Windows 11 afsluiten? 10 manieren om Windows uit te schakelen

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Vraagt u zich af hoe u Windows 11 kunt uitschakelen? Of u nu net klaar bent met uw werk, of school, het uitschakelen van uw computer kan helpen om de levensduur te verlengen.

Als u Windows 11 regelmatig uitschakelt, zou u ook een verschil moeten merken in uw elektriciteitsrekening.

Lees deze tip om te ontdekken hoe u een laptop, computer of tablet met Windows 11 erop via tien verschillende manieren kunt uitschakelen. De meeste van deze tips werken overigens ook in Windows 10.

Windows 11 afsluiten

Methode 1: Windows afsluiten via het Startmenu

Klik op de startknop, rechtsonderin ziet u de aan/uit knop. Klik erop en klik op en klik op Afsluiten. Dit is de meest standaard manier om Windows 11 af te sluiten.

Windows 11 afsluiten via het startmenu

Methode 2: Windows afsluiten via het WinX menu

Het WinX menu is ook wel bekend als het “Power” menu. Het biedt een snel overzicht van de meest geavanceerde onderdelen in Windows. Zo kunt u ook via het WinX menu Windows 11 snel afsluiten.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op “Afsluiten of afmelden”, klik daarna op Afsluiten. Windows wordt direct afgesloten.

Windows 11 afsluiten via WinX menu

Methode 3: Windows afsluiten via ALT + F4

Als u Windows 11 wenst af te sluiten via een toetsencombinatie, dan kunt u dit doen via de ALT + F4 knop. Zorg dat de focus ligt op het bureaublad en druk op de toetsencombinatie ALT + F4. U ziet nu een scherm waarmee u Windows kunt afsluiten.

Windows 11 afsluiten met alt f4

Methode 4: Windows afsluiten via Opdrachtprompt

U kunt Windows 11 ook afsluiten via scripting. Deze scripts of commando’s kunt u dan toepassen in Opdrachtprompt vensters.

Open een Opdrachtprompt en in het Opdrachtprompt venster type:

shutdown /s

Windows wordt afgesloten.

shutdown s om windows af te sluiten

Methode 5: Windows afsluiten via PowerShell of Windows Terminal

U kunt Windows 11 ook afsluiten via scripting. Deze scripts of commando’s kunt u dan toepassen in PowerShell of Windows Terminal vensters.

Open een PowerShell venster en in het PowerShell venster type:

stop-computer

Windows wordt direct afgesloten.

Windows afsluiten via Powershell

Methode 6: Windows afsluiten via aanmeldscherm

U hoeft niet eens aangemeld te zijn om uw Windows 11 computer of -apparaat af te sluiten, want u krijgt deze optie op het aanmeldingsscherm. Druk op de aan/uit-knop in de rechterbenedenhoek en klik of tik op Afsluiten.

Windows 11 afsluiten via aanmeldscherm

Methode 7: Windows afsluiten via CTRL ALT DEL

Als Windows 11 niet reageert op uw opdrachten en is vastgelopen, kunt u de sneltoets CTRL + ALT + DELETE gebruiken om een nieuw scherm te openen. Open de aan/uit opties door te klikken of te tikken op de aan/uit-knop in de rechterbenedenhoek, en druk vervolgens op Uitschakelen in het daaropvolgende menu.

windows 11 afsluiten via ctrl alt delete toets

Methode 8: Windows afsluiten via Slidetoshutdown

Deze methode om Windows 11 af te sluiten is minder bekend. Deze methode is handig als een tablet gebruikt met touch zoals bijvoorbeeld een Surface.

Open een Opdrachtprompt, in het Opdrachtprompt type:

slidetoshutdown

Er verschijnt nu een melding met “Schuif omlaag om de PC af te sluiten”.

Schuif omlaag om uw pc af te sluiten

Het mag duidelijk zijn wat u kunt doen om uw PC af te sluiten.

Methode 9: Windows afsluiten via de aan/uit knop op uw computer

De aan/uit-knop op uw computer is een andere manier om Windows 11 af te sluiten. Op uw desktop pc drukt u één keer op de aan/uit knop om een automatisch afsluitproces te starten.

Dit is op geen enkele manier schadelijk voor uw pc. Als u de knop echter 4 seconden of langer ingedrukt houdt, wordt uw pc geforceerd uitgeschakeld en wordt de stroom onmiddellijk afgesneden, dus doe dat niet als u op een veilige manier wilt afsluiten.

Methode 10: Windows uitschakelen knop toevoegen aan de taakbalk

Een simpele en directe manier om Windows 11 direct af te sluiten is door een uitschakelen knop toe te voegen aan de taakbalk. Door een enkele klik wordt Windows direct afgesloten. Hoe u zo’n knop aanmaakt leest u hier: Windows afsluiten knop toevoegen aan de taakbalk.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Beste antivirus 2021 volgens de consumentenbond: Bitdefender antivirus.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓