Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

De beste zoekmachines gericht op privacy van de gebruiker

Omdat bedrijven steeds meer rekening houden met privacy van hun bezoekers, zijn er steeds meer zoekmachines die dit ook doen. Het volgen van zoekopdrachten en informatie verzamelen over gebruikers is iets wat de laatste tijd steeds meer onderwerp is van discussie.

Om aan de vraag van privacy en gerichte zoekopdrachten, zonder al te veel advertenties te voldoen zijn er steeds meer zoekmachines die privacy ondersteunen.

Dit is een lijst van de beste privacy-gerichte zoekmachines die u als alternatief op Google, Bing of Yahoo kunt gebruiken. Alle deze zoekmachines kunnen prima gebruikt worden door Nederlandse gebruikers omdat ook in het Nederlands geschreven websites zijn geïndexeerd.

De beste zoekmachines gericht op privacy van de gebruiker

DuckDuckGo zoekmachine

DuckDuckGo is een internetzoekmachine die de nadruk legt op het beschermen van de privacy van zoekers en het vermijden van de van gepersonaliseerde zoekresultaten.

DuckDuckGo is in 2008 opgericht en sindsdien één van de bekendste zoekmachines die gericht is op privacy. DuckDuckGo houdt geen zoekopdrachten bij en verzameld geen data over hun bezoekers. Dit maakt deze zoekmachine een privacy vriendelijke zoekmachine die ook nog eens uitstekende zoekresultaten levert.

Naast de zoekmachine biedt DuckDuckGo ook nog eens verschillende hulpmiddelen voor de browser om privacy te beschermen. Dit is een browser extensie die helpt bij het blokkeren van trackers, advertenties en zorgt voor privé zoekopdrachten door middel van encryptie.

DuckDuckGo zoekmachine

Qwant zoekmachine

Qwant is een zoekmachine opgericht in Frankrijk. Dat betekent dat de zoekmachine voldoet aan europese rechten. Een veel besproken probleem m.b.t. privacy is dat veel zoekmachines zijn ontworpen in landen buiten de EU. Dit zou een probleem kunnen zijn bij het verwerken van data.

De zoekmachine Qwant verzameld geen data over de zoekopdrachten van de gebruiker en verkoopt geen persoonlijke data. Daarmee is deze zoekmachine ook gericht op privacy van de gebruiker. Ook worden er in de zoekresultaten geen advertenties weergegeven en worden er geen cookies op het apparaat geplaatst. Lees meer over Qwant.

Qwant zoekmachine

Startpage zoekmachine

Startpage is een zoekmachine gericht op privacy die in Nederland veel gebruikt wordt. Dat komt omdat deze zoekmachine gepromoot wordt via een browser extensie en uitstekende zoekresultaten biedt gericht op privacy.

De Startpage zoekmachine verzameld en verkoopt geen data over hun gebruikers. Er worden wel advertenties weergegeven boven de zoekresultaten.

Er wordt echter geen data verzameld zoals uw IP-adres en wordt er ook niet geregistreerd op welke links u klikt. De zoekmachine durft zover te gaan dat ze zeggen, dat Startpage geen idee heeft wie u bent.

Startpage zoekmachine

Lees meer over Startpage en hoe u privacy beschermen.

SearX zoekmachine

Een niet zo bekende zoekmachine, maar ééntje die gericht is op privacy is SearX. Searx is een meta zoekmachine, die de resultaten van andere zoekmachines samenvoegt, maar geen informatie over gebruikers opslaat.

Searx biedt u misschien niet zo gepersonaliseerde zoekresultaten als Google, maar het genereert geen profiel over u. Searx geeft er niet om waar u naar zoekt, deelt nooit iets met een derde partij, en het kan niet worden gebruikt om u te compromitteren. Searx is open-source software, de code is 100% inzichtelijk en u kunt helpen om het beter te maken. Lees meer op Github.

Als u om privacy geeft, een bewuste zoekmachine gebruiker wilt zijn, of anders gelooft in digitale vrijheid, maak dan van Searx uw standaard zoekmachine of draai het op uw eigen server.

SearX zoekmachine

Ik hoop dat deze lijst van privacy gericht zoekmachines u heeft geholpen om een keuze te maken. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
2 REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!