Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Bestand wordt al gebruikt in Microsoft Office? Probeer dit!

Als u bij het openen van een Office document zoals Microsoft Word of Microsoft Excel, de melding krijgt “Dit document is vergrendeld om te voorkomen dat andere gebruikers het bewerken” of “Bestand wordt al gebruikt ” dan weet u mogelijk al wat het probleem is.

Het bestand wat u probeert te openen wordt op dat moment gebruikt door een andere gebruiker en kan niet worden bewerkt. Hiermee probeert Office te voorkomen dat er twee mensen tegelijk werken in een document en dat hiermee aanpassen van de ander worden overschreven. Het is al het ware een schrijfbeveiliging. U kunt het document nog steeds openen, maar dan in “Alleen lezen” status.

Als u geen idee heeft wie er op dat moment in het document aan het werken is, dan kan dit uiterst vervelend zijn. Het kan ook zijn dat de Office app is vastgelopen en dat er een tijdelijk bestand nog actief is dat bewerken voorkomt. Hoe dan ook, u kunt de volgende tips toepassen om het probleem op te lossen.

Bestand wordt al gebruikt in Microsoft Office

Tijdelijk bestand verwijderen

Het eerste wat u kunt doen is naar de locatie gaan waar het document is opgeslagen. U ziet hier het document zelf en als het document geopend is een tijdelijk bestand wat te herkennen is aan “~$<bestandsnaam”. Als u dit tijdelijk bestand verwijderd kunt u het document weer bewerken.

Het bestand afsluiten

Als het bestand nog steeds in gebruik is, en u heeft geen idee wie het heeft geopend over bijvoorbeeld het netwerk, dan kunt u het bestand sluiten. Dit kunt u doen via management console.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: mmc.

Klik nu op “Bestand” en vervolgens op “module toevoegen/verwijderen”. Voeg de module “gedeelde mappen” toe. Selecteer vervolgens “de lokale computer” en “geopende bestanden”.

Gedeelde mappen toevoegen aan mmc

Klik op het geopend bestand met de rechtermuisklik en klik op “Geopend bestand sluiten” in het menu. Hiermee sluit u het geopende Office document dat door iemand anders is geopend.

Geopend bestand sluiten

Controleer of u hierna wel het Office document kunt openen.

Alle Office processen afsluiten

Ik raad aan om alle Microsoft Office processen af te sluiten via taakbeheer. Hiermee voorkomt u dat er eventueel een actief processen het openen van het document voorkomt. Het is namelijk niet altijd duidelijk of er actieve processen blijven hangen of niet, zeker niet als u Office mogelijk geforceerd heeft afgesloten vanwege een fout of vastloper.

Druk op de toetsencombinatie CTRL + ALT +DEL. Klik op “taakbeheer” in het menu. Klik vervolgens op “meer details”.

Controleer of er actieve “Microsoft Word”, “Microsoft Excel e.d. processen worden weergegeven. Als dat zo is dan klikt u op dit processen en klikt u onderin op de knop “beëindigen”.

Microsoft Word beeindigen

Controleer of u nu het vergrendeld Office document wel kunt openen.

Computer herstarten

Een herstart kan soms het probleem van een vergrendeld document verhelpen, omdat dan het geheugen en de processen van het systeem worden gewist, waardoor vergrendelingen of machtigingen van een toepassing of gebruiker kunnen worden vrijgegeven.

Wanneer u het systeem opnieuw opstart, worden alle lopende processen beëindigd, inclusief het vergrendeld proces. Dit kan de vergrendeling opheffen en andere gebruikers of processen toegang geven tot het document.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!