Windows 10 locatie instellingen instellen en beheren

Stefan
standaard locatie instellen windows 10

Windows 10 locatie instellingen wijzigen. In dit artikel leg ik u uit hoe u locatie instellingen kunt wijzigen in Windows 10.

Windows 10 bepaalt uw locatie door gps-informatie en het IP-adres waarmee uw apparaat is verbonden met het internet. De locatie die Windows 10 locatieservices bepaald is meestal accuraat al dan niet precies.

Het is aan te raden om de locatie services in Windows 10 zo in te richten dat het overeenkomt het gebruik van de Windows-gebruiker.

Als u geen direct gebruikmaakt van locatieservices dan is het aan te raden om de locatieservices zo in te richten dat er ook op de achtergrond in Windows 10 geen locatieservices worden gebruikt.

Windows 10 locatie instellingen instellen en beheren

In Windows 10 kunt u direct zien of er een applicatie gebruikt maakt van uw locatie. In de taakbalk wordt dan een rond icoon weergegeven.

locatie instellen windows 10

Als er onnodig gebruik wordt gemaakt van locatieservices gaat dit ten koste van computerprocessen en privacy. Locatie services in Windows 10 worden ook gebruikt om applicaties te voorzien van informatie over uw laatst bezochte locatie.

Deze locatie informatie die applicatie gebruiken en opslaan worden gedeeld met Microsoft en o.a. gebruikt voor advertentiedoeleinden.

Ook voor uw online privacy is het belangrijk de locatie instellingen in Windows 10 te bekijken en waar nodig aan te passen aan uw wensen.

Waar vind ik locatie instellingen in Windows 10?

Klik op de Windows startknop, klik in het start menu op het tandwiel icoon en open instellingen.

Selecteer in het instellingen menu, privacy.

privacy instellingen windows 10

U bent nu in het privacy menu van Windows 10. Hier kunt u een allerlei van privacy instellingen beheren.

In het linker menu ziet u een menu genaamd App-machtigingen met daaronder Locatie, open deze Locatie instellingen.

locatie instellingen windows 10

Locatie inschakelen of uitschakelen in Windows 10

In het locatie menu kunt u locatieservices inschakelen of uitschakelen. Klik op de knop wijzigen onder “Toegang tot locatie toestaan op dit apparaat”.

Door op de knop Aan of Uit te klikken beheert u de locatie services op heel uw apparaat. U dient deze optie aan te zetten als u iets van locatie services gebruikt op uw apparaat.

Locatie instellingen per applicatie in Windows 10

In Windows 10 is het mogelijk om per applicatie in te stellen of deze gebruik mag maken van locatie functionaliteit.

U kunt hiermee dus bepalen of de ene applicatie wel toegang tot locatie services krijgt en de andere applicatie niet.

Zet de optie “toestaan dat apps toegang hebben tot uw locatie” aan als u dit wenst, of uit als u geen gebruik maakt van locatie instellingen per applicatie.

locatie toestaan windows 10

Standaard locatie instellen in Windows 10

Als er geen internet is, of er een geen GPS aanwezig in uw apparaat, of om welke reden dan ook is het voor Windows niet mogelijk om een precieze locatie te gebruiken dan kunt u een standaard locatie ingeven.

Klik op de knop Standaardlocatie instellen.

standaard locatie instellen windows 10

De Kaarten applicatie wordt nu gestart. Links bovenin de kaarten applicatie verschijnt een knop Standaard locatie instellen. Klik op de knop en vul uw standaard locatie in en sluit de kaarten applicatie, uw standaard locatie is nu ingesteld.

Op dezelfde manier kunt u ook uw standaard locatie wijzigen of verwijderen.

Locatiegeschiedenis wissen in Windows 10

Locaties worden voor een bepaalde tijd opgeslagen op uw apparaat. Windows registreert locaties waar het apparaat is geweest (mits locatieservices ingeschakeld uiteraard).

U kunt de opgeslagen locaties makkelijk wissen door op de knop Wissen te klikken in het menu Locatiegeschiedenis op dit apparaat wissen.

locatie wissen in windows 10

Als u de locatiegeschiedenis wist verschijnt er vinkje achter de wissen knop.

Bepalen welke applicaties toegang hebben tot locatie in Windows 10

U kunt softwareapplicaties toegang geven tot uw precieze locatie, op deze manier kunt u applicaties beheren welke wel of niet toegang krijgen tot locatie services.

Handig als u niet wilt dat overal door elke applicatie uw locatie bepaald kan worden.

Selecteer een applicatie uit de lijst.

win10 applicaties toegang tot locatieservices

Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen bij het instellen en beheren van locatie services in Windows 10.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

8 reacties
  1. ik kan mijn locatie niet aanzetten staat dat het beheerd word door een organisatie en of instellingen verborgen zijn ik ben moderator van mijn pc ik hoe los ik dit op?

  2. Ik krijg een melding dat ik in Bergen op Zoom zit en ben aan de andere kant van Brabant tegen de Duitse grens ,hoe kan dit ?

    1. Hallo, dit is mogelijk omdat de locatie wordt gebaseerd op IP-adres. Het knooppunt van uw internet verbinding zit dan waarschijnlijk in Bergen op Zoom. U kunt het een en ander controleren via iplocation.com. U kunt dit niet veranderen. Groet Stefan

    1. Hallo Rinie,
      de locatie Amsterdam is gebaseerd op het IP-adres van uw internet connectie. In dit artikel vind u een hoofdstuk genaamd “Standaard locatie instellen in Windows 10”. Klik op het rondje in de taakbalk (locatie) in Windows 10. In de Locatie instellingen klik op Standaard locatie instellen. Geef daarna in de “Kaarten” applicatie in Windows uw gewenste locatie in en bevestig. Hoor graag of het is gelukt!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *