Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

De taakbalk aanpassen in Windows 11? Dit is hoe!

De taakbalk is een element van een besturingssysteem dat zich onderaan het scherm bevindt. Hiermee kunt u programma’s zoeken via het menu Start, of een programma bekijken dat momenteel geopend is.

In Windows 11 vind u er ook de taakweergave knop. De widgets knop en de Microsoft Teams (Chatten) knop.

Aan de rechterkant van de taakbalk bevindt zich het meldingsgebied, waarmee u de datum en tijd kunt controleren en onderdelen die op de achtergrond actief zijn. De taakbalk werd voor het eerst geïntroduceerd met Microsoft Windows 95 en is te vinden in alle volgende versies van Windows.

Taakbalk aanpassen in Windows 11

In Windows 11 zijn er een aantal dingen nieuw. Zo worden er nu een vergrootglas weergegeven waar in Windows 10 nog een balk te zien was en zijn er een aantal pictogrammen vernieuwd.

Een van deze pictogrammen is de widget knop. De Widgets knop opent een nieuw venster met het laatste nieuws en een overzicht van het weer, verkeer etc. Naast de widgets knop is ook de Microsoft Chat (Microsoft Teams) knop nieuw.

Taakbalk instellingen openen

Om de taakbalk aan te passen dient u de taakbalk instellingen te openen. Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte in de taakbalk. Klik op Taakbalkinstellingen in het menu.

Taakbalkinstellingen openen

Taakbalkitems

Als u de taakbalk instellingen heeft geopend dan ziet u bovenaan de taakbalk items. Dit zijn de knoppen die u ziet op de taakbalk. Dit is een set van vier knoppen die u in- of uit kunt schakelen. U kunt in het menu taakbalkitems de volgende knoppen in- of uitschakelen. De zoeken knop, de taakweergave knop, de widgets knop en de chatten knop.

Taakbalkitems in Windows 11

Systeemvak pictogrammen

De taakbalkhoek is de rechterzijde van de taakbalk links naast de tijd en datum. Hier vind u ook de pictogrammen van open apps en apps die op de achtergrond actief zijn.

Aan deze set van pictogrammen kunt u drie pictogrammen toevoegen, namelijk het pen menu en het schermtoetsenbord en een virtueel touchpad. Alle drie de pictogrammen kunt u toevoegen door elke functie in- of uit te schakelen.

Systeemvak pictogrammen in Windows 11

Andere systeemvak pictogrammen

In de taakbalkhoek worden nog meer pictogrammen weergeven. Standaard is alleen OneDrive zichtbaar. De overige pictogrammen worden verborgen onder een pijltje. Dit pijltje opent de systeemvakpictogrammen.

taakbalkhoek

Om nog meer pictogrammen zichtbaar te maken en dan bedoel ik de pictogrammen die onder het pijltje verborgen zitten. Deze pictogrammen kunt u aanpassen via het overloopmenu.

Andere systeemvak pictogrammen in Windows 11

Geef per pictogram aan welke u wilt weergeven in het systeemvakpictogrammen menu. U kunt de volgende pictogrammen wijzigen:

Microsoft OneDrive, Windows Beveiliging, Microsoft Teams, Windows verkenner (hardware notificaties) en msteams.exe. Het is mogelijk dat deze pictogrammen afwijken in andere versies van Windows 11, bijvoorbeeld toekomstige versies. Afhankelijk van geinstalleerde apps worden er nog meer pictogrammen getoond.

Systeemvakpictogrammen weergeven of verbergen in Windows 11

Gedrag van de taakbalk aanpassen

In Windows 11 kunt u net als voorgaande versies van Windows het gedrag van de taakbalk aanpassen. Er zijn een aantal aanpassingen die u kunt doen. Ik zal ze één voor één toelichten.

Gedrag van de taakbalk in Windows 11 aanpassen

Taakbalk automatisch verbergen

Als u deze optie inschakelt dan verdwijnt de taakbalk automatisch als uw muis zich niet op de taakbalk begeeft. Als u met uw muis over de locatie gaat van de taakbalk dan wordt de taakbalk weer weergegeven. Schakel de optie: Taakbalk automatisch verbergen in- of uit aan de hand van uw voorkeur.

Badges weergeven in taakbalk-apps

Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld Microsoft mail dan kunt u via deze functie direct zien hoeveel ongelezen berichten u heeft. Er wordt dus op het icoon in de taakbalk een cijfer weergegeven als de app dit ondersteunt. Microsoft mail ondersteunt badges, maar er zijn nog meer apps.

Knipperen weergeven op taakbalk-apps

Wanneer er een melding is van een app, dan kan het pictogram in de taakbalk gaan knipperen om uw aandacht te vragen. Door deze functie in- of uit te schakelen kunt u dit aanpassen.

Mijn taakbalk weergeven op alle schermen

Als u meerdere beeldschermen heeft aangesloten op uw computer, dan kunt u door deze functie in- of uit te schakelen bepalen of de gehele taakbalk wordt weergegeven op alle schermen. Dat betekent niet dat de taakbalk wordt doorgetrokken, maar er op elk scherm dezelfde taakbalk is te zien met pictogrammen en meldingen. U kunt er eventueel voor kiezen om de weergave van de taakbalk-apps aan te passen.

Elk willekeurig venster delen vanaf mijn taakbalk

Deze functie stelt u in staat om een geopend venster te delen met deelnemers aan bijvoorbeeld een Teams vergadering. Als u in een vergadering zit, en u beweegt over een willekeurig venster in de taakbalk, dan ziet u direct een knop om dit venster te delen.

Selecteer de uiterste hoek van de taakbalk om het bureaublad weer te geven

Om snel te wisselen van een geopend venster naar het bureaublad, kunt u door deze functie in te schakelen via één klik alle geopende vensters minimaliseren en het bureaublad weergeven. Er is een heel klein streepjes zichtbaar, helemaal rechts van de tijd en datum. Als u er met uw muis over beweegt ziet u “Bureablad weergeven”.

Seconden weergeven in systeemvakklok

Door deze functie in te schakelen ziet u, zoals de titel al vermeldt, de secondes in de klok weergave op de taakbalk.

Taakbalk naar boven, verticaal naar links of rechts verplaatsen

Let op: Dit is geen officiële manier. Ik raad u aan om een herstelpunt aan te maken voordat u verder gaat. Als u een herstelpunt aanmaakt kunt u de wijzigingen terugdraaien.

U kunt de taakbalk naar boven, verticaal naar links of rechts verplaatsen. Er is echter één nadeel en dat is dat de taakbalk pictogrammen in sommige gevallen verkeerd worden uitgelijnd.

In Windows 11 worden dezelfde register sleutels toegepast als in Windows 10. Deze manier om de taakbalk dus verticaal naar links of rechts te verplaatsen is hetzelfde als in Windows 10, alleen in Windows 11 wordt dit niet officieel door Microsoft ondersteunt met uitlijn en andere – mogelijke – problemen met de taakbalk tot gevolg. Houdt hier dus rekening mee.

Open het Windows register. Ga via de linkerzijde naar de volgende sleutel:

Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\StuckRects3

Dubbelklik op “Settings”. U gaat de binaire waarde nu bewerken. Hier komt een belangrijk punt anders gaat het niet werken. Lees goed a.u.b.

Op de tweede regel in de waardegegevens gaat u naar het vijfde binaire gegeven. U klikt met de muis rechts naast de vijfde binaire gegevens. In dit voorbeeld is dat “03”, de muispunt knippert dan rechts naast “03” zoals in onderstaande voorbeeld afbeelding.

taakbalk naar boven beneden links of rechts verplaatsen in Windows 11

Druk éénmaal op backspace op uw toetsenbord en type één van de volgende waardes, afhankelijk van waar u de taakbalk wilt plaatsen. Het is belangrijk dat u beide cijfers typt.

00: Taakbalk aan de linkerkant van het scherm.
01: Taakbalk boven aan het scherm.
02: Taakbalk aan de rechterkant van het scherm.
03: Taakbalk onderaan op het scherm (normaal).

Als u de taakbalk dus bovenin het scherm wenst te plaatsen typt u alleen “01” zonder quotes. U ziet de “03” dan veranderen in “01”. Klik op OK.

Mocht u nu een fout maken, klikt NIET op OK maar op Annuleren en probeer het opnieuw. Heeft u toch op OK geklikt kunt u het altijd terug wijzigen naar “03” om de taakbalk te plaatsen waar Microsoft het bedoeld heeft, namelijk de onderkant van het scherm.

Als u de waarde heeft aangepast naar de gewenste locatie van de taakbalk dan klikt u met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op “Windows Terminal (beheerder)”.

Windows Terminal

In het Windows Terminal venster typt u twee commando’s achter elkaar.

taskkill /f /im explorer.exe
explorer.exe

taskkill explorer

Daarna als alles goed is gegaan ziet u de taakbalk waar u het zou verwachten, bovenin, links, rechts of normaal onderaan. Hierbij een voorbeeld van de taakbalk bovenin.

Taakbalk bovenin het scherm in Windows 11

Ik heb links en rechts ook getest, bij mij werkte het niet, er kwamen geen pictogrammen in de taakbalk. Het kan dat het bij u wel werkt dit moet u testen. Nogmaals, zorg dat u een herstelpunt heeft zoals eerder aangegeven in het begin van dit hoofdstuk.

Website snelkoppeling toevoegen aan de taakbalk

Als u een snelkoppeling naar een website wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een hyperlink alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe https://hetadresnaardewebsite.nl/

Vervang het adres van de website naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een hyperlink betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een hyperlink naar een website op de taakbalk in Windows 11.

snelkoppeling naar website aan de taakbalk vastmaken in windows 11

Klik op de snelkoppeling in de taakbalk en selecteer de browser waarmee u de snelkoppeling wenst te openen. Alle toekomstige snelkoppelingen worden vervolgens met deze browser geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een website toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Snelkoppeling naar map toevoegen aan de taakbalk

als u een snelkoppeling naar een map wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een map snelkoppeling alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe c:\windows\

Vervang de locatie naar de map naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een snelkoppeling betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een hyperlink naar een website op de taakbalk in Windows 11.

snelkoppeling naar map toevoegen aan de taakbalk in windows 11

Klik op de map in de taakbalk, de map locatie wordt nu geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een map toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Snelkoppeling naar bestand toevoegen aan de taakbalk

als u een snelkoppeling naar een bestand wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een bestand snelkoppeling alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk. Dit kan bijvoorbeeld een word-document of excel-document zijn.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe C:\Users\stefan\Desktop\test.doc

Vervang de locatie naar het bestand naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een snelkoppeling naar dat bestand betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een snelkoppeling het bestand op de taakbalk in Windows 11.

In principe kunt u op deze manier elk bestand of app toevoegen aan de taakbalk. Elke snelkoppeling kunt dus toevoegen aan de taakbalk.

Snelkoppeling naar bestand toevoegen aan de taakbalk in windows 11

Klik op het bestand in de taakbalk, het bestand wordt nu geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een bestand toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Taakbalk vensters degroeperen (taakbalk venster in aparte tegel weergeven)

In Windows 11 is het een groot gemis voor veel gebruikers dat open vensters niet worden weergegeven op een aparte tegel. In Windows 11 wordt een open venster nu onder een pictogram verplaatst wat voor de gebruiker een extra handeling is om eerst over het hoofd pictogram te bewegen met de muis en daarna pas de open vensters in een raster te zien.

Hierbij een voorbeeld van hoe het nu is in Windows 11. Zoals u ziet zijn alle drie open vensters verborgen onder één taakbalk pictogram.

taakbalk iconen gecombineerd

Er is in Windows 11 tot op heden nog geen manier om dit via de instellingen aan te passen.

Er wordt welliswaar veelvuldig om gevraagd zoals u op de Engelse Microsoft Support site kunt lezen. De kans is groot dat het combineren van taakbalk pictogrammen uitschakelen ooit nog eens met een update van Microsoft wordt toegevoegd aan Windows 11.

Er is echter wel een wel een hulpmiddel op dit moment beschikbaar die de taakbalk in Windows 11 terugzet naar de taakbalk zoals bekend uit Windows 10.

De app zorgt ervoor dat de taakbalk pictogrammen ook niet meer gecombineerd zijn en dus per open app of venster op een aparte tegel worden weergegeven in de taakbalk.

Deze app heet ExplorerPatcher en vervangt na installatie direct de taakbalk in Windows 11 voor een taakbalk bekend uit Windows 10. Hierbij een voorbeeld.

Taakbalk pictogrammen combineren uitschakelen

Deze functie komt binnenkort officieel naar Windows 11. Het is nu, Juni 2023 alleen nog in de developer insider releases beschikbaar, maar komt mogelijk eind van het jaar officieel naar de release versie.

Als u de oude taakbalk terug wilt zetten verwijderd u de app via de Windows instellingen. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop en klik op Apps en onderdelen. Zoek naar ExplorerPatcher en klik op de 3-puntjes en klik op verwijderen.

De Windows 11 taakbalk is nu terug en ExplorerPatcher verwijderd.

Lees ook:

Ik hoop u met deze informatie te hebben geholpen. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
86 REACTIES
 1. Onderaan links op de taakbalk is er een icoon met een wolkje van het weer.
  Er staat nu Bewolkt met een temperatuur aanduiding in graden Fahrenheit
  Hoe kan ik dit veranderen naar graden Celcius,
  Graag uw antwoord per e-mail
  Groeten

  • Hallo, klik op het icoon met het wolkje en weer. Klik vervolgens rechtsbovenin in de “weer widget” op de drie puntjes. Dit is één van de widgets die u ziet in het venster met het actuele weer. Wijzig de weergave van Fahrenheit naar Celsius.
   Succes!

 2. Beste
  Mij lukt het niet om de taakbalb rechts vertikaal te plaatsen
  Heb de registersleutel aangepast zoals aangegeven in waarde 02 op ok gedrukt explorer opnieuw gestart maar taakbalk blijft onderaan
  Wanneer ik terug naar het register ga dan zie ik dat de waarde opnieuw op 03 staat het zet zich blijkbaar zelf op 03
  wat doe ik fout
  wie weet raad??

 3. Goedemorgen , Goedemiddag , Goedenavond .

  Ik heb nou windows 10 op mijn Laptop staan .

  Ik heb ook gelezen van dat windows 11 beschikbaar is , mijn vraag is : is windows 11 gratis ? en is de taakbalk in windows 11 hetzelfde als in windows 10 .

 4. Beste, Net splinternieuwer MSI met windows 11 maar taakbalk menu verdwijnt voordat ik automatisch uischakelen kan kiezen. De balk is dus permanent aanwezig

 5. na de laatste windowsupdate, die ik MOET uitvoeren, is er een reclamelinkje IN mijn zoekoptie-vakje gekomen. Het vakje linksonder ’typ hier om te zoeken…’ , naast de tekst dat plaatje. Het is een linkje naar Bing, maar de link is botweg een ‘zoekopdracht naar Turkse Riviera, resorts en andere reclame. Hier baal ik van !!! Ik krijg het niet weg !!! Wat een misselijke update van windows, weer ! Hoe krijg ik het weg ?!
  Zolang het er instaat accepteer de update niet !!!

 6. Hallo Stefan,
  Af en toe bij het opstarten van mijn Win 11 PC verdwijnen de icoontjes welke in het midden staan ,uit mijn taakbalk. De taakbalk zelf verdwijnt niet. Ik moet mijn PC opnieuw opstarten opdat deze terug zichtbaar worden. Hoe kan ik dit verhelpen? Graag een feedback aub.

 7. Dag Stefan,

  Wat ik in Windows 11 niet meer terugvind, is de mogelijkheid om de taakbalk naar boven toe groter te maken, zodat deze 2 of 3 rijen iconen bevat. Is dat op een of andere manier nog terug in te stellen, of is er een andere handige manier waarop je alle iconen op de taakbalk zichtbaar (en dus aanklikbaar) te maken ?

  Alvast bedankt voor eventuele suggesties !
  Jan.

  • Hallo, dat klopt u kunt de taakbalk zoals in Windows 10 niet meer vergroten naar boven. Als het ware kon u daar de taakbalk verdubbelen, maar dat kan niet meer. Dit heeft Microsoft allemaal gedaan vanwege het minimalistisch uiterlijk van Windows 11.

   Uw tweede vraag over de pictogrammen gaat over de taakbalk? Dan niet. Als het gaat om de systeempictogrammen naast de tijd en datum, dan wel. Dit is hoe het werkt.

   Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. Klik op taakbalkinstellingen. Klik op “Overloop menu in de hoek van de taakbalk” en zet alle pictogrammen die u wenst weer te geven op “aan”. Succes!

   Groet, Stefan

 8. Hallo Stefan,
  Ik gebruik windows 11 al weer een tijdje en bevalt goed. Echter, het overloopmenu werkt niet goed.
  Omdat ik alle icons wil zien, zet ik alles aan in het overloopmenu: dan zie ik alle icons weer. Maar na verloop van tijd (pc uit/aan of na sleep mode) zitten alle icons weer terug in het overloop menu.
  Heel vervelend dat mijn instelling niet wordt onthouden…
  Ik zorg er voor dat windows altijd up to date is….
  Weet jij de oplossing?

 9. Hoi Stefan. Ik heb 2 vragen:
  Ik probeer snelkoppelingen toe te voegen zoals door jou wordt uitgelegd. Maar als ik dan met rechts op de snelkoppeling klik staat er bij mij in “meer opties weergeven” niet de optie “aan taakbalk vastmaken”. Wat doe ik fout?
  Misschien is dit niet de juiste plek maar tevens heb ik voor het bekijken van wat beveiligings camera’s een oude versie van internet explorer nodig. Dat ging in windows 10 prima maar deze versie van IE is na de upgrade naar win 11 spontaan verdwenen. Ik krijg deze ook niet meer geïnstalleerd, hij klapt dan automatisch naar Edge, en daar kan ik de camera’s niet in zien. Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

 10. Hi Stefan, wil heel graag zowel boven als onder taakbalken (dun, kleiner) maken in Windows 11 is dat überhaupt mogelijk Stefan?
  bij voorbaat mijn dank
  groetjes,Jamie

 11. Hi Stefan, Ik heb gisteren na het vele aandringen dan toch maar Windows11 gedownload en heb er nu al spijt van. Ik neem aan dat ik aan de meeste veranderingen wel weer zal wennen al begrijp ik er de redenen niet van. Maar waar ik echt van baal is dat ik mijn taakbalk niet meer verticaal aan de rechterkant van mijn scherm kan plaatsen. Is daar toch een manier voor?
  Groet, Hans

 12. Hallo Stefan,
  Je uitleg over snelkoppelingen in de taakbalk van windows 11 zetten werkt perfect maar kan ik ook de map “deze pc” in de taakbalk krijgen? Nu moet ik telkens naar het bureaublad om deze pc te openen.
  Groeten,
  Trudy

  • Hallo Trudy,
   u maakt op dezelfde manier een snelkoppeling zoals uitgelegd in het artikel. In het “locatie van het item” veld typt u:

   %windir%\explorer.exe " vergeet de ” niet.

   Deze snelkoppeling maakt u vervolgens vast aan de taakbalk. U kunt ook het pictogram nog aanpassen zoals toegelicht in dit artikel.
   Succes! Groet, Stefan.

 13. Hoi Stefan
  Ik heb het kladblok en het knipprogramma op de taakbalk gezet, maar er verschijnen geen icoontjes, alleen 2 blanco veldjes als ik met de muis er boven ga staan. Dan licht er een wit vierkantje op en geeft de naam Kladblok of Knipprogramma weer. De icoontjes werken wel.
  Gr. Henk

 14. Hallo Stefan,
  “Vroeger” in Windows 10 kon je bestanden of bijlagen van de ene (actieve) applicatie in de taakbalk naar de andere (actieive) applicatie verplaatsen of kopiëren. Dat ging door het item met de linker muistoets “op te pakken”, te slepen naar de doel-applicatie op de taakbalk, daar even te hooveren/wachten en dan opende die applicatie vanzelf, waarna je het item los kon laten en deze werd verplaatst/gekopieerd. Nu opent de doel-applicatie niet meer in Windows 11. Is dat ergens in te stellen?

 15. Ik heb recentelijk Win11 geinstalleerd.
  Nu merk ik dat ik in de taakbalk niet langer kan kiezen om geopende pictogrammen naast elkaar weer te geven, maar dat bijvoorbeeld alle geopende vensters van Chrome achterelkaar staan. Dit kon in all eerdere versie van Windows wel, heb je een oplossing ?

  mvrgr

  • Hallo René, dit is geen onderdeel meer van de Windows 11 taakbalk. Dat komt omdat Microsoft met Windows 11 een minimalistisch uiterlijk heeft geïntroduceerd waardoor dit soort functies zijn komen te vervallen. Ik ben wel eens een aanpassing tegengekomen om het wel werkend te krijgen, maar daar voor moet er software van derden worden geïnstalleerd en de taakbalk met deze software worden teruggezet naar die van Windows 10. Daarna kunt u met een register aanpassing de taakbalk aanpassen. Dan vervalt dus de gehele taakbalk van Windows 11 en bent u afhankelijk van software van derden. Ik zal u de link naar deze informatie verzenden per e-mail.
   Groet, Stefan

   • Dag Stefan,
    Ik zou ook graag terug de pictogrammen naast elkaar willen weergeven aangezien ik vaak moet wisselen tussen word en ppt. Zou u dit ook naar mij kunnen mailen aub?

    Groetjes
    Sanne

 16. Hallo Stefan ik heb gisteren windows 11 geinstaleerd en nu het volgende,
  kan ik ook de taakbalk iets naar boven schuiven omdat ik maar de helft zie . Mvg. Luuk

  • Hallo Luuk, helaas niet, tenminste zover mij bekend via de Windows 11 instellingen niet. Als iemand weet hoe, reageer dan met meer informatie zoals een hyperlink naar een artikel met uitleg. Probeer de resolutie e.d. aan te passen, misschien helpt dat. Groet, Stefan

  • Hallo, klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling (werkt alleen bij snelkoppelingen!) klik op “meer opties weergeven” en klik daarna op “Aan taakbalk vastmaken”. Groet, Stefan

 17. Hallo ik werk sinds vandaag met windows 11 home.
  Nu wil ik een aantal pictogrammen o.a. van spotify van mijn taakbalk naar het bureaublad verplaatsen maar dat lukt me niet. Met windows 10 kon je ze gewoon vanaf de taakbalk naar het bureaublad slepen. Dit lukt mijn niet in windows 11. Hoe krijg ik toch die pictogrammen op mijn bureaublad?

  • Hallo Wilfried, om een snelkoppeling uit de taakbalk te halen klikt u met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en daarna van taakbalk losmaken. Dit is denk ik wel gelukt. Om een snelkoppeling van een app toe te voegen aan het bureaublad gaat u naar het .exe bestand, klikt erop met de rechtermuisknop, daarna op “meer opties weergeven” en daarna kopiëren naar en dan bureaublad (snelkoppeling maken). In het geval van Spotify werkt het anders.

   Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik daarna op Nieuw en dan op Snelkoppeling. In het veld “locatie” type: Spotify en klik op Volgende. Geef de snelkoppeling een naam en klik op OK. Er is nu een snelkoppeling naar Spotify op het bureaublad.

   Groet, Stefan.

 18. Dag Stefan, hoe kan ik in Windows 11 de taakbalk links op het scherm plaatsen?
  Als ik de assistentie over de locatie van de taakbalk open, volgt uitleg over het wijzigen van de plaats ervan in Windows 10 !?

  • Hallo Pieter, dit is standaard niet mogelijk in Windows 11. Helaas. U kunt de taakbalk alleen bovenin of beneden weergeven. De assistentie zal nog niet aangepast zijn, of het is een fout, geen idee eigenlijk. Groet, Stefan.

  • Hallo Henk, u kunt apps (programma’s) op de volgende manier verwijderen in Windows 11.

   Klik op de startknop. Klik daarna op Instellingen en daarna links op Apps. Klik daarna op Apps en onderdelen. Zoek naar de betreffende app in de lijst en klik op de drie verticale puntjes. Klik daarna op Verwijderen om de apps te de-installeren.
   Groet, Stefan

 19. Gebruik Windows 11 en heb p.o. actueel weerbericht uit systeem vak rechts op taakbalk verwijderd.
  Hoe herstel ik dit weer. Vind dit nergens terug

 20. Hoe kan ik in Windows 11 mijn vensters op de taakbalk in een aparte tegel weergeven? De instelling om de app-vensters te degroeperen ontbreekt, nu moet ik de cursor over de hoofdtegel bewegen en vervolgens het gewenste venster selecteren.

    • Wat een gemis! Voor mijn werk hop ik vaak van het ene document naar het andere om te kopiëren, e.d. Dit kost mij heel wat extra handelingen tussendoor om van het ene naar het andere document te gaan. Absoluut geen fan van Windows 11 … Het ziet er mooi uit, maar is helemaal niet praktisch.

     • Hallo, houdt er rekening mee dat bepaalde functionaliteit bij Microsoft via updates meestal wel terugkomt. Het duurt vaak wat langer.
      Ik heb een alternatief toegevoegd in dit artikel, lees meer in hoofdstuk “Taakbalk vensters degroeperen (taakbalk venster in aparte tegel weergeven)”

      Groet, Stefan

 21. Hallo Stefan, is het ook mogelijk om de datum bij de klok te verwijderen? Ik heb kleine pictogrammen in de taakbalk waardoor de datum niet meer leesbaar is.
  Stoort me een beetje, verder geen problemen!
  Hoor graag van, alvast dank.

 22. Ik kan de aan/uit knop niet vinden in het aangegeven deel rechts.
  in het vierkante blauwe blokje wit/blauw zie de knop wel
  ik zou graag deze kop op de taakbalk zichtbaar maken, kan dat?

 23. Hoi Stefan ,dank je wel voor je uitleg hier , ik heb sinds gisteren een nieuwe laptop en allles geinstalleert en nu ook windows 11
  maar kan de aan uitknop en het herstarten niet vinden in mijn bureau blad

  • Hallo Ramses, u vindt de aan/uit en herstarten knop niet in het bureaublad, maar in het startmenu. Klik op het startmenu. Helemaal rechts onderin vind u de betreffende knoppen.
   Groet, Stefan

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!