Mac Camera werkt niet? Probeer deze tips!

Stefan
Mac Camera werkt niet? Probeer deze tips!

De meeste Mac computers hebben een ingebouwde camera. Alleen de Mac Pro en Mac mini hebben geen ingebouwde camera.

In sommige gevallen werkt de ingebouwde FaceTime-HD camera niet, hiervoor zijn meerdere redenen te bedenken.

In dit artikel geef ik meerdere tips om te kijken of met de onderstaande tips de Mac ingebouwde of externe Mac camera weer werkend is te krijgen.

Mac Camera werkt niet

Controleer of de Camera wordt herkend

Om te beginnen is het handig om te controleren of de ingebouwde of externe camera wel wordt herkend in Mac OS.

Klik links bovenin op het Apple icoon (). Klik op Over deze Mac uit het menu.

Klik daarna op de Systeemoverzicht knop.

systeemoverzicht mac

Systeem informatie wordt nu geopend. Om te controleren of de ingebouwde Facetime camera wordt gedetecteerd in uw Mac klik op Camera in het menu.

U ziet nu een ingebouwde FaceTime-HD camera met een Model-ID en Unieke ID. Dit wil zeggen dat de camera wordt gedetecteerd.

camera wordt niet gedetecteerd mac

Om een externe camera te detecteren klik op USB in het linker menu. Als u de camera ertussen ziet staan wordt deze externe camera gedetecteerd.

Mocht de ingebouwde camera niet gedetecteerd worden dan dient u bij Apple support aan te vragen. Hiervoor moet een technisch persoon controleren wat de storing in met de ingebouwde camera veroorzaakt.

Als de externe camera niet wordt gedetecteerd, controleer dan of er specifieke software benodigd is voor de camera in macOS, of dat de camera wel goed aangesloten zit op de USB-Poort van uw Mac en niet kapot is uiteraard. Controleer dit door de externe USB-camera op een andere computer aan te sluiten.

Lees ook
De app kan niet worden geopend - 10673 foutmelding (Mac)

Controleer of er iets de lens bedekt

Ja ik weet het. Het is voor de hand liggend, maar controleer het toch maar. Controleer of er iets voor de lens van de camera zit. De meeste mensen schermen de lens van de camera af als ze de camera niet gebruiken.

Camera permissies controleren

Een applicatie die gebruik maakt van de camera in macOS vraagt hiervoor permissie. In de meeste gevallen als u de camera niet gebruikt kunt u de permissie weigeren. Als u later toch beslist om de camera te gebruiken in die specifieke applicatie dan is de camera geblokkeerd. U dient de desbetreffende applicatie dan permissie te geven om de camera alsnog te gebruiken.

Klik links bovenin op het Apple icoon (). Klik op Systeemvoorkeuren uit het menu. Open het Beveiliging en privacy menu.

beveiliging en privacy instellingen mac

Om te beginnen, klikt u links in het menu op Camera. Daarna klikt u op het slotje om de instellingen te kunnen wijzigen. Geef uw beheerderswachtwoord in die u gebruikt in macOS.

Daarna controleer de applicaties die toegang hebben tot de Camera. Zorg ervoor dat als u in die specifieke applicatie de Camera wil gebruiken dat de applicatie is aangevinkt.

camera permissies mac

Herstart uw Mac

Nog zo’n voor de hand liggende tip. Echter, ik merk dat ik zelf mijn Mac amper herstart wat mogelijk tot problemen kan leiden. Probeer eens de Mac te herstarten en controleer of u nu wel de Camera kunt gebruiken. Een herstart kan veel problemen simpel oplossen!

Herinstalleer de applicatie waarin de Camera niet werkt

Soms wil het opnieuw installeren van de applicatie waarin de Camera niet werkt helpen. Klik op de applicatie en sleep deze naar de prullenbak. Download de applicatie opnieuw via de AppStore of een website en installeer opnieuw.

Lees ook
Energiebesparingsmodus inschakelen in macOS

Mogelijk helpt dit om de webcam/camera te activeren in de app.

Controleer Scherm tijd permissies

Schermtijd is een functie in macOS die u helpt te controleren hoe u uw Mac gebruikt. Het is ook de manier waarop macOS omgaat met ouderlijk toezicht, waarbij de toegang tot de webcam en alle programma’s die deze gebruiken kan worden beperkt.

Het is dus aan te raden of Scherm tijd de Camera blokkeert door middel van ingestelde permissies. Klik links bovenin op het Apple icoon (). Klik op Systeemvoorkeuren uit het menu. Open het Scherm tijd menu.

schermtijd instellingen mac

Klik links in het menu op: Materiaal en privacy. Zorg ervoor dat als beperkingen voor materiaal en privacy is ingeschakeld dat de “Sta toe” instelling voor de Camera aangevinkt staat.

Mocht u de beperkingen willen uitschakelen klik dan op Schakel uit. Indien Schermtijd helemaal uitgeschakeld is, dan zijn de Schermtijd permissies in ieder geval niet het probleem.

schermtijd camera permissies

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
9 reacties
 1. Hi!

  Als ik bij beveiliging en privacy ben
  klik ik op mijn camera en zie ik geen apps
  staan bij welke apps toegang hebben tot
  je camera. Ook heb al geklikt op het hang slot
  om de instellingen te vergrendelen.

  ik krijg alleende text: “Hier worden de
  programmas weergegeven die om toegang
  tot je camera hebben gevraagd.”

  Ik hoor graag of u een oplossing heeft hiervoor.

  Mvg,

  1. Hallo, dan vermoed ik dat tijdens de installatie van de betreffende app (die u verwacht dat daar tussen staat?) de permissie is geweigerd. Installeer de desbetreffende app opnieuw. Als de app permissie nodig heeft van de camera, geef die toegang. Dit wordt geregeld vanuit de app zelf. Groet, Stefan

 2. Hoi ik heb alle stappen doorlopen maar mijn ingebouwde camera wordt niet gedetecteerd op mijn macbook yosemite 10.10. Iemand nog tips?

 3. hi!
  Mijn MacBookPro (OS 11.1) detecteert de camera wel, maar laat alsnog een zwart scherm zien als ik een app open met een camera. FaceTime of PhotoBooth bijvoorbeeld.
  Het groene lampje naast de camera brandt wel als ik zo’n app open. Iemand tips?

  1. Hallo Nynke,
   ik ga er vanuit dat u de tips in het artikel al heeft geprobeerd. U kunt daarnaast het volgende nog proberen.

   Druk tegelijk op de CMD toets en op de spatiebalk. Spotlight wordt nu geopend.

   In Spotlight type: Terminal. Open Terminal en type het volgende commando in het Terminal venster:

   sudo killall VDCAssistant

   Geef daarna het beheerderswachtwoord van uw Mac in. Mocht dit niet geholpen hebben, type dan het volgende commando in Terminal:

   sudo killall AppleCameraAssistant

   Indien u nog steeds problemen ondervind kunt u de SMC resetten: https://support.apple.com/nl-nl/HT201295
   Succes! Groet Stefan

  2. Is het bij jou nu opgelost? Ik heb namelijk precies het zelfde probleem. Heb alle stappen van deze site doorlopen en al de stappen die in het antwoord op jou vraag stonden, maar niets dat helpt. Camera doet het nog steeds niet in geen enkele app. Als ik photo booth aan zet brand wel het groene lampje..

 4. Hallo allemaal,

  de Macbook pro (OS 10.13) van onze dochter detecteert de ingebouwde camera niet.
  Iemand een idee?

  Bedankt alvast.
  Jan

  1. Hallo Jan,
   ik kan niet opmaken welke stappen u al ondernomen heeft om het probleem op te lossen. Ik raadt aan alle stappen in dit artikel door te lopen, indien het nog niet werkt contact op te nemen met Apple. Hardware beoordelen is vooralsnog niet mogelijk via het internet.
   Groet Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *