Virtuele harde schijf aanmaken en beheren in Windows

Stefan

Als u een bepaalde locatie op uw harde schijf regelmatig gebruikt dan kan het nuttig zijn om van deze map een virtuele schijf te maken. U maakt dan eigenlijk een snelkoppeling van de locatie of uw harde schijf naar een schijfletter.

U kunt dan op een simpele manier direct vanuit de Windows verkenner of een Opdrachtprompt naar de locatie op uw harde schijf. Dit scheelt tijd maar kan ook handig zijn in een werk gerelateerde (bijvoorbeeld een domein) omgeving.

Wanneer een map als virtuele harde schijf is aangekoppeld, hebt u toegang tot de inhoud ervan vanaf het virtuele station. Alle wijzigingen die worden aangebracht aan de bestanden of mappen in de map, worden opgeslagen op de werkelijke locatie.

Dat betekent, de map is aangekoppeld als een virtueel station, maar fysiek is de locatie nog steeds de werkelijke map locatie. De virtuele harde schijven die worden aangemaakt zijn standaard alleen beschikbaar voor de huidige gebruikerssessie. Ze worden automatisch verwijderd wanneer u uitlogt, de PC herstart of de PC afsluit.

Het gebruik van Opdrachtprompt commando’s zoals diskcomp, diskcopy, recover, format, label, en chkdsk werken niet op deze virtuele harde schijven. Houdt hier rekening mee als u een virtuele schijf aanmaakt en verwerkt in een script.

Virtuele schijf aanmaken en beheren in Windows

Virtuele harde schijf aanmaken

Om een virtuele schijf direct aan te maken opent u het Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: cmd.exe

cmd - opdrachtprompt openen

In het Opdrachtprompt venster typt u als voorbeeld het commando:

subst P: "C:\Users\PC Tips\Documents"

subst

Subst is het programma wat ervoor zorgt dat de virtuele schijf aangemaakt kan worden.
P: is de schijfletter.
“C:\Users\PC Tips\Documents” is het pad. Let op dat u dubbele quotes gebruikt als het pad spaties bevat. In principe is het beste om altijd dubbelquotes te gebruiken, ook bij een pad zonder spaties.

Lees ook
Verwijderde bestanden terughalen in Windows? 5 tips!

Uiteraard is bovenstaand een voorbeeld. U kunt hiermee zelf een virtuele schijfletter aanmaken. U kunt geen schijfletters gebruiken die al in gebruik zijn.

In de Windows-verkenner ziet u na het aanmaken van een virtuele harde schijf met het “subst” commando een nieuwe schijfletter. Deze schijf wordt aangeduid als “lokale schijf”.

Lokale schijf in Windows

Virtuele harde schijf verwijderen

Als u een aangemaakte virtuele harde schijf wilt verwijderen dan dient u simpelweg de schijfletter te verwijderen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: cmd.exe

cmd - opdrachtprompt openen

In het Opdrachtprompt venster typt u als voorbeeld het commando:

subst P: /d

Subst is het programma om de schijfletter te beheren.
P: is de schijfletter die u wenst te verwijderen.
/d is het argument wat betekend “delete” ofwel verwijderen.

Subst schijfletter verwijderen

Bovenstaand is nogmaals een voorbeeld.

Virtuele harde schijf weergeven

U ziet een virtuele (mapped) harde schijf in de Windows verkenner aan de linkerzijde in het snelmenu. U kunt de virtuele harde schijven ook opvragen via het Opdrachtprompt met het subst commando.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: cmd.exe

cmd - opdrachtprompt openen

In het Opdrachtprompt venster typt u het commando:

subst

U ziet dan direct in een overzicht de aangemaakte virtuele schijven.

subst alle virtuele schijven weergeven

Lees meer: harde schijf defragmenteren.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *