Controleren of uw online gegevens zijn gelekt met Google One

Stefan
Controleren of uw online gegevens zijn gelekt met Google One

Via Google One kunt u als niet lid, laten controleren of uw online gegevens zijn gelekt op het dark web. In dit artikel leg ik u uit hoe dit werkt.

Als u gebruikmaakt van het internet, dan deelt u uw online gegevens met verschillende online diensten. Uw gegevens kunnen dan ook op het internet worden gedeeld door criminelen, dit gebeurt vooral bij aanvallen op bedrijven waar gegevens worden gelekt. Google heeft via Google One een dienst beschikbaar die het voor iedereen mogelijk maakt om één Google-account e-mailadres te controleren op gelekte online data zoals uw gebruikersnaam en/of wachtwoord.

Als er gelekte informatie wordt gevonden, biedt Google One niet alleen een melding van het resultaat, maar ook advies en begeleiding over hoe u uw online veiligheid kunt verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld zijn het veranderen van gecompromitteerde wachtwoorden of het versterken van uw accountbeveiliging met tweefactorauthenticatie.

Lees ook
Twee factor authenticatie (2FA) instellen voor YouTube

Controleren of uw online gegevens zijn gelekt met Google One

Er zijn twee manieren via Google One om te controleren of uw online gegevens zijn gelekt. Dit kan via een computer of via een mobiele telefoon met een Google app, beide licht ik toe in dit artikel.

Via computer

Als u Google Chrome heeft geïnstalleerd en bent ingelogd met uw Google-account, dan klikt u rechtsbovenin op het Google-account pictogram. In het menu klikt u vervolgens op “Je Google-account beheren”.

Google account beheren

Bent u niet ingelogd, ga dan naar: https://myaccount.google.com/. Klik in het linkermenu op “Beveiliging” en navigeer naar beneden totdat u bij “Check of je e-mailadres op het darkweb staat” bent.

Om een scan uit te voeren met Google One drukt u op “Scan uitvoeren met Google One”.

Scan uitvoeren met Google One

Klik rechtsonderin op “Scan uitvoeren” om de scan te starten naar gegevens die mogelijk online zijn gelekt en beschikbaar zijn voor criminelen op het darkweb.

Scan uitvoeren met Google One naar gelekte gegevens op het darkweb

Als er gegevens zijn gelekt op het darkweb, dan ziet u een overzicht van deze gegevens. Dit overzicht bevat informatie over de gegevens die zijn buitgemaakt bij een specifieke aanval, welke bedrijf hierbij betrokken is en wanneer de aanval heeft plaatsgevonden.

U ziet ook direct in een overzicht welke gegevens er zijn gelekt op het darkweb. Dit kan bijvoorbeeld alleen het e-mailadres zijn, maar ook het wachtwoord van uw e-mailadres. U ziet bij een eventuele lek van het wachtwoord alleen de eerste drie karakters.

Gelekte online gegevens op het darkweb

Blijf veiliger met meer dan af en toe een scan van één e-mailadres. Met een Google One lidmaatschap krijgt u een melding als uw wachtwoorden, adres en andere persoonlijke informatie op het dark web zijn gevonden.

Via een mobiele telefoon of tablet

Als u wilt controleren of er online gegevens van uw Google-account op het darkweb zijn geplaatst, dan dient u op uw telefoon of tablet de Gmail app te installeren. Deze app geeft toegang tot uw Google-account.

Druk rechtsbovenin op het profielpictogram om uw Google-account instellingen te openen. Druk op “Je Google-account beheren”.

google account beheren

Druk op tabblad “Beveiliging” en navigeer naar onderen totdat u bij “Checken of je e-mailadres op het darkweb staat” bent. Druk vervolgens op de link “Scan uitvoeren met Google One”.

Scan uitvoeren met google one op telefoon of tablet

Druk op “Scan uitvoeren” om de scan naar gelekte online gegevens op het darkweb te starten.

Scan uitvoeren

Als er gegevens zijn gelekt naar het darkweb, dan ziet u in een overzicht om welke gegevens het gaat. Dit kan zijn het e-mailadres van uw Google-account, maar ook een wachtwoord wat u hiervoor heeft gebruikt. Klik op “Alle resultaten bekijken” om de gelekte online gegevens in te zien.

Overzicht van gegevenslekken

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook deze tips. Hier staat nog een manier om te controleren of uw online gegevens zijn gelekt: Hoe blijf ik veilig op het internet + 8 antwoorden en tips.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *