Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows partitie vergroten in Windows 10 of Windows 11

Als u eenmaal bekend bent met Windows-besturingssysteem, beseft u dat Microsoft verschillende partities op uw harde schijf aanmaakt. Deze partities worden opgesplitst in volumes. Deze volumes worden dan toegewezen aan het besturingssysteem, de herstelpartitie, de OEM-gegevens en meer.

Extra harde schijven kunnen ook worden gepartitioneerd en u kunt verschillende volumes maken die vervolgens kunnen worden gebruikt om extra gegevens op te slaan of zelfs om andere besturingssystemen op te starten met behulp van virtuele machines.

Soms kunnen deze Volumes groter worden dan nodig, waardoor kostbare opslagruimte in het volume onbruikbaar wordt. U kunt volumes in Windows 11 of Windows 10 vergroten of verkleinen om extra opslagruimte toe te voegen of de opslagruimte te verkleinen, afhankelijk van uw voorkeuren. In deze tip leg ik uit hoe de partitie waarop Windows is geïnstalleerd kunt vergroten.

Windows partitie vergroten

De simpelste manier om een partitie aan te passen is door het gebruik van schijfbeheer. Schijfbeheer is een uitbreiding van het Microsoft Management Console die volledig beheer mogelijk maakt van de schijfgebaseerde hardware die door Windows wordt herkend.

Het wordt gebruikt om de in een computer geïnstalleerde schijven te beheren, zoals harde schijven (interne en externe), optische schijven en flash drives. Het kan worden gebruikt om schijven te partitioneren en formatteren, schijfletters toe te wijzen en nog veel meer.

Om een partitie te vergroten heeft u “niet toegewezen” schijfruimte nodig. Dit kan door het toevoegen van hardware, of door het verkleinen van een partitie.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Schijfbeheer in het menu.

Schijfbeheer openen

Klik met de rechtermuisknop op de primaire installatie schijf van Windows. Klik daarna op Volume uitbreiden.

Volume uitbreiden met schijfbeheer

In de kolom “Beschikbaar” ziet u de schijfruimte om toe te voegen. Klik op de toevoegen knop.

Beschikbare schijfruimte toevoegen

De schijfruimte om toe te voegen is geselecteerd. Klik daarna op volgende.

Schijfruimte uitbreiden met schijfbeheer

Het uitbreiden van de Windows partitie is voltooid. Klik op de Voltooien knop.

Afronden

U ziet in schijfbeheer het resultaat.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
9 REACTIES
 1. Met de info die gevonden heb in de berichten heb ik mijn probleem kunnen oplossen .
  Ik had het volgende probleem
  Had een nieuwe grotere SSD schijf geplaats , heb die gekloond , maar was nadien niet goed gepartitioneerd, mijn C partitie was even groot als voorheen. ik heb dit kunnen oplossen met het aanbevolen programma Aomei Partition Assistant.
  Waarvoor mijn dank
  mvg, Eric

 2. Goedemiddag!
  Ik heb op mijn nieuwe laptop bij aanvang 2 nieuwe partities aangemaakt (Schijfbeheer): D:\ en E:\.
  Nu zie ik dat ik de C: te klein heb aangemaakt (66,44 GB) want ik krijg steeds foutmelding wegens tekort schijfruimte. Ik heb verder nog een “niet toegewezen” schijf van 49 GB. DIE ruimte zou ik graag aan C:\ willen toevoegen. Maar, als ik rechts klik op C:\ dan kan ik alleen maar VOLUME VERKLEINEN (en ik wil juist vergroten). Hoe pak ik dit aan?
  Bij voorbaat dank voor enige reactie!

  • Hallo, dat komt omdat de niet toegewezen ruimte niet rechts van de C partitie staat in schijfbeheer. Ook is het mogelijk dat deze niet toegewezen ruimte in een andere partitie staat. Hiervoor heeft u een hulpmiddel nodig. Hoe dit werkt leest u hier.
   Succes!

 3. Hoi Stefan, Ik heb ook dezelfde vraag als Peter en Wim en ben benieuwd naar de oplossing. Misschien kun je er een stuk over schrijven. Gr. Richard

 4. Ik wil 39 GB ‘niet toegewezen’ ruimte toevoegen aan de C schijf. Ik heb uw handleiding gevolgd, maar alleen ‘Volume Verkleinen’ is goed zichtbaar. Echter ‘vergroten’ is niet geaccentueerd. Wat nu te doen. m.vr.gr. Peter

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!