Bestand in gebruik foutmelding? Probeer dit!

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Als u een bestand probeert te verwijderen, bewerken of verplaatsen kunt u de melding “Bestand in gebruik” zien in Windows.

Bestand in gebruik betekend dat het bestand op dit moment door een applicatie in gebruik is en niet kan worden bewerkt. Het is een beveiliging om te voorkomen dat bestanden worden gewijzigd terwijl het nog wacht op andere instructies van bijvoorbeeld een app.

Deze “bestand in gebruik” melding is voor de gebruiker vaak een probleem omdat er niet altijd kan worden bepaald welke app het bestand nog in gebruik heeft. In deze gids laat ik u zien via “File LockSmith” van PowerToys hoe u kunt bepalen welke app het bestand in gebruik heeft. Hierna kunt u deze app dan sluiten en het bestand verwijderen, bewerken of verplaatsen.

Bestand in gebruik foutmelding

Om te beginnen download u PowerToys naar uw computer. Als u PowerToys heeft geinstalleerd, dan is “File LockSmith” direct beschikbaar.

File Locksmith geeft aan welke processen de geselecteerde bestanden of mappen gebruiken en maakt het sluiten deze processen mogelijk.

PowerToys File LockSmith

Als u een bestand of map heeft die u niet kunt verwijderen, bewerken of verplaatsen vanwege de “Bestand in gebruik” of “map in gebruik” foutmelding, dan klikt u met de rechtermuisknop op dit bestand of map.

In het menu klik vervolgens eerst op “meer opties weergeven” in Windows 11. Daarna klikt u op “Wat maakt van dit bestand gebruik?”.

Wat maakt van dit bestand gebruik

PowerToys wordt nu geopend. U ziet direct het proces dat het bestand in gebruik heeft. Dit proces kunt u vervolgens afsluiten door “taak beëindigen” te klikken.

File locksmith taak beeindigen

Mocht u meer informatie willen over het proces dan klikt u op het pijltje naar beneden rechts naast het proces.

U ziet nu het proces-id, de gebruiker die het proces heeft geopend en het bestand wat in gebruik is.

File Locksmith meer informatie over bestand in gebruik

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!