Virtuele harde schijf aanmaken en beheren in Windows

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Als u een bepaalde locatie op uw harde schijf regelmatig gebruikt dan kan het nuttig zijn om van deze map een virtuele schijf te maken. U maakt dan eigenlijk een snelkoppeling van de locatie of uw harde schijf naar een schijfletter.

U kunt dan op een simpele manier direct vanuit de Windows verkenner of een Opdrachtprompt naar de locatie op uw harde schijf. Dit scheelt tijd maar kan ook handig zijn in een werk gerelateerde (bijvoorbeeld een domein) omgeving.

Wanneer een map als virtuele harde schijf is aangekoppeld, hebt u toegang tot de inhoud ervan vanaf het virtuele station. Alle wijzigingen die worden aangebracht aan de bestanden of mappen in de map, worden opgeslagen op de werkelijke locatie.

Dat betekent, de map is aangekoppeld als een virtueel station, maar fysiek is de locatie nog steeds de werkelijke map locatie. De virtuele harde schijven die worden aangemaakt zijn standaard alleen beschikbaar voor de huidige gebruikerssessie. Ze worden automatisch verwijderd wanneer u uitlogt, de PC herstart of de PC afsluit.

Het gebruik van Opdrachtprompt commando’s zoals diskcomp, diskcopy, recover, format, label, en chkdsk werken niet op deze virtuele harde schijven. Houdt hier rekening mee als u een virtuele schijf aanmaakt en verwerkt in een script.

Virtuele schijf aanmaken en beheren in Windows

Virtuele harde schijf aanmaken

Om een virtuele schijf direct aan te maken opent u het Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: cmd.exe

cmd - opdrachtprompt openen

In het Opdrachtprompt venster typt u als voorbeeld het commando:

subst P: "C:\Users\PC Tips\Documents"

subst

Subst is het programma wat ervoor zorgt dat de virtuele schijf aangemaakt kan worden.
P: is de schijfletter.
“C:\Users\PC Tips\Documents” is het pad. Let op dat u dubbele quotes gebruikt als het pad spaties bevat. In principe is het beste om altijd dubbelquotes te gebruiken, ook bij een pad zonder spaties.

Uiteraard is bovenstaand een voorbeeld. U kunt hiermee zelf een virtuele schijfletter aanmaken. U kunt geen schijfletters gebruiken die al in gebruik zijn.

In de Windows-verkenner ziet u na het aanmaken van een virtuele harde schijf met het “subst” commando een nieuwe schijfletter. Deze schijf wordt aangeduid als “lokale schijf”.

Lokale schijf in Windows

Virtuele harde schijf verwijderen

Als u een aangemaakte virtuele harde schijf wilt verwijderen dan dient u simpelweg de schijfletter te verwijderen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: cmd.exe

cmd - opdrachtprompt openen

In het Opdrachtprompt venster typt u als voorbeeld het commando:

subst P: /d

Subst is het programma om de schijfletter te beheren.
P: is de schijfletter die u wenst te verwijderen.
/d is het argument wat betekend “delete” ofwel verwijderen.

Subst schijfletter verwijderen

Bovenstaand is nogmaals een voorbeeld.

Virtuele harde schijf weergeven

U ziet een virtuele (mapped) harde schijf in de Windows verkenner aan de linkerzijde in het snelmenu. U kunt de virtuele harde schijven ook opvragen via het Opdrachtprompt met het subst commando.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: cmd.exe

cmd - opdrachtprompt openen

In het Opdrachtprompt venster typt u het commando:

subst

U ziet dan direct in een overzicht de aangemaakte virtuele schijven.

subst alle virtuele schijven weergeven

Lees meer: harde schijf defragmenteren.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Beste antivirus 2021 volgens de consumentenbond: Bitdefender antivirus.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓