De taakbalk aanpassen in Windows 11? Dit is hoe!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

De taakbalk is een element van een besturingssysteem dat zich onderaan het scherm bevindt. Hiermee kunt u programma’s zoeken en starten via Start en het menu Start, of een programma bekijken dat momenteel open is.

In Windows 11 vind u er ook de taakweergave knop. De widgets knop en de Microsoft Teams (Chatten) knop.

Aan de rechterkant van de taakbalk bevindt zich het meldingsgebied, waarmee u de datum en tijd kunt controleren en items die op de achtergrond actief zijn. De taakbalk werd voor het eerst geĂŻntroduceerd met Microsoft Windows 95 en is te vinden in alle volgende versies van Windows.

Taakbalk aanpassen in Windows 11

In Windows 11 zijn er een aantal dingen nieuw. Zo worden er nu een vergrootglas weergegeven waar in Windows 10 nog een balk te zien was en zijn er een aantal pictogrammen vernieuwd. Een van deze pictogrammen is de widget knop. De Widgets knop opent een nieuw venster met het laatste nieuws en een overzicht van het weer, verkeer etc. Naast de widgets knop is ook de Microsoft Chat (Microsoft Teams) knop nieuw.

Taakbalk instellingen

Om de taakbalk aan te passen dient u de taakbalk instellingen te openen. Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte in de taakbalk. Klik op Taakbalkinstellingen in het menu.

Taakbalkinstellingen openen

Taakbalkitems

Als u de taakbalk instellingen heeft geopend dan ziet u bovenaan de taakbalk items. Dit zijn de knoppen die u ziet in de taakbalk. Dit is een set van vier knoppen die u in- of uit kunt schakelen. U kunt in het menu taakbalkitems de volgende knoppen in- of uitschakelen. De zoeken knop, de taakweergave knop, de widgets knop en de chatten knop.

Taakbalk items aanpassen

Pictogrammen van de taakbalkhoek

De taakbalkhoek is de rechterzijde van de taakbalk links naast de tijd en datum. Hier vind u ook de pictogrammen van open apps en apps die op de achtergrond actief zijn.

Aan deze set van pictogrammen kunt u twee functies toevoegen, namelijk het penmenu en het schermtoetsenbord. Biede pictogrammen kunt u toevoegen door elke functie in- of uit te schakelen.

Pictogrammen van de taakbalkhoek aanpassen

Overloopmenu van de taakbalkhoek

In de taakbalkhoek worden nog meer pictogrammen weergeven. Standaard is alleen OneDrive zichtbaar. De overige pictogrammen worden verborgen onder een pijltje.

taakbalkhoek

Om nog meer pictogrammen zichtbaar te maken en dan bedoel ik de pictogrammen die onder het pijltje verborgen zitten. Deze pictogrammen kunt u aanpassen via het overloopmenu.

Geef per pictogram aan welke u wilt weergeven in het overloopmenu. U kunt de volgende pictogrammen wijzigen. Microsoft OneDrive, Windows Beveiliging, Microsoft Teams, Windows verkenner (hardware notificaties) en msteams.exe. Het is mogelijk dat deze pictogrammen afwijken in andere versies van Windows 11, bijvoorbeeld toekomstige versies.

Overloopmenu in de hoek van de taakbalk

Gedrag van de taakbalk aanpassen

In Windows 11 kunt u net als voorgaande versies van Windows het gedrag van de taakbalk aanpassen. Er zijn een aantal aanpassingen die u kunt doen. Ik zal ze een voor een toelichten.

Gedrag van de taakbalk aanpassen

Taakbalk automatisch verbergen

Als u deze optie inschakelt dan verdwijnt de taakbalk automatisch als uw muis zich niet op de taakbalk begeeft. Als u met uw muis over de locatie gaat van de taakbalk dan wordt de taakbalk weer weergegeven. Schakel de optie: Taakbalk automatisch verbergen in- of uit aan de hand van uw voorkeur.

Uitlijning van de taakbalk aanpassen

In Windows 11 staan de iconen in de taakbalk precies in het midden. Door de uitlijning van de taakbalk aan te passen kunt u de iconen naar links, of het midden verplaatsen.

Badges (teller voor ongelezen berichten) weergeven op de taakbalk-apps

Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld Microsoft mail dan kunt u via deze functie direct zien hoeveel ongelezen berichten u heeft. Er wordt dus op het icoon in de taakbalk een cijfer weergegeven als de app dit ondersteunt. Microsoft mail ondersteunt badges, maar er zijn nog meer apps.

Recente zoekopdrachten weergeven wanneer ik met de muisaanwijzer over zoekpictogram beweeg

In de Windows 11 taakbalk bevind zich standaard het vergroot glas. Als u met uw muis over het vergrootglas beweegt en even wacht dan worden de recente zoekopdrachten weergegeven. U kunt deze functie in- of uitschakelen.

Selecteer de uiterste hoek van de taakbalk om het bureaublad weer te geven

De uiterste rechterhoek van de taakbalk kan u helpen om snel over te schakelen naar het bureaublad en alle vensters automatisch verbergen. U dient dan te klikken helemaal rechts naast de tijd en datum notering. Schakel deze optie in- of uit aan de hand van uw voorkeur.

Ik hoop u met deze informatie te hebben geholpen. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓