Snel opstarten inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Stefan
Snel opstarten inschakelen of uitschakelen in Windows 11

In deze uitgebreide gids gaat u dieper kennismaken met de ‘Snel Opstarten’ functie van Windows 11. U komt te weten wat deze functie precies inhoudt, hoe het in zijn werk gaat en hoe u het handmatig kunt in- of uitschakelen op uw computer of laptop. Als u alles wilt begrijpen over ‘Snel Opstarten’ in Windows 11, is het raadzaam dit artikel tot het einde te lezen.

Geïntroduceerd in Windows 8, heeft de functie ‘Snel Opstarten’ zijn plek gevonden in alle daaropvolgende versies van het Windows-platform, tot en met het meest recente Windows 11. Het hoofddoel van deze functie is, zoals u wellicht al vermoedde, het versnellen van het opstartproces van een PC of laptop na het uitschakelen. Hoewel ‘Snel Opstarten’ standaard geactiveerd is op de meeste moderne apparaten die momenteel op de markt zijn, biedt Windows u de mogelijkheid om deze naar wens in- of uit te schakelen.

Wat is Snel opstarten?

Microsoft introduceerde deze functie voor het eerst met Windows 8 met als doel de opstarttijden van Windows PC’s en laptops te optimaliseren. Hoewel de functie destijds niet voor alle Windows computers beschikbaar was, kunt u er tegenwoordig van uitgaan dat de meeste moderne Windows PC’s en laptops met slaapstand mogelijkheden deze functie ondersteunen.

Snel opstarten in Windows 11 zorgt ervoor dat uw Windows PC of laptop sneller opstart na het uitschakelen. Als u de Snel opstarten functie inschakelt in Windows 11, zult u ervaren dat uw computer veel vlotter opstart, wat u waardevolle tijd tijdens het opstarten bespaart.

De snel opstarten functie in Windows 11 werkt als een combinatie van slaapstand en een volledige afsluiting. Hoewel deze functie alle applicaties en bestanden sluit tijdens het afsluiten, plaatst het diverse cruciale Windows-processen in een slaapstand. Dit betekent dat wanneer u uw Windows 11 PC of laptop later weer aanzet, het systeem simpelweg “ontwaakt” uit deze slaapstand en alle systeemfuncties hervat. Dus, door het gebruik van snel opstarten, wordt uw Windows 11 PC of laptop nooit volledig uitgeschakeld.

Lees ook
Windows 10 installeren en activeren met Windows 10 licentiecode

Als u zich afvraagt hoe de snel opstarten functie precies functioneert: wanneer u uw Windows 11 apparaat met deze functie ingeschakeld uitzet, schakelt het apparaat zich niet volledig uit. In plaats daarvan blijven bepaalde essentiële Windows-processen in een soort slaapstand modus, klaar om snel weer op te starten wanneer u dat wenst.

Aandachtspunten bij het gebruik van Snel opstarten

De Snel opstarten functie in Windows 11 kan de opstarttijd van uw PC of laptop dus aanzienlijk verkorten. Echter, er zijn er enkele belangrijke kanttekeningen:

 1. Omdat Snel opstarten uw PC of laptop niet volledig afsluit, kan dit problemen opleveren bij het installeren van Windows-updates. Sommige cruciale updates vereisen namelijk een volledige herstart om correct te functioneren. Met Snel opstarten ingeschakeld, kan dit soms niet gebeuren, wat negatieve gevolgen kan hebben voor uw Windows 11 apparaat.
 2. Als u een gebruiker bent met een dual-boot systeem, kan het zijn dat u dit systeem niet kunt gebruiken wanneer Snel opstarten is ingeschakeld. Dit komt doordat de functie in veel gevallen de harde schijf vergrendelt, waardoor het opstarten van verschillende Windows-versies op één apparaat wordt belemmerd.
 3. Op sommige PC’s en laptops kan Snel opstarten de toegang tot de BIOS/UEFI-instellingen belemmeren.
 4. Een ander punt om rekening mee te houden is dat Snel opstarten systeeminformatie opslaat in een tijdelijk bestand tijdens het afsluiten. Er bestaat een risico dat dit bestand om de een of andere reden beschadigd raakt, wat problemen kan veroorzaken bij het opstarten.

Mocht u de bovengenoemde punten overwegen en concluderen dat ze voor u geen probleem vormen, dan kunt u Snel opstarten inschakelen voor een snellere opstartervaring. Anders kan het verstandig zijn de functie uit te schakelen op uw Windows 11 apparaat. In dit artikel leest u hoe.

Lees ook
Downloads map locatie in de Microsoft Edge browser wijzigen

Snel opstarten inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Er zijn meerdere manieren om snel opstarten in- of uit te schakelen. De eerste is via het configuratiescherm en de tweede is via een Opdrachtprompt.

Configuratiescherm

Om te beginnen opent u het configuratiescherm. Klik vervolgens op “hardware en geluiden”.

hardware en geluiden

Klik hierna op “energiebeheer”.

Energiebeheer

Klik links in het menu op “Gedrag van aan/uit knoppen bepalen”.

Gedrag van aan-uit knoppen beheren

Standaard is snel opstarten ingeschakeld op de meeste computers. Om deze instellingen te wijzigen die u te klikken op de tekst “Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn”.

Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn

U kunt nu snel opstarten inschakelen of uitschakelen. Klik op “wijziging opslaan” om te bevestigen.

Snel opstarten inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Opdrachtprompt

Wanneer u het Opdrachtprompt als administrator gebruikt kunt u via het volgende commando de optie Snel opstarten inschakelen:

powercfg /h on

powercfg h on

Gebruik het volgende commando om Snel opstarten uit te schakelen via Opdrachtprompt:

powercfg /h off

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

6 reacties
   1. Hallo dank voor uw reactie,wat ik bedoel dat het opstarten met een ssd van zichzelf al sneller is,dus het voor mij niet zoveel verschil maakt,of het in of uit geschakeld is.

 1. Hoi ik heb een vraag

  Ik heb sinds kort een Lenovo Mini met Windows 11 erop en word helemaal gek van het geluid bij het opstarten en het afsluiten. Ik heb echt alles geprobeerd om het uit te zetten maar het lukt me niet.

  Alles afgezocht op het net en ook alle updates geïnstalleerd en in het register aanpassingen gedaan maar helaas.

  Ik vraag me dus af of jij mij kunt helpen.

  Hoor graag van je

  Met vriendelijke groet

  Tony Beermann

  1. Hallo, hierbij mijn tips, ook afhankelijk waar het geluid vandaan komt, instellingen of bios.

   Instellingen.

   Klik met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram in de taakbalk en selecteer ‘Geluidsinstellingen’.
   Scroll in de Geluidsinstellingen naar beneden en klik op ‘Meer geluidsinstellingen’ of ‘Geluid Configuratiescherm’.
   Ga in het venster ‘Geluid’ naar het tabblad ‘Geluiden’. Onder ‘Geluidsschema’ kies je ‘Geen geluiden’ om alle systeemgeluiden uit te schakelen. Als je specifiek het opstart- en afsluitgeluid wilt uitschakelen, zoek dan naar ‘Windows aanmelden’ en ‘Windows afmelden’ of soortgelijke opties, en selecteer ‘Geen’ voor beide.
   Klik op ‘Toepassen’ en vervolgens op ‘OK’ om de wijzigingen op te slaan.

   Voor het uitschakelen van het opstartgeluid via BIOS/UEFI:

   Herstart je computer en druk op de specifieke toets (meestal F1, F2, Del, of Esc) om toegang te krijgen tot BIOS/UEFI.
   Zoek naar een optie die te maken heeft met opstartgeluiden, zoals ‘Boot Beep’, ‘Power On Beep’, ‘Post Beep’, of iets soortgelijks.
   Schakel deze optie uit of stel deze in op ‘Disabled’.
   Sla de wijzigingen op en verlaat het BIOS/UEFI.

   Als deze methoden niet werken, kan het nuttig zijn om contact op te nemen met Lenovo-ondersteuning voor specifieke hulp. Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *