More
  Startpagina Handige tips Hoe kun je de status van de harde schijf van je Mac...

  Hoe kun je de status van de harde schijf van je Mac controleren? – PC-Tips.info

  Interne opslag is een van de belangrijkste onderdelen van uw computer, dit is de plaats waar uw besturingssysteem en alle software opstaan. Als gevolg van eventuele crashes binnen uw harde schijf (HDD) of flash drive (SSD) kan dit leiden tot een beschadigde Mac harde schijf, of erger nog – verlies van gegevens. Het periodiek controleren van de gezondheidstoestand van uw harde schijf is een perfecte voorzorgsmaatregel tegen gegevensverlies of onverwachte softwarecrashes. Het is geen geheim, dat harde schijven en vooral flash drives een beperkt aantal cycli van het schrijven bevat, of het nu interne of externe opslag is.

  Echter, het beste is om vreemde problemen direct op te merken voordat je gegevens verliest of zelfs toegang tot uw Mac. Bij problemen met uw harde schijf zal uw Mac beginnen met het willekeurig bevriezen, bijvoorbeeld tijdens het proberen om bestanden te verplaatsen. Andere veelvoorkomende problematiek, is bijvoorbeeld dat uw Mac een foutmelding gaat geven op bestanden die u probeert te raadplegen, bestanden die u eerder zonder problemen kon raadplegen. Er zijn natuurlijk meerdere problemen met betrekking tot falende harde schijf. Gelukkig heeft Apple een ingebouwde tool, die in staat is om de harde schijf te controleren en kleine beschadigingen in uw opslag te repareren. Bovendien werkt deze methode op zowel interne als externe opslag. Er is een methode om uw opstartschijf te repareren met behulp van de controlefunctie van het bestandssysteem. In dit artikel beschrijven we de methoden hoe u de gezondheidstoestand van uw harde schijf te controleren en proberen om een aantal slechte sectoren en andere problemen te repareren, indien nodig.

  Harde schijf controleren middels Schijfhulpprogramma

  Zoals eerder vermeld, moet u niet wachten tot zich problemen voordoen. Om de huidige status van uw harde schijf te controleren, en om te voorkomen dat gegevens verloren gaan of prestaties afnemen, is het aanbevolen om uw harde schijf periodiek te controleren. Apple heeft standaard in MacOS aan applicatie ingebouwd genaamd, Schijfhulpprogramma. Druk op Command en de spatiebalk om Spotlight te openen, type daarna in Spotlight: Schijfhulpprogramma. Als u de Schijfhulpprogramma toepassing hebt gestart, selecteert u uw interne – of externe harde schijf uit de lijst. Klik door op Schijf-ehbo en daarna “Voer uit”.

  schijfhulpprogramma mac

  Als u probeert om de status van de opstart-schijf te controleren, zal er een andere waarschuwing verschijnen, waarin staat dat u probeert om het opstartvolume te controlen. Houdt er rekening mee dat uw programma’s tijdens dit proces minder of niet meer reageren. Na de controle zal alles weer reageren zoals vanouds.

  Je staat op het punt om Schijf-EHBO toe te passen op het volume waarvan de computer is opgestart. Om Schijf-EHBO te kunnen uitvoeren, moet het opstartvolume worden vergrendeld. Hierdoor reageren programma’s niet tijdens deze bewerking. Dit is normaal en de programma’s gaan weer reageren zodra de bewerking is voltooid.

  schijfhulpprogramma opstartvolume vergrendeld

  Wanneer de EHBO-functie check klaar is met zijn werk, verschijnt de melding met het resultaat: uw harde schijf is in orde, anders klikt u op Schijf repareren. U kunt ook de EHBO-procedure nogmaals herhalen tot u het resultaat krijgt, dat uw harde schijf in orde is. Soms is het Schijfhulpprogramma niet in staat om een opgestart station te repareren, in dit geval volg de volgende methode.

  Opstartschijf controleren middels Mac herstel modus

  Als u in een situatie terechtkomt waarin Schijfhulpprogramma niet in staat is uw harde schijf te repareren wanneer deze wordt opgestart, is er een andere manier om toegang te krijgen tot het Schijfhulpprogramma zonder uw Mac op te starten. Het is echter aan te raden om eerst een back-up van uw opslag eerst te maken, het gemakkelijkste zou zijn om Time Machine te gebruiken. Als u een back-up hebt gemaakt, sluit u uw Mac af en houdt u Optie (Alt), Command en R ingedrukt terwijl u de computer start. Houdt ingedrukt totdat het Apple logo of de draaiende wereldbol wordt weergegeven en selecteer Schijfhulpprogramma in het venster MacOS-hulpprogramma’s.

  macos hulp programma harde schijf repareren
  (helaas is het voorbeeld in het Engels, mijn Mac wilde het Schijfhulpprogramma niet starten in het Nederlands :-))

  Herhaal verder de procedure om uw harde schijf te controleren en selecteer een van de aangesloten harde schijven uit de lijst in de linkerzij balk. Klik vervolgens op de knop Eerste hulp in het bovenste midden van het venster, u wordt gevraagd om uw actie te bevestigen, klik op Voer uit. Klik ten slotte op Schijf repareren als daarom wordt gevraagd om automatisch te proberen uw harde schijf te repareren. Zoals hierboven vermeld, is het controleren van de gezondheidstoestand van uw harde schijf een goede preventie tegen onverwachte problemen en gegevensverlies, maar u moet niet vergeten om periodiek backups te maken. Mogelijk komt er een moment dat uw harde schijf faalt en dan heeft u geen backup, voorkom onverwachte problemen.

  mac os harde schijf repareren

  Mac opstarten in de modus voor één gebruiker of in gedetailleerde modus

  De laatste, maar waarschijnlijk de meest efficiënte methode is om je Mac op te starten in “modus voor een gebruiker” en gebruik te maken van specifieke commando fsck. Dat is een snelkoppeling om de bestandssysteem controle te starten. Maak om te beginnen, indien mogelijk, een back-up en schakel vervolgens uw Mac uit. Om deze modus te openen, houdt u Command en S knop in onmiddellijk na het horen van het opstart geluid “chimes”. Als u erin geslaagd bent de modus voor eenmalig gebruik te openen, zal u merken dat er veel witte tekst in het zwarte display op uw scherm verschijnt. Wees geduldig, deze boot kan enige tijd in beslag nemen, maar zodra het opstarten voltooid is, wordt elke nieuwe regel voorbereid met “localhost”, typ de volgende tekst “fsck -fy” en druk op Enter om het commando uit te voeren.

  modus voor een gebruiker mac fsck -fy commando

  Wanneer het harde schijf controle proces is voltooid, dient u een melding te krijgen dat het volume in orde lijkt te zijn, anders dient u de harde schijf controle te herhalen totdat u deze melding ontvangt. Tot slot typt u reboot en drukt u op Enter om de modus voor eenmalig gebruik te verlaten. Zodra uw Mac volledig is opgestart, is het aan te raden om de harde schijf opnieuw te controleren via het Schijfhulpprogramma om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt.

  Mac harde schijf status controleren met CleanMyMac

  CleanMyMac harde schijf controleren en herstellen

  Middels CleanMyMac kunt u het periodiek controleren van uw Mac harde schijf automatiseren. Mochten zich problemen voordoen kan CleanMyMac u adviseren hoe u de problemen met uw harde schijf kunt oplossen.
  CleanMyMac downloaden

   

  CleanMyMac kan u een hoop werk uit handen nemen, zoals ik eerder vermeldt heb in deze instructie is het belangrijk om uw harde schijf periodiek te controleren. Middels CleanMyMac kunt twee opties gebruiken om status problemen van uw harde schijf te voorkomen. Schijfbevoegdheden herstellen, hiermee kunt u programma’s die niet goed starten herstellen, en permissie problemen oplossen bij het verplaatsen of verwijderen van bestanden.

  cleanmymac schijfbevoegdheden herstellen

  Om uw harde schijf periodiek te controleren bevat CleanMyMac de optie “Controleer opstartschijf”. Mochten zich problemen voordoen op uw harde schijf dan zal CleanMyMac u adviseren hoe dit probleem op te lossen.

  cleanmymac controleer opstartschijf

  Erg handig, en het scheelt u periodiek het starten van het Schijfhulpprogramma op uw Mac.
  CleanMyMac zal rechtstreeks vanuit het menu kenbaar maken hoe de status van uw harde schijf is.

  cleanmymac status harde schijf mac

  Hopelijk heeft deze instructie u geholpen met het controleren van uw harde schijf op een Mac. Succes!

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Meest gelezen artikelen

  Bescherm uw computer in openbare WiFi netwerken

  Er zijn maar weinig plekken meer waar geen gratis wifi of bedraad internet meer beschikbaar is. Iedereen wil ten slotte ten alle tijden met...

  Dit is hoe u Windows update bestanden kunt verwijderen

  Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen...

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop...

  Bluetooth problemen in Mac OS X oplossen

  Dit is een tip voortgekomen uit eigen frustratie. Na het aanschaffen van een nieuwe toetsenbord voor mijn Mac kwam ik met bluetooth in de...