Windows partitie vergroten in Windows 10 of Windows 11

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Als u eenmaal bekend bent met Windows-besturingssysteem, beseft u dat Microsoft verschillende partities op uw harde schijf aanmaakt. Deze partities worden opgesplitst in volumes. Deze volumes worden dan toegewezen aan het besturingssysteem, de herstelpartitie, de OEM-gegevens en meer.

Extra harde schijven kunnen ook worden gepartitioneerd en u kunt verschillende volumes maken die vervolgens kunnen worden gebruikt om extra gegevens op te slaan of zelfs om andere besturingssystemen op te starten met behulp van virtuele machines.

Soms kunnen deze Volumes groter worden dan nodig, waardoor kostbare opslagruimte in het volume onbruikbaar wordt. U kunt volumes in Windows 11 of Windows 10 vergroten of verkleinen om extra opslagruimte toe te voegen of de opslagruimte te verkleinen, afhankelijk van uw voorkeuren. In deze tip leg ik uit hoe de partitie waarop Windows is geïnstalleerd kunt vergroten.

Windows partitie vergroten

De simpelste manier om een partitie aan te passen is door het gebruik van schijfbeheer. Schijfbeheer is een uitbreiding van het Microsoft Management Console die volledig beheer mogelijk maakt van de schijfgebaseerde hardware die door Windows wordt herkend.

Het wordt gebruikt om de in een computer geïnstalleerde schijven te beheren, zoals harde schijven (interne en externe), optische schijven en flash drives. Het kan worden gebruikt om schijven te partitioneren en formatteren, schijfletters toe te wijzen en nog veel meer.

Om een partitie te vergroten heeft u “niet toegewezen” schijfruimte nodig. Dit kan door het toevoegen van hardware, of door het verkleinen van een partitie.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Schijfbeheer in het menu.

Schijfbeheer openen

Klik met de rechtermuisknop op de primaire installatie schijf van Windows. Klik daarna op Volume uitbreiden.

Volume uitbreiden met schijfbeheer

In de kolom “Beschikbaar” ziet u de schijfruimte om toe te voegen. Klik op de toevoegen knop.

Beschikbare schijfruimte toevoegen

De schijfruimte om toe te voegen is geselecteerd. Klik daarna op volgende.

Schijfruimte uitbreiden met schijfbeheer

Het uitbreiden van de Windows partitie is voltooid. Klik op de Voltooien knop.

Afronden

U ziet in schijfbeheer het resultaat.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

PC probleem? Los het op met iObit Advanced System Care.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓