MAC adres wijzigen in Windows 11, 10 of eerdere versie

Stefan
MAC adres wijzigen in Windows 11, 10 of eerdere versie

Elk apparaat dat een connectie aangaat met een netwerk, ongeacht of dit een intern netwerk of een extern netwerk zoals het internet betreft, beschikt over een MAC-adres (Media Access Control Address).

Een MAC-adres fungeert als een unieke identificatiemethode die door de producent van het apparaat is toegewezen. Dit adres staat ook wel bekend als een hardware-adres. Het is essentieel om dit niet te verwarren met een IP-adres.

Het is algemeen bekend dat u voor netwerkcommunicatie een IP-adres nodig hebt. Echter, voor het adresseren van ethernetpakketten van het ene apparaat naar het andere (van MAC-adres naar MAC-adres) is het MAC-adres essentieel. Het ARP (Address Resolution Protocol) speelt hierbij een cruciale rol, aangezien het wordt ingezet om het MAC-adres van de volgende stap in de pakketoverdracht te achterhalen.

Het IP-adres wordt primair aangewend om te verifiëren of het bestemmingsadres binnen hetzelfde IP-netwerk valt als dat van de verzendende partij.

Hoewel MAC-adressen vastgelegd zijn in het apparaat, kunnen er situaties zijn waarin u het MAC-adres wilt wijzigen. Stel dat u software heeft die is gekoppeld aan het MAC-adres van uw computer voor licentievalidatie. Wanneer u de netwerkkaart vervangt, zou de software niet meer functioneren.

In de volgende instructies leg ik u uit hoe u het MAC-adres kunt ‘spoofen’ ofwel softwarematig kunt aanpassen, zodat de computer denkt dat het nog steeds communiceert met het oorspronkelijke, gewenste MAC-adres.

MAC adres wijzigen in Windows 11, 10 of eerdere versie

Het is van cruciaal belang om eerst uw huidige MAC-adres zorgvuldig te documenteren. Dit zorgt ervoor dat, mocht er onverhoopt iets niet gaan zoals gepland, u altijd in staat bent om terug te keren naar uw oorspronkelijke MAC-adres. Volg de onderstaande stappen om uw huidige MAC-adres in Windows te vinden:

 1. Klik op de ‘Start’ knop, gelegen in de linkerbenedenhoek van uw scherm.
 2. In het zoekveld dat verschijnt, typt u cmd.exe.
 3. U zult een programma zien verschijnen met de naam ‘Command Prompt’ of in sommige versies ‘cmd.exe’. Klik hierop om het te openen. Dit opent het MS-DOS venster, ook wel bekend als de command-line interface.
 4. Eenmaal in het command-line venster, typt u het volgende commando:
  ipconfig /all
 5. Een lijst met gedetailleerde netwerkinformatie zal nu verschijnen. Onder deze informatie vindt u het MAC-adres, vaak weergegeven naast ‘Physical Address’ of ‘Fysiek adres’.
 6. Neem de tijd om de relevante informatie zorgvuldig te noteren voordat u verder gaat met eventuele Mac adres wijziging.
Lees ook
Dynamisch vergrendelen inschakelen in Windows 10

MAC adres wijzigen in Windows 11, 10 of eerdere versie

Om het mac adres te wijzigen dient u apparaatbeheer te openen.

 1. Klik met de rechtermuisknop op de ‘Start’ knop (of druk op de Windows-toets + X op uw toetsenbord).
 2. U ziet een menu met verschillende opties. Klik op ‘Apparaatbeheer’.

Apparaatbeheer openen

In het “Apparaatbeheer” venster biedt de sectie “Netwerkadapters” een overzicht van alle netwerkinterfaces die op uw computer zijn geïnstalleerd. Dit kan zowel bekabelde als draadloze netwerkkaarten omvatten, evenals virtuele netwerkadapters van bepaalde softwaretoepassingen.

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot uw netwerkkaart:

 1. Open “Apparaatbeheer” zoals eerder beschreven.
 2. In de lijst met hardwarecategorieën zoekt u naar “Netwerkadapters” en klikt u op het pijltje of plusje ernaast (afhankelijk van uw Windows-versie) om de categorie uit te vouwen.
 3. U ziet nu een lijst van alle netwerkadapters op uw computer. Afhankelijk van uw computermodel en configuratie kan hier een of meer items worden weergegeven.
 4. Zoek naar uw primaire netwerkkaart. Als u bijvoorbeeld een bekabelde verbinding gebruikt, zoekt u naar een item dat mogelijk “Ethernet-adapter” bevat in de naam. Als u draadloos bent verbonden, zoekt u naar iets dat “Wi-Fi” of “Wireless” in de naam heeft.
 5. Rechtsklik op de betreffende netwerkkaart voor meer opties, zoals het bijwerken van stuurprogramma’s, het uitschakelen van het apparaat, eigenschappen, enz.

netwerkkaart eigenschappen

 1. In het venster dat verschijnt, navigeert u naar het tabblad “Geavanceerd”.
 2. Blader in de lijst met eigenschappen totdat u een optie vindt zoals “Netwerkadres”, “Lokaal beheerde adres”, “Assign Mac” of een soortgelijke benaming, afhankelijk van uw netwerkadapter.
 3. Selecteer deze optie en aan de rechterkant, kies voor “Waarde”.
 4. Vul nu het gewenste MAC-adres in, zonder de dubbele punten (bijvoorbeeld: 001122AABBCC in plaats van 00:11:22:AA:BB:CC).
 5. Klik op “OK” om uw wijzigingen op te slaan.
Lees ook
Windows 11 of 10 computer klaarmaken voor verkoop

mac adres wijzigen

Let op:

 • Het wijzigen van uw MAC-adres kan invloed hebben op de werking van uw netwerkverbinding. Zorg ervoor dat u het oorspronkelijke MAC-adres genoteerd heeft, zodat u het later kunt herstellen indien nodig.
 • Het is belangrijk dat het ingevoerde MAC-adres geldig is en uniek binnen uw netwerk. Willekeurige waarden kunnen conflicten veroorzaken.
 • Sommige netwerkadapters staan het wijzigen van het MAC-adres niet toe. Als u deze optie niet ziet of als het wijzigen niet werkt, kan het zijn dat uw netwerkadapter dit niet ondersteunt.
 • Het hebben van enige technische kennis en voorzichtigheid is essentieel bij het uitvoeren van deze stappen, zoals u terecht opmerkte. Zorg ervoor dat u begrijpt wat u doet en welke gevolgen het kan hebben.

Als u liever een hulpmiddel gebruikt kunt u Technitium TMac gebruiken om uw mac adres simpel via een interface te wijzigen.

mac adres spoofen tool

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. Bedankt voor de toelichting.
  Maar werkt dit ook in Windows 11?
  In het tabblad Geavanceerd (in de netwerkkaart) zie ik nergens de optie Waarde.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *