Bestand wordt al gebruikt in Microsoft Office? Probeer dit!

Stefan
Bestand wordt al gebruikt in Microsoft Office? Probeer dit!

Als u bij het openen van een Office document zoals Microsoft Word of Microsoft Excel, de melding krijgt “Dit document is vergrendeld om te voorkomen dat andere gebruikers het bewerken” of “Bestand wordt al gebruikt” dan weet u mogelijk al wat het probleem is.

Het bestand wat u probeert te openen wordt op dat moment gebruikt door een andere gebruiker en kan niet worden bewerkt. Hiermee probeert Office te voorkomen dat er twee mensen tegelijk werken in een document en dat hiermee aanpassen van de ander worden overschreven. Het is al het ware een schrijfbeveiliging. U kunt het document nog steeds openen, maar dan in “Alleen lezen” status.

Als u geen idee heeft wie er op dat moment in het document aan het werken is, dan kan dit uiterst vervelend zijn. Het kan ook zijn dat de Office app is vastgelopen en dat er een tijdelijk bestand nog actief is dat bewerken voorkomt. Hoe dan ook, u kunt de volgende tips toepassen om het probleem op te lossen.

Bestand wordt al gebruikt in Microsoft Office

Tijdelijk bestand verwijderen

Het eerste wat u kunt doen is naar de locatie gaan waar het document is opgeslagen. U ziet hier het document zelf en als het document geopend is een tijdelijk bestand wat te herkennen is aan “~$<bestandsnaam”. Als u dit tijdelijk bestand verwijderd kunt u het document weer bewerken.

Het bestand afsluiten

Als het bestand nog steeds in gebruik is, en u heeft geen idee wie het heeft geopend over bijvoorbeeld het netwerk, dan kunt u het bestand sluiten. Dit kunt u doen via management console.

Lees ook
OpenAI ChatGPT gebruiken in Microsoft Word via Ghostwriter

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: mmc.

Klik nu op “Bestand” en vervolgens op “module toevoegen/verwijderen”. Voeg de module “gedeelde mappen” toe. Selecteer vervolgens “de lokale computer” en “geopende bestanden”.

Gedeelde mappen toevoegen aan mmc

Klik op het geopend bestand met de rechtermuisklik en klik op “Geopend bestand sluiten” in het menu. Hiermee sluit u het geopende Office document dat door iemand anders is geopend.

Geopend bestand sluiten

Controleer of u hierna wel het Office document kunt openen.

Alle Office processen afsluiten

Ik raad aan om alle Microsoft Office processen af te sluiten via taakbeheer. Hiermee voorkomt u dat er eventueel een actief processen het openen van het document voorkomt. Het is namelijk niet altijd duidelijk of er actieve processen blijven hangen of niet, zeker niet als u Office mogelijk geforceerd heeft afgesloten vanwege een fout of vastloper.

Druk op de toetsencombinatie CTRL + ALT +DEL. Klik op “taakbeheer” in het menu. Klik vervolgens op “meer details”.

Controleer of er actieve “Microsoft Word”, “Microsoft Excel e.d. processen worden weergegeven. Als dat zo is dan klikt u op dit processen en klikt u onderin op de knop “beëindigen”.

Microsoft Word beeindigen

Controleer of u nu het vergrendeld Office document wel kunt openen.

Computer herstarten

Een herstart kan soms het probleem van een vergrendeld document verhelpen, omdat dan het geheugen en de processen van het systeem worden gewist, waardoor vergrendelingen of machtigingen van een toepassing of gebruiker kunnen worden vrijgegeven.

Wanneer u het systeem opnieuw opstart, worden alle lopende processen beëindigd, inclusief het vergrendeld proces. Dit kan de vergrendeling opheffen en andere gebruikers of processen toegang geven tot het document.

Lees ook
Office Word of Excel als standaard instellen in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *