More
  Startpagina Handige tips Mac OS X Opschonen en stukken sneller maken (27 TIPS en meer)

  Mac OS X Opschonen en stukken sneller maken (27 TIPS en meer)

  Mac opschonen? Veel mensen denken dat een Mac computer niet sneller te maken is door een bepaalde actie uit te voeren. In werkelijkheid is een Mac inderdaad niet zo snel vervuilt als een Windows computer. Echter, er zijn wel degelijk onderhoudstaken die regelmatig uitgevoerd dienen te worden om uw Mac in top conditie te houden.

  Grotendeels doet Mac OS X dit zelf. Echter met een beetje hulp wordt uw Mac aanzienlijk sneller, in dit artikel leg ik u uit hoe dit aan te pakken.

  MacOS Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina en BigSur houden namelijk meerdere eigenschappen bij van de geïnstalleerde programma’s inclusief configuratie bestanden, en een cache directory. Het is raadzaam deze eigenschappen inclusief bestanden met regelmaat op te schonen.

  In de cache folder worden tijdelijk bestanden geplaatst om applicatie instellingen in op te slaan. Na enige tijd kan de cache folder vol en onoverzichtelijk worden en op dat moment wordt u Mac mogelijk langzamer dan U gewent bent.

  Applicaties starten langzamer op, en bij het opstarten van uw Mac wordt mogelijk een hoop ongewenste software mee opgestart die u niet gebruikt. Dit kan komen door cache bestanden en applicatie instellingen, wat zich vertaald in een traag opstartende Mac.

  Uiteindelijk kan dit alles kan uw Mac aanzienlijk vertragen, terwijl cache bestanden en bepaalde applicatie instellingen in werkelijkheid bedoeld zijn om het specifieke programma op uw Mac sneller te laten opstarten.

  Een teveel aan cache en configuratie bestanden op uw Mac vertraagd uw Mac in het algemeen. Een specifiek programma kan sneller starten maar de rest van de applicaties kan er weer onder lijden, vooral het opstarten van uw Mac kan aanzienlijk worden vertraagd door een overdaad aan applicaties inclusief de instellingen voor deze applicaties.

  In dit artikel beschrijf ik 27 tips om uw Mac handmatig op te schonen, sneller te maken en introduceer ik software die uw Mac automatisch opschoont en sneller maakt.

  Dit is een complete gids om uw Mac op te schonen. Het is weer 2020, tijd voor een grote Mac schoonmaak! 🙂

  Bekijk alle tips één voor één en voer ze uit, maak uw trage Mac sneller.

  MAC Opschonen en Mac sneller maken

  Opstart applicaties opschonen

  Is uw Mac langzaam tijdens het opstarten?

  Dan is het goed mogelijk dat er tijdens het aanmelden van de gebruiker op uw Mac een hoop software applicaties mee worden opgestart.

  Aangezien een hoop applicaties die tijdens het aanmelden op uw Mac opgestart worden de Mac aanzienlijk vertragen, gaan we de opstartprogramma’s controleren en uitschakelen waar nodig.

  Ga naar het apple  icoon links bovenin. Selecteer Systeemvoorkeuren

  systeemvoorkeuren mac os

  Klik door op Gebruikers en Groepen

  mac sneller maken opschonen gebruikers

  Klik door op tabblad Inloggen en selecteer het slotje om instellingen te kunnen wijzigen. Vul uw wachtwoord in ter identificatie (indien nodig)

  Selecteer het programma wat u wilt verwijderen uit de opstart items en klik op het – (min) teken onderaan de lijst.

  gebruikers en groepen inloggen mac sneller maken opschonen

  Cache bestanden verwijderen

  Applicaties houden cache bij, noem het maar tijdelijke bestanden. Door de cache vast te houden starten ze in eerste instantie sneller op maar uiteindelijk wordt het een flinke wirwar van bestanden dat het juist averechts kan gaan werken.

  U kunt nu de cache bestanden op gaan ruimen om applicaties een stuk sneller te laten starten en werken. Cache bestanden kunt u handmatig verwijderen, maar ook automatisch door software. Ik ga beide toelichten.

  Handmatig cache bestanden verwijderen

  • Open Finder
  • Type: Command+Shift+G toetscombinatie op uw toetsenbord.
  • Type: ~/Library/Caches/

  mac os cache bestanden opruimen finder folder

  U bent nu in de map met cache bestanden, gedefinieerd per Mac applicatie.

  Als U ervoor kiest om cache bestanden van een specifieke applicatie te verwijderen dan dient U er wel voor te zorgen dat deze applicatie niet meer actief is. Sluit daarom alle applicaties.

  Let op: het is wel belangrijk dat u weet welke cache bestanden U verwijderd.

  Als u niet precies weet welke cache bestanden U dient te verwijderen om uw mac op te schonen, gebruik dan een software programma zoals CleanMyMac die de cache bestanden automatisch opruimt.

  mac sneller maken op schonen van cache bestanden

  Mac opschonen met CleanMyMac (AANRADER)

  Automatisch cache bestanden verwijderen en mac sneller maken

  Er is veel goede software te vinden om automatisch cache bestanden, en overige bestanden die uw mac vertragen te verwijderen. U kunt niet alleen systeem cache verwijderen maar ook tijdelijke internet bestanden verwijderen.

  Goede software persoonlijk vind ik CleanMyMac. CleanMyMac heeft een geweldig makkelijk en overzichtelijk gebruikerspaneel. Het is helemaal niet moeilijk om uw wegwijs te vinden in CleanMyMac.

  Door het gebruik van de slimme opruiming in CleanMyMac kunt u bestanden identificeren die uw Mac vertragen. Een erg handige functie die uw Mac aanzienlijk opschoont.

  cleanmymac - mac opschonen en sneller maken

  Daarnaast biedt CleanMyMac functionaliteit om de harde schijf prestaties te verbeteren door Mac onderhoudstaken uit te voeren.

  De harde schijf prestaties worden met de tijd minder, CleanMyMac optimaliseert uw harde schijf en zorgt ervoor dat uw Mac weer sneller wordt en blijft.

  mac onderhouden met cleanmymac

  Alle functionaliteit en opties die CleanMyMac biedt om uw mac sneller te maken spreken allemaal voor zich. CleanMyMac X is enorme aanrader om uw MacOS systeem op te schonen. CleanMyMac X werkt voor Mac OS Sierra, High Sierra, Mojave en Catalina.

  Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door CleanMyMac.

  CleanMyMac

  Optimaliseer uw Mac met één klik. Maak kennis met CleanMyMac: een zeer eenvoudige tool waarmee je je volledige Mac optimaliseert. Start alle taken om je Mac netjes, snel en beschermd te houden met één enkele klik.
  Download (nieuw venster)

   

  Of, lees meer over CleanMyMac in onze uitgebreide CleanMyMac review.

  Nu beschikbaar: Space Lens in CleanMyMac, lees meer over de nieuwe functionaliteit Space Lens!

  Mac sneller maken met CCleaner

  Bent u op zoek naar een alternatief om voornamelijk internet cache op te ruimen dan is CCleaner voor Mac een goed alternatief.

  Download, installeer en open de CCleaner applicatie.

  ccleaner mac sneller maken

  Klik op de knop: Analyseer om een scan uit te voeren naar mogelijk bestanden die uw Mac vertragen.

  mac opschonen met ccleaner

  Als de scan klaar is, controleer de bestanden en klik op de Voer CCleaner uit knop.

  Mac sneller maken door malware te verwijderen

  Als u nog steeds denkt dat het wel meevalt met een virus of malware op uw Mac dan komt u bedrogen uit.

  Het klopt dat er niet heel veel echte virussen beschikbaar zijn, echter een groot probleem op Mac computers is adware. Adware is software die wordt aangeboden via gratis software die u van het internet kunt downloaden.

  Dit is malware die zich in een grijs gebied bevind tussen een virus en advertentie software.

  Ik raad u aan om uw Mac te controleren op adware. Adware maakt uw browser traag en verzameld browser gegevens en persoonlijk gegevens van uw Mac voor advertentie doeleinden.

  Malwarebytes voor Mac is 14 dagen gratis te gebruiken en ruimt deze adware die mogelijk op uw Mac is geinstalleerd op.

  malwarebytes voor Mac

  Grote bestanden verwijderen

  Grote bestanden zorgen voor een vertraagd Mac systeem, dit is bij iedereen bekend.

  Het probleem bij het opruimen van grote bestanden, waar vind ik ze ook alweer. Welke bestanden op mijn harde schijf zijn groot en zorgen voor een vertraging of een volle hard schijf? Dat is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen.

  Voor dit probleem is een oplossing, een gratis oplossing, namelijk OmniDiskSweeper. Deze software is volledig gratis en kan aan de hand van kleuren laten zien per map en bestanden hoe groot ze zijn. Hiermee kunt u grote bestanden opsporen en verwijderen.

  omnidisksweeper gratis

  Dubbele bestanden op uw Mac verwijderen met Gemini

  Dubbele bestanden kunnen ook veel schijfruimte in beslag nemen op uw Mac.

  Het is daarom aan te raden om uw Mac eens na te lopen op dubbele bestanden en deze waar nodig te verwijderen. U zult versteld staan hoeveel Mac schijfruimte U met de Gemini software kunt besparen.

  gemini dubbele bestanden verwijderen van uw mac met slimme opruiming

  Harde schijf vervangen naar een SSD harde schijf

  De snelste manier om uw oudere Mac computer te versnellen is door de huidige harde schijf te vervangen voor een SSD (Solid State Disk) harde schijf.

  Hier vind u een mooi artikel hoe u de harde schijf kunt vervangen en wat u hiervoor nodig heeft.

  Het artikel is wel in het engels geschreven.

  Ram geheugen toevoegen aan uw huidige Mac

  Hardware matig kunt U het volgende doen om uw Mac sneller te maken. Namelijk, het verhogen van het RAM geheugen. Koop ram geheugen voor Mac.

  Als U een oudere Mac heeft is het aan te raden om bij de winkel na te vragen of uw Ram geheugen uitgebreid kan worden. Meestal bestaat een Mac computer uit een standaardpakket aan hardware onderdelen en is er weinig ruimte voor aanpassingen.

  Hierdoor is het vaak niet mogelijk om zomaar hardware bij te prikken, U kunt echter wel vervangen.

  Als uw Mac een 2 x 2GB DIMM slot heeft kunt u de 2 x 2GB RAM modules vervangen door 2 x 4GB. Nogmaals als hiervoor info nodig heeft raden wij u aan uw Mac aan te bieden bij specialisten.

  Uitbreiden van uw Mac met geheugen is een goedkopere manier dan een volledige nieuwe Mac computer te kopen.

  Als u de updates niet bijhoud loopt u ook een gevaar op internet, de updates zorgen niet alleen voor stabiliteit maar ook voor beveiliging updates, alsmede een hoop nieuwe drivers voor randapparatuur als printers en digitale foto camera’s.

  Optimaliseer opslag

  De ontwikkelaars van Apple hebben al geanticipeerd op het probleem met langzaam werkende Macs. U kunt hun nuttige aanbevelingen voor het beheer en de optimalisatie van de opslagruimte op uw Mac gemakkelijk vinden.

  Ga linksbovenin naar het Apple icoon (). Klik op Over deze Mac. Ga naar het tabblad Opslag en klik op de knop Beheer.

  mac beheer opslag

  Er wordt nu een venster geopend met Aanbevelingen.

  mac aanbevelingen opslag optimaliseren

  U kunt uw bestanden en gegevens overbrengen naar iCloud om ruimte te besparen op uw Mac. U klikt gewoon op Opslaan in iCloud en kiest de bestanden die u wilt opslaan in de iCloud-opslag.

  Een andere handige tip is om de opslag op uw Mac te optimaliseren door grote bestanden zoals Apple TV-films en tv-programma’s te verwijderen.

  Om er zeker van te zijn dat uw prullenbak niet vol met met bestanden en mappen zit, kunt u Leeg prullenbak automatisch instellen. U kunt ook snel een kijkje nemen in uw documenten en de bestanden die zich opstapelen verwijderen. U kunt dit doen door te klikken op Schoon documenten op.

  Installeer MacOS updates

  Het besturingssysteem van uw Mac is uiterst belangrijk voor de Mac prestaties. Een ouder OS draait meestal langzamer, dit is waarom Apple elk jaar een nieuw MacOS uitbrengt.

  Het hebben van de laatste versie van macOS is een goede gewoonte. Zie het niet als het toevoegen van meer troep aan uw toch al langzame Mac – zie het als nieuwe software die uw Mac soepeler laat draaien.

  Dus, om macOS bij te werken en je Mac te versnellen, ga je naar het Apple icoon () in de linkerbovenhoek en klik je op Over deze Mac.

  mac update installeren

  Klik vervolgens op Software-update. Als er een nieuwe Mac versie of update beschikbaar is, update dan de software. In het vervolg kunt u een vinkje zetten bij werk mijn mac automatisch bij om geen enkele update meer te missen.

  Teveel achtergrond processen

  Als u te veel op de applicaties op de achtergrond hebt lopen, kan uw Mac niet eens toekomen aan het uitvoeren van eenvoudige taken.

  Activiteitenweergave laat u zien welke processen uw systeembronnen gebruiken. Het stoppen van een programma dat veel rekenkracht vergt, kan een groot verschil maken in het versnellen van uw trage Mac. Open je map met applicaties en vervolgens je map met hulpprogramma’s. Hier vind je de Activiteitenweergave. Bekijk de lijst met programma’s en processen die in realtime op uw Mac worden uitgevoerd.

  activiteitenweergave mac

  In de activiteitenweergave kunt u zien wat er met uw Mac gebeurt.

  Klik op het tabblad Geheugen boven aan de lijst en vervolgens op het Geheugen filter boven aan de lijst; dit sorteert de Mac applicaties naar de hoeveelheid ruimte die ze innemen op je Mac RAM. Hoe hoger het getal, hoe meer vermogen ze nodig hebben.

  activiteitenweergave mac geheugen

  Stop de werking van een programma door op het programma in de lijst te klikken en vervolgens op het grijze “x”-pictogram in de linkerbovenhoek van het venster te klikken. Enige technische kennis is vereist om te detecteren welke applicaties u kunt sluiten en welke niet.

  Oude hardware

  Soms is het niet mogelijk om een oudere Mac sneller te maken met tips en software instellingen. Het enige wat u dan kunt doen is te kijken of u uw Mac kunt voorzien van nieuwe hardware. Denk hierbij aan een SSD hardeschijf of meer RAM geheugen inbouwen.

  Ik raadt u aan om te kijken of u kunt upgraden door contact op te nemen met Apple Support. Apple kan aan de hand van uw serienummer precies uitleggen of het mogelijk om uw oudere hardware te vervangen en door nieuwere hardware waardoor uw Mac sneller wordt.

  Ongebruikte applicaties

  Aangezien uw Mac zich door opslagproblemen misschien langzaam gedraagt, is het goed om te controleren of u nog wat vrije ruimte hebt. Ongebruikte programma’s zijn de grootste ruimteverspillers. We downloaden allemaal programma’s die in eerste instantie nuttig en handig lijken, maar die onze Mac uiteindelijk vertragen in plaats van dat ze vaak worden gebruikt.

  Om te kijken of u applicaties gebruikt die u kunt verwijderen kunt u dat handmatig doen of via CleanMyMac.

  Ongebruikte apps detecteren

  Open Finder. Klik links in het menu op Apps. Filter de bewerkingsdatum door er twee keer te klikken, dit sorteert de applicaties op oud naar nieuw.

  detecteer oude apps op mac

  Selecteer de app die u mogelijk wilt verwijderen en sleep deze naar de prullenbak. Het kan echter makkelijker met CleanMyMac.

  In CleanMyMac klikt u op verwijderaar. Daarna op de filter Ongebruikt en daar worden de applicaties die u niet gebruikt gesorteert weergegeven op grootte. Hiermee kunt u sneller ongebruikte applicaties ontdekken die veel schijfruimte innemen op uw Mac.

  vind ongebruikte apps op mac

  Rommelig bureaublad

  Als u uw bureaublad als bestandsdump gebruikt, is het de hoogste tijd voor een opschoning. Niet veel mensen weten dit, maar elk icoon op het bureaublad is in feite een klein actief venster dat uw macOS moet verwerken. Als er veel pictogrammen zijn, is het geen wonder dat je Mac traag is.

  bureaublad mac

  Om uw Mac sneller te laten draaien, kunt u de bestanden op je bureaublad in aparte mappen ordenen. Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en selecteer Gebruik Stapels. Lees meer over Uw Mac Bureaublad opruimen (opent in nieuw tabblad).

  Trage browser op Mac

  De meesten van ons gebruiken onze Macs online 90% van de tijd. Met andere woorden, als uw browser traag is, zal uw Mac ook traag zijn. Zelfs de snelste Mac kan door honderden geopende tabbladen en extensies trager worden.

  Verborgen add-ons, plug-ins en extensies zijn vaak vermomd als gratis software. Je downloadt iets en het volgende moment zie je rare zoekbalken, pop-ups en ongewenste advertenties op je scherm. Natuurlijk zijn er legitieme extensies die uitbreiden wat je browser kan doen, maar elke extensie weegt op de snelheid van uw Mac. En ten slotte kunnen dergelijke extensies je gegevens stiekem verzamelen, en dat wil je meestal niet, toch.

  Safari

  Open de Safari browser. Klik links bovenin op Safari en open Voorkeuren uit het menu. Ga naar tabblad Extensies. Zoek naar eventueel ongewenste of onbekende extensies, klik erop en klik op Verwijder installatie.

  safari extensie verwijderen

  Zoekt u een instructie om een Google Chome extensie te verwijderen (opent in nieuw tabblad).

  Overige cache bestanden

  Cache bestanden zijn tijdelijke bestanden die te onderscheiden zijn in systeem cache, gebruikers cache en cache bestanden aangemaakt door applicaties op uw Mac. U kunt cache bestanden handmatig verwijderen of automatisch, beide zal ik toelichten.

  Open Finder. In het menu ga naar: Ga. Uit het menu klik op Ga naar map. In het venster type: ~/Library/Caches

  cache bestanden mac

  Selecteer de cache die u wilt verwijderen en sleep deze map naar de prullenbak. Maar hoe weet u nu welke u wilt verwijderen?

  cache bestanden verwijderen mac

  Dit is ingewikkeld omdat cache specifieke voor een Mac computer wordt aangemaakt, ik kan u dus niet toelichten wat u precies dient te verwijderen. CleanMyMac kan dit wel bepalen aan de hand van het systeem, de gebruiker en applicaties gevonden cache bestanden.

  cache bestanden automatisch verwijderen mac

  Als u de tip uit de vorige sectie hebt gevolgd en CleanMyMac X hebt gedownload, zou je een andere truc moeten kunnen uitvoeren die op de meeste Macs vrij effectief is gebleken. Mijn ervaring leert dat het de prestaties van veel programma’s verhoogt.

  U kunt onderhoudsscripts uitvoeren op uw Mac. Dit is een ingebouwde taak in MacOS om bepaalde instellingen en bestanden te recyclen om uw Mac prestaties te verhogen.

  onderhoudsscripts uitvoeren mac

  Liever onderhoudstaken op uw Mac handmatig uitvoeren?

  Nieuw gebruikersaccount

  Al uw gebruikersbestanden en applicaties kunnen na verloop van tijd een zware last worden voor macOS. Dit is gebonden aan uw gebruikersaccount. Het bevat gewoon te veel caches, gebruikerslogboeken etc. Een nieuw gebruikersaccount aanmaken is dan een optie.

  Hoewel het een beetje radicaal klinkt, kunt u een nieuw gebruikersprofiel activeren. Het is absoluut veilig en het is een beetje alsof u een nieuw (Mac) leven begint. U zult alle benodigde app-bestanden, zoals Voorkeuren, moeten kopiëren naar de nieuwe gebruiker. Als gevolg daarvan kan je Mac veel sneller worden.

  Om een nieuw gebruikersaccount aan te maken klikt u op het Apple icoon () in de linkerbovenhoek. Open Systeemvoorkeuren uit het menu. Klik op Gebruikers en Groepen. Klik op het slotje om de instellingen te ontgrendelen. Daarna klikt u op het + icoon onderin om een nieuw gebruikeraccount toe te voegen.

  nieuw gebruikersaccount aanmaken mac

  Om uw belangrijke bestanden van de ene naar de andere account over te brengen, moet u ze in de gedeelde map plaatsen die op uw harde schijf staat. Om deze te vinden, opent u Finder en navigeert u naar Ga > Computer > Macintosh HD > Gebruikers. Daar ziet u de map Gedeeld. Dit is de gedeelde map om bestanden te delen met andere gebruikers.

  Visuele effecten uitschakelen

  Als u Mac wat ouder is en problemen heeft visuele effecten dan kunt u proberen deze effecteren uit te schakelen om te kijken of het effect heeft op de prestatie van uw Mac.

  klik op het Apple icoon () in de linkerbovenhoek. Open Systeemvoorkeuren uit het menu. Klik op Dock.

  Schakel de volgende effecten uit door ze uit te vinken:

  Vergroting
  Bewegend symbool bij openen apps
  Toon/verberg dock automatisch

  Klik op “Minimaliseer vensters in applicatiesymbool” en verander het Genie-effect in Glijdende Schaal. De schaal is een veel eenvoudigere zoom en minder belastend voor het geheugen.

  visuele effecten uitschakelen mac

  SMC reset

  SMC staat voor System Management Controller en beheert een hele reeks functies van uw Mac: ventilatoren, verlichting, vermogen, systeemvolume en andere parameters. Vaak worden SMC instellingen veranderd en wordt je Mac traag. Door het SMC te resetten kunt u vaak simpele problemen oplossen.

  SMC reset als u de batterij kunt verwijderen

  Sluit uw Mac volledig af, haal de batterij eruit. Druk en houdt de opstartknop ingedrukt, plaats de batterij terug. Druk nogmaals op de start knop en start uw Mac.

  SMC reset als u de batterij NIET kunt verwijderen

  Sluit uw Mac volledig af. Druk tegelijkertijd op de Shift + Control + Option-toetsen en de Aan/Uit-toets en houdt deze toetseningedrukt voor minimaal 10 seconden. Laat los en druk nogmaals op de startknop van uw Mac.

  SMC reset voor de iMac, Mac Pro en Mac mini

  Sluit uw Mac volledig af. Haal de stekker uit het stopcontact en wacht minimaal 15 seconden. Plaats de stekker terug in het stopcontact en herstart uw Mac.

  Laag RAM geheugen

  RAM staat voor Random Access Memory. Dit geheugen is als een brandstof voor al uw applicaties. Dit is mogelijk de reden dat u vaak het bericht “Uw systeem is uit het toepassings geheugen” krijgt. Een oplossing is om uw RAM fysiek te upgraden – een goed idee als u niet meer dan 4 GB RAM heeft. Een andere manier is om RAM vrij te maken op uw Mac.

  U kunt RAM vrijmaken met Terminal via een specifiek commando of met CleanMyMac, rechtstreeks met een simpele klik uit het menu. Beide zal ik toelichten.

  RAM vrijmaken met Terminal

  Druk tegelijk op de spatiebalk en de command toets (⌘). Spotlight wordt nu geopend. Type in het zoekvenster: Terminal. Open Terminal.

  In het Terminal venster type: sudo purge

  Geef uw beheerderswachtwoord in om RAM vrij te maken in MacOS.

  sudo purge ram vrijmaken mac

  In CleanMyMac klikt u in het menu op Maak vrij. U ziet ook meteen hoeveel RAM geheugen er nog beschiknbaar is in het snel menu.

  ram vrijmaken mac

  Traag toetsenbord reactie

  Een vaak gemelde vertraging die uw productiviteit ernstig kan veranderen. Soms, wanneer u typt, bevriest uw toetsenbord voor een fractie van een seconde. Deze vertraging heeft meestal invloed op de Notes applicatie en op Chrome. Het probleem wordt naar verluidt veroorzaakt door verouderde systeemcaches die verantwoordelijk zijn voor de prestaties van het toetsenbord.

  Sluit uw computer af. Start uw Mac opnieuw op. Houd de Shift-toets ingedrukt en laat de toets los wanneer het aanmeldingsvenster verschijnt.

  U bent in de Veilige modus – neem een notitie van de reactie van uw toetsenbord en herstart je Mac op een normale manier.

  Door de Veilige modus in te schakelen worden veel onnodige caches gewist en sommige softwarepaden in je macos gerepareerd. Uw Mac zou beter moeten presteren als u de stappen correct hebt gevolgd.

  Mac traag in slaapstand

  Als u uw Mac een tijdje niet gebruikt, valt de Mac uiteindelijk in slaapstand om wat energie te besparen. Net als bij mensen zijn sommige Macs moeilijker te ontwaken dan andere – het maakt niet uit welke toets je op je scherm drukt, het is nog steeds zwart.

  Normaal gesproken wordt slaapstand geactiveerd na 3 uur geen gebruik. U kunt deze tijd verlengen door gebruik te maken van een commando in Terminal. Het commando veranderd de tijd van 3 naar 24 uur.

  Druk tegelijk op de spatiebalk en de command toets (⌘). Spotlight wordt nu geopend. Type in het zoekvenster: Terminal. Open Terminal.

  In het Terminal venster, type: sudo pmset -a standbydelay 86400

  Standaard is (mocht u terugwillen naar hoe het was): sudo pmset -a standbydelay 10800

  Conflicterende permissies

  Bestanden op uw Mac hebben rechten die bepalen welke programma’s en diensten toegang krijgen tot deze bestanden. Na verloop van tijd treden er problemen op met de permissies, waardoor uw MacOS vertraging oploopt, bevriest of zelfs crasht.

  macOS is in staat om tegenstrijdige permissies aan te pakken via het Schijfhulpprogramma. Eenmaal in Schijfhulpprogramma moet u uw opstartschijf selecteren en op het tabblad Schijf-EHBO klikken.

  schijf-ehbo uitvoeren mac

  Klik nu op de knop Uitvoeren en druk vervolgens op Doorgaan. Uw Mac zal dan uw schijf doorzoeken en de machtigingen vinden en repareren, zodat uw Mac de volgende keer dat een programma dat bestand nodig heeft, het onmiddellijk kan vinden.

  Dubbele bestanden opruimen

  Elke Mac heeft dubbele bestanden, denk hierbij een video of foto’s. In de Downloads map staan ook vaak dubbele bestanden. Ik raad u aan om de Downloads map te doorzoeken en te controleren of daar bestanden instaan die u niet meer gebruikt.

  Om dubbele bestanden te detecteren op uw Mac raad ik u aan dit artikel te lezen: dubbele bestanden verwijderen van Mac (opent in nieuw venster).

  Teveel open vensters

  Als u het nog niet wist, de Finder is erg veeleisend van het RAM geheugen. In tegenstelling tot Windows overlappen de vensters in de Finder elkaar vaak en gaan ze naar de achtergrond. Dit geldt voor Voorvertoning, Mail en vele andere apps. U heeft dus te maken met tientallen open vensters zonder dat u het zelf weet waar ze zich bevinden.

  Deze minder bekende truc kan u veel voordeel opleveren qua prestaties in uw Mac “Merge All Windows” werkt zowel voor Finder als voor Voorvertoning. Je kunt het vinden in het Windows menu in de bovenste balk.

  Klik op Finder. Klik venster. Klik op “Voeg alle vensters samen”.

  voeg alle vensters samen mac

  Teveel opgeslagen foto’s

  Hoeveel gigabytes aan foto’s staan er op uw schijf? 5 GB, 10 GB, heeft u enig idee? Dat is precies het punt. We doen zelden de moeite om te controleren hoeveel foto’s we in de loop der jaren hebben verzameld.

  In ieder geval zullen er meer zijn dan u verwacht. Dit resulteert in een trage Mac computer omdat uw harde schijfruimte snel verdwijnt.

  Het is aan te raden om de Foto’s te verplaatsen naar Cloud services zoals Dropbox, Google cloud, een externe hardeschijf, in iedergeval geen GB’s aan data op uw Mac hardeschijf.

  Om uw foto bestanden te verplaatsen doet u het volgende. Sluit de Foto’s applicatie. Open de Cloud of hardeschijf via Finder. Kies een nieuwe plaats om de Foto’s in op te slaan, bijvoorbeeld een nieuwe map aanmaken. Ga naar de locatie waar de foto bibliotheek is opgeslag op uw Mac, meestal in Thuismap > Afbeeldingen.

  fotos verplaatsen mac

  Sleep de map met foto bestanden naar de nieuwe locatie op uw externe hardeschijf of cloud voorziening.

  Overige Mac tips

  Als u problemen ondervindt met Safari van welke aard dan ook, en u wilt Safari volledig herstellen naar standaard waarden, dan vind u hier de manier waarop dit kan

  Heeft u problemen dat Safari veel RAM gebruikt, en daardoor is uw computer traag. Dan vind u hier de oplossing voor dit probleem.

  Safari traag of blijft een website in Safari steeds hangen waardoor Safari bevriest? Deze instructie biedt uitkomst.

  Heeft u problemen met reclame in de Safari browser, dan kunt u een anti-malware scan uitvoeren met Malwarebytes voor Mac, ook biedt deze Mac adware verwijder instructie een aantal opties.

  In het volgende artikel beschrijf ik acties die u kunt uitvoeren als uw Mac opstart schijf bijna vol is.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Pc-Tips.info
  3 jaren geleden

  Heeft u een vraag, stel ze gerust. We horen graag van bezoekers, of er problemen zijn. Zo niet, perfect! Anders helpen we u graag.

  Rob
  Rob
  2 jaren geleden

  hoe kun je dubbele bookmarks verwijderen uit safari

  Ann
  Ann
  1 jaar geleden

  Hoi, ik heb een Mac uit 2009, er is een en ander niet okay meer.
  Mooi artikel, maar ik weet niet of ik dit allemaal zelf kan doen.
  Winkel Amac zit wel in Gouda, daar heb ik alleen pas een nieuw keyboard gekocht.
  Ik ben niet echt een ICT’er ! Ik kan wel wat maar…
  Advies is heel erg welkom en hulp ook. In ieder vast hartelijk dank!

  Marcel
  Marcel
  11 maanden geleden

  Hallo, het probleem dat ik heb met safari is dat verscheidene afbeeldingen niet open gaan, er verschijnt steeds een vraagteken (enkel tekst is zichtbaar). Ook indien ik één bepaalde website open en moet inloggen, lukt dit niet meer. Met Firefox lukt dit perfect, enkel met Safari niet meer (nog maar 2 weken dat ik dit probleem heb). Op mijn Mac is versie OS 10.9.5.

  Marcel
  Marcel
  11 maanden geleden

  Ik was iets te snel met mijn tekst te typen. In mijn Mail programma krijg ik enkele leveranciers hun afbeeldingen niet open, sorry voor dit misverstand ! Daar verschijnen enkel vraagtekens op elke afbeelding. Op mijn tweede computer lukt dit perfect. Ik heb een chatprogramma op onze website en wanneer ik inlog bij Zendesk geraak ik niet verder, wel wanneer ik dit doe bij Firefox en dat is vervelend (twee browsers open staan).

  Frits
  Frits
  2 maanden geleden

  Dankjewel, uitermate goed en duidelijk artikel

  Jenn82
  Jenn82
  2 maanden geleden

  CleanMyMac is het beste programma om mijn macbook op te schonen

  Jan-willem
  Jan-willem
  22 dagen geleden

  Fijn, cleanmymac werkt uitstekend, handige app

  Recente artikelen

  Website blokkeren in Firefox browser? Dit is hoe!

  Het is internet is vol van ongewenste websites, in sommige gevallen wilt u in de Firefox browser websites kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld voor kinderen, werknemers...

  Steam opent niet? 7 tips om het probleem op te lossen

  Steam is een van de grootste online game platform op dit moment. Steam is gestart bij Valve in 2003 en is verantwoordelijk voor meer...

  Standaard mail app wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard Mail app op een iPhone of iPad wijzigen. Het is dus...

  Standaard web browser wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard web browser Safari op een iPhone of iPad wijzigen. Het is...
  12
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x