Windows 11 installeren op een oude PC? Dit is hoe! (GIDS)

Stefan
Windows 11 installeren op een oude PC

We zijn alweer een eindje onderweg sinds de introductie van Windows 11. De vraag ik regelmatig krijg is; hoe installeer ik Windows 11 op een oude PC?

Als u een computer heeft die volgens de PC Health Check app niet wordt ondersteund om Windows 11 op te installeren, een oude PC dus, dan is er goed nieuws. Er zijn 4 verschillende methodes om Windows 11 toch te kunnen installeren op een oudere PC die iedereen kan uitvoeren.

Als uw PC niet wordt ondersteund, dan ziet u dit in de PC Health Check app. De PC Health Check app is een app van Microsoft om te controleren of uw computer voldoet aan de minimale systeemvereisten om Windows 11 te installeren.

Als u PC niet voldoet om Windows 11 te installeren dan ziet u een van de volgende foutmelding(en).

 • Deze pc moet beveiligd opstarten ondersteunen.
 • TPM 2.0 moet worden ondersteund en ingeschakeld op deze PC.
 • De processor wordt momenteel niet ondersteund voor Windows 11.

Er is een methode beschikbaar om TPM 2.0 en Secure Boot (beveiligd opstarten) te omzeilen. Er is nog een simpelere methode om Windows 11 vanuit Windows 10 toch te kunnen installeren. Dit leest u in deze gids.

Het installeren van Windows 11 op een oude PC kan in de toekomst voor problemen zorgen. Zo heeft Microsoft aangegeven dat een oudere PC mogelijk niet stabiel is met Windows 11, en dat er problemen voort kunnen komen uit toekomstige Windows 11 updates. Maak dus een doordachte keuze of u het risico accepteert of niet.

Een andere optie is om Windows 10 te behouden en Windows 11 ernaast te installeren in een Windows 11 naast Windows 10 dual-boot configuratie. U installeert via dual-boot twee Windows versies naast elkaar en kan bij opstarten van de PC kiezen welke Windows versie u wilt starten. Het nadeel is dat u vanuit beide besturingssystemen, dus of Windows 10 of Windows 11 niet bij bestanden kunt. De bestanden worden dus niet gedeeld.

Om Windows 11 te installeren op een oude PC, selecteert u een van de onderstaande 4 methoden. Het is aan te raden om de methoden met “aanbevolen” te kiezen.

Windows 11 installeren op een oude PC

Methode 1: Windows 11 installeren op een oude PC via Windows 11 ISO-bestand (aanbevolen)

Download eerst een Windows 11 ISO-bestand van Microsoft. Deze ISO heeft u nodig voor installatie.

Wanneer het downloaden is voltooid, pakt u de inhoud uit in een map met WinRAR of 7zip. Mount of (“Koppel”) de ISO niet.

Klik met de rechtermuisknop op het ISO-bestand en selecteer de optie “Uitpakken in”.

Windows 11 iso uitpakken

Wanneer de ISO-bestandsinhoud in de map is geïmporteerd, opent u de map “Sources” en verwijdert u het “appraiserres.dll” bestand.

appraiserres dll verwijderen

Dit appraiserres.dll bestand is 193KB groot en is verantwoordelijk voor het controleren van de Windows 11 vereisten voor installatie.

Ga terug naar de vorige map en klik op setup.exe om het Windows 11 setup te starten voor installatie.

windows 11 setup starten

Als de installatie wordt gestart dan klikt u op de link: Wijzigen hoe updates worden gedownload met Setup.

Wijzigen hoe updates worden gedownload met Setup

Klik op “Niet nu”. Schakel ook de optie: Ik wil helpen bij het verbeteren van de installatie uit. Klik op volgende.

update downloaden voor windows 11 installatie

Accepteer de voorwaarden. Klik op Akkoord.

windows 11 voorwaarden accepteren

Er worden een paar dingen voorbereid. Daarna krijgt u de melding:

Deze pc voldoet niet aan de minimale systeemvereisten voor Windows 11. Deze vereisten zorgen voor een betrouwbaardere ervaring van hogere kwaliteit. Het installeren van Windows 11 op deze pc wordt niet aanbevolen en kan leiden tot compatibiliteitsproblemen. Als u doorgaat met het installeren van Windows 11, wordt uw pc niet langer ondersteund en heeft u geen recht op updates. Schade aan uw pc door gebrek aan compatibiliteit valt niet onder de fabrieksgarantie. Door accepteren te selecteren, bevestigt u dat u deze verklaring hebt gelezen en begrepen.

Klik op Accepteren als u door wilt gaan.

Uw PC voldoet niet aan Windows 11 vereisten accepteren

Controleer de instellingen. Klik op de link “Wijzigen wat u wilt behouden” om te kiezen welke bestanden u wilt behouden, of niet. Standaard worden persoonlijke bestanden en apps behouden”. Maak uw keuze en klik op Installeren om Windows 11 te installeren.

Windows 11 installeren op niet ondersteunde computer

De Windows 11 installatie op een niet compatibele computer wordt nu gestart. Veel plezier met Windows 11.

Windows 11 wordt geinstalleerd

Methode 2: Windows 11 installeren op niet ondersteunde PC via register aanpassing (geen ISO bestand nodig)

Om deze methode te gebruiken dient uw computer over een TPM chip te beschikken. TPM 2.0 is niet nodig, maar TPM 1.2 moet minimaal aanwezig zijn. Lees ook: Heeft mijn computer een TPM chip? Daarnaast moet de computer een processor hebben die door Windows 11 wordt ondersteund. Deze informatie vind u hier.

Controleer beide, indien u dit beide heeft. Dus de TPM chip en een ondersteunde processor, volg dan onderstaande stappen. Zo niet? Dan is de bovenste methode 1 een optie voor u.

Om te beginnen dient u de Windows 11 installatie assistent te downloaden. Na het downloaden van de assistent moet u een register aanpassing uitvoeren. Na het uitvoeren van de register aanpassing start u de Windows 11 installatie assistent en werkt u Windows 10 bij naar Windows 11.

Begin met het downloaden van de Windows 11 installatie assistent.

Windows 11 installatie assistent downloaden

Open de Installatie assistent nog niet.

Maak eerst een Windows 10 herstelpunt.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop in Windows 10. Klik op uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: regedit.

In de Windows-register editor. Ga naar de volgende sleutel door de onderstaande tekst te kopiëren en te plakken in (1).

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup

Klik daarna met de rechtermuisknop in vrije ruimte aan de rechterzijde, zie afbeelding (2).

Klik op Nieuw en daarna op DWORD-32bit waarde.

Windows 11 installeren op niet compatible pc

Geef deze waarde de volgende naam.

AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU

Wijzig de waarde naar “1” zonder quotes.

mosetup windows 11 sleutel register

Start nu de Windows 11 installatie assistent die u heeft gedownload. Windows 11 zal nu installeren. Indien het niet werkt heeft de computer of geen TPM chip of geen ondersteunde CPU. Meer informatie over deze methode leest u op Microsoft Docs. Ik heb deze methode 2 niet getest. Methode 1 wel.

Methode 3: Windows 11 installatie USB maken voor een oude PC via AnyBurn

U kunt met bovenstaande Windows 11 ISO-bestand ook een installatie USB maken. Deze Windows 11 installatie USB kunt u daarna gebruiken om Windows 11 te installeren via USB op een computer die dit eigenlijk niet ondersteunt.

U heeft nodig: Een USB-stick met minimaal 8GB vrije ruimte. Het Windows 11 ISO-bestand. Deze kunt u downloaden via methode 1 in dit artikel, en AnyBurn software.

Download AnyBurn naar uw computer. Installeer AnyBurn, de AnyBurn software is gratis. Open AnyBurn na installatie.

Klik op “Image bestand editeren”.

Windows 11 iso bestand bewerken

Klik op het map icoon en selecteer het zojuist gedownloade Windows 11 ISO-bestand. Zie methode 1 in dit artikel. Klik op Openen.

Windows 11 iso bestand openen

Als de inhoud van de Windows 11 ISO zichtbaar is opent u de “sources” map. Zoek naar bestand: appraiserres.dll en klik op verwijderen.

appraiserres dll bestand verwijderen

Klik nu op volgende.

Win 11 iso

Geef het nieuwe ISO-bestand om Windows 11 te installeren een duidelijke naam. Selecteer ook de gewenste locatie. Klik op Creëren.

iso bestand maken van windows 11

Het nieuwe ISO-bestand waar geen controle meer inzit op Windows 11 systeemvereisten wordt nu aangemaakt. Dit duurt even.

Windows 11 image bestand maken

Klik op Exit als de ISO klaar is. AnyBurn sluit nu af. Open AnyBurn opnieuw. Het is nu tijd om de ISO op een USB-stick te plaatsen. Deze USB-stick kunt u dan gebruiken om Windows 11 te installeren op een computer die niet voldoet aan de Windows 11 systeemeisen.

Klik op “Opstartbaar USB station maken”.

Opstartbaar Windows 11 usb station maken

Klik op het map icoon en selecteer het ISO-bestand voor Windows 11 installatie. Dit ISO-bestand hebben we zojuist aangemaakt voor een niet ondersteunde computer. Klik op Openen.

Windows 11 iso bestand selecteren voor usb

Plaats de USB-stick in uw computer. Selecteer het Doel USB-station. Wordt het USB-station niet weergegeven? Klik op het herlaad icoon met de twee groene pijltjes. Wordt de USB stick helemaal niet herkend?

Klik op Volgende.

USB schijf station selecteren voor windows 11 installatie

Als er data op de USB-stick staat dan wordt er een bericht weergegeven of u door wilt gaan met het formatteren van de USB-stick. Indien de USB-stick leeg is dan start het proces om de Windows 11 USB installatie aan te maken op USB voor een computer die Windows 11 eigenlijk niet ondersteunt.

Windows 11 installatie usb maken voor niet ondersteunde PC

Klik op Exit als het proces klaar is. U kunt deze USB-stick nu gebruiken om Windows 11 te installeren op een niet ondersteunde PC.

Methode 4: Windows 11 installatie USB maken voor een oude PC via RUFUS (aanbevolen)

Om te beginnen zorg dat u het Windows 11 iso-bestand heeft gedownload. Daarna kunt u een opstartbare USB-stick maken voor een niet geschikte Windows PC voor Windows 11 met Rufus. Deze USB-stick kunt u gebruiken om Windows 11 via een “schone” installatie te installeren.

Een schone installatie bekend dat alle bestanden op de computer worden gewist en dat Windows 11 zonder bestaande apps, bestanden en instellingen wordt geïnstalleerd. Houdt hier rekening mee voor dat u doorgaat met onderstaande stappen.

Begin met het downloaden van Rufus naar uw computer.

Open Rufus en plaats de USB-stick in uw computer. Selecteer in Rufus het zojuist gedownloade Windows 11 iso installatie bestand.

rufus windows 11 installatie usb maken

Wijzig de optie “Image-optie” naar “Extended Windows 11 installation (No TPM / no Secure Boot)”.

image optie rufus wijzigen naar no secure boot voor windows 11 installatie

Klik op Starten en accepteer de melding dat alle data op de USB-stick verloren gaat. De Windows 11 installatie USB zonder TPM en Secure boot controles wordt nu aangemaakt. Hierna kunt u de USB starten door de opstartopties in de BIOS te wijzigen en Windows 11 te installeren op een niet geschikte PC.

Ondersteunt de PC wel Windows 11? Maak dan een Windows 11 installatie USB.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Zou u dit bericht willen delen op sociale media of een website? Bedankt voor het lezen!

Total
0
Shares
0 Share
0 Tweet
0 Pin it
0 Share
0 Share

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.
59 reacties
 1. Hallo,
  Bij mij loopt altijd alles min of meer anders dan normaal.
  Nadat methode 1 mislukte omdat ik een DVD had gebrand in plaats van een USB stick te gebruiken, heb ik methodes 2 en 3 maar overgeslagen, en ondertussen een nieuwe PC, waar ik Windows 11 wel op heb draaien.
  Totdat ik via het Duitse tijdschrift PC WELT de oplossing vond, ik heb toen met Rufus succesvol een aangepaste USB stick gemaakt.
  Klaar om Windows 11 te installeren was ik niet, omdat de USB stick niet door mijn AM3+ UEFI BIOS werd gevonden.
  Toen heb ik het maar anders gedaan.
  Ik heb eerst Windows 7 Pro geinstalleerd, die ik kon activeren.
  En toen? Toen had ik geen Windows 10 installatie DVD met de juiste Windows 10 versie.
  Volgens Microsoft is Windows 10 versie 2004 noodzakelijk om naar Windows 11 te kunnen upgraden. Ik had wel 2005, zo genoemd omdat ik die in de maand mei van 2020 had gedownload.
  Maar ik dacht, met versie 21H1 gaat het ook.
  Affijn, die DVD in Windows 7 Pro (64 bit) opgestart.
  Na het upgraden naar Windows 10 heb ik de PC opnieuw opgestart, om mogelijke activatie problemen te voorkomen.
  Toen heb ik Windows 10 21H1 geupdate naar versie 22H2, en geklikt op ‘Ik heb geen Licentiecode’.
  Na de installatie van deze update werd Windows 10 Pro automatisch geactiveerd.
  Daarna werd het tijd om de met Rufus gemaakte USB (2.0!) stick met Windows 11 (versie 21H2) vanuit Windows 10 te installeren.
  Ik maakte een klein foutje, want ik had zoeken naar updates aangevinkt.
  Dit vanwege drivers en andere bestanden.
  Nadat Windows 11 geinstalleerd was, begon hij de Update te downloaden, 4 Gb groot, dat was dus blijkbaar versie 22H2 van Windows 11, te downloaden en te installeren.
  Ik weet niet zeker of alles volgens de regels der kunst verliep, maar Windows 11 was geupdate en loopt vlekkeloos.
  Mijn methode heeft de voorkeur boven de normale Rufus methode, omdat alle apps en instellingen van de vorige versies behouden bleven.
  Zelfs de Taakbalk hoef ik niet aan te passen.
  Hoe dan ook, ik ben er blij mee, die AMD3+ (met Phenom II Dual Core CPU) was niet gecontroleerd, er zit geen TPM op, en ook de grafische kaart was al wat oud, een R7 240.
  De prestaties vallen niet tegen!
  Inmiddels wist ik de oude PC te upgraden naar een AMD Radeon R9 270X grafische kaart, die is een stuk sneller dan de R7 240!
  Wat heb ik nu gemaakt? Een Retro multiboot Game PC met Windows 7 32 bit, Windows 10 32 bit, en Windows 11 64 bit. Natuurlijk wel op 3 schijven, waarvan 1 SATA SSD van 500 Gb.
  Niet gek, voor een oud AM3+ moederbord, dat ik al bijna had afgedankt… Maar het werkt, en daar gaat het om. Maar de AM3+ moederborden hebben al UEFI, in een primitieve vorm, maar die moest ikk hebben, omdat op de nieuwere moederborden geen 32 bits Windows meer loopt.
  En er kunnen grote schijven in, groter dan 2 Tb, ook niet onbelangrijk.
  Behalve de FM2+ moederborden, daar kun je nog wel Windows XP 32 bit op draaien, niet dat 32 bits er niet op loopt, maar het kan officieel niet vanwege de 64 bit drivers van het moederbord.
  Hoewel, dat heb ik nog niet getest.
  Dat is me niet gelukt, maar daar heb ik een AM3 PC voor, waar alles vanaf Windows XP op kan draaien, 32 bit en 64 bit. Die moet ik nog aanpassen, ik ben benieuwd of ik Windows 11 er op aan het lopen krijg, met de Rufus Methode kan dat misschien lukken (hoop ik).
  Door alle toestanden moet ik wel mijn Microsoft account upgraden, die ben ik namelijk even kwijtgeraakt. Komt wel goed. Ik draai nu met een lokaal account op mijn computers
  Leuke Game PC om oudere games op te kunnen spelen.
  Het was veel werk, maar ik heb er veel plezier van, op mijn oude dag (ik ben 67).
  Hoewel ik gepensioneerd ben, moet ik wel bezig blijven, ik kan niet zonder mijn 4(!) computer(s).
  Ik zou zeggen ik hoop, dat u dit verhaal leuk vindt!
  Bedankt voor alle informatie!

   1. Dat komt omdat computers een deel van mijn leven zijn, Ze leven door mij, zelfs als ze uit staan.
    Het is voor mij meer dan een hobby. Zonder computer ben ik onthand.
    Ik ben ook geen fan van TPM, omdat het mensen is overkomen, dat hun bestanden door de hardware werden versleuteld, al tijdens de Setup van Windows 11, en dat zonder waarschuwing. Dat lijkt heel mooi, maar je hoeft maar een foutje te maken, en je bent buitengesloten van je eigen bestanden, omdat ze versleuteld zijn! En als je dan geen sleutel hebt, wat dan? Of je raakt je Microsoft account kwijt, dan kun je zelfs de online opgeslagen sleutel niet eens meer bij Microsoft ophalen. Of Windows crasht.
    Een foutje zit in een klein hoekje.
    Daarom, geen TPM 2.0 voor mij.
    Dan heb je een heel groot probleem!
    Daarom zet ik mijn bestanden niet in de directory van mijn Microsoft account, want dan is het risico is te groot, dat het verdwijnt, ik heb dat altijd apart gedaan in een eigen directory. Dat is een beveiliging tegen verdwijning.
    Bovendien kan het het opstarten van Windows erg vertragen, vooral als je er vele duizenden bestanden zoals foto’s of plaatjes in hebt staan.
    Valt bij een NVME SSD wel mee allemaal, die is meestal snel.genoeg, echter, je zal maar met een harde schijf moeten werken… dan piep je wel anders.
    Ook heb ik mijn harde schijf niet steeds geformateerd, bij opnieuw installeren van Windows, welke versie dan ook. Ook zo iets.
    Liever 5x een oude Windows directory, dan 1 foutje maken en alles kwijt zijn.
    Ik gebruik daarvoor Total Commander, want met de Explorer kan ik niet goed werken. Dat doe ik alleen in geval van nood.
    Ik ben als de dood dat er wat met mijn muziek gebeurt, dat kan ik er echt niet bij hebben!
    Kunt u daar een stukje over maken?
    Ik wil Windows op mijn eigen PC gebruiken zoals IK dat wil. Daar beslis ik over, niet Microsoft, met zijn strenge hardware eisen en steeds strenger wordende voorwaarden. Daar heb ik mijn buik van vol.
    Help me om Windows 11 van zijn beperkingen te ontdoen, aub! Dank u wel!
    Mijn PC is namelijk van mij, en ik mag ermee doen wat ik wil, want onmisbaar.
    Ik ben blij met uw website, die ik ook maar toevallig gevonden heb. Ik weet er best wel veel van, maar bij Windows 11 zit ik af en toe echt wel te kijken zo van, ehh, hoe moet ik dat doen? Waar vind ik dat?
    En met een lokaal account heb ik geen gezeur.
    Ik heb wel Office 2019, maar ik moet Office 2003 ernaast gebruiken, dat loopt echter niet meer op Windows 11 64 bit. Het programma start nog wel op, maar loopt meteen vast. Op Windows 10 werkt het nog wel goed. Ik wil namelijk met de hand kunnen nummeren, zoals ik in Access gesorteerd heb, 1e regel 1, de 2e een 2 in het vakje eronder, waarna ik alleen nog maar pijltje omlaag hoef te drukken, zonder met de hand 24.000 getallen van tot 5 cijfers in te moeten tikken. 1 foutje, en mijn lijst klopt niet meer!
    Weet u soms hoe dat moet, in Office 2019?
    Dat is echt wel een dingetje voor mij. Ik bedoel niet automatisch nummeren.
    Het spreekwoord zegt: Je moet oude schoenen niet weggooien voordat je nieuwe hebt! Waarmee je even goed kan lopen, zoals je dat gewend bent met de oude schoenen.
    Geldt ook voor Windows!
    Daarom gebruik ik een dual Boot systeem op 2 schijven op mijn Desktop PC. Beetje moeilijk om te cofigureren, maar, het werkt.
    Sorry voor het lange verhaal.
    Ga zo door!

 2. Beste Stefan,

  ik heb de manier geprobeerd zoals je die hieronder beschrijft (update september). Die werkt prima! Dank, heb nu Win 11 op de Surface Pro draaien en tot nu toe zonder probleem.

  Groet,
  Peter Paul

 3. Hallo Stefan, heb windows 11 via methode 1 geinstalleerd en dit ging prima. Nu wil versie windows 11 22H2 erop zetten maar krijg de melding kan niet worden bepaald of windows 11 kan worden uitgevoerd op uw pc. Sluit setup en probeer het opnieuw. Wat kan ik doen om dit te omzeilen ? Mvgr Ton.

  1. Maak met Rufus een aangepaste USB stick van Windows 11, dan lukt het wel.
   Met Rufus is de controle op de CPU, TPM 2.0 en de grafische kaart te omzeilen.

   1. “Deze USB-stick kunt u gebruiken om Windows 11 via een “schone” installatie te installeren.”

    Bij “schone” installatie verwacht ik dat W10 wordt gewist en overschreven toch?
    Ik wil W11 dus op een aparte partitie plaatsen.

    1. Hallo, ja dat klopt. Windows 10 wordt dan geupdate naar Windows 11 en daarmee dus in feite overschreven. Wat u bedoeld is “dual boot”, dat is twee Windows naast elkaar dus Windows 10 als opstartkeuze en Windows 11 ernaast op een andere partitie als opstartkeuze.
     Een Dual boot kunt u op deze manier maken (let op technische kennis vereist!): https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-dual-boot/
     Er is nog een andere optie om te overwegen en dat is een virtuele machine via Virtualbox of VMware.
     Groet, Stefan

  1. Dat kan, ik heb zelfs een Trio Boot gemaakt, van Windows 7 32 bit, Windows 10 32 bit en 64 bits Windows 11.
   Het is wel aan te raden om EasyBCD (2.4?) te gebruiken, anders start alleen Windows 11 op.
   Dat had ik tenminste. 7 en 11 waren ineens onvindbaar namelijk bij mij.
   Altijd de oudste eerst installeren, omdat die namelijk de nieuwere Windows versies 10 en 11 niet kent.
   Windows 7 draait niet op de nieuwere AMD Ryzen en Intel processoren, dat installatie medium van Windows 7 moet namelijk aangepast worden. Niet mogelijk zonder beschrijving.

 4. Gewoon via de media creation tool een bootable USB stick maken en vanaf deze usb stick het betreffende appraiserres.dll verwijderen werkt net zo makkelijk. Hoef je ook geen iso te downloaden, uit te pakken en te mounten.

  Beschrijving werkte trouwens goed. Geïnstalleerd op een Dell Latitude E6540 met een generatie 4 Core i7, ooit geleverd met Windows 7.

 5. Hallo Stefan.

  Moet bij optie 4 ook niet het “appraiserres.dll” bestand verwijderd worden? Heb ik ergens anders wel gelezen. Dat heb ik wel gedaan bij optie 4. Windows 11 draait nu als een zonnetje op mijn tien jaar oude pc. Geen enkele foutmelding of hapering gehad en alle update’s komen tot nu toe gewoon binnen.

  Groet,
  Cees.

  1. Hallo, nee dat hoeft niet. U dient in Rufus de optie “Extended Windows 11 installation (no TPM / Secureboot)” te kiezen. Rufus past dan zelf instellingen toe die de vereisten voor Windows 11 omzeilen via USB.
   Bedankt voor uw bericht! Groet, Stefan

 6. Beste Stefan,
  Ik heb het genoemde bestand verwijderd en methode 1 geprobeerd en loop tegen het volgende probleem.
  Na het scherm “Windows 11 installeren ” verschijnt het scherm
  “Updates, stuurprogramma’s en optionele onderdelen ophalen” niet.
  In plaats daarvan komt het scherm “Updates downloaden ” en daarna het scherm “Deze pc voldoet momenteel niet aan de systeemeisen voor Windows 11” en kan Windows 11 niet worden geïnstalleerd.

  1. Hallo, ik vermoed dat u een stap overslaat. U dient na het starten van setup.exe op de link “Wijzigen hoe updates worden gedownload met Setup” te klikken, zie de instructie. Ik heb het zojuist getest en het werkt nog steeds.
   Groet, Stefan

 7. Hoi Stefan, bedankt voor de tips. De installatie is gelukt op mijn laptop van 2011 (geupgrade met een ssd) en Windows 11 draait prima. Alleen de waarschuwing van ‘… en heeft u geen recht op updates.’, hoe moet ik dat opvatten? Heb ik nu Windows 11 maar zit er een softwareduiveltje in dat alle toekomstige updates en fixes tegenhoudt?, vanwege de ‘onrechtmatige’ installatie?

  1. Hallo Bert, dat is precies het probleem. Dat is dus nog erg onduidelijk. Ik heb eerder in de comments aangegeven dat Microsoft er iets mee moet, maar wat is tot nu toe onduidelijk. Aan de andere kant, ze gegeven exact aan dat het niet ondersteund wordt, het is dus mogelijk dat er inderdaad bepaalde updates niet kunnen worden geïnstalleerd. Groet, Stefan.

   1. Ik herinner me net dat er vlak na de installatie wel een aantal, ik meen 2 of 3, updates geïnstalleerd werden (Windows 11 21H2), dus we gaan het zien. Thanks, Bert.

 8. Ik heb de proef op de som genomen: register edit uitgevoerd, iso bestand gedownload, dit iso bestand ‘gemount’ in Windows 10 en het install bestand uitgevoerd (géén .dll bestand verwijderd).
  Na de waarschuwing doorklikken en een klein uurtje later prijkt Windows 11 op mijn Acer met Intel Core i5-7200 @ 2,5 Ghz.
  Windows 11 installeren via WindowsUpdate werkte niet na de ‘registerhack’.
  Tot nu toe geen problemen met de installatie. Al meerder Windows 11 updates via WindowsUpdate kunnen installeren.

   1. Het draait overigens als een zonnetje op mijn laptop. Ik merk qua snelheid niet of nauwelijks verschil met Windows 10. Dus waarom Microsoft nou zo moeilijk doet over mijn CPU (dat was het enige wat niet ‘paste’) is mij een volkomen raadsel. Mag Microsoft overigens beveiligingsupdates weigeren op een legale Windows 11, waar ze mee dreigen? (De installatie blijft gewoon legaal na deze actie!).

    1. Ik denk dat het vooral een actie betreft om gebruikers te laten upgraden naar een nieuwere PC, er zit ook een beveiligingsaspect aan. Microsoft dreigt ermee, maar ik denk dat het met de updates wel los zal lopen. Microsoft biedt zelf manieren aan om Windows 11 te installeren op niet compatibele computer, ze zullen er dan toch iets mee moeten. Tot nu toe niemand die exact weet hoe het zit in de toekomst, we gaan het zien. Groet, Stefan.

     1. Bedankt voor je snelle antwoorden en goede instructies alhier. Ik ga het vanzelf zien! Voor nu helemaal tevreden!

   1. Hallo, daarmee bedoeld “Harro” methode 2 zoals beschreven in dit artikel. Dit is een van de methodes om Windows 11 te installeren op een oude PC.
    Groet, Stefan

 9. Ik heb de windows 11 download met 7-zip uitgepakt maar vindt geen map “sources”.
  Wel staat er in de uitgepakte lijst een bestand genaamd “appraiserxp”, dit bestand is echter
  362kb groot maar wel een dll bestand.

  1. Hallo, dan gebruikt u een ander ISO-bestand dan de officiële Windows 11 ISO die u kunt downloaden via de informatie in dit artikel. Daar kan ik geen ondersteuning op bieden. Ik heb het zojuist gecontroleerd en de informatie in dit artikel klopt volledig.
   Groet, Stefan.

 10. Beste Stefan,

  Ik heb je proef op de som genomen.
  Optie 1 werkt zonder problemen.
  Optie 2 , gebeurd niks, geen updates om naar win11 te gaan.
  Optie 3 vanaf usb boot starten met gemaakte usb stik, ondanks het bestand verwijderd te hebben, gaat de laptop niet verder, keihard de melding dat de laptop niet geschikt is en kom je ook niet verder. Jammer anders had ik het op een lege ssd kunnen testen en ook de performance.

  Wellicht nog enige suggesties bij optie 3 van jou kant?

  Voor de rest super artikel.

  1. Hallo Pascal, ik weet dat Microsoft ondertussen wel wat opties heeft geblokkeerd. Optie 1 werkt inderdaad nog, dat test ik tussendoor nog wel eens. Ik vermoed dat optie 3 niet werkt omdat er verbinding wordt gemaakt met het internet en dat u mogelijk naar updates zoeken heeft toegestaan. Dit zijn zover mij bekend wel de opties om Windows 11 op een computer te installeren die eigenlijk niet compatibel zijn. Groet, Stefan.

   Aangepast: Ik heb methode 4 toegevoegd. Door de stappen in methode 4 uit te voeren kunt u wel een Windows 11 installatie USB aanmaken voor een niet geschikte PC. Succes!

 11. Beste Stefan,

  Bij installatie wat me overigens nog niet gelukt is wil hij Windows 11 Pro installeren maar ik heb Windows 10 Home kom ik dan niet in de knoei met de registratie van Home/Pro.

  Vriendelijke groet
  Ronald

  1. Hallo Ronald, ik DENK het niet. Windows 11 neemt de
   in de regel de activatie over van Windows 10. Ik kan het helaas zelf niet testen, dus ik ben niet zeker. Groet, Stefan

 12. Goed verhaal. Bedankt. Klein puntje van kritiek: “ondersteund” als voltooid deelwoord schrijf je met een d en niet met een t.
  Groet, R Catijn

 13. Men zou ook kunnen overwegen misschien, om een dualboot te maken naast windows 10 Krijgt men problemen met windows 11 kan men weer terug vallen op windows 10

 14. Hoi Stefan, hier een berichtje (en zo meteen een vraag) uit Oostenrijk, ook ik ben zo eigenwijs geweest om win 11 op een niet ondersteunende computer en laptop te installeren. op de laptop krijg ik nu alleen als ik hem opstart een blauw scherm, heb jij een idee hoe ik dat weg krijg ? op de computer weet ik het nog niet want die is nog heel vers ge-updatet.
  alvast bedankt voor de moeite en vriendelijke groet.

  1. Hoi Klaas, een internationale bezoeker! Welkom. Een blauw scherm klinkt als het bekende blauwe scherm met foutmelding? Staat er een tekst in het scherm? Als er problemen zijn met Windows 11, en u wilt terug naar Windows 10, dan dient u installatiemedia aan te maken via een andere computer: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/installatiemedia-voor-windows-maken-99a58364-8c02-206f-aa6f-40c3b507420d Deze installatie media start u door de BIOS instellingen zo aan te passen dat er vanaf installatiemedia wordt gestart, zoals bijvoorbeeld een USB-stick. Via dezelfde installatiemedia kunt ook bestanden terughalen uit Windows: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/bestanden-terughalen-als-windows-niet-meer-opstart/
   Succes! Groet, Stefan

 15. hallo redactie ..

  mijn dank voor de bovenstaande instructie’s , gezien ik een oude Dell Latidude E6400 dualcore 64X met 6 gb ram en 1 TB HD heb , en diverse sanario’s al had geprobeerd die op het web staan .
  Werkte bij , instrustructie nr 1 , door het DLL bestand te verwijderen uit de ISO .. en nu eindelijk kan win11 installeren ,, werd er een wel een beetje moedeloos van , van al dat proberen , want windwows is al zo omslachtig vergeleken met MacOS , dat 10 x sneller en simpeler werkt .
  op hoop van zege draait men 11 straks goed ,,fingers X

  mike

  1. Hallo Ronald, bedankt voor uw bericht. Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik denk dat de tijd het uit zal wijzen. Microsoft moet toch iets voor al die computers die Windows 11 hebben geïnstalleerd en eigenlijk niet ondersteunt worden. Microsoft heeft zelf een aantal methodes vrijgegeven om Windows 11 te installeren op niet compatibele hardware. Dit weliswaar met de waarschuwing dat de computer mogelijk instabiel is en bepaalde updates niet ontvangt. Maak daarom een verstandige keuze. Windows 10 is nog tot het jaar 2025 volledig ondersteunt.
   Lees hier meer: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-11-installeren-op-apparaten-die-niet-voldoen-aan-de-minimale-systeemvereisten-0b2dc4a2-5933-4ad4-9c09-ef0a331518f1
   Groet, Stefan.

 16. Dag Stefan,

  Knap gedaan, echt sterk van je, bedankt dat je deze informatie met ons wil delen.

  Johan Kwaspen
  Analist programmeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen