CleanMyMac Review – Handige tool om uw Mac te optimaliseren!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Cleanmymac x is een handige applicatie om uw Mac te onderhouden. In deze review leg ik u uit welke functies CleanMyMac allemaal heeft en hoe u deze functies kunt gebruiken om uw Mac te verbeteren.

Onnodig veel mensen denken nog steeds dat een Mac maar een beperkt onderhoud nodig heeft om goed te blijven functioneren. Dit is gedeeltelijk waar. Een Mac is niet bijvoorbeeld Microsoft Windows die na de installatie van software een hoop verwijzingen in het register en instellingen behoud.

Echter, een Mac houdt wel een bepaald aantal bestanden achter, zogenaamde cache bestanden. Deze cachebestanden moeten worden opgeruimd. En hier is CleanMyMac onder andere uitermate geschikt voor, maar dat is niet de enige functionaliteit die CleanMyMac te bieden heeft.

CleanMyMac beschikt over veel meer functies om uw Mac te optimaliseren. In deze review ziet u over welke functies CleanMyMac beschikt en hoe u deze kunt inzetten om uw Mac optimaal te laten presteren.

CleanMyMac Review

Als we CleanMyMac starten zien we in het beginscherm al vijf categorieën waarin de functionaliteit van CleanMyMac wordt onderverdeeld.

Deze vijf categorieën bevatten allen bepaalde tools waarmee u de Mac kunt opruimen, beschermen tegen virussen of malware, hoe u de Mac sneller kunt maken, applicaties kunt beheren of bestanden kunt identificeren en verwijderen.

cleanmymac beginscherm

Zo heeft iedere categorie weer onderdelen die individueel te gebruiken zijn om bepaalde onderdelen in uw Mac te optimaliseren. De slimme scan, helemaal in het begin omvat alle functies die nodig zijn om uw Mac in één klik te optimaliseren.

U kunt ook per categorie verschillende tools inzetten om uw Mac te optimaliseren. Onder de categorie Opruiming bevinden zich bijvoorbeeld onderdelen om alleen uw systeem bestanden, foto’s, mail bijlagen, iTunesbibliotheek of prullenmanden te optimaliseren.

Download CleanMyMac

CleanMyMac – Systeem bestanden opruimen

In het onderdeel systeembestanden kunt u het volgende onderhoud plegen aan uw Mac. Het systeem optimaliseren, tijdelijk bestanden verwijderen en hiermee de prestaties van uw Mac verbeteren.

Daarnaast kunt u beschadigde applicatie verwijderen en overbodige taal bestanden verwijderen die u waarschijnlijk toch niet gebruikt.

cleanmymac - systeembestanden

CleanMyMac – Foto’s opruimen

In het onderdeel Foto’s kunt u het volgende onderhoud plegen aan de fotobibliotheek op uw Mac. Foto’s kunnen veel ruimte innemen op uw Mac. CleanMyMac kan overbodige foto’s identificeren en verwijderen en uw lokale iCloud foto cache-bestanden verwijderen om schijfruimte vrij te houden op uw Mac.

cleanmymac - fotos

CleanMyMac – Mail bijlagen

In het onderdeel mail bijlagen kunt u het volgende onderhoud plegen op uw Mac. Mail bijlagen biedt u de opties om e-mail bijlagen te verwijderen die u niet gebruikt en schijfruimte van de lokale e-mail cache, bijvoorbeeld logo’s en andere afbeeldingen die bijgevoegd worden in e-mails.

cleanmymac mail-bijlagen

CleanMyMac – iTunes optimaliseren

In het onderdeel iTunes kunt u het volgende onderhoud plegen op aan de iTunes-applicatie en daarmee ook uw Mac. U kunt zoeken naar oude iTunes reservekopieën en software-updates van iOS (bijvoorbeeld iPhone of iPad) en deze verwijderen. Dit kan een hoop schijfruimte opleveren! Mocht een download ooit mislukt zijn dan spoort CleanMyMac deze download ook op en verwijderd deze van uw Mac.

cleanmymac - itunes

CleanMyMac – Prullenmanden

Wist u dat uw Mac meerdere prullenmanden heeft? Niet alleen de prullenmand rechtsonderin het Mac dock, maar ook in applicaties zoals Foto’s en Mail. In dit onderdeel van CleanMyMac kunt u alle prullenmanden tegelijk legen, scheelt tijd en schijfruimte.

cleanmymac - prullenmanden

CleanMyMac – Bescherming tegen malware en adware

Bent u nog steeds overtuigd dat een Mac niet geïnfecteerd kan worden met enige vorm van malware?

Ik niet, een Mac kan wel degelijk geïnfecteerd raken met malware. CleanMyMac beschermt uw Mac tegen malware en voert ook periodiek een onderzoek uit om bedreigingen te verwijderen, vind CleanMyMac een kwetsbaarheid dan zal CleanMyMac dit automatisch voor u oplossen.

cleanmymac - bescherming virus en malware

CleanMyMac – Privacy

In het onderdeel privacy vind u een hulpmiddel om uw browsergeschiedenis, en andere sporen simpel te verwijderen van uw web browser op Mac.

Denk hierbij aan cookies, tijdelijke bestanden, maar ook aan WiFi netwerken waarmee u verbonden bent geweest, en recente bestanden die u heeft geopend op uw Mac. Kortom, alles om uw privacy zoveel mogelijk te waarborgen op uw Mac.

cleanmymac - privacy

CleanMyMac – Optimalisatie

In het onderdeel Optimalisatie vind u meerdere tools om de prestaties van uw Mac te optimaliseren. CleanMyMac biedt tools waarmee u vastgelopen applicaties kunt identificeren, applicaties kunt stoppen en onnodige processen uit kunt schakelen om uw Mac sneller te maken tijdens het opstarten.

cleanmymac - optimalisatie

Als we gaan kijken wat we bij Optimalisatie dan allemaal kunnen optimaliseren dan zien we de volgende onderdelen, te beginnen bij.

Startagenten

Startagenten zijn hulpprogramma’s van bestaande applicaties die zijn geïnstalleerd op uw Mac. Denk hierbij aan “Google Software Update”, deze startagent zorgt ervoor dat uw Google producten zoals Chrome op tijd worden bijgewerkt naar de laatste versie. In dit onderdeel kunt u ervoor kiezen om bepaalde startagenten uit te schakelen of te verwijderen, welke het opstarten van uw Mac kunnen bevorderen.

cleanmymac startagenten

Inlogonderdelen

Als uw Mac opstart worden er bepaalde applicaties al meteen mee opgestart, soms zelfs applicaties die u helemaal niet van plan was te starten. In het onderdeel inlogonderdelen kunt u zelf bepalen welke applicaties wel of niet mee worden gestart bij het opstarten van uw Mac. Dit kan het opstarten van uw Mac aanzienlijk versnellen.

cleanmymac - inlogonderdelen

Grote verbruikers

Sommige applicaties gebruiken ongemerkt een groot deel van de prestaties van uw Mac. Als u wilt identificeren welke applicatie er veel prestaties van uw Mac vraagt als deze actief is kunt u deze applicatie identificeren in het onderdeel grote verbruikers. Het kan u een hoop inzicht geven in welke applicatie uw Mac vertraagd en deze mogelijk stoppen of vervangen?

cleanmymac - grote verbruikers

Vastgelopen apps

Als uw applicaties vastlopen dan genereren deze applicaties vaak een hoop log bestanden en kunnen ze andere processen in de weg zitten. CleanMyMac kan vastgelopen applicaties identificeren en deze tonen, indien u de vastgelopen applicatie wilt verwijderen of een foutrapportage wilt opmaken kan dat in het onderdeel vastgelopen apps.

cleanmymac - vastgelopen apps

CleanMyMac – Onderhoud

In het onderdeel Onderhoud vind u meerdere tools om onderhoud aan uw Mac te plegen. CleanMyMac biedt tools waarmee uw RAM (Random Access Memory) kunt vrijmaken, onderhoudsscripts kunt uitvoeren, de DNS-cache kunt legen, Mail sneller kan maken en meer.

Ik zal alle onderhoud tools in CleanMyMac kort toelichten.

cleanmymac - onderhoud

Ram vrij maken

Als het RAM-geheugen van uw Mac vol raakt dan gaat uw Mac trager reageren. Dit kan voorkomen als u bijvoorbeeld grote bestanden wenst te openen, of aan het online-tv kijken. Deze data worden geladen in het RAM-geheugen, het is aan te raden om het RAM-geheugen periodiek op te schonen.

cleanmymac - ram vrij maken

Onderhoudsscripts uitvoeren

Mac OS voert gedeeltelijk onderhoudsscripts uit sinds Mac Sierra. Echter, het is nog steeds aan te raden om de onderhoudsscripts in CleanMyMac uit te voeren om uw Mac te optimaliseren. De onderhoudsscripts in CleanMyMac ruimen log-bestanden op en voert onderhoud aan de interne verwijzing database op uw Mac.

cleanmymac - onderhoudsscripts

Wis DNS-cache

Als u de DNS-cache dient te wissen, bijvoorbeeld bij het wisselen van provider of bij het aanpassen van verwijzingen naar een website dan kunt u dat doen met de ingebouwde tool in CleanMyMac. Geen moeilijke scripts via Terminal, gewoon via CleanMyMac.

cleanmymac - dns cache wissen

Mail sneller maken

Het is door CleanMyMac mogelijk om de postbus inkomend in Mail te optimaliseren. Hiermee maakt u mail sneller waardoor het opstarten sneller gaat, maar ook het zoeken in de inkomende postbus naar e-mail berichten en bijlagen.

cleanmymac - mail sneller maken

Startvoorzieningen opnieuw opbouwen

CleanMyMac kan standaard applicaties opnieuw koppelen aan bestand extensies, denk hierbij aan tekstbestanden openen met Teksteditor. Erg handig als u een programma verwijderd heeft waarmee de bestands- extensie losgekoppeld is van de standaard applicatie waarmee Mac OS de bestands- extensie zou moeten openen.

cleanmymac - startvoorzieningen opnieuw opbouwen

Indexeer Spotlight opnieuw

Door het installeren en verwijderen van applicaties op uw Mac kan het voorkomen dat Spotlight moeite heeft met zoekopdrachten. Spotlight wordt gebruikt om te zoeken op een Mac, echter door vervuiling kan Spotlight traag worden. Door Spotlight opnieuw te indexeren met deze tool wordt Spotlight weer zoals vanouds, snel en zorgt voor de juiste zoekresultaten.

cleanmymac - spotlight opnieuw indexeren

Schijfbevoegdheden herstellen

Als u problemen ondervind bij het openen van bestanden met bevoegdheden, dan kunt u de schijfbevoegdheden herstellen met deze tool. Er zijn meerdere redenen om deze tool regelmatig te raadplegen.

cleanmymac - schijfbevoegdheden herstellen

Controleer opstartschijf

Het bestandssysteem is een belangrijk onderdeel van uw systeemschijf, het is belangrijk deze te controleren op beschadigingen. Indien CleanMyMac een beschadiging aantreft op het bestandssysteem zal CleanMyMac u adviseren om de opstartschijf te herstellen.

cleanmymac - opstartschijf controleren

CleanMyMac – Applicaties beheren

In het onderdeel Apps vind u meerdere tools om geïnstalleerde applicatie op uw Mac te beheren. CleanMyMac biedt tools om applicaties te verwijderen, applicatie bij te werken en systeem extensies, widgets en plug-ins te beheren.

cleanmymac - applicaties verwijderen

CleanMyMac – Grote bestanden zoeken en beheren

In het onderdeel Bestanden vind u een twee-tal tools om bestanden te beheren, zo kunt u grote of oude bestanden identificeren en waar nodig verwijderen.

cleanmymac - grote en oude bestanden vinden en verwijderen

CleanMyMac – Versnipperaar

Ook kunt u de versnipperaar gebruiken om bestanden en mappen volledig te verwijderen van uw Mac, bestanden zijn nooit meer terug te halen als ze door de versnipperaar zijn verwijderd.

cleanmymac - versnipperaar

CleanMyMac menu widget

Wat ik persoonlijk heel handig vindt aan CleanMyMac is de widget in het Applemenu (naast de batterij en tijd). Als u het CleanMyMac menu opent ziet in één gemakkelijk overzicht hoe uw Mac het doet op het moment.

cleanmymac menu

U kunt in dit overzicht snel zien hoeveel schijfruimte uw Mac nog heeft, hoeveel RAM-geheugen er nog vrij is, hoeveel procent uw batterij nog heeft en hoeveel uw CPU wordt belast. Daarnaast kunt u snel de meest belastende applicaties sluiten, het RAM-geheugen vrijmaken en uw internet snelheid testen.

In de CleanMyMac instellingen kunt u het overzicht van deze widget aanpassen naar wens.

CleanMyMac – Conclusie

Bent u op zoek naar een alles-in-één oplossing voor uw Mac zonder dat technische kennis is vereist, dan raad ik CleanMyMac aan.

Er zijn verschillende optimalisatie applicaties voor uw Mac beschikbaar, maar geen enkele is zo uitgebreid als Clean My Mac.

MacPaw, de ontwikkelaar van CleanMyMac brengt ook zeer regelmatig applicatie-updates uit om bij te blijven met de laatste applicaties en functionaliteit in macOS. CleanMyMac werkt op elk macOS besturingssysteem.

Download CleanMyMac

Deel deze PC tip via Sociale media en help ook andere mensen. Help mee en deel computerkennis via de onderstaande sociale media knoppen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

1 REACTIE

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓