Mac sneller maken – Dit is een complete gids + Stappenplan

Stefan
mac sneller maken

Mac sneller maken. Dit is de complete gids om uw Mac sneller te maken voor iedereen, ongeacht of u technisch onderlegt bent of niet.

Na verloop van tijd merken veel mensen dat hun Mac computer trager wordt. Dit probleem ontstaat vaak door langdurig gebruik, waarbij het besturingssysteem en de hardware onderhevig zijn aan slijtage. Het installeren van apps, het wijzigen van instellingen en het intensief gebruik van programma’s kunnen allemaal bijdragen aan het vertragen van de Mac.

Dit gebeurt vaak door de opstapeling van meerdere processen die tegelijkertijd draaien, waardoor de beschikbare systeembronnen worden belast en de responsiviteit van het systeem afneemt. Bovendien kan de harde schijf vol raken door de accumulatie van onnodige bestanden en caches, wat de lees- en schrijfprocessen vertraagt.

Als gevolg hiervan ervaren gebruikers langere opstarttijden, vertragingen bij het openen van apps en een algemene afname van de prestaties. Het is daarom belangrijk dat u uw Mac om de zoveel tijd, ik raad aan om het half jaar eens naloopt op apps, instellingen en andere onnodige bestanden.

Door uw Mac te blijven optimaliseren verbeterd u de algemene prestaties van uw Mac. In deze gids doorlopen we een stappenplan die u kunt uitvoeren om uw Mac sneller te maken door deze te optimaliseren, specifiek aan uw behoefte.

Deze gids is bijgewerkt in 2024 om te voldoen aan de laatste informatie en optimalisaties op dit gebied.

Mac sneller maken – Stappenplan

Onnodige apps verwijderen

We beginnen met het nalopen van onnodige apps. Welke apps gebruikt u niet meer en kunt u verwijderen. Door onnodige apps te verwijderen maakt u direct schijfruimte vrij op uw Mac, hiermee verbeterd u de prestaties. Ook helpt het verwijderen van onnodige apps om de instellingen, en tijdelijke bestanden die deze apps gebruiken te verwijderen. Dit zorgt ook weer voor betere prestaties.

 1. Klik op het Apple-menu pictogram.
 2. Klik op Systeeminstellingen.
 3. Klik op Algemeen.
 4. Klik vervolgens op Opslag.
Lees ook
Hoe werkt Stage manager op een Mac Ventura? (Complete gids)

Opslag

Klik in Opslag op Apps. U ziet nu een lijst van alle apps op uw Mac. Selecteer de app(s) die u wilt verwijderen en klik op de Verwijder knop.

Om het makkelijker te maken welke apps u bijvoorbeeld niet vaak gebruikt, kunt u de sortering gebruiken in de tabbladen. Zo kunt u sorteren op naam, op soort apps, wanneer de app voor het laatst is geopend en op grootte van de app. Door deze apps te sorteren kunt u makkelijker beoordelen of dit een app is die u wilt verwijderen. Als u klaar bent klikt u op Gereed.

Apps verwijderen

Opstart apps verwijderen

Nu dat u onnodige apps heeft verwijderd, raad ik aan om te controleren welke apps er automatisch worden opgestart op het moment dat u uw Mac opstart. Dit zijn opstartbare apps. Deze opstartbare apps kunnen vooral het opstarten van uw Mac aanzienlijk vertragen als u deze apps niet gaat gebruiken.

 1. Klik op het Apple-menu pictogram.
 2. Klik op Systeeminstellingen.
 3. Klik op Algemeen.
 4. Klik vervolgens op Inloggen.

In het tabblad “Open bij inloggen” ziet u alle apps die worden geopend op het moment dat u uw Mac opstart. Selecteer de app(s) waarvan u niet wilt dat deze worden geopend tijdens het opstarten, klik vervolgens op het “-” pictogram om de app te verwijderen uit deze lijst.

Opstart apps verwijderen

Achtergrond apps uitschakelen

Wanneer u een app installeert, dan kan deze app een achtergronditem toevoegen. Dit zijn onderdelen die taken uitvoeren voor een specifieke app op de achtergrond. Om een voorbeeld te geven, als u een browser installeert, dan kan de achtergrond app een automatisch update proces zijn. Dit betekent dat de app, zonder dat u daarvoor actie dient te ondernemen, zichzelf kan bijwerken naar nieuwe versies.

Lees ook
Automatisch inloggen op Mac (opstarten zonder Wachtwoord)

Als u veel apps heeft geïnstalleerd, waarvan u er mogelijk enkele niet altijd gebruikt, kunnen deze apps op de achtergrond nog steeds computer bronnen verbruiken. Dit wordt dan gedaan door achtergrond apps. Het is aan te raden om voor de lijst van achtergrond apps te bepalen of het nodig is dat er een proces op de achtergrond actief is. Door deze achtergrond apps uit te schakelen kunt u voorkomen dat er op de achtergrond processen actief zijn die computer bronnen verbruiken.

 1. Klik op het Apple-menu pictogram.
 2. Klik op Systeeminstellingen.
 3. Klik op Algemeen.
 4. Klik vervolgens op Inloggen.

Schakel vervolgens de onderdelen van apps uit, waarvan u niet wilt dat deze op de achtergrond actief blijven.

Achtergrond apps uitschakelen

Verwijder overbodige grote bestanden

Grote bestanden kunnen de prestaties van uw Mac aanzienlijk beïnvloeden. Grote bestanden zorgen er namelijk voor dat de zoekopdrachten vertragen, omdat al deze bestanden moeten worden geïndexeerd. Het is aan te raden om periodiek grote bestanden te identificeren en te verwijderen.

  1. Klik op het Apple-menu pictogram.
  2. Klik op Systeeminstellingen.
  3. Klik op Algemeen.
  4. Klik vervolgens op Opslag.

Controleer in de lijst van opslag, welke onderdelen de meeste schijfruimte in beslag nemen. Het is aan te raden om te beginnen bij documenten. Dubbelklik op documenten om te openen.

U ziet hier een selectie van bestanden gesorteerd op grootte. Identificeer grote bestanden in deze lijst, selecteer het bestand en klik op de verwijderen knop. Dit kunt u herhalen voor bestanden in de downloads map, niet ondersteunde apps en de bestandenkiezer.

Verwijder overbodige grote bestanden

CleanMyMac gebruiken om uw Mac Sneller te maken

In dit stappenplan heeft u gelezen hoe u handmatig uw Mac sneller kunt maken door vooral apps en andere overbodige bestanden te verwijderen. Het is aan te raden om dit om het half jaar te herhalen om uw Mac in top prestatie te houden.

Lees ook
Foto's beveiligen met een wachtwoord op iPhone of iPad

Het nadeel van handmatig alles verwijderen is dat het veel tijd kost. Om tijd te besparen kunt u CleanMyMac gebruiken. Dit is de app om uw Mac in topconditie te houden en biedt nog meer voordelen:

 • CleanMyMac kan namelijk helpen bij het identificeren en verwijderen van onnodige bestanden, zoals oude caches, ongebruikte applicaties, overtollige taalbestanden, en oude e-mailbijlagen. Dit kan aanzienlijk wat opslagruimte vrijmaken.
 • Het biedt ook verschillende optimalisatiefuncties om de systeemprestaties te verbeteren, zoals het beheren van opstartitems om de opstarttijd te versnellen, en het optimaliseren van RAM-geheugen.
 • CleanMyMac bevat een malware-verwijderingsfunctie genaamd “Moonlock” die uw Mac kan scannen op malware, adware en andere potentieel ongewenste programma’s.
 • Het programma kan ook helpen om uw privacy te beschermen door sporen van uw online en offline activiteiten te verwijderen, zoals browsergeschiedenis, cookies en andere tijdelijke bestanden.
 • CleanMyMac biedt daarnaast ook een menu-onderdeel dat real-time informatie biedt over de systeemstatus, zoals temperatuur, opslagruimte, RAM-gebruik en batterijstatus, wat handig kan zijn voor het monitoren van de gezondheid van uw Mac.

CleanMyMac downloaden of krijg toegang tot CleanMyMac en 240+ ander Mac apps via Setapp.

Ik raad aan om CleanMyMac te proberen. Op dit moment heeft miljoenen actieve gebruikers wereldwijd.

CleanMyMac

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

24 reacties
 1. Hoi Stefan,

  Dank voor je handige tips.

  Op mijn Mac onder het kopje ‘aanbevelingen’ staat onderaan de optie systeem. Deze laat zien dat hij voortdurend bezig is. Dat is te zien aan het draaiende cirkel rechts daarvan.

  Wat kan dit betekenen? En hoe los ik het op als het niet zo hoort?

  Mijn Mac is uit 2010 en bijzonder traag.

  Mvg
  Frank

  1. Hoi Frank, dat heeft te maken dat er veel geladen dient te worden. Ik weet niet of er een externe harde schijf is gekoppeld? Indien dit niet zo is, dan duurt het gewoon erg lang. Dit is niet iets wat we kunnen oplossen, ik vermoed dat het komt door een oudere Mac.
   Groet, Stefan

  1. Hallo Pauline, de categorie “Overige” in aanbevelingen is een combinatie van bestanden die niet worden herkend als een van de andere bestandstypen. Deze categorie kan bestaan uit systeembestanden en caches, app-extensies, gebruikerslogboeken, documenten (bv. powerpoints), zip/rar-bestanden, mailberichten, enz. Meer informatie vind u hier: https://www.pc-tips.info/tips/mac-osx/wat-is-overige-opslag-in-mac-en-hoe-verwijder-ik-overige-opslag/
   Groet, Stefan

 2. Ik was iets te snel met mijn tekst te typen. In mijn Mail programma krijg ik enkele leveranciers hun afbeeldingen niet open, sorry voor dit misverstand ! Daar verschijnen enkel vraagtekens op elke afbeelding. Op mijn tweede computer lukt dit perfect. Ik heb een chatprogramma op onze website en wanneer ik inlog bij Zendesk geraak ik niet verder, wel wanneer ik dit doe bij Firefox en dat is vervelend (twee browsers open staan).

 3. Hallo, het probleem dat ik heb met safari is dat verscheidene afbeeldingen niet open gaan, er verschijnt steeds een vraagteken (enkel tekst is zichtbaar). Ook indien ik één bepaalde website open en moet inloggen, lukt dit niet meer. Met Firefox lukt dit perfect, enkel met Safari niet meer (nog maar 2 weken dat ik dit probleem heb). Op mijn Mac is versie OS 10.9.5.

  1. Hallo, u kunt de browser historie (website data) legen. Mogelijk heeft u dit al gedaan. Indien dat zo is, heeft u een voorbeeld van een website die bij u in Safari geen afbeeldingen weergeeft? Er zijn namelijk problemen met .webp afbeeldingen en Safari, maar dat is dan alleen specifiek bij een website. Hoor het graag.

 4. Hoi, ik heb een Mac uit 2009, er is een en ander niet okay meer.
  Mooi artikel, maar ik weet niet of ik dit allemaal zelf kan doen.
  Winkel Amac zit wel in Gouda, daar heb ik alleen pas een nieuw keyboard gekocht.
  Ik ben niet echt een ICT’er ! Ik kan wel wat maar…
  Advies is heel erg welkom en hulp ook. In ieder vast hartelijk dank!

  1. Hallo,
   U kunt middels CleanMyMac onderhoud plegen aan uw Mac. Er is geen technische kennis vereist, probeer het programma eerst uit in de test versie.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *