14 tips om de taakbalk aan te passen in Windows 11

Stefan
14 tips om de taakbalk aan te passen in Windows 11

Met Windows 11, de nieuwste versie van Microsoft’s besturingssysteem, krijgt u toegang tot een scala aan vernieuwingen en verbeteringen die uw gebruiksgemak en personalisatie van de gebruikerservaring verhogen.

Een van de meest opvallende veranderingen is de vernieuwde taakbalk. Deze centraal geplaatste balk aan de onderkant van uw scherm is niet alleen esthetisch aantrekkelijker gemaakt, maar biedt ook nieuwe functionaliteiten en aanpassingsmogelijkheden.

Of u nu de locatie van pictogrammen wilt wijzigen, snelkoppelingen wilt toevoegen of de algehele look en feel van de taakbalk wilt veranderen, Windows 11 geeft u alle tools die u nodig heeft. In deze gids laat ik u zien hoe u de taakbalk in Windows 11 naar uw eigen wensen kunt aanpassen.

Taakbalk aanpassen in Windows 11

Taakbalk instellingen openen

Om de taakbalk aan te passen dient u de taakbalk instellingen te openen. Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte in de taakbalk. Klik op Taakbalkinstellingen in het menu.

Taakbalkinstellingen openen

Taakbalkitems wijzigen

Als u de taakbalk instellingen heeft geopend dan ziet u bovenaan de taakbalk items. Dit zijn de knoppen die u ziet op de taakbalk. Dit is een set van vier knoppen die u in- of uit kunt schakelen. U kunt in het menu taakbalkitems de volgende knoppen in- of uitschakelen. De zoeken knop, de taakweergave knop, de widgets knop en de chatten knop.

Taakbalkitems in Windows 11

Systeemvak pictogrammen in- of uitschakelen

De taakbalkhoek is de rechterzijde van de taakbalk links naast de tijd en datum. Hier vind u ook de pictogrammen van open apps en apps die op de achtergrond actief zijn.

Aan deze set van pictogrammen kunt u drie pictogrammen toevoegen, namelijk het pen menu en het schermtoetsenbord en een virtueel touchpad. Alle drie de pictogrammen kunt u toevoegen door elke functie in- of uit te schakelen.

Systeemvak pictogrammen in Windows 11

Andere systeemvak pictogrammen weergeven

In de taakbalkhoek worden nog meer pictogrammen weergeven. Standaard is alleen OneDrive zichtbaar. De overige pictogrammen worden verborgen onder een pijltje. Dit pijltje opent de systeemvakpictogrammen.

taakbalkhoek

Om nog meer pictogrammen zichtbaar te maken en dan bedoel ik de pictogrammen die onder het pijltje verborgen zitten. Deze pictogrammen kunt u aanpassen via het overloopmenu.

Andere systeemvak pictogrammen in Windows 11

Geef per pictogram aan welke u wilt weergeven in het systeemvakpictogrammen menu. U kunt de volgende pictogrammen wijzigen:

Microsoft OneDrive, Windows Beveiliging, Microsoft Teams, Windows verkenner (hardware notificaties) en msteams.exe. Het is mogelijk dat deze pictogrammen afwijken in andere versies van Windows 11, bijvoorbeeld toekomstige versies. Afhankelijk van geinstalleerde apps worden er nog meer pictogrammen getoond.

Systeemvakpictogrammen weergeven of verbergen in Windows 11

Gedrag van de taakbalk aanpassen

In Windows 11 kunt u net als voorgaande versies van Windows het gedrag van de taakbalk aanpassen. Er zijn een aantal aanpassingen die u kunt doen. Ik zal ze één voor één toelichten.

Gedrag van de taakbalk in Windows 11 aanpassen

Taakbalk automatisch verbergen

Als u deze optie inschakelt dan verdwijnt de taakbalk automatisch als uw muis zich niet op de taakbalk begeeft. Als u met uw muis over de locatie gaat van de taakbalk dan wordt de taakbalk weer weergegeven. Schakel de optie: Taakbalk automatisch verbergen in- of uit aan de hand van uw voorkeur.

Badges weergeven in taakbalk-apps

Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld Microsoft mail dan kunt u via deze functie direct zien hoeveel ongelezen berichten u heeft. Er wordt dus op het icoon in de taakbalk een cijfer weergegeven als de app dit ondersteunt. Microsoft mail ondersteunt badges, maar er zijn nog meer apps.

Knipperen weergeven op taakbalk-apps

Wanneer er een melding is van een app, dan kan het pictogram in de taakbalk gaan knipperen om uw aandacht te vragen. Door deze functie in- of uit te schakelen kunt u dit aanpassen.

Mijn taakbalk weergeven op alle schermen

Als u meerdere beeldschermen heeft aangesloten op uw computer, dan kunt u door deze functie in- of uit te schakelen bepalen of de gehele taakbalk wordt weergegeven op alle schermen. Dat betekent niet dat de taakbalk wordt doorgetrokken, maar er op elk scherm dezelfde taakbalk is te zien met pictogrammen en meldingen. U kunt er eventueel voor kiezen om de weergave van de taakbalk-apps aan te passen.

Elk willekeurig venster delen vanaf mijn taakbalk

Deze functie stelt u in staat om een geopend venster te delen met deelnemers aan bijvoorbeeld een Teams vergadering. Als u in een vergadering zit, en u beweegt over een willekeurig venster in de taakbalk, dan ziet u direct een knop om dit venster te delen.

Selecteer de uiterste hoek van de taakbalk om het bureaublad weer te geven

Om snel te wisselen van een geopend venster naar het bureaublad, kunt u door deze functie in te schakelen via één klik alle geopende vensters minimaliseren en het bureaublad weergeven. Er is een heel klein streepjes zichtbaar, helemaal rechts van de tijd en datum. Als u er met uw muis over beweegt ziet u “Bureablad weergeven”.

Seconden weergeven in systeemvakklok

Door deze functie in te schakelen ziet u, zoals de titel al vermeldt, de secondes in de klok weergave op de taakbalk.

Taakbalk naar boven, verticaal naar links of rechts verplaatsen

Let op: Dit is geen officiële manier. Ik raad u aan om een herstelpunt aan te maken voordat u verder gaat. Als u een herstelpunt aanmaakt kunt u de wijzigingen terugdraaien.

U kunt de taakbalk naar boven, verticaal naar links of rechts verplaatsen. Er is echter één nadeel en dat is dat de taakbalk pictogrammen in sommige gevallen verkeerd worden uitgelijnd.

In Windows 11 worden dezelfde register sleutels toegepast als in Windows 10. Deze manier om de taakbalk dus verticaal naar links of rechts te verplaatsen is hetzelfde als in Windows 10, alleen in Windows 11 wordt dit niet officieel door Microsoft ondersteunt met uitlijn en andere – mogelijke – problemen met de taakbalk tot gevolg. Houdt hier dus rekening mee.

Open het Windows register. Ga via de linkerzijde naar de volgende sleutel:

Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\StuckRects3

Dubbelklik op “Settings”. U gaat de binaire waarde nu bewerken. Hier komt een belangrijk punt anders gaat het niet werken. Lees goed a.u.b.

Op de tweede regel in de waardegegevens gaat u naar het vijfde binaire gegeven. U klikt met de muis rechts naast de vijfde binaire gegevens. In dit voorbeeld is dat “03”, de muispunt knippert dan rechts naast “03” zoals in onderstaande voorbeeld afbeelding.

taakbalk naar boven beneden links of rechts verplaatsen in Windows 11

Druk éénmaal op backspace op uw toetsenbord en type één van de volgende waardes, afhankelijk van waar u de taakbalk wilt plaatsen. Het is belangrijk dat u beide cijfers typt.

00: Taakbalk aan de linkerkant van het scherm.
01: Taakbalk boven aan het scherm.
02: Taakbalk aan de rechterkant van het scherm.
03: Taakbalk onderaan op het scherm (normaal).

Als u de taakbalk dus bovenin het scherm wenst te plaatsen typt u alleen “01” zonder quotes. U ziet de “03” dan veranderen in “01”. Klik op OK.

Mocht u nu een fout maken, klikt NIET op OK maar op Annuleren en probeer het opnieuw. Heeft u toch op OK geklikt kunt u het altijd terug wijzigen naar “03” om de taakbalk te plaatsen waar Microsoft het bedoeld heeft, namelijk de onderkant van het scherm.

Als u de waarde heeft aangepast naar de gewenste locatie van de taakbalk dan klikt u met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op “Windows Terminal (beheerder)”.

Windows Terminal

In het Windows Terminal venster typt u twee commando’s achter elkaar.

taskkill /f /im explorer.exe
explorer.exe

taskkill explorer

Daarna als alles goed is gegaan ziet u de taakbalk waar u het zou verwachten, bovenin, links, rechts of normaal onderaan. Hierbij een voorbeeld van de taakbalk bovenin.

Taakbalk bovenin het scherm in Windows 11

Ik heb links en rechts ook getest, bij mij werkte het niet, er kwamen geen pictogrammen in de taakbalk. Het kan dat het bij u wel werkt dit moet u testen. Nogmaals, zorg dat u een herstelpunt heeft zoals eerder aangegeven in het begin van dit hoofdstuk.

Website snelkoppeling toevoegen op de taakbalk

Als u een snelkoppeling naar een website wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een hyperlink alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe https://hetadresnaardewebsite.nl/

Vervang het adres van de website naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een hyperlink betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een hyperlink naar een website op de taakbalk in Windows 11.

snelkoppeling naar website aan de taakbalk vastmaken in windows 11

Klik op de snelkoppeling in de taakbalk en selecteer de browser waarmee u de snelkoppeling wenst te openen. Alle toekomstige snelkoppelingen worden vervolgens met deze browser geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een website toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Snelkoppeling naar map toevoegen op de taakbalk

als u een snelkoppeling naar een map wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een map snelkoppeling alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe c:\windows\

Vervang de locatie naar de map naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een snelkoppeling betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een hyperlink naar een website op de taakbalk in Windows 11.

snelkoppeling naar map toevoegen aan de taakbalk in windows 11

Klik op de map in de taakbalk, de map locatie wordt nu geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een map toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Snelkoppeling naar bestand toevoegen op de taakbalk

als u een snelkoppeling naar een bestand wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een bestand snelkoppeling alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk. Dit kan bijvoorbeeld een word-document of excel-document zijn.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe C:\Users\stefan\Desktop\test.doc

Vervang de locatie naar het bestand naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een snelkoppeling naar dat bestand betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een snelkoppeling het bestand op de taakbalk in Windows 11.

In principe kunt u op deze manier elk bestand of app toevoegen aan de taakbalk. Elke snelkoppeling kunt dus toevoegen aan de taakbalk.

Snelkoppeling naar bestand toevoegen aan de taakbalk in windows 11

Klik op het bestand in de taakbalk, het bestand wordt nu geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een bestand toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Taakbalk vensters degroeperen (taakbalk venster in aparte tegel weergeven)

In Windows 11 worden standaard alle open venster gegroepeerd onder een pictogram. Dit wil zeggen dat als u meerdere vensters open heeft dat al deze venster zich onder het pictogram bevinden en dat u erop moet klikken om een specifiek venster te openen.

U kunt deze venster nu ook degroeperen. Dit houdt in dat alle vensters los worden weergeven op de taakbalk. Dit maakt het beter inzichtelijk hoeveel vensters er geopend zijn en en kunt ze makkelijker selecteren.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. Klik vervolgens op “taakbalkinstellingen”. Klik op “Gedrag van de taakbalk” en wijzig de optie “Taakbalkknoppen combineren en labels verbergen” naar “Nooit” of “Wanneer taakbalk vol is”. Als u nooit kiest dan ziet u altijd alle geopende vensters in de taakbalk. De optie wanneer de taakbalk vol is, alleen als er zoveel vensters open zijn dat de taakbalk vol is.

Taakbalk vensters degroeperen (taakbalk venster in aparte tegel weergeven)

Taakbalk transparant maken

TranslucentTB is een hulpprogramma waarmee u de taakbalk van Windows 11 naar wens kunt aanpassen. Met TranslucentTB kunt u de taakbalk van Windows 11 transparant maken, waardoor deze naadloos opgaat in uw achtergrond.

Door eenvoudige instellingen te selecteren, kunt u kiezen voor volledige transparantie, een licht vervaagd effect of het acryleffect. Het is een lichtgewicht tool die specifiek is ontworpen om de esthetiek van uw desktop te verbeteren zonder veel systeembronnen te verbruiken. Installeer TranslucentTB, start het programma en pas de taakbalk aan zoals u dat wilt. Dit is hoe het werkt.

Om te beginnen opent u de Microsoft Store. In de zoekbalk typt u: translucenttb. Download en installeer de app vervolgens.

Wanneer u de app opent, ziet u direct dat de taakbalk transparant is geworden. Hieronder een voorbeeld:

Taakbalk transparant maken

Het grote voordeel van translucenttb is dat het enkel de taakbalk transparant maakt. Alle overige vensters worden niet transparant gemaakt. Dit in tegenstelling tot de transparant effecten in Windows zelf die alle vensters transparant maken.

U vind translucenttb in het systeemvak menu als pictogram. Klik erop met de rechtermuisknop om de opties van deze app te openen.

translucenttb opties

Lees ook:

Ik hoop u met deze informatie te hebben geholpen. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

90 reacties
 1. Zeker een bedankje voor dit uitgebreide artikel, kan alleen de registrie entry Stuckrects3 niet wijzigen met regedit op mij laptop onder windows 10?

  Als u daar een antwoord op weet vooraf mijn dank,

  Groet John

    1. Hallo, ik raad u aan WinAero te gebruiken via de link in mijn vorige reactie. Dit doet hetzelfde, maar dan hoeft u niet zelf de registerwaarde aan te passen. De aanpassing komt nogal precies, als u ook maar een spatie verkeerd zou zetten dan werkt het al niet. Mogelijk zit daar de fout, of niet, de app is het makkelijkst en gratis.
     Wat ik vergeten ben, volgens mij werkt naar links of rechts verplaatsen niet meer. Microsoft heeft dit uitgeschakeld.
     Succes!

 2. Onderaan links op de taakbalk is er een icoon met een wolkje van het weer.
  Er staat nu Bewolkt met een temperatuur aanduiding in graden Fahrenheit
  Hoe kan ik dit veranderen naar graden Celcius,
  Graag uw antwoord per e-mail
  Groeten

  1. Hallo, klik op het icoon met het wolkje en weer. Klik vervolgens rechtsbovenin in de “weer widget” op de drie puntjes. Dit is één van de widgets die u ziet in het venster met het actuele weer. Wijzig de weergave van Fahrenheit naar Celsius.
   Succes!

 3. Beste
  Mij lukt het niet om de taakbalb rechts vertikaal te plaatsen
  Heb de registersleutel aangepast zoals aangegeven in waarde 02 op ok gedrukt explorer opnieuw gestart maar taakbalk blijft onderaan
  Wanneer ik terug naar het register ga dan zie ik dat de waarde opnieuw op 03 staat het zet zich blijkbaar zelf op 03
  wat doe ik fout
  wie weet raad??

   1. Beste Stefan,
    Bedankt voor het snelle antwoord. Ik ben een 77 j beginner. Toen ik mijn laptop kocht in april Jl was het in WIN 10 mogelijk de werkbalk te versmallen in de hoogten nu verlies ik ruimte onderaan. Er wordt voor zover ik het kan achterhalen is het nergens voorzien om dit mogelijk te maken.

     1. Beste Stefan, nogmaals bedankt voor uw antwoord. Het is jammer dat de werkbalk zich niet &aan de grootte van de pictogrammen.
      Johny

 4. Goedemorgen , Goedemiddag , Goedenavond .

  Ik heb nou windows 10 op mijn Laptop staan .

  Ik heb ook gelezen van dat windows 11 beschikbaar is , mijn vraag is : is windows 11 gratis ? en is de taakbalk in windows 11 hetzelfde als in windows 10 .

  1. Hallo, ja Windows 11 is gratis. Echter, moet de computer voldoen aan de eisen die Microsoft stelt om Windows 11 te kunnen installeren. Dit kunt u controleren met de PC Health Check app. Deze app controleert of Windows 10 kan worden vervangen door Windows 11:
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-11-pc-health-check-app-downloaden/
   Windows 11 is anders dan Windows 10, zeker de taakbalk. Lees hier meer:
   https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-11
   Succes!

 5. Beste, Net splinternieuwer MSI met windows 11 maar taakbalk menu verdwijnt voordat ik automatisch uischakelen kan kiezen. De balk is dus permanent aanwezig

 6. na de laatste windowsupdate, die ik MOET uitvoeren, is er een reclamelinkje IN mijn zoekoptie-vakje gekomen. Het vakje linksonder ‘typ hier om te zoeken…’ , naast de tekst dat plaatje. Het is een linkje naar Bing, maar de link is botweg een ‘zoekopdracht naar Turkse Riviera, resorts en andere reclame. Hier baal ik van !!! Ik krijg het niet weg !!! Wat een misselijke update van windows, weer ! Hoe krijg ik het weg ?!
  Zolang het er instaat accepteer de update niet !!!

 7. Hallo Stefan,
  Af en toe bij het opstarten van mijn Win 11 PC verdwijnen de icoontjes welke in het midden staan ,uit mijn taakbalk. De taakbalk zelf verdwijnt niet. Ik moet mijn PC opnieuw opstarten opdat deze terug zichtbaar worden. Hoe kan ik dit verhelpen? Graag een feedback aub.

 8. Dag Stefan,

  Wat ik in Windows 11 niet meer terugvind, is de mogelijkheid om de taakbalk naar boven toe groter te maken, zodat deze 2 of 3 rijen iconen bevat. Is dat op een of andere manier nog terug in te stellen, of is er een andere handige manier waarop je alle iconen op de taakbalk zichtbaar (en dus aanklikbaar) te maken ?

  Alvast bedankt voor eventuele suggesties !
  Jan.

  1. Hallo, dat klopt u kunt de taakbalk zoals in Windows 10 niet meer vergroten naar boven. Als het ware kon u daar de taakbalk verdubbelen, maar dat kan niet meer. Dit heeft Microsoft allemaal gedaan vanwege het minimalistisch uiterlijk van Windows 11.

   Uw tweede vraag over de pictogrammen gaat over de taakbalk? Dan niet. Als het gaat om de systeempictogrammen naast de tijd en datum, dan wel. Dit is hoe het werkt.

   Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. Klik op taakbalkinstellingen. Klik op “Overloop menu in de hoek van de taakbalk” en zet alle pictogrammen die u wenst weer te geven op “aan”. Succes!

   Groet, Stefan

 9. Hallo Stefan,
  Ik gebruik windows 11 al weer een tijdje en bevalt goed. Echter, het overloopmenu werkt niet goed.
  Omdat ik alle icons wil zien, zet ik alles aan in het overloopmenu: dan zie ik alle icons weer. Maar na verloop van tijd (pc uit/aan of na sleep mode) zitten alle icons weer terug in het overloop menu.
  Heel vervelend dat mijn instelling niet wordt onthouden…
  Ik zorg er voor dat windows altijd up to date is….
  Weet jij de oplossing?

  1. Hallo, dat kan komen door een foutieve cache (tijdelijke bestanden). Dit probleem kunt u oplossen door DISM en SFC beide uit te voeren: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/3-tips-om-een-probleem-in-windows-op-te-lossen/

   Mocht het nog niet werken doe dan het volgende. Druk op Windows + R en type “%userprofile%” zonder quotes. In Windows verkenner klik op Weergeven > Weergeven en daarna op verborgen items. Dubbelklik op de map AppData en daarna op Local. Zoek naar bestand “IconCache” en verwijder het bestand. Herstart de computer en probeer het opnieuw. Succes!

   Groet, Stefan

 10. Hoi Stefan. Ik heb 2 vragen:
  Ik probeer snelkoppelingen toe te voegen zoals door jou wordt uitgelegd. Maar als ik dan met rechts op de snelkoppeling klik staat er bij mij in “meer opties weergeven” niet de optie “aan taakbalk vastmaken”. Wat doe ik fout?
  Misschien is dit niet de juiste plek maar tevens heb ik voor het bekijken van wat beveiligings camera’s een oude versie van internet explorer nodig. Dat ging in windows 10 prima maar deze versie van IE is na de upgrade naar win 11 spontaan verdwenen. Ik krijg deze ook niet meer geïnstalleerd, hij klapt dan automatisch naar Edge, en daar kan ik de camera’s niet in zien. Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  1. Hallo, als u op “meer opties weergeven” klikt wordt het “oude” Windows 10 menu geopend, daar vind u “aan taakbalk vastmaken”. U kunt ook het oude contextmenu (rechtermuisknop menu) terugplaatsen:
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/rechtermuisknop-menu-terugzetten-windows-11/

   Internet Explorer in Windows is inderdaad verdwenen. Daarvoor zijn twee oplossingen. Of u gebruikt een Internet Explorer voor Windows 11: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/internet-explorer-in-windows-11/ Deze versie beperkt.

   Of, u gebruikt “Internet Explorer modus” in Microsoft Edge:
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/website-openen-als-internet-explorer-modus-in-microsoft-edge/

   Succes! Groet, Stefan

   1. Dat IE verhaal dat doet het! Blij mee!
    In het win 10 menu bij de snelkoppelingen mist bij mij de optie “aan taakbalk vastmaken”. Hij staat er gewoon niet tussen. Kan dat aan mijn windows versie liggen? (Win 11 pro 64)

    1. Hallo, aan taakbalk vastmaken werkt alleen op een snelkoppeling. Zorg er dus voor dat het een snelkoppeling betreft, geen bestand of map. Als het een bestand of map betreft maakt u eerst een snelkoppeling en daarna “aan taakbalk vastmaken”. Groet, Stefan

     1. Bij een snelkoppeling van een .exe bestand van een bepaald programma werkt dat idd. Maar bij een snelkoppeling van een bepaald bestand is dat rechtermuisknop menu bij mijveel beknopter en zit die optie er niet tussen….

     2. Hallo, dat is mogelijk. Het werkt voor de meest bekende bestandtypes, denk aan een uitvoerbaar bestand, een website snelkoppeling of een snelkoppeling van een van de Office apps. Groet, Stefan

 11. Hi Stefan, wil heel graag zowel boven als onder taakbalken (dun, kleiner) maken in Windows 11 is dat überhaupt mogelijk Stefan?
  bij voorbaat mijn dank
  groetjes,Jamie

 12. Hi Stefan, Ik heb gisteren na het vele aandringen dan toch maar Windows11 gedownload en heb er nu al spijt van. Ik neem aan dat ik aan de meeste veranderingen wel weer zal wennen al begrijp ik er de redenen niet van. Maar waar ik echt van baal is dat ik mijn taakbalk niet meer verticaal aan de rechterkant van mijn scherm kan plaatsen. Is daar toch een manier voor?
  Groet, Hans

 13. Hallo Stefan,
  Je uitleg over snelkoppelingen in de taakbalk van windows 11 zetten werkt perfect maar kan ik ook de map “deze pc” in de taakbalk krijgen? Nu moet ik telkens naar het bureaublad om deze pc te openen.
  Groeten,
  Trudy

  1. Hallo Trudy,
   u maakt op dezelfde manier een snelkoppeling zoals uitgelegd in het artikel. In het “locatie van het item” veld typt u:

   %windir%\explorer.exe " vergeet de ” niet.

   Deze snelkoppeling maakt u vervolgens vast aan de taakbalk. U kunt ook het pictogram nog aanpassen zoals toegelicht in dit artikel.
   Succes! Groet, Stefan.

 14. Hoi Stefan
  Ik heb het kladblok en het knipprogramma op de taakbalk gezet, maar er verschijnen geen icoontjes, alleen 2 blanco veldjes als ik met de muis er boven ga staan. Dan licht er een wit vierkantje op en geeft de naam Kladblok of Knipprogramma weer. De icoontjes werken wel.
  Gr. Henk

  1. Hallo Henk, ik heb het ook even getest en met kladblok zie ik wel een kladblok icoon. Er gaat dus iets mis, maar dat is voor mij niet mogelijk om hier een probleem voor aan te wijzen. Ik vermoed externe software, maar welke geen idee. Ik raad u aan om SFC en DISM uit te voeren uit onderstaand artikel: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/3-tips-om-een-probleem-in-windows-op-te-lossen/. Dit herstelt Windows-onderdelen en mogelijk lost dit het probleem op. Succes! Groet, Stefan.

 15. Hallo Stefan,
  “Vroeger” in Windows 10 kon je bestanden of bijlagen van de ene (actieve) applicatie in de taakbalk naar de andere (actieive) applicatie verplaatsen of kopiëren. Dat ging door het item met de linker muistoets “op te pakken”, te slepen naar de doel-applicatie op de taakbalk, daar even te hooveren/wachten en dan opende die applicatie vanzelf, waarna je het item los kon laten en deze werd verplaatst/gekopieerd. Nu opent de doel-applicatie niet meer in Windows 11. Is dat ergens in te stellen?

  1. Hallo Eric, bedankt voor de heldere uitleg van het probleem. Helaas niet, dit is op dit moment geen onderdeel van Windows 11. Een bekend euvel waar veel mensen last van hebben. Groet, Stefan

   1. Dank voor je snelle reactie. Ik zag elders dat het er misschien binnenkort wel weer aan zit te komen. Dus ik wacht het af… Groeten, Eric

 16. Ik heb recentelijk Win11 geinstalleerd.
  Nu merk ik dat ik in de taakbalk niet langer kan kiezen om geopende pictogrammen naast elkaar weer te geven, maar dat bijvoorbeeld alle geopende vensters van Chrome achterelkaar staan. Dit kon in all eerdere versie van Windows wel, heb je een oplossing ?

  mvrgr

  1. Hallo René, dit is geen onderdeel meer van de Windows 11 taakbalk. Dat komt omdat Microsoft met Windows 11 een minimalistisch uiterlijk heeft geïntroduceerd waardoor dit soort functies zijn komen te vervallen. Ik ben wel eens een aanpassing tegengekomen om het wel werkend te krijgen, maar daar voor moet er software van derden worden geïnstalleerd en de taakbalk met deze software worden teruggezet naar die van Windows 10. Daarna kunt u met een register aanpassing de taakbalk aanpassen. Dan vervalt dus de gehele taakbalk van Windows 11 en bent u afhankelijk van software van derden. Ik zal u de link naar deze informatie verzenden per e-mail.
   Groet, Stefan

   1. Dag Stefan,
    Ik zou ook graag terug de pictogrammen naast elkaar willen weergeven aangezien ik vaak moet wisselen tussen word en ppt. Zou u dit ook naar mij kunnen mailen aub?

    Groetjes
    Sanne

 17. Hallo Stefan ik heb gisteren windows 11 geinstaleerd en nu het volgende,
  kan ik ook de taakbalk iets naar boven schuiven omdat ik maar de helft zie . Mvg. Luuk

  1. Hallo Luuk, helaas niet, tenminste zover mij bekend via de Windows 11 instellingen niet. Als iemand weet hoe, reageer dan met meer informatie zoals een hyperlink naar een artikel met uitleg. Probeer de resolutie e.d. aan te passen, misschien helpt dat. Groet, Stefan

  1. Hallo, klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling (werkt alleen bij snelkoppelingen!) klik op “meer opties weergeven” en klik daarna op “Aan taakbalk vastmaken”. Groet, Stefan

  1. Hallo Paul, ik heb geen oplossing kunnen vinden helaas. Ik heb meerdere oplossingen geprobeerd, ook niets heeft gewerkt. Om toch iets te proberen zou ik u dit aanraden.
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/wifi-werkt-niet-in-windows-11/ voer alleen uit de “Netwerk probleemoplosser”. Daarna raad ik u aan om SFC en DISM uit te voeren:
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/3-tips-om-een-probleem-in-windows-op-te-lossen/
   Als het niet heeft geholpen zou ik persoonlijk Windows 11 opnieuw installeren.
   Groet, Stefan

   1. Hallo Stefan,
    Bedank voor de moeite. Je oplossing hielp niet en ik laat het maar even zoals het is. Windows 11 is toch nog in de begin fase en als het wat volwassener is geworden doe ik wel een clean install.
    Mvg,
    Paul.

 18. Hallo ik werk sinds vandaag met windows 11 home.
  Nu wil ik een aantal pictogrammen o.a. van spotify van mijn taakbalk naar het bureaublad verplaatsen maar dat lukt me niet. Met windows 10 kon je ze gewoon vanaf de taakbalk naar het bureaublad slepen. Dit lukt mijn niet in windows 11. Hoe krijg ik toch die pictogrammen op mijn bureaublad?

  1. Hallo Wilfried, om een snelkoppeling uit de taakbalk te halen klikt u met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en daarna van taakbalk losmaken. Dit is denk ik wel gelukt. Om een snelkoppeling van een app toe te voegen aan het bureaublad gaat u naar het .exe bestand, klikt erop met de rechtermuisknop, daarna op “meer opties weergeven” en daarna kopiëren naar en dan bureaublad (snelkoppeling maken). In het geval van Spotify werkt het anders.

   Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik daarna op Nieuw en dan op Snelkoppeling. In het veld “locatie” type: Spotify en klik op Volgende. Geef de snelkoppeling een naam en klik op OK. Er is nu een snelkoppeling naar Spotify op het bureaublad.

   Groet, Stefan.

   1. Bedankt voor je reactie. Het is me nu wel gelukt, maar zoals het in Windows 10 ging, gewoon naar het bureaublad slepen is veel makkelijker.

    groetjes
    Wilfried

 19. Dag Stefan, hoe kan ik in Windows 11 de taakbalk links op het scherm plaatsen?
  Als ik de assistentie over de locatie van de taakbalk open, volgt uitleg over het wijzigen van de plaats ervan in Windows 10 !?

  1. Hallo Pieter, dit is standaard niet mogelijk in Windows 11. Helaas. U kunt de taakbalk alleen bovenin of beneden weergeven. De assistentie zal nog niet aangepast zijn, of het is een fout, geen idee eigenlijk. Groet, Stefan.

    1. Ja, links uitlijnen, maar niet links plaatsen. Ik denk dat hier wordt bedoeld links op het venster plaatsen, net als in Windows 10 waar de taakbalk verticaal links staat. Als u weet hoe u dit ook in Windows 11 kunt doen dan ontvang ik graag de informatie. Groet, Stefan

  1. Hallo Henk, u kunt apps (programma’s) op de volgende manier verwijderen in Windows 11.

   Klik op de startknop. Klik daarna op Instellingen en daarna links op Apps. Klik daarna op Apps en onderdelen. Zoek naar de betreffende app in de lijst en klik op de drie verticale puntjes. Klik daarna op Verwijderen om de apps te de-installeren.
   Groet, Stefan

 20. Gebruik Windows 11 en heb p.o. actueel weerbericht uit systeem vak rechts op taakbalk verwijderd.
  Hoe herstel ik dit weer. Vind dit nergens terug

 21. Hoe kan ik in Windows 11 mijn vensters op de taakbalk in een aparte tegel weergeven? De instelling om de app-vensters te degroeperen ontbreekt, nu moet ik de cursor over de hoofdtegel bewegen en vervolgens het gewenste venster selecteren.

    1. Wat een gemis! Voor mijn werk hop ik vaak van het ene document naar het andere om te kopiëren, e.d. Dit kost mij heel wat extra handelingen tussendoor om van het ene naar het andere document te gaan. Absoluut geen fan van Windows 11 … Het ziet er mooi uit, maar is helemaal niet praktisch.

     1. Hallo, houdt er rekening mee dat bepaalde functionaliteit bij Microsoft via updates meestal wel terugkomt. Het duurt vaak wat langer.
      Ik heb een alternatief toegevoegd in dit artikel, lees meer in hoofdstuk “Taakbalk vensters degroeperen (taakbalk venster in aparte tegel weergeven)”

      Groet, Stefan

 22. Hallo Stefan, is het ook mogelijk om de datum bij de klok te verwijderen? Ik heb kleine pictogrammen in de taakbalk waardoor de datum niet meer leesbaar is.
  Stoort me een beetje, verder geen problemen!
  Hoor graag van, alvast dank.

 23. Ik kan de aan/uit knop niet vinden in het aangegeven deel rechts.
  in het vierkante blauwe blokje wit/blauw zie de knop wel
  ik zou graag deze kop op de taakbalk zichtbaar maken, kan dat?

 24. Hoi Stefan ,dank je wel voor je uitleg hier , ik heb sinds gisteren een nieuwe laptop en allles geinstalleert en nu ook windows 11
  maar kan de aan uitknop en het herstarten niet vinden in mijn bureau blad

  1. Hallo Ramses, u vindt de aan/uit en herstarten knop niet in het bureaublad, maar in het startmenu. Klik op het startmenu. Helemaal rechts onderin vind u de betreffende knoppen.
   Groet, Stefan

  1. Hallo Yvo, dat kan. Echter, niet via de instellingen. Hier is een register aanpassing voor nodig. Ik zal u een e-mail sturen met deze register aanpassing.
   Groet, Stefan.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *