6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Schijfbeheer, zoals de naam al aangeeft, wordt gebruikt om de opslagschijven te beheren die aan het computersysteem zijn gekoppeld.

Deze schijven kunnen zowel intern als extern zijn en bovendien is dit hulpprogramma beschikbaar op alle versies (huidige en oudere) van het Windows-besturingssysteem. Dit is een handig hulpmiddel, niet alleen voor computertechnici, maar u kunt het ook thuis gebruiken om een aantal taken uit te voeren.

Met Schijfbeheer kunt u de partitie formatteren, de stationsletter van de schijf wijzigen, de grootte van de partitie wijzigen, het volledige volume verwijderen, een nieuw volume maken, de partitie actief maken en de status van de harde schijf controleren.

Er zijn verschillende manieren om Schijfbeheer te openen. In dit artikel leest u 6 verschillende manieren om Schijfbeheer te openen.

6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

Schijfbeheer openen via Win-X menu

De eerste manier om Schijfbeheer te openen is via het Win-X menu. Dit menu voorziet de gebruiker direct van de meest gebruikte hulpmiddelen om Windows en aangekoppelde hardware te beheren.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Schijfbeheer in het menu.

Schijfbeheer openen via Win X menu

Schijfbeheer openen via Windows zoeken

In Windows kunt u door het zoeken naar apps of instellingen het gewenste resultaat snel vinden.

Klik op de vergrootglas knop in de taakbalk of zoek direct via de taakbalk op Schijfbeheer. Klik vervolgens op het eerste Schijfbeheer resultaat.

Schijfbeheer openen via Windows zoeken

Schijfbeheer openen via Uitvoeren

Het uitvoeren venster is een hulpmiddel om apps en instellingen direct te openen als u de naam van de bestandsnaam van de app of instelling weet. Op deze manier kunt u Schijfbeheer snel openen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het Uitvoeren venster type:

diskmgmt.msc

Schijfbeheer wordt direct geopend.

diskmgmt msc

Schijfbeheer openen via Configuratiescherm

Het Configuratiescherm biedt een hoop hulpmiddelen om Windows instellingen en app instellingen te beheren. Op deze manier kunt u via het Configuratiescherm ook de app Schijfbeheer openen.

Open het Configuratiescherm. Klik op Systeem en beveiliging. Helemaal onderaan bij “Windows tools” klik op “Partities op harde schijf maken en formatteren”. Deze snelkoppeling opent direct Schijfbeheer.

Schijfbeheer openen via Configuratiescherm

Schijfbeheer openen via Computerbeheer

Computerbeheer bevat alle hulpmiddelen om onderdelen in of aan uw computer te beheren, zo vind u hier ook Apparaatbeheer. Het bevat ook een directe snelkoppeling naar Schijfbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Computerbeheer in het menu. In Computerbeheer klik links op Schijfbeheer.

Schijfbeheer openen via Computerbeheer

Schijfbeheer openen via Opdrachtprompt, Windows Terminal of PowerShell

Als u een Opdrachtprompt heeft geopend dan kunt u in principe elke app starten. In de meeste gevallen dient u dan de locatie van het uitvoeren bestand op te geven, maar voor diskmgmt is dat niet nodig. U kunt diskmgmt of Schijfbeheer dus direct starten.

diskmgmt starten via opdrachtprompt

Ik hoop u met deze 6 manieren om Schijfbeheer te openen geholpen te hebben en een beetje te hebben geïnformeerd over de mogelijkheden. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂
2 REACTIES
  1. Ik heb een sata schijf uit mijn oude (defecte) computer gehaald. Nu wil ik de schijf uitlezen. Ik heb een sata/usb aansluiting gekocht. Als ik de schijf aansluit op mijn pc dan gaat hij wel draaien maar ik zie verder niets gebeuren. Wat doe ik fout en moet anders?

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!