Bestand in gebruik foutmelding? Probeer dit!

Stefan
Bestand in gebruik foutmelding? Probeer dit!

Als u een bestand probeert te verwijderen, bewerken of verplaatsen kunt u de melding “Bestand in gebruik” zien in Windows.

Bestand in gebruik betekend dat het bestand op dit moment door een applicatie in gebruik is en niet kan worden bewerkt. Het is een beveiliging om te voorkomen dat bestanden worden gewijzigd terwijl het nog wacht op andere instructies van bijvoorbeeld een app.

Deze “bestand in gebruik” melding is voor de gebruiker vaak een probleem omdat er niet altijd kan worden bepaald welke app het bestand nog in gebruik heeft. In deze gids laat ik u zien via “File LockSmith” van PowerToys hoe u kunt bepalen welke app het bestand in gebruik heeft. Hierna kunt u deze app dan sluiten en het bestand verwijderen, bewerken of verplaatsen.

Bestand in gebruik foutmelding

Om te beginnen download u PowerToys naar uw computer. Als u PowerToys heeft geinstalleerd, dan is “File LockSmith” direct beschikbaar.

File Locksmith geeft aan welke processen de geselecteerde bestanden of mappen gebruiken en maakt het sluiten deze processen mogelijk.

PowerToys File LockSmith

Als u een bestand of map heeft die u niet kunt verwijderen, bewerken of verplaatsen vanwege de “Bestand in gebruik” of “map in gebruik” foutmelding, dan klikt u met de rechtermuisknop op dit bestand of map.

In het menu klik vervolgens eerst op “meer opties weergeven” in Windows 11. Daarna klikt u op “Wat maakt van dit bestand gebruik?”.

Wat maakt van dit bestand gebruik

PowerToys wordt nu geopend. U ziet direct het proces dat het bestand in gebruik heeft. Dit proces kunt u vervolgens afsluiten door “taak beëindigen” te klikken.

File locksmith taak beeindigen

Mocht u meer informatie willen over het proces dan klikt u op het pijltje naar beneden rechts naast het proces.

U ziet nu het proces-id, de gebruiker die het proces heeft geopend en het bestand wat in gebruik is.

File Locksmith meer informatie over bestand in gebruik

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *