MAC adres wijzigen in Windows 8 of Windows 10 – PC-Tips.info

Elk apparaat dat verbinding maakt met een netwerk, of dat nu een intern netwerk is of een extern netwerk zoals het internet, heeft een MAC-adres (Media Access Control Address). Een MAC-adres is een unieke identificatie die door de fabrikant aan het apparaat is toegewezen. Een Mac adres is ook bekend als een hardware-adres, en mag niet worden verward met een IP-adres.

Iedereen weet dat U een IP-adres nodig heeft voor netwerkcommunicatie, maar het MAC-adres voor het adresseren van ethernet pakketten van apparaat naar apparaat (MAC-adres naar MAC-adres). Het ARP (address resolution protocol) wordt gebruikt om het MAC-adres van de volgende hop voor pakketoverdracht te krijgen. Het IP-adres wordt als eerste gebruikt om te controleren of het bestemmingsadres zich in hetzelfde IP-netwerk bevindt als de verzender.

Ook al zijn MAC-adressen in het apparaat gekenmerkt, U hebt mogelijk een reden om het Mac-adres te wijzigen. Laten we zeggen dat U software hebt die is geregistreerd op het MAC-adres van uw computer voor licentiedoeleinden. Als U dan de netwerkkaart vervangt zal de software niet meer werken. In deze instructie laat ik U zien hoe U het Mac-adres kan “spoofen” oftewel software matig wijzigen om de computer te laten denken dat U nog werkt met het Mac-adres dat U wenst.

Mac adres wijzigen in Windows 8 of Windows 10

Het is belangrijk om eerst het oude Mac-adres goed te noteren. Mocht er iets misgaan, dan kunt U het oude Mac-adres altijd terugzetten. Ga naar de startknop in Windows, bij zoeken typt U cmd.exe, er opent zich een ms-dos venster (command-line).

In het command-line typt U, ipconfig /all er opent zich de volgende onderstaande informatie.

mac adres opzoeken windows 10

U vind het Mac-adres bij “Physical Address”. Noteer deze combinatie van cijfers en letters. Klik nu met de rechtermuisknop op de Startknop in Windows 8 of Windows 10 en selecteer uit het menu Apparaatbeheer.

apparaatbeheer openen windows 10

In het Apparaatbeheer menu, selecteert U onder netwerkadapters de netwerkkaart. Deze netwerkkaart verschilt per computer model, onze afbeelding is dus ook een voorbeeld van een netwerkkaart.

netwerkadapters windows 10 mac wijzigen

Klik met de rechtermuisknop de netwerkadapter (netwerkkaart) en kies Eigenschappen. Klik door op het tabblad Geavanceerd, daarna zet U de optie Waarde aan en vult U een nieuw Mac-adres in. U kunt een Mac-adres genereren of een eigen waarde invullen. Ik ga ervan uit dat U weet wat U doet, enige technische kennis is vereist. De waarde moet bestaand uit een op opeenvolging van cijfers en letters, dus zonder de : (dubbele punten). Klik daarna op OK om het nieuwe Mac-adres op te slaan.

Bedankt voor het lezen! Deel dit bericht op social media of online, alvast bedankt!

Gerelateerde berichten

Auteur

Plaats een reactie