De beste zoekmachines gericht op privacy van de gebruiker

Stefan
De beste zoekmachines gericht op privacy van de gebruiker

Omdat bedrijven steeds meer rekening houden met privacy van hun bezoekers, zijn er steeds meer zoekmachines die dit ook doen. Het volgen van zoekopdrachten en informatie verzamelen over gebruikers is iets wat de laatste tijd steeds meer onderwerp is van discussie.

Om aan de vraag van privacy en gerichte zoekopdrachten, zonder al te veel advertenties te voldoen zijn er steeds meer zoekmachines die privacy ondersteunen.

Dit is een lijst van de beste privacy-gerichte zoekmachines die u als alternatief op Google, Bing of Yahoo kunt gebruiken. Alle deze zoekmachines kunnen prima gebruikt worden door Nederlandse gebruikers omdat ook in het Nederlands geschreven websites zijn geïndexeerd.

De beste zoekmachines gericht op privacy van de gebruiker

DuckDuckGo zoekmachine

DuckDuckGo is een internetzoekmachine die de nadruk legt op het beschermen van de privacy van zoekers en het vermijden van de van gepersonaliseerde zoekresultaten.

DuckDuckGo is in 2008 opgericht en sindsdien één van de bekendste zoekmachines die gericht is op privacy. DuckDuckGo houdt geen zoekopdrachten bij en verzameld geen data over hun bezoekers. Dit maakt deze zoekmachine een privacy vriendelijke zoekmachine die ook nog eens uitstekende zoekresultaten levert.

Naast de zoekmachine biedt DuckDuckGo ook nog eens verschillende hulpmiddelen voor de browser om privacy te beschermen. Dit is een browser extensie die helpt bij het blokkeren van trackers, advertenties en zorgt voor privé zoekopdrachten door middel van encryptie.

DuckDuckGo zoekmachine

Qwant zoekmachine

Qwant is een zoekmachine opgericht in Frankrijk. Dat betekent dat de zoekmachine voldoet aan europese rechten. Een veel besproken probleem m.b.t. privacy is dat veel zoekmachines zijn ontworpen in landen buiten de EU. Dit zou een probleem kunnen zijn bij het verwerken van data.

De zoekmachine Qwant verzameld geen data over de zoekopdrachten van de gebruiker en verkoopt geen persoonlijke data. Daarmee is deze zoekmachine ook gericht op privacy van de gebruiker. Ook worden er in de zoekresultaten geen advertenties weergegeven en worden er geen cookies op het apparaat geplaatst. Lees meer over Qwant.

Qwant zoekmachine

Startpage zoekmachine

Startpage is een zoekmachine gericht op privacy die in Nederland veel gebruikt wordt. Dat komt omdat deze zoekmachine gepromoot wordt via een browser extensie en uitstekende zoekresultaten biedt gericht op privacy.

De Startpage zoekmachine verzameld en verkoopt geen data over hun gebruikers. Er worden wel advertenties weergegeven boven de zoekresultaten.

Er wordt echter geen data verzameld zoals uw IP-adres en wordt er ook niet geregistreerd op welke links u klikt. De zoekmachine durft zover te gaan dat ze zeggen, dat Startpage geen idee heeft wie u bent.

Startpage zoekmachine

Lees meer over Startpage en hoe u privacy beschermen.

SearX zoekmachine

Een niet zo bekende zoekmachine, maar ééntje die gericht is op privacy is SearX. Searx is een meta zoekmachine, die de resultaten van andere zoekmachines samenvoegt, maar geen informatie over gebruikers opslaat.

Searx biedt u misschien niet zo gepersonaliseerde zoekresultaten als Google, maar het genereert geen profiel over u. Searx geeft er niet om waar u naar zoekt, deelt nooit iets met een derde partij, en het kan niet worden gebruikt om u te compromitteren. Searx is open-source software, de code is 100% inzichtelijk en u kunt helpen om het beter te maken. Lees meer op Github.

Als u om privacy geeft, een bewuste zoekmachine gebruiker wilt zijn, of anders gelooft in digitale vrijheid, maak dan van Searx uw standaard zoekmachine of draai het op uw eigen server.

SearX zoekmachine

Ik hoop dat deze lijst van privacy gericht zoekmachines u heeft geholpen om een keuze te maken. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *