6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

Stefan
6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

Schijfbeheer, zoals de naam al aangeeft, wordt gebruikt om de opslagschijven te beheren die aan het computersysteem zijn gekoppeld.

Deze schijven kunnen zowel intern als extern zijn en bovendien is dit hulpprogramma beschikbaar op alle versies (huidige en oudere) van het Windows-besturingssysteem. Dit is een handig hulpmiddel, niet alleen voor computertechnici, maar u kunt het ook thuis gebruiken om een aantal taken uit te voeren.

Met Schijfbeheer kunt u de partitie formatteren, de stationsletter van de schijf wijzigen, de grootte van de partitie wijzigen, het volledige volume verwijderen, een nieuw volume maken, de partitie actief maken en de status van de harde schijf controleren.

Er zijn verschillende manieren om Schijfbeheer te openen. In dit artikel leest u 6 verschillende manieren om Schijfbeheer te openen.

6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

Schijfbeheer openen via Win-X menu

De eerste manier om Schijfbeheer te openen is via het Win-X menu. Dit menu voorziet de gebruiker direct van de meest gebruikte hulpmiddelen om Windows en aangekoppelde hardware te beheren.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Schijfbeheer in het menu.

Schijfbeheer openen via Win X menu

Schijfbeheer openen via Windows zoeken

In Windows kunt u door het zoeken naar apps of instellingen het gewenste resultaat snel vinden.

Klik op de vergrootglas knop in de taakbalk of zoek direct via de taakbalk op Schijfbeheer. Klik vervolgens op het eerste Schijfbeheer resultaat.

Lees ook
Hoe maak ik een Windows 11 systeem backup? (Complete gids)

Schijfbeheer openen via Windows zoeken

Schijfbeheer openen via Uitvoeren

Het uitvoeren venster is een hulpmiddel om apps en instellingen direct te openen als u de naam van de bestandsnaam van de app of instelling weet. Op deze manier kunt u Schijfbeheer snel openen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het Uitvoeren venster type:

diskmgmt.msc

Schijfbeheer wordt direct geopend.

diskmgmt msc

Schijfbeheer openen via Configuratiescherm

Het Configuratiescherm biedt een hoop hulpmiddelen om Windows instellingen en app instellingen te beheren. Op deze manier kunt u via het Configuratiescherm ook de app Schijfbeheer openen.

Open het Configuratiescherm. Klik op Systeem en beveiliging. Helemaal onderaan bij “Windows tools” klik op “Partities op harde schijf maken en formatteren”. Deze snelkoppeling opent direct Schijfbeheer.

Schijfbeheer openen via Configuratiescherm

Schijfbeheer openen via Computerbeheer

Computerbeheer bevat alle hulpmiddelen om onderdelen in of aan uw computer te beheren, zo vind u hier ook Apparaatbeheer. Het bevat ook een directe snelkoppeling naar Schijfbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Computerbeheer in het menu. In Computerbeheer klik links op Schijfbeheer.

Schijfbeheer openen via Computerbeheer

Schijfbeheer openen via Opdrachtprompt, Windows Terminal of PowerShell

Als u een Opdrachtprompt heeft geopend dan kunt u in principe elke app starten. In de meeste gevallen dient u dan de locatie van het uitvoeren bestand op te geven, maar voor diskmgmt is dat niet nodig. U kunt diskmgmt of Schijfbeheer dus direct starten.

diskmgmt starten via opdrachtprompt

Ik hoop u met deze 6 manieren om Schijfbeheer te openen geholpen te hebben en een beetje te hebben geïnformeerd over de mogelijkheden. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
11 reacties
 1. Ik probeer mijn schijf toe te voegen via schijfbeheer. Ik kan deze niet toevoegen, ik krijg geen pop up om een schijf toe te voegen. Het is de nieuwe SSD samsung T9 en ik heb windows 10 op mijn laptop. Heb al van alles geprobeerd maar het lukt niet om hem toe te voegen. Hij laat hem in de instellingen wel zien dat hij is aangesloten met de USB en dan kon ik PSSD systeem downloaden. Die geeft ook steeds aan dat hij niet geconnected is en dit opnieuw moet doen. Ik heb meerde usb proberen te gebruiken maar dit werkt niet. Hoe nu verder?

  1. Hallo, heeft u de computer al herstart? Probeer dat eerst eens. Gebruikt u een originele USB kabel? Controleer dit ook. Als de SSD in instellingen wordt gevonden is deze beschikbaar in Windows. U zou de schijf dan ook in schijfbeheer moeten zien. Het is niet mogelijk om een schijf toe te voegen via schijfbeheer. Schijfbeheer toont alleen alle aangesloten schijven zoals bijvoorbeeld een SSD. Weet u zeker dat de SSD er niet tussenstaat in schijfbeheer? Controleer dit adhv de totale grootte, schijfbeheer toont namelijk geen namen van schijven. U ziet daarom een schijf mogelijk over het hoofd. Als de schijf er toch tussen staat, wijs dan een schijfletter toe via Schijfbeheer:
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/schijfletter-wijzigen-in-windows/
   Na het toewijzen van een schijfletter kunt u de SSD gebruiken in Windows. Succes!

  1. Hallo, als u zeker bent dat de Acer Aspire 3 wel touchscreen heeft, dan zou u dit in de beeldscherminstellingen moeten vinden. Ook zou het volgens mij al moeten werken zonder iets aan te passen.

   Klik op de Startknop. Klik vervolgens op “Instellingen” en klik links op “Beeldscherm”. Hier zou u iets van touchscreen moeten vinden. Eventueel staat het in de geavanceerde beeldscherminstellingen.

   Ik heb geen Aspire 3 dus ik kan het helaas niet reproduceren. Neem anders contact op met Acer als u niet zeker bent. Succes!

   1. Het lukt mij niet om de touchscreen-functie weer aan te zetten, ik informeer bij Acer hoe of wat.
    Bedankt voor de moeite!

    Martin

 2. Ik zoek naar de plek waar ik de automatische actie bij plaatsen van USB-schijf kan wijzigen.
  Ik heb eenmaal ingesteld dat One-drive zoekt naar bestanden van afbeeldingen en video, maar ik beland gelijk in een eindeloze loop :((

  Met vr groet,

  WB, BoZ

  1. Hallo, ik snap uw vraag over het automatisch afspelen van USB. Welke Windows versie heeft u? 10 of 11?

   U overige? Of aanvullende vraag over OneDrive is met niet duidelijk? Dat stukje over eindeloze loop? Geen idee wat u daarmee bedoeld.

   Graag uw reactie, dan ga ik kijken of ik u kan adviseren. mvg

 3. Ik heb een sata schijf uit mijn oude (defecte) computer gehaald. Nu wil ik de schijf uitlezen. Ik heb een sata/usb aansluiting gekocht. Als ik de schijf aansluit op mijn pc dan gaat hij wel draaien maar ik zie verder niets gebeuren. Wat doe ik fout en moet anders?

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *