Handmatig een VPN verbinding aanmaken in Windows 11

Stefan
Handmatig een VPN verbinding aanmaken in Windows 11

VPN’s hebben veel gebruiksmogelijkheden, of het nu voor gewone thuisgebruikers is of voor professionals. In het algemeen bieden VPN’s een privé en veilige verbinding tussen uw computer en het internet. In het proces van een VPN verbinding, wordt uw bestaande netwerk verborgen en gecodeerd. Dit betekent dat VPN’s u anonimiteit en privacy bieden.

Enkele van de belangrijkste gebruiksscenario’s voor het gebruik van een VPN zijn het creëren van een veilige en privéverbinding tussen computers, toegang tot websites met geografische beperkingen, het vermijden van online censuur, het voorkomen van online tracking en het verhogen van de privacy door anonimiteit.

De meeste bedrijven en organisaties eisen bijvoorbeeld dat u een specifieke VPN-verbinding gebruikt om verbinding te maken en toegang te krijgen tot hun servers wanneer u thuis werkt. Normaliter zal de systeembeheerder u de VPN verbindingsgegevens verstrekken om een VPN in Windows 11 te configureren.

Voor het grootste deel bieden VPN-diensten voor Windows hun eigen applicatie om verbinding te maken met de VPN. Echter, als de VPN service geen eigen applicatie heeft of het werkt niet om wat voor reden dan ook, kunt u handmatig een VPN in Windows 11 configureren met slechts een paar klikken.

Het enige wat u hoeft te doen is de VPN-gegevens in te vullen. Windows 11 zal de VPN voor u configureren. Daarna kunt u met een enkele klik verbinding maken met de VPN wanneer dat nodig is. De meeste bedrijven geven bijvoorbeeld de VPN-gegevens en vragen u om de ingebouwde VPN-functionaliteit te configureren om een nieuwe VPN-verbinding in Windows 11 te maken.

Er bestaan heel wat VPN-protocollen. Elk protocol heeft zijn eigen manier om een VPN-verbinding te versleutelen en tot stand te brengen. Windows 11 ondersteunt standaard alle belangrijke VPN-protocollen. Afhankelijk van het protocol dat de VPN-dienst gebruikt, kan het zijn dat de VPN-gegevens net wat anders dient te configureren.

Het fijne is dat u geen protocol-gerelateerde instellingen handmatig hoeft te configureren. Het enige wat u hoeft te doen is het protocol type te selecteren uit een voorgedefinieerde lijst, en Windows doet de rest.

Hier is een lijst van alle VPN-protocollen die door Windows 11 op dit moment worden ondersteund.

IKEv2, SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol), L2TP/IPsec (met een certificaat of vooraf gedeelde beveiligingssleutel) en PPTP (Point to Point Tunneling Protocol)

Als een VPN-dienst één van deze VPN-protocollen niet ondersteunt, kunt u een app van derden gebruiken om een VPN-verbinding te maken. Als uw VPN bijvoorbeeld het OpenVPN- of WireGuard-protocol gebruikt, moet u een app van een derde partij gebruiken. Windows 11 ondersteunt op dit moment standaard geen OpenVPN of WireGuard protocollen.

Handmatig een VPN verbinding aanmaken in Windows 11

Voordat u begint met het aanmaken van een VPN verbinding in Windows 11 heeft u een aantal gegevens nodig. U heeft nodig een VPN domein of een IP-adres, het protocol waarmee verbinding gemaakt kan worden en de inloggegevens.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links op Netwerk en Internet en daarna op “VPN”.

Klik op de knop “VPN Toevoegen”.

VPN toevoegen in Windows 11

Aangezien we de ingebouwde VPN-functionaliteit gebruiken, selecteer “Windows (ingebouwd)” in het vervolgmenu “VPN-provider”.

Handmatig een VPN toevoegen in Windows 11

Stel daarna een naam in voor de nieuwe VPN-verbinding in het veld “Naam van verbidning”. U kunt de verbinding elke naam geven die u maar wilt. Deze naam zal zowel in de Instellingen app als in het paneel Snelle instellingen verschijnen.

Typ de domeinnaam of het IP-adres van de server in het veld “Servernaam of -adres”. U kunt deze gegevens krijgen van de VPN provider. Dit is hoe Windows weet met welke VPN het verbinding moet maken.

Selecteer nu het protocol dat door uw VPN service wordt ondersteund in het “VPN-type” menu. U stelt het ook in op “Automatisch” zolang de VPN de hierboven vermelde protocollen ondersteunt. U kunt de protocol details krijgen van uw VPN provider. Vergeet niet dat Windows 11 het protocol moet ondersteunen.

Kies vervolgens het type verificatiemethode dat door uw VPN-provider wordt aangegeven. Over het algemeen gebruiken bijna alle VPN-providers de gebruikersnaam en wachtwoord-inlogmethode. Selecteer dus de optie “Gebruikersnaam en wachtwoord” in het vervolgkeuzemenu.

Als u een andere aanmeldingsmethode kiest, zullen de volgende velden anders zijn. Volg de wizard om de aanmeldingsgegevens te configureren.

Typ de gebruikersnaam en het wachtwoord in de daarvoor bestemde velden.
(Optioneel) Schakel daarna het selectievakje “Mijn aanmeldinggegevens onthouden” in. Op die manier hoeft u de aanmeldingsgegevens niet telkens opnieuw in te voeren wanneer u verbinding maakt.

Klik tenslotte op de knop “Opslaan” om de VPN-verbindingsgegevens op te slaan. Nadat u de VPN verbinding heeft aangemaakt dient u er verbinding mee te maken.

U kunt verbinding maken met zojuist aangemaakte VPN via de VPN instellingen zoals bekend uit het begin van dit artikel. U kunt nog sneller verbinding maken via de Snelle instellingen.

Klik op de Snelle instellingen rechtsonderin de taakbalk links naast de tijd en datum. Klik daarna op de “VPN” tegel.

Verbinding maken met VPN in Windows 11

Klik vervolgens op “Verbinding maken” en uw ingestelde VPN zal automatisch verbinding maken met de VPN server. Als u de verbinding wenst te verbreken gaat u terug naar de “VPN” tegel en klikt u op “Verbinding verbreken”.

Verbinding verbreken met VPN in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer:

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

1 reactie
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *