Windows partitie vergroten in Windows 10 of Windows 11

Stefan
Windows partitie vergroten in Windows 10 of Windows 11

Als u eenmaal bekend bent met Windows-besturingssysteem, beseft u dat Microsoft verschillende partities op uw harde schijf aanmaakt. Deze partities worden opgesplitst in volumes. Deze volumes worden dan toegewezen aan het besturingssysteem, de herstelpartitie, de OEM-gegevens en meer.

Extra harde schijven kunnen ook worden gepartitioneerd en u kunt verschillende volumes maken die vervolgens kunnen worden gebruikt om extra gegevens op te slaan of zelfs om andere besturingssystemen op te starten met behulp van virtuele machines.

Soms kunnen deze Volumes groter worden dan nodig, waardoor kostbare opslagruimte in het volume onbruikbaar wordt. U kunt volumes in Windows 11 of Windows 10 vergroten of verkleinen om extra opslagruimte toe te voegen of de opslagruimte te verkleinen, afhankelijk van uw voorkeuren. In deze tip leg ik uit hoe de partitie waarop Windows is geïnstalleerd kunt vergroten.

Windows partitie vergroten

De simpelste manier om een partitie aan te passen is door het gebruik van schijfbeheer. Schijfbeheer is een uitbreiding van het Microsoft Management Console die volledig beheer mogelijk maakt van de schijfgebaseerde hardware die door Windows wordt herkend.

Het wordt gebruikt om de in een computer geïnstalleerde schijven te beheren, zoals harde schijven (interne en externe), optische schijven en flash drives. Het kan worden gebruikt om schijven te partitioneren en formatteren, schijfletters toe te wijzen en nog veel meer.

Om een partitie te vergroten heeft u “niet toegewezen” schijfruimte nodig. Dit kan door het toevoegen van hardware, of door het verkleinen van een partitie.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Schijfbeheer in het menu.

Schijfbeheer openen

Klik met de rechtermuisknop op de primaire installatie schijf van Windows. Klik daarna op Volume uitbreiden.

Volume uitbreiden met schijfbeheer

In de kolom “Beschikbaar” ziet u de schijfruimte om toe te voegen. Klik op de toevoegen knop.

Beschikbare schijfruimte toevoegen

De schijfruimte om toe te voegen is geselecteerd. Klik daarna op volgende.

Schijfruimte uitbreiden met schijfbeheer

Het uitbreiden van de Windows partitie is voltooid. Klik op de Voltooien knop.

Afronden

U ziet in schijfbeheer het resultaat.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Total
0
Shares
0 Share
0 Tweet
0 Pin it
0 Share
0 Share

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.
9 reacties
 1. Met de info die gevonden heb in de berichten heb ik mijn probleem kunnen oplossen .
  Ik had het volgende probleem
  Had een nieuwe grotere SSD schijf geplaats , heb die gekloond , maar was nadien niet goed gepartitioneerd, mijn C partitie was even groot als voorheen. ik heb dit kunnen oplossen met het aanbevolen programma Aomei Partition Assistant.
  Waarvoor mijn dank
  mvg, Eric

 2. Goedemiddag!
  Ik heb op mijn nieuwe laptop bij aanvang 2 nieuwe partities aangemaakt (Schijfbeheer): D:\ en E:\.
  Nu zie ik dat ik de C: te klein heb aangemaakt (66,44 GB) want ik krijg steeds foutmelding wegens tekort schijfruimte. Ik heb verder nog een “niet toegewezen” schijf van 49 GB. DIE ruimte zou ik graag aan C:\ willen toevoegen. Maar, als ik rechts klik op C:\ dan kan ik alleen maar VOLUME VERKLEINEN (en ik wil juist vergroten). Hoe pak ik dit aan?
  Bij voorbaat dank voor enige reactie!

  1. Hallo, dat komt omdat de niet toegewezen ruimte niet rechts van de C partitie staat in schijfbeheer. Ook is het mogelijk dat deze niet toegewezen ruimte in een andere partitie staat. Hiervoor heeft u een hulpmiddel nodig. Hoe dit werkt leest u hier.
   Succes!

 3. Hoi Stefan, Ik heb ook dezelfde vraag als Peter en Wim en ben benieuwd naar de oplossing. Misschien kun je er een stuk over schrijven. Gr. Richard

 4. Ik wil 39 GB ‘niet toegewezen’ ruimte toevoegen aan de C schijf. Ik heb uw handleiding gevolgd, maar alleen ‘Volume Verkleinen’ is goed zichtbaar. Echter ‘vergroten’ is niet geaccentueerd. Wat nu te doen. m.vr.gr. Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen