Geheugentest uitvoeren in Windows 11 of Windows 10

Stefan
Geheugentest uitvoeren in Windows 11 of Windows 10

Een geheugentest, ook bekend als een (“RAM”) test, is een diagnostisch hulpmiddel dat u helpt bepalen of de geheugenmodules in een computer goed functioneren. In Windows 11 en 10 zijn er ingebouwde geheugentests die u kunt uitvoeren om de status van het geheugen in uw computer te controleren.

Geheugentests zijn vooral nuttig als u regelmatig last hebt van crashes, vastlopers of andere soorten systeemfouten. Deze problemen kunnen vaak worden veroorzaakt door gebrekkig of falend geheugen, en het uitvoeren van een geheugentest kan helpen bij het identificeren en oplossen van het geheugenprobleem.

Er zijn verschillende soorten geheugentests beschikbaar in Windows, waaronder de standaard app Windows geheugencontrole. In dit artikel leest u verschillende manieren waarop u Windows geheugencontrole kunt uitvoeren.

Windows Geheugencontrole

Als u vermoedt dat het RAM-geheugen van uw computer problemen veroorzaakt, is het uitvoeren van een geheugentest een eerste stap in het diagnosticeren en oplossen van het probleem.

Geheugentest uitvoeren in Windows 11 of Windows 10

Geheugentest uitvoeren via Zoeken

In de taakbalk klik op zoeken. In het zoeken venster type: mdsched.exe.

mdsched uitvoeren via zoeken

Geheugentest uitvoeren via Opdrachtprompt

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type het commando:

mdsched.exe

mdsched uitvoeren via opdrachtprompt

Geheugentest uitvoeren via Instellingen

Open de instellingen van uw computer. In het zoek venster type: geheugenproblemen van uw computer vaststellen.

geheugenproblemen van uw computer vaststellen

Klik op de link om Windows geheugencontrole uit te voeren.

Als uw geheugen niet slaagt voor een diagnostische test, betekent dit meestal dat er een probleem is met een of meer van de geheugenmodules in uw computer.

U kunt dan enkele dingen doen. Het eerste wat u kunt, is het geheugen fysiek controleren. Dit betekent uw computer behuizing losmaken en de inhoud controleren.

Lees ook
Co pilot inschakelen in Windows 11? zo werkt het!

Soms kunnen geheugenmodules losraken of niet goed in hun aansluiting zitten, wat problemen kan veroorzaken. Schakel uw computer uit, haal de stekker eruit en open de behuizing. Zoek de geheugenmodules en haal ze uit de aansluiting. Plaats ze vervolgens weer stevig in de aansluiting en zorg ervoor dat ze vastklikken.

Als het opnieuw plaatsen van de geheugenmodules het probleem niet oplost, heeft u mogelijk een defecte geheugenmodule die moet worden vervangen. U kunt vaststellen welke module het probleem veroorzaakt door elke module afzonderlijk te testen. Verwijder één module tegelijk en voer de geheugentest opnieuw uit. Als de test bij de ene module slaagt en bij de andere niet, moet de defecte module worden vervangen.

Als er een geheugenmodule vervangen moet worden, neem de oude module dan mee naar de winkel en controleer als u een nieuwe koopt dat de specificaties overeenkomen. Hetzelfde type en mogelijk meer geheugencapaciteit. Als u niet heel technisch bent dan vraagt u ondersteuning in de winkel. Het plaatsen van verkeerd geheugen kan direct het geheugen beschadigen. Controleer voordat u nieuw geheugen aanschaft ook uw computerspecificaties en neem deze informatie ook mee.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *