NordVPN: CyberSec – Werkt CyberSec echt? We hebben het getest!

Meest gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit bericht op social media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken.

NordVPN CyberSec. CyberSec wordt door NordVPN gepromoot als ad-blocker en een filter die ongewenste pop-ups en gevaarlijke websites blokkeert. Klinkt allemaal fantastisch, maar werkt het ook?

Wij hebben de CyberSec NordVPN functionaliteit getest. Later mee, maar laten we beginnen met wat Cybersec is en hoe NordVPN het gebruikt om U online te beschermen tegen ongewenste advertenties, malware en zelfs botnets.

Wat is Cybersec?

CyberSec is een filter die NordVPN geïntroduceerd heeft in hun software versie 6.4.5.0. De CyberSec filter werkt op systeemniveau en niet via de web browser, er hoeft dus geen externe software geïnstalleerd te worden om gebruik te maken van deze vorm van online bescherming.

Dat vind ik een pluspunt, de meeste advertentieblokkers vereisen een browser extensie die U dient te installeren in de web browser.

Hoe werkt NordVPN Cybersec?

Cybersec controleert elk verzoek vanuit uw computer of web browser. Als u via de webbrowser een domeinnaam intypt en deze bezoekt wordt er een DNS verzoek verzonden aan een DNS server. Cybersec controleert dit verzoek en vergelijkt het verzoek tegen een constant bijgewerkte lijst met gevaarlijke ip-adressen en domeinnamen.

Als NordVPN Cybersec een match vindt tussen uw verzoek via uw NordVPN verbinding en hun bijgewerkt malware lijst dan zal dit verzoek gestopt worden.

Tegen wat beschermt NordVPN Cybersec?

NordVPN zegt dat gebruikers beschermt zijn tegen ongewenst advertenties, malware – of gevaarlijke domeinen en botnets als Cybersec is geactiveerd en een VPN verbinding is gemaakt.

De ongewenste advertenties worden geblokkeerd door een lijst die bekend is bij NordVPN. De gevaarlijke domeinen en bekend malware websites worden alsmede geblokkeerd op basis van een constant bijgewerkte lijst.

Ook beschermt NordVPN tegen botnets, dat wil zeggen als uw computer is of wordt geïnfecteerd met malware die probeert verbinding te maken met een botnet, dat NordVPN deze verbinding detecteert en blokkeert.

Dus, niet alleen als uw computer lid wordt van een botnet door malware, maar ook als de computer al geïnfecteerd is met botnet malware en verbinding maakt. Erg handig, en het werkt goed, iets wat veel andere VPN aanbieders niet hebben.

NordVPN CyberSec getest

Advertenties blokkeren met NordVPN CyberSec

Allereerst begin ik met de advertentie blocker test. Hoe goed is cybersec in het blokkeren van advertenties? Ik laat u voor en na afbeeldingen zien, hierop kunt u zelf zien hoeveel advertenties er door NordVPN worden geblokkeerd.

Ik gebruik de webbrowser Google Chrome voor deze test.

U ziet in deze test de website Nu.nl. De advertentie blokken heb ik rood gemarkeerd en de status van de NordVPN groen. U ziet hier dat er geen verbinding is met de VPN en dat er een drietal advertentie blokken zijn geladen in de website.

cybersec advertentie test chrome

Nadat NordVPN met Cybersec is verbonden bezoek ik de website nogmaals. De advertentieblokken zijn verdwenen, cybersec heeft de advertenties eruit gefilterd en de website laad op het oog een stuk sneller.

cybersec advertentie test chrome met nordvpn

Advertenties blokkeren met Cybersec werkt erg goed, het is een prima alternatief voor adblocker software zoals Adblock Plus etc.

Ga naar NordVPN voor meer informatie.

Malware blokkeren met NordVPN CyberSec

Als we het hebben over malware blokkeren dan wordt hiermee bedoeld – in het geval van NordVPN, dat men websites en ip-adressen blokkeert die leiden tot malware zoals ransomware, adware en potentieel ongewenste software.

Wat Cybersec doet is het blokkeren van deze websites om te voorkomen dat malware gerelateerde websites uberhaupt laden. In mijn ervaring met malware ken ik een aantal domeinen die gebruikers doorverwijzen naar malware sites. Dit zijn advertentieplatformen die door adware applicaties worden ingezet.

In deze voorbeeldvideo gebruik het domein cobalten.com, op virustotal.com kunt u zien dat cobalten is gerelateerd aan malware.

 

In de volgende video ziet u, hoe met cybersec geactiveerd het malware domein niet bereikbaar is.

 

Cybersec van NordVPN blokkeert dus specifieke domeinen die gerelateerd zijn aan het verspreiden van malware, zoals bijvoorbeeld malafide advertentie netwerken. Op deze manier voorkomt u te worden geïnfecteerd met malware of adware.

Adware is een groot probleem, adware is net het grijze gebied tussen wat voor adverteerders is toegestaan en wat niet. Adware lijkt daarom veel op malware, adverteerders die gebruik maken van adware zetten technieken in die ook door malware wordt gebruikt om detectie te voorkomen.

NordVPN blokkeert verbinden met adware servers. Lees meer over NordVPN.

Botnets en NordVPN CyberSec

Deze optie heb ik niet getest, ik heb geen reden om mijn computer te voorzien van een botnet en hiermee te testen. Een botnet is een verzameling van met malware geïnfecteerde computers die samen een botnet vormen.

Het botnet wordt door cybercriminelen ingezet om DDoS (Distributed Denial of Service) aanvallen uit te voeren. Een botnet wordt ook ingezet om massaal wachtwoord of andere persoonlijke gegevens te stelen van de computer of om massaal hack aanvallen uit te voeren over het internet.

NordVPN beschermt u tegen botnets door de verbinding die malware maakt met een botnet te blokkeren. CyberSec voorkomt een botnet infectie, maar ook verhelpt het een botnet infectie. Een extra laag van bescherming.

Klik hier voor meer informatie over NordVPN CyberSec.

Lees meer tips of kom nog eens terug op PC Tips. Ik plaatst constant nieuwe handig PC Tips.

Aanbevolen tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

495 POSTS336 REACTIES
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
0
Hulp nodig? Of heeft u een vraag?x
()
x