Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

MAC adres wijzigen in Windows 8 of Windows 10

Elk apparaat dat verbinding maakt met een netwerk, of dat nu een intern netwerk is of een extern netwerk zoals het internet, heeft een MAC-adres (Media Access Control Address).

Een MAC-adres is een unieke identificatie die door de fabrikant aan het apparaat is toegewezen. Een Mac adres is ook bekend als een hardware-adres, en mag niet worden verward met een IP-adres.

Iedereen weet dat u een IP-adres nodig heeft voor netwerkcommunicatie, maar het MAC-adres voor het adresseren van ethernet pakketten van apparaat naar apparaat (MAC-adres naar MAC-adres). Het ARP (address resolution protocol) wordt gebruikt om het MAC-adres van de volgende hop voor pakketoverdracht te krijgen.

Het IP-adres wordt als eerste gebruikt om te controleren of het bestemmingsadres zich in hetzelfde IP-netwerk bevindt als de verzender.

Ook al zijn MAC-adressen in het apparaat gekenmerkt, u hebt een reden om het Mac-adres te wijzigen. Laten we zeggen dat u software hebt die is geregistreerd op het MAC-adres van uw computer voor licentiedoeleinden. Als u dan de netwerkkaart vervangt zal de software niet meer werken.

In deze instructie laat ik u zien hoe u het Mac-adres kan “spoofen” met andere woorden software matig wijzigen om de computer te laten denken dat u nog werkt met het Mac-adres dat u wenst.

Mac adres wijzigen in Windows 8 of Windows 10

Het is belangrijk om eerst het oude Mac-adres goed te noteren. Mocht er iets misgaan, dan kunt u het oude Mac-adres altijd terugzetten. Ga naar de startknop in Windows, bij zoeken typt u cmd.exe, er opent zich een ms-dos venster (command-line).

In het command-line typt U, ipconfig /all er opent zich de volgende onderstaande informatie.

mac adres opzoeken windows 10

U vindt het Mac-adres bij “Physical Address”. Noteer deze combinatie van cijfers en letters. Klik nu met de rechtermuisknop op de Startknop in Windows 8 of Windows 10 en selecteer uit het menu Apparaatbeheer.

apparaatbeheer openen windows 10

In het Apparaatbeheer menu, selecteert u onder netwerkadapters de netwerkkaart. Deze netwerkkaart verschilt per computermodel, deze afbeelding is dus ook een voorbeeld van een netwerkkaart.

netwerkadapters windows 10 mac wijzigen

Klik met de rechtermuisknop de netwerkadapter (netwerkkaart) en kies Eigenschappen. Klik door op het tabblad Geavanceerd, daarna zet u de optie Waarde aan en vult u een nieuw Mac-adres in.

U kunt een Mac-adres genereren of een eigen waarde invullen. Ik ga ervan uit dat u weet wat u doet, enige technische kennis is vereist. De waarde moet bestaand uit een op opeenvolging van cijfers en letters, dus zonder de : (dubbele punten). Klik daarna op OK om het nieuwe Mac-adres op te slaan.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
2 REACTIES
  1. Bedankt voor de toelichting.
    Maar werkt dit ook in Windows 11?
    In het tabblad Geavanceerd (in de netwerkkaart) zie ik nergens de optie Waarde.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!