (ook bekend als Windows Defender Firewall) geïnstalleerd op het besturingssysteem.

Windows Firewall is een beveiligingsapplicatie van Microsoft die op de achtergrond draait en het besturingssysteem beschermt tegen verschillende bedreigingen. Het is in wezen een toepassing die is ontworpen om netwerk datatransmissies te filteren en programma’s te blokkeren die schadelijke communicatie in gang zetten.

Windows Firewall biedt bescherming tegen aanvallen vanaf het internet of uw lokale netwerk, maar voorkomt niet dat u toegang krijgt tot het web. Het kan ook voorkomen dat kwaadaardige software uw computer via het internet aanvalt.

Windows Firewall filtert inkomende en uitgaande verbindingen en blokkeert onveilige verbindingen. Er is een vooraf gedefinieerde set aan regels voor privé en publieke netwerken, die kan worden bewerkt door de gebruiker of de software die de gebruiker installeert.

De Firewall is prima voor basisgebruik, het beschermt tegen verschillende bedreigingen en stelt u in staat firewall instellingen te configureren, afhankelijk van hoe u uw computer gebruikt. Veel programma’s hebben toegang tot het internet nodig om updates te downloaden, onlineaankopen toe te staan, enzovoort.

Deze programma’s kunnen uw gegevens zonder uw medeweten uploaden. Windows Firewall is in dit opzicht nuttig, omdat het u in staat stelt controle te krijgen over hoe en wanneer programma’s verbinding kunnen maken met het internet. In deze instructie laat ik u zien hoe u zowel inkomend als uitgaand internetverkeer kunt blokkeren voor een bepaald programma met de Windows Firewall.

Hoe kun je toegang blokkeren voor een applicatie in Windows?

Open het start menu en zoek op “Firewall”, open het resultaat “Windows Firewall met geavanceerde beveiliging”.

Lees ook
Systeembestanden repareren in Windows 11 of 10

windows firewall instellingen openen

Zoek de optie “Regels voor uitgaande verbindingen” in het linkervenster van de Windows Defender Firewall met Geavanceerd Beveiligings- venster. Klik erop om een lijst met regels weer te geven. Klik op “Nieuwe regel…” in het rechterdeel van het venster om een nieuwe regel voor uitgaand verkeer aan te maken.

windows firewall regels voor uitgaande verbindindingen

Het venster Nieuwe uitgaande regel verschijnt. Controleer of de optie “Programma” is geselecteerd en klik op “Volgende”.

programma uitgaande verbinding windows firewall aanmaken

Een nieuw venster verschijnt waarin u het programma kunt selecteren. Selecteer de optie “Dit programmapad” en typ het pad naar het programma dat u wilt blokkeren of zoeken.

De meeste apps kunnen worden geblokkeerd door het selecteren van het .exe (uitvoerbare) bestand dat het programma-start. In sommige gevallen kunnen apps of programma’s worden gestart via het uitvoerbare bestand, maar de netwerkverbinding wordt toegepast via een ander bestand.

Als dit het geval is, moet u een bestand selecteren dat wordt gebruikt om verbinding te maken met het internet. Voor de meeste toepassingen is het “EXE” het bestand dat u moet blokkeren. In dit voorbeeld koos ik voor het chrome.exe als uitvoerbaar bestand. Nadat u het bestand hebt geselecteerd, klikt u op “Volgende”.

uitgaande verbinding blokkeren applicatie windows firewall

In het gedeelte “Actie” ziet u drie opties: “Verbinding toestaan”, “Verbinding toestaan als deze veilig is” en “Verbinding blokkeren”. Selecteer “De verbinding blokkeren” en klik op “Volgende”.

windows firewall uitgaande verbinding blokkeren

In de sectie “Profiel” wordt u gevraagd wanneer u deze regel wilt toepassen: wanneer een computer is verbonden met zijn bedrijfsdomein. Wanneer een computer is verbonden met een privé-netwerk, zoals een huis of werkplek, en wanneer een computer is verbonden met een openbare netwerklocatie. Selecteer de gewenste optie(s) en klik op “Volgende”.

Lees ook
Apps en instellingen synchronisatie uitschakelen in Windows 11

windows firewall profiel domeinen

U wordt doorgeleid naar het laatste venster genaamd “Naam”. Hier moet u uw regel een naam geven, ik raad u aan deze een naam te geven die u kunt herkennen en die u in de toekomst kunt onthouden als dat nodig is. U kunt er desgewenst een meer gedetailleerde beschrijving aan toevoegen. Als u klaar bent, klikt u op “Voltooien”.

uitgaande verbinding blokkeren windows firewall instellingen

Nu u een nieuwe regel hebt aangemaakt in Windows Firewall, kunt u deze testen. In dit voorbeeld hebben we ervoor gekozen om Google Chrome de toegang tot het internet te ontzeggen en u kunt zien dat er nu geen verbinding meer gemaakt kan worden met het internet via de Chrome browser.

Zoals u kunt zien, meldt Chrome dat onze computer of ons netwerk beschermd kan worden door een firewall of proxy en we moeten ervoor zorgen dat Google Chrome toegang heeft tot het web.

internet blokkeren voor applicatie middels windows firewall

Daarmee hebben we ons doel bereikt en de toegang tot internet voor dit specifieke programma geblokkeerd. Hopelijk heeft deze instructie u geholpen om programma’s in Windows de toegang tot het internet te ontzeggen. Succes!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
4 reacties
  1. Niet met de standaard Windows Firewall instellingen. U kunt hiervoor de applicatie, Firewall App Blocker gebruiken. Enige technische kennis vereist. Open het x64 bestand. Klik in het menu op Bestand > Inhoud Folder toevoegen. Alle bestanden in die Folder worden dan geblokkeerd. Succes!
   hxxps://www.sordum.org/downloads/?firewall-app-blocker

 1. Hallo, ik heb sinds ongeveer 6 dagen problemen met de mail-app van W10: kan nl. alleen nog mails verzenden en niet meer ontvangen.
  Binnenkomende mails kan ik bij webmail wel gewoon lezen.
  Ook kan ik niet meer synchroniseren en krijg ook geen foutmelding.
  Iemand n idee wat dit kan betekenen.
  Ik lees online veel over problemen met de laatste Microsoft updates.

  Alvast dank,
  Lilian Scheffers

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *